Sari la conținut

Guacamole

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Guacamole

Guacamole
Origine
Alte denumiriGuac
Locul de origineMexic
Informații
Ingredient principalAvocado, sare de mare, suc de lămâie, ceapă, coriandru
Alte ingredienteavocado[*]
lime juice[*][[lime juice (fruit juice)|​]]
coriandru[*]
jalapeño[*]
sare de bucătărie  Modificați la Wikidata
VariațiiUntul săracului
Guasacaca

Guacamole e un sos originar din Mesoamerica, preparat pe bază de avocado. Cuvântul provine din limba spaniolă din aguacate și mole (avocado și sos) care la rândul lor provin din limba nahuatl, de la cuvântul Ahuacamolli (ahuacatl→aguacate→avocado; molli→mole→sos). Sosul are în componență pastă de avocado și apă la care se adaugă mirodenii.

Avocado a fost cultivat pentru prima dată în Mexico în urmă cu aproximativ 10.000 de ani..[1][2][3] La începutul anilor 1900, avocado era cunoscut frecvent cu numele de para aligatorului.[4] În cartea din 1697, A New Voyage Round the World, prima descriere cunoscută a unei rețete de guacamole (deși nu este cunoscută sub acest nume) a fost făcută de naturalistul englez William Dampier, care, în vizita sa în America Centrală în timpul uneia dintre circumnavigațiile sale, a remarcat un preparat nativ făcut din măcinarea împreună a avocado, zahărului și sucului de lămâie.[5]

Rețeta modernă și elementară a sosului guacamole constă în a pisa, într-un mojar, fructul de avocado până la obținerea unei paste omogene, adăugând un cățel de usturoi, ceapă roșie, chili verde, zeamă de lămâie sau lime, sare si piper. De asemenea se poate adăuga coriandru tocat fin, miez de roșii proaspete sau pastă de roșii.[6] În țările de proveniență a sosului, varianta în amestec cu roșii poartă denumirea de salsa (sos) și nu guacamole. În nordul Mexicului, sosul guacamole se prepară doar din fructul de avocado pisat, la care se mai poate adăuga puțin lapte sau smântână.

Guacamole cu chips-uri de tortilla

În bucătăria mexicană sosul de guacamole se folosește pentru a acompania diverse gustări, taco mexican, preparate din carne, etc.

  1. ^ „What's in a name?”. University of California. Accesat în . 
  2. ^ Chen, H.; Morrell, P. L.; Ashworth, V. E. T. M.; de la Cruz, M.; Clegg, M. T. (). „Tracing the Geographic Origins of Major Avocado Cultivars”. Journal of Heredity. 100 (1): 56–65. doi:10.1093/jhered/esn068Accesibil gratuit. PMID 18779226. 
  3. ^ Galindo-Tovar, María Elena; Arzate-Fernández, Amaury M.; Ogata-Aguilar, Nisao; Landero-Torres, Ivonne (). „The avocado (Persea americana, Lauraceae) crop in Mesoamerica: 10,000 years of history” (PDF). Harvard Papers in Botany. 12 (2): 325–334, page 325. doi:10.3100/1043-4534(2007)12[325:TAPALC]2.0.CO;2. JSTOR 41761865. Arhivat din original (PDF) la . 
  4. ^ Morton JF (). Avocado; In: Fruits of Warm Climates. Creative Resource Systems, Inc., Winterville, NC and Center for New Crops & Plant Products, Department of Horticulture and Landscape Architecture, Purdue University, West Lafayette, IN. pp. 91–102. ISBN 978-0-9610184-1-2. 
  5. ^ Fater, Luke (). „The Pirate Who Penned the First English-Language Guacamole Recipe”. Atlas Obscura. Atlas Obscura. Accesat în . 
  6. ^ „Guacamole - reteta clasica a lui Jamie Oliver”. Accesat în Martie 23, 2019.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
  • en Hartel, Richard W and Hartel, AnnaKate (March 1, 2009), Food Bites: the Science of the Foods We Eat; Springer Science & Business Media, ISBN: 0387758453

Legături externe

[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Guacamole la Wikimedia Commons