Sari la conținut

B’Day

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

B'Day
Album de Studio de Beyoncé
Lansare4 septembrie 2006
Înregistrare200506
GenPop, funk
Durată37:40 (SUA Standard)
52:19 (Europa/Australia)
99:13 (ediția de lux)
Casă de discuriColumbia, Sony BMG
Limba originarălimba engleză  Modificați la Wikidata
ProducătorBeyoncé Knowles, Rodney Jerkins, Solange Knowles, Stargate, Rich Harrison, S. Smith, Cameron Wallace, The Neptunes, Sean Garrett, Swizz Beatz, Walter Milshap III
Cronologie – Beyoncé
Dangerously In Love
2003
B'Day TBA
(2008)

B'Day Deluxe Edition
Album de Beyoncé
Lansare  Modificați la Wikidata
Genrhythm and blues  Modificați la Wikidata
Durată3.139 de secunde  Modificați la Wikidata
Casă de discuriColumbia Records  Modificați la Wikidata
Limba originarălimba engleză  Modificați la Wikidata
ProducătorSwizz Beatz
The Neptunes
Stargate[*]  Modificați la Wikidata

B'Day este al doilea album de studio din cariera solo a cântăreței americane Beyoncé Knowles. Albumul a fost lansat chiar în ziua în care aceasta a împlinit 25 și anume 04.09.2006. De pe album fac parte Déjà Vu, al doilea #1 al lui Beyoncé în Regatul Unit, Ring The Alarm, single-ul cu cel mai mare debut în SUA din întreaga carieră a cântăreței și Irreplaceable, al patrulea #1 al artistei în SUA, și totodată cel mai lung. B'Day a câștigat premiul pentru „Cel mai bun album de R&B contemporan”, la „Grammy Awards 2007”. Albumul a fost relansat într-o ediție de lux, pe 3 aprilie 2007, ce conține și piese în limba spaniolă. De pe ediția de lux au mai fost lansate varianta în spaniolă a lui Irreplaceable și anume Irreemplazable, Amor Gitano, cel mai mare succes single al cântăreței în Spania, staționând timp de 13 săptămâni pe locul 1 și duetul cu Shakira, „Beautiful Liar”, care a devenit instantaneu un hit, ajungând pe locul 1 în peste 20 de țări. După aceste single-uri au urmat Green Light, pentru Europa și Get Me Bodied pentru SUA și Canada, acestea făcând parte de pe varianta originală a albumului. În total albumul a vândut aproximativ 7 milioane de copii.

Lista pieselor

[modificare | modificare sursă]
Fragmente audio:


☼Bonus

B'Day Deluxe Edition

[modificare | modificare sursă]
  1. Beautiful Liar (featuring Shakira) - 3:19
  2. Irreplaceable - 3:47
  3. Green Light - 3:29
  4. Kitty Kat - 3:55
  5. Welcome to Hollywood - 3:22
  6. Upgrade U (featuring Jay-Z) - 4:32
  7. Flaws and All - 4:10
  8. World Wide Woman - 3:51
  9. Get Me Bodied (Extended Mix) - 6:18
  10. If - 3:18
  11. Freakum Dress - 3:20
  12. Suga Mama - 3:24
  13. Déjà Vu (featuring Jay-Z) - 4:00
  14. Ring The Alarm - 3:23
  15. Resentment - 4:41
  16. Listen - 3:40
  1. Beautiful Liar (featuring Shakira) - 3:27
  2. Irreplaceable - 4:11
  3. Kitty Kat - 0:57
  4. Green Light - 3:30
  5. Upgrade U (featuring Jay-Z) - 4:32
  6. Flaws and All - 4:07
  7. Get Me Bodied (Extended Mix)- 6:35
  8. Freakum Dress - 3:15
  9. Suga Mama - 3:31
  10. Déjà Vu (featuring Jay-Z) - 4:02
  11. Ring the Alarm - 3:27
  12. Listen - 3:47

