Neden Filmimi Çekemiyorum?

Neden Filmimi Çekemiyorum?

Herkesin bir hikayesi var… Herkesin kendi hayatı ve kariyeri bir film hikayesi tadında ve hepsi biricik hikayeler, deneyimler… Bu podcastte, sinema alanına odaklanıyor. Sinema alanında senarist, yönetmen, yapımcı, oyuncu, müzisyen vb…üretim yapan sanatçıların kariyer yolculuğundaki başarılar, başarısızlıklar, inişler, çıkışlar, reddedilmeler, ödüller, sevinçler üzerine bir sohbet. Sohbeti, Türkiye’ye son 20 yılda Altın Palmiye başta olmak üzere pek çok ödül kazanan, Türkiye’den Oscar Akademiye kabul edilen ilk yapımcı Zeynep Atakan gerçekleştiriyor. Zeynep Atakan, konuklarıyla film dünyasının odağında gelişen sohbette, değişen ve dönüşen dünyaya bakış açısını, unutulmaz deneyimleri, hayatın sıradanlığı içinde yaratma cesaretini, hayal kırıklıklarını, değerleri, özlemleri, umutlar ve hayata dair pek çok şeyi konuşuyor. Bu podcast, son 35 yılda sinema alanında her kuşaktan emek veren aslında yakın tarihçemizde ve bugün kendi alanında iz bırakan konuklarıyla, geleceğe mektuplar yolