Sari la conținut

Bootstrap

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Bootstrap este un framework CSS gratuit și opened-source, direcționat către dezvoltarea web front-end receptivă și mobilă. Conține șabloane de design bazate pe CSS și JavaScript pentru tipografie, formulare, butoane, navigare și alte componente de interfață.

Caracteristici

[modificare | modificare sursă]

Bootstrap se concentrează p e simplificarea dezvoltării paginilor web informative. Scopul principal al adăugării acestei librării într-un proiect web este aplicarea stilurilor oferite de Bootstrap în ceea ce privește culoarea, dimensiunea, fontul și layout-ul la acel proiect. Odată inclus într-o pagina web, Bootstrap oferă definiții de stil de bază pentru toate elementele HTML. Rezultatul este un aspect uniform pentru text, tabele și elemente în toate browserele web. În plus, dezvoltatorii pot profita de clasele CSS definite în Bootstrap pentru a personaliza în continuare aspectul conținutului lor. De exemplu, Bootstrap prevede tabele de culori deschise și închise, titluri de pagină, citate mai proeminente și text evidențiat. Bootstrap vine, de asemenea, cu mai multe componente JavaScript care nu necesită instalarea altor biblioteci, cum ar fi jQuery. Ele oferă elemente suplimentare de interfață, cum ar fi casete de dialog, tooltips, bare de progres, meniuri drop-down de navigare și carusele. Fiecare componentă Bootstrap constă dintr-o structură HTML, declarații CSS și, în unele cazuri, cod JavaScript însoțitor. De asemenea, acestea extind funcționalitatea unor elemente de interfață existente, inclusiv, de exemplu, o funcție de completare automată pentru câmpurile de intrare.

Cele mai proeminente componente ale Bootstrap sunt cele de layout, deoarece acestea influențează întreaga pagină web. Componenta de bază a layout-ului se numește "Container", deoarece fiecare alt element de pe pagină este plasat în acesta. Dezvoltatorii pot alege între un container cu lățime fixă și un container cu lățime fluidă. În timp ce cel din urmă umple întotdeauna lățimea paginii web, primul folosește una dintre cele cinci lățimi fixe predefinite, în funcție de dimensiunea ecranului care afișează pagina:

  • Mai mic de 576 pixeli
  • 576–768 pixeli
  • 768–992 pixeli
  • 992–1200 pixeli
  • 1200–1400 pixeli
  • Mai mare de 1400 pixeli

O versiune precompilată a Bootstrap este disponibilă sub forma unui fișier CSS și a trei fișiere JavaScript care pot fi adăugate cu ușurință la orice proiect. Forma brută a Bootstrap permite dezvoltatorilor să implementeze personalizări suplimentare și optimizări de dimensiune. Această formă brută este modulară, ceea ce înseamnă că dezvoltatorul poate elimina componentele nefolosite, poate aplica o temă și poate modifica fișierele Sass necompilate.