Single-uri lansate

[modificare | modificare sursă]
  • Déjà Vu a fost lansat ca primul single de pe album. Beyoncé a motivat alegerea cântecului ca prim single datorită faptului că este o piesă specială, care nu seamăna prea mult cu ce se afla la vremea aceea în clasament. Single-ul a debutat pe locul 21 în Marea Britanie, pentru ca în săptămâna următoare să ajungă pe locul #1. Astfel Déjà Vu a devenit al doilea #1 ca artist solo în UK și al partulea din întreaga sa carieră. De asemenea, Déjà Vu a ajuns pe locul #1 în clasamnetul Hot R&B/Hip-Hop Singles & Tracks (al treilea no #1 solo) și în clasamentul Hot Dance Club Play (al patrulea #1 solo). În clasamnetul principal Billboard Hot 100, a reușit doar un loc #4, mai ales datorită vânzărilor CD-urilor promoționale (#1 în Hot Dance Singles Sales și Hot R&B/Hip-Hop Singles Sales). Piesa a mai ajuns pe locul #1 în Brazilia, Polonia, Singapore, China, Israel și Filipine.
  • Ring The Alarm a fost lansat ca al doilea single în SUA, unde a debutat direct pe locul #12, cel mai bun debut din întraga carieră a lui Beyoncé. Cu toate că a avut un start bun a ajuns doar până pe locul #11, spulberându-i lui Beyoncé mersul continuu de piese în top 10. Ring The Alarm a mai intrat în clasamentele din Japonia și Brazilia, unde a ajuns până pe #16, resprectiv #13.
  • Irreplaceable a fost lansat ca al treilea single în SUA și al doilea pe plan internațional. Piesa a devenit populară la stațiile radio urbane, devenind din ce în ce mai popular. După ce a fost anunțat oficial ca fiind al treilea single (Freakum Dress era ales drept al treilea single), difuzările și vânzările sale au început să crească. Single-ul a ajuns pe locul #1 în clasamnetul principal din SUA, unde a staționat timp de zece săptămâni consecutive. Single-ul a avut un sucess similar în Oceania, ajungând pe locul #1 în Australia (primul ei #1) și în Noua Zeelandă (al doilea #1). În clasamnetul din UK a ajuns doar până pe un loc #4. În total piesa a strâns un total de peste 5,805,000 puncte oferite de United World Chart.
  • Listen a fost lansat pentru a promova filmul Dreamgirls. Piesa a intrat în US Billboard Hot 100, pe locul #95, pe când Irreplaceable se afla încă pe locul #1. Listen a fost afectat de popularitatea uriașă a lui Irreplaceable, reuțind doar un loc #61. Pe plan internațional a avut mai mult succes. A ajuns pe locul #1 în Gibraltar și Indonezia și în top 10 în Italia #3, << unde a avut cea mai bună clasare din cariera solo a lui Beyoncé până la Beautiful Liar >>. A mai obținut locul #6 în Irlanda și Lituania și locul #10 în Elveția.
  • Beautiful Liar a fost lansat ca prim single de pe B'Day Deluxe Edition, relansarea celui de-al doilea albumului, și ca al patrulea single de pe B'Day. Single-ul a ajuns până pe locul #3 în clasamentul Billboard Hot 100, din SUA. Acest lucru s-a întâmpat în cea de-a doua săptămână, urcând un număr impresionant de locuri și anume 91, de pe locul #94 până pe locul #3, stabilind un record absolut. Recordul anterior era obținut de Akon și Eminem cu Smack That (#95 - #7). Single-ul a avut mare succes în America de Sud, Europa și Oceania. Piesa a ajuns pe locul #1 în peste 25 de țări, incluzând marile marketuri europene cum ar fi : Marea Britanie, Franța, Germania, Olanda și Italia. De asemenea în statele din America de Sud, piesa a fost un mare succes, cel mai mare al lui Beyoncé. a ajuns pe locul #1 și în Noua Zeelandă, o piață importantă, devenind al treilea #1 al lui Beyoncé.
  • Green Light, Get Me Bodied & Amor Gitano au fost lansate ca cel de-al cincilea single al albumului, în diferite părți ale lumii. Primul a fost lansat în Europa, unde a preformat moderat, locul #12 în UK, #11 în Olanda și #8 în Rusia. De asemenea Green Light a mai obținut poziția cu numărul #7 în clasamentul din Singapore. A doua piesă, Get Me Bodied a fost lansat în SUA și Canada. În SUA, a devenit un eșec, atingând doar poziția cu numărul #68. Acest lucru s-a datorat intrării sale în clasament, înainte de a fi lansat oficial, știindu-se că la un momnetdat va fi lansat. Totuși a reușit un loc #10 în clasanetul Hot R&B/Hip-Hop Songs, devenind al zecelea ei single de top 10, în acel clasament. În Canada s-a descurcat ceva mai bine, ajungând până pe locul #2. A mai ajuns pe locul #1 în Aruba. Amor Gitano a fost lansat exclusiv pentru piețele latine, America de Sud și Spania. În America de Sud nu a avut mare succes însă, în Spania, a devenit cel mai lung #1 al lui Beyoncé, staționând pe locul 1 timp de 13 săptămâni. De asemenea a primit opt discuri de platină pentru vânzări digitale și 15 discuri de platină pentru vânzări de peste 300,000 de unități de rington-uri.

Pe lângă single-urile lansate și prezentate mai sus, în clasamnete au mai intrat "Kitty Kat"


Recepția criticilor

[modificare | modificare sursă]
Recenzii profesionale
Punctajul recenziei
Sursa Punctajul
Allmusic 5/5 stele[1]
Blender 4/5 stele[2]
Entertainment Weekly B+[3]
The Guardian 4/5 stele[4]
MSN Music A−[5]
NME 5/10[6]
Pitchfork Media 7.2/10[7]
Q 3/5 stele[8]
Rolling Stone 3/5 stele[9]
Slant Magazine 3.5/5 stele[10]

Prezența în clasamente și vânzări

[modificare | modificare sursă]

Albumul a debutat direct pe locul 1 în clasamentul Billboard 200, având vânzări de peste 541,000 copii în prima săptămână. În ciuda vânzărilor mari din prima săptămână, albumul nu și-a continuat dominația în clasamentului, fiind înlocuit de "FutureSex/LoveSounds" al lui Justin Timberlake. Albumul a primit triplu disc de platină în SUA, pentru vânzări de peste 3 milioane de exemplare.

La nivel mondial a avut un succes relativ similar, vânzările finale ale albumului ridicându-se la aproximativ 7 milioane de exemplare. În timpul concertului din România, Beyoncé a primit discul de aur pentru vânzări exemplare.

