Sari la conținut

Grant Wood

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Grant Wood

Autoportret (1932, Grant Wood)
Date personale
Nume la naștereGrant DeVolson Wood Modificați la Wikidata
Născut13 februarie 1891(1891-02-13)
Anamosa, Iowa Iowa
Decedat (50 de ani)
Iowa City, statul Iowa Iowa
Cauza decesuluicauze naturale (cancer pancreatic) Modificați la Wikidata
Frați și suroriNan Wood Graham[*][[Nan Wood Graham (American artist's model)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii[1] Modificați la Wikidata
Etnieamericani albi Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor
cadru didactic universitar[*]
artist grafic[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiZona metropolitană Minneapolis-Saint Paul[2]
Cedar Rapids[2]
Chicago[2]
Iowa City[*][[Iowa City (city in Johnson County, Iowa, United States)|​]][2]
Paris[2] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artisticpictor
StudiiSchool of the Art Institute of Chicago[*][[School of the Art Institute of Chicago (university and independent school of art and design)|​]], Academia Julian, Washington High School[*][[Washington High School (public high school in Cedar Rapids, in the U.S. state of Iowa)|​]]  Modificați la Wikidata
PregătireSchool of the Art Institute of Chicago
Mișcare artisticăRegionalism
Influențat deJan van Eyck
Semnătură

Grant DeVolson Wood (n. 13 februarie 1891 – d. 12 februarie 1942) a fost un pictor american născut la patru mile est de localitatea Anamosa, statul Iowa. Wood este cel mai bine cunoscut pentru picturile sale care descriu America rurală a regiunii cunoscute sub numele de Vestul Mijlociu (sau Midwest), dar mai ales datorită picturii devenită faimoasă, American Gothic, una din imaginile emblematice ale secolului 20. [3]

Viață și carieră

[modificare | modificare sursă]
Casa copilăriei lui Grant Wood din Cedar Rapids, statul Iowa. Considerată a fi printre cele mai pereclitate case istorice din Iowa.[4]

Familia lui Grant Wood s-a mutat în Cedar Rapids după moartea tatălui său în 1901. Curând, tânărul Grant, a început să lucreze ca ucenic la una din atelierele locale de prelucrare a metalelor. După terminarea liceului, (liceul local Washington High School), Wood a devenit student al unei școli de artă din Minneapolis în 1910, pentru a se întoarce după un an pentru a preda ca profesor într-o școală care avea doar o încăpere. [5] În 1913, s-a înrolat la Facultatea de artă a Institutului din Chicago (în original, School of the Art Institute of Chicago, lucrând simultan ca un aurar și argintar.

Între 1920 și 1928, artistul a vizitat Europa de patru ori, unde a studiat diferite stiluri de a picta, dar mai ales impresionismul și post-impresionismul. În ciuda studiului aprofundat al acestor stiluri de pictură, influența cea mai evidentă în stilul său de a picta aparține pictorului flamand al al XV-lea, celebrul Jan van Eyck, de la care Grant Wood a învățat și preluat tehnica reprezentării extrem de clare a portretelor și a fundalurilor.

Între 1924 și 1935, Wood a locuit într-o locuință, care fusese inițial o unitate de stocare a materialelor și pe care a transformat-o în studioul său personal. Adresa, care nu exista anterior, a devenit "5 Turner Alley," o invenție a artistului. În anul 1932, Wood a fost printre inițiatorii creării coloniei de artiști Stone City Art, în apropierea localității sale natale, pentru a ajuta diverși artiști locali a fi capabili să supraviețuiască perioadei contemporane de atunci, cunoscută ca Great Depression. Devenit un puternic avocat al regionalismului în arte, Grant Wood și-a petrecut o bună parte a deceniului 1930 - 1940 cutreierând Statele Unite și tinând conferințe pe această temă. [6]

Daughters of Revolution (1932)

American Gothic

[modificare | modificare sursă]
Grant Wood, celebra pictură American Gothic (1930), aflată la Art Institute of Chicago.

Cea mai cunoscută lucrare a lui Wood este pictura din 1930 American Gothic, care este una dintre cele mai cunoscute și recunoscute picturi din arta americană. În același timp, este una din puținele imagini care au statutul aparte de imagini universal recunoscute, comparabile cu Mona Lisa a lui Leonardo da Vinci sau cu Țipătul a lui Edvard Munch. [7]

Lucrarea a fost pentru prima dată expusă în anul 1930 la Art Institute of Chicago, unde se găsește și astăzi. [8] Lucrarea a fost atunci imediat recompensată cu suma de $ 300 prize și a creat știri care au făcut înconjorul națiunii, făcându-l pe Wood extrem de cunoscut. [8] Imaginea a fost "împrumutată" și satirizată la infinit, [8] pentru diferite scopuri, incluzând reclame și benzi desenate. [9]

Criticii de artă, care au avut opinii favorabile despre pictură, așa cum au fost Gertrude Stein și Christopher Morley, au presupus că pictura a fost gândită ca să fie o satiră a represiunii și a îngustimii de vederi dintr-un târg mic, rural. A fost privită ca o satiră și ca o parte a tendinței de a prezenta critic America rurală, dintre care lucrările din 1919 a lui Sherwood Anderson, romanul Winesburg, Ohio, din 1920 a lui Sinclair Lewis, romanul Main Street și a lui Carl Van Vechten nuvela The Tattooed Countess, sunt cele mai reprezentative. [8][7] Wood a refuzat comparația, afirmând că nu ar fi citit nicuna din ele. [8] De fapt, datorită copleșitoarei influențe a Marii Depresiuni, pictura, devenită emblematică, a fost considerată ca reprezentând nealteratul spirit american al pionieratului. [9] O altă sursă, care se prezintă ca o sursă ambițioasă de reverență și parodie, recunoaște conservarea spiritului primar american, acela al pionieratului. [8]


Alte lucrări ale lui Wood

[modificare | modificare sursă]
  • Wood, Grant. "Art in the Daily Life of the Child." Rural America, March 1940, 7–9.
  • ———. Revolt against the City. Iowa City: Clio Press, 1935.
  • Corn, Wanda M. Grant Wood: The Regionalist Vision. New Haven: Minneapolis Institute of Arts and Yale University Press, 1983.
  • Crowe, David. "Illustration as Interpretation: Grant Wood's 'New Deal' Reading of Sinclair Lewis's Main Street." In Sinclair Lewis at 100: Papers Presented at a Centennial Conference, edited by Michael Connaughton, 95–111. St. Cloud, MN: St. Cloud State University, 1985.
  • Czestochowski, Joseph S. John Steuart Curry and Grant Wood: A Portrait of Rural America. Columbia: University of Missouri Press and Cedar Rapids Art Association, 1981.
  • DeLong, Lea Rosson. Grant Wood's Main Street: Art, Literature and the American Midwest. Ames: Exhibition catalog from the Brunnier Art Museum at Iowa State University, 2004.
  • ———. When Tillage Begins, Other Arts Follow: Grant Wood and Christian Petersen Murals. Ames: Exhibition catalog from the Brunnier Art Museum at Iowa State University, 2006.
  • Dennis, James M. Grant Wood: A Study in American Art and Culture. New York: Viking Press, 1975.
  • ———. Renegade Regionalists: The Modern Independence of Grant Wood, Thomas Hart Benton, and John Steuart Curry. Madison: University of Wisconsin Press, 1998.
  • Evans, R. Tripp. Grant Wood [A Life]. New York: Alfred A. Knopf, 2010 OCLC 503041934.
  • Graham, Nan Wood, John Zug, and Julie Jensen McDonald. My Brother, Grant Wood. Iowa City: State Historical Society of Iowa, 1993.
  • Green, Edwin B. A Grant Wood Sampler, January Issue of the Palimpsest. Iowa City: State Historical Society of Iowa, 1972.
  • Haven, Janet. "Going Back to Iowa: The World of Grant Wood" Arhivat în , la Wayback Machine., MA project in conjunction with the Museum for American Studies of the American Studies Program at the University of Virginia, 1998; includes list of paintings and gallery.
  • Hoving, Thomas. American Gothic: The Biography of Grant Wood's American Masterpiece. New York: Chamberlain Brothers, 2005.
  • Milosch, Jane C., ed. Grant Wood’s Studio: Birthplace of American Gothic. Cedar Rapids and New York: Cedar Rapids Museum of Art and Prestel, 2005.
  • Seery, John E. "Grant Wood's Political Gothic." Theory & Event 2, no. 1 (1998).
  • Taylor, Sue. "Grant Wood's Family Album." American Art 19, no. 2 (2005): 48–67.
  1. ^ Museum of Modern Art online collection, accesat în  
  2. ^ a b c d e http://uipress.lib.uiowa.edu/bdi/DetailsPage.aspx?id=416  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ "Wood, Grant", The Columbia Encyclopedia, 6th ed. 2011
  4. ^ Preservation Iowa, 2008 Most Endangered Properties
  5. ^ "Grant Wood", Answers.com]
  6. ^ ArtNet
  7. ^ a b Fineman, Mia, The Most Famous Farm Couple in the World: Why American Gothic still fascinates., Slate, 8 iunie 2005
  8. ^ a b c d e f ArtIC.edu - "Grant Wood" Arhivat în , la Wayback Machine., web site-ul Art Institute of Chicago. La data de 2008 14 decembrie.
  9. ^ a b Kendall, Sue M., "Wood, Grant", Oxford Art Online (subscription). La data de 14 decembrie 2008.

Legături externe (toate în limba engleză)

[modificare | modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Grant Wood