Regiune Certificat
Australia Platină[46]
Belgium Aur[47]
Canada Platină[48]
Denmark Aur[49]
Europe Platină[50]
France Aur[51]
Germany Aur[52]
Greece Gold[15]
Hungary Aur[53]
Ireland 3× Platină[54]
Japan Platină (standard)[55]
Aur (deluxe)[56]
Mexico Aur[57]
New Zealand Platină[58]
Portugal Aur[59]
Romania Aur[60]
Russia 3× Platină[61]
Spain Aur[62]
Switzerland Aur[63]
United Kingdom Platină (standard)[64]
Aur (deluxe)[64]
United States 3× Platină[65]
Ceremonie An Recipient Premiu Rezultat
American Music Awards[66] 2007 B'Day Favorite Album for Soul/R&B Nominalizare
BET Awards[67][68] 2006 "Check on It" Best Duet/Collaboration Nominalizare
Video of the Year Nominalizare
2007 "Irreplaceable" Viewers Choice Award Nominalizare
Video of The Year Câștigat
"Beautiful Liar" Nominalizare
"Déjà Vu" Best Collaboration Nominalizare
"Upgrade U" Nominalizare
Grammy Awards[69][70] 2007 B'Day Best Contemporary R&B Album Câștigat
"Ring the Alarm" Best Female R&B Vocal Performance Nominalizare
"Déjà Vu" Best R&B Song Nominalizare
Best Rap/Sung Collaboration Nominalizare
2008 "Irreplaceable" Record of the Year Nominalizare
"Beautiful Liar" Best Pop Collaboration with Vocals Nominalizare
International Dance Music Awards[71] 2007 "Déjà Vu" Best R&B/Urban Dance Track Nominalizare
Best Pop Dance Track Nominalizare
Ivor Novello Awards[72] 2008 "Beautiful Liar" Best-Selling British Single Câștigat
Latin Grammy Awards[73] 2007 "Bello Embustero" Record of the Year Nominalizare
Music of Black Origin Awards[74] 2006 "Déjà Vu" Best Song Câștigat
Best Video Câștigat
MTV Europe Music Awards[75] 2007 "Beautiful Liar" Most Addictive Track Nominalizare
MTV Music Video Awards[76][77] 2006 "Check on It" Best R&B Video Câștigat
2007 "Irreplaceable" Video of the Year Nominalizare
Best Female Video Nominalizare
"Beautiful Liar" Nominalizare
Most Earthshattering Collaboration Câștigat
Best Direction Nominalizare
Best Editing Nominalizare
Best Choreography Nominalizare
MTV Video Music Awards Japan[78] 2008 "Beautiful Liar" Best Collaboration Nominalizare
NAACP Image Awards[79] 2007 B'Day Outstanding Album Nominalizare
"Irreplaceable" Outstanding Song Nominalizare
Outstanding Music Video Nominalizare
2008 "Beautiful Liar" Nominalizare
Nickelodeon Kids' Choice Awards[80] 2007 "Irreplaceable" Favorite Song Câștigat
OVMA[81] "Beautiful Liar" Best Choreography in a Video Câștigat
People's Choice Awards[82] 2008 "Irreplaceable" Favorite Pop Song Nominalizare
"Beautiful Liar" Favorite R&B Song Nominalizare
Soul Train Music Awards[83][84] 2007 B'Day Best Female R&B/Soul Album Nominalizare
"Irreplaceable" Best R&B/Soul Single, Female Câștigat
Best R&B/Soul or Rap Music Video Nominalizare
The Record of the Year[85] "Beautiful Liar" Record of the Year Nominalizare
VH1 Soul Vibe Awards[86] "Irreplaceable" Song of the Year Nominalizare
"Get Me Bodied" Video of the Year Nominalizare
World Music Awards[87] 2006 B'Day World's Best-Selling R&B Artist Câștigat
  1. ^ Kellman, Andy. B’Day la AllMusic. Accesat la 8 ianuarie 2008.
  2. ^ Weiner, Jonah (septembrie 2006). „Review: B'Day”. Blender: 138. 
  3. ^ Rosen, Jody (). „B'Day (2006)”. Entertainment Weekly. Time Inc. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ Sullivan, Caroline (). „Beyoncé, B'Day”. The Guardian. London: Guardian Media Group. Accesat în . 
  5. ^ Christgau, Robert (). „Consumer Guide”. MSN Music. Accesat în . 
  6. ^ Elan, Priya (). „Review: B'Day”. NME. London: 21. 
  7. ^ Finney, Tim (). „Beyoncé – B'Day”. Pitchfork Media. Accesat în . 
  8. ^ „Review: B'Day”. Q. London: 149. noiembrie 2006. 
  9. ^ Hiatt, Brian (). „Beyonce: B'Day”. Rolling Stone. Wenner Media. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  10. ^ Cinquemani, Sal. „Beyoncé: B'Day”. Slant Magazine. Accesat în . 
  11. ^ a b c d e f g h i j k l m n o „Beyoncé – B'Day”. Ultratop. Hung Medien. Accesat în . 
  12. ^ „Beyoncé – Chart history: Canadian Albums”. Billboard. Prometheus Global Media. Accesat în . 
  13. ^ „European Top 100 Albums”. Billboard. Nielsen Business Media. . Arhivat din original în . Accesat în . 
  14. ^ „Chartverfolgung – Beyonce – B'day” (în German). Musicline.de. PhonoNet GmbH. Arhivat din original la . Accesat în . 
  15. ^ a b „Greek Albums Chart”. IFPI Greece. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  16. ^ „Top 40 album- és válogatáslemez-lista – 2006. 38. hét” (în Hungarian). MAHASZ. Arhivat din original la . Accesat în . 
  17. ^ „Top 75 Artist Album, Week Ending 7 September 2006”. Chart-Track. Irish Recorded Music Association. Arhivat din original la . Accesat în . 
  18. ^ „B'Day – Beyoncé” (în Japanese). Oricon. Accesat în . 
  19. ^ a b c „Los Más Vendidos 2007” (PDF) (în Spanish). Asociación Mexicana de Productores de Fonogramas y Videogramas. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  20. ^ „Oficjalna lista sprzedaży”. OLiS. . Accesat în . 
  21. ^ „Official Scottish Albums Chart Top 100: 10 September 2006 - 16 September 2006”. The Official Charts Company. . Accesat în . 
  22. ^ „Archive Chart”. The Official Charts Company. . Accesat în . 
  23. ^ „Beyoncé – Chart history: Billboard 200”. Billboard. Prometheus Global Media. Accesat în . 
  24. ^ „Beyoncé – Chart history: Top R&B/Hip-Hop Albums”. Billboard. Prometheus Global Media. Accesat în . 
  25. ^ „Oficjalna lista sprzedaży”. OLiS. . Accesat în . 
  26. ^ „ARIA Charts – End Of Year Charts – Top 50 Urban Albums 2006”. Australian Recording Industry Association. . Accesat în . 
  27. ^ „Jaaroverzichten 2006”. MegaCharts (în Dutch). Hung Medien. Accesat în . 
  28. ^ „SNEP – Classements annuels – 2006 – Albums”. SNEP. . Accesat în . 
  29. ^ „アルバム 年間ランキング-Oricon Style ランキング” (în Japanese). Oricon. . Arhivat din original la . 
  30. ^ „Schweizer Jahreshitparade”. Hitparade.ch. Hung Medien. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  31. ^ „Top Selling Albums of 2006” (PDF). UK Charts Plus. . Accesat în . 
  32. ^ „Billboard Charts – Year-end Albums – The Billboard 200”. Billboard. Nielsen Business Media. . Accesat în . 
  33. ^ „Billboard Charts – Year-end Albums – Top R&B/Hip-Hop Albums”. Billboard. Nielsen Business Media. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  34. ^ „Top 50 Global Best Selling Albums for 2006” (PDF). International Federation of the Phonographic Industry. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  35. ^ „ARIA Charts – End Of Year Charts – Top 50 Urban Albums 2007”. Australian Recording Industry Association. . Accesat în . 
  36. ^ „Jaaroverzichten 2007”. MegaCharts (în Dutch). Hung Medien. Accesat în . 
  37. ^ „SNEP – Classements annuels – 2007 – Albums”. SNEP. . Accesat în . 
  38. ^ „Schweizer Jahreshitparade”. Hitparade.ch. Hung Medien. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  39. ^ „Top Selling Albums of 2007” (PDF). UK Charts Plus. . Accesat în . 
  40. ^ „Billboard Charts – Year-end Albums – The Billboard 200”. Billboard. Nielsen Business Media. . Accesat în . 
  41. ^ „Billboard Charts – Year-end Albums – Top R&B/Hip-Hop Albums”. Billboard. Nielsen Business Media. . Accesat în . 
  42. ^ „Top 50 Global Best Selling Albums for 2007” (PDF). International Federation of the Phonographic Industry. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  43. ^ „Billboard Charts – Year-end Albums – The Billboard 200”. Billboard. Nielsen Business Media. . Accesat în . 
  44. ^ „Billboard Charts – Year-end Albums – Top R&B/Hip-Hop Albums”. Billboard. Nielsen Business Media. . Accesat în . 
  45. ^ „Billboard Charts – Decade-end Albums – Billboard 200”. Billboard. Nielsen Business Media. . Accesat în . 
  46. ^ „ARIA Charts – Accreditations – 2007 Albums”. Australian Recording Industry Association. Accesat în . 
  47. ^ „Goud en platina – Singles – 2007” (în Dutch). Ultratop. Hung Medien. . Accesat în . 
  48. ^ „CRIA: Gold & Platinum – September 2006”. Canadian Recording Industry Association. . Arhivat din original la . 
  49. ^ „Guld og platin i August” (în Danish). IFPI Denmark. Arhivat din original la . Accesat în . 
  50. ^ „IFPI Platinum Europe Awards”. International Federation of the Phonographic Industry. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  51. ^ „Certifications Albums Or – Année 2007” (în French). Syndicat National de l'Édition Phonographique. . Accesat în . [nefuncțională]
  52. ^ „Gold-/Platin-Datenbank (Beyoncé; 'B'Day')” (în germană). Bundesverband Musikindustrie. Accesat în . 
  53. ^ „Adatbázis – 2007” (în Hungarian). MAHASZ. Accesat în . 
  54. ^ „2006 Certification Awards – Multi Platinum”. Irish Recorded Music Association. irishcharts.ie. Accesat în . 
  55. ^ „List of works certified in September 2006”. Recording Industry Association of Japan. septembrie 2006. Accesat în . 
  56. ^ „List of works certified in November 2007”. Recording Industry Association of Japan. noiembrie 2007. Accesat în . 
  57. ^ „Certificaciones” (în Spanish). Asociación Mexicana de Productores de Fonogramas y Videogramas. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  58. ^ „Latest Gold / Platinum Albums”. RadioScope New Zealand. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  59. ^ „Galardões 2007” (în Portuguese). Associação Fonográfica Portuguesa. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  60. ^ „Beyonce a oprit ploaia” (în Romanian). NewsCafe.ro. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  61. ^ „Gold and Platinum International Albums in Russia – 2006”. National Federation of Phonogram Producers (în Russian). 2M. Arhivat din original în . Accesat în . 
  62. ^ „PROMUSICAE Top 100 Albumes – 19/2007” (PDF) (în Spanish). Productores de Música de España. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  63. ^ „Swiss Certifications – Awards 2006”. swisscharts.com. Hung Medien. Accesat în . 
  64. ^ a b „Certified Awards”. British Phonographic Industry. Arhivat din original la . Accesat în .  Note: Enter "Beyonce" in the 'Search' box and select "Artist", "All" and "Album" from the 'Search by', 'By Award' and 'By format' menus, respectively. You may have to click "More" under the relevant search results.
  65. ^ „RIAA – Gold & Platinum”. Recording Industry Association of America. . Accesat în . 
  66. ^ „American Music Awards – Winners List”. CBS News. . Accesat în . 
  67. ^ „BET Awards 2006 | A List of Nominees and Winners | 2006 BET Awards”. Rap.about.com. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  68. ^ „2007 BET Award Winners”. Buzzsugar. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  69. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru referințele numite 49thGr
  70. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru referințele numite 50thGr
  71. ^ „22nd Annual IDMA Nominees & Winners”. Winter Music Conference. . Arhivat din original la . 
  72. ^ „53rd Ivor Novello Awards 2008”. EMI Music Publishing. . Arhivat din original (PHP) la . Accesat în . 
  73. ^ „Complete list of Latin Grammy nominees & winners”. Los Angeles Times. Tribune Company. Accesat în . 
  74. ^ Adaso, Henry (). „2006 MOBO Awards – Winners”. About.com. The New York Times Company. Arhivat din original la . Accesat în . 
  75. ^ „Amy Winehouse, My Chemical Romance, Arctic Monkeys up for MTV Awards”. NME. IPC Media. . Arhivat din original la . 
  76. ^ Vineyard, Jennifer (). „Justin's Album Shows Off Two Sides: Over-The-Top Saucy, Unassumingly Sweet”. MTV News. MTV. Arhivat din original la . Accesat în . 
  77. ^ Montgomery, James (). „MTV VMA Race Is On: Justin Timberlake, Beyonce Lead Nominations”. MTV News. MTV. Arhivat din original la . Accesat în . 
  78. ^ „MTV Video Music Awards Japan 2008 全ノミネート作品リスト” (în Japanese). MTV Japan. . Accesat în . 
  79. ^ „Nominees List” (PDF). NAACP Image Awards. NAACP. . Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  80. ^ „Who Won Kids Choice Awards in 2007?”. WhoWonWhen. . Arhivat din original (PHP) la . Accesat în . 
  81. ^ „DocHdl1OnPRT1tmpTarget” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  82. ^ „2008 Nominees”. People's Choice Awards. CBS. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  83. ^ „Beyoncé leads Soul Train nominations”. USA Today. Beverly Hills: Gannett Company. Associated Press. . Accesat în . 
  84. ^ „Hudson, Beyonce Star At Soul Train Awards”. Billboard. Nielsen Business Media. Accesat în . 
  85. ^ „You Do Movies”. The Record of the Year. Arhivat din original la . 
  86. ^ Nero, Mark Edward (). „2007 VH1 Soul VIBE Award Nominees and Winners”. About.com. The New York Times Company. Arhivat din original la . Accesat în . 
  87. ^ „World Music Awards 2006”. World Music Awards. International Federation of the Phonographic Industry. . Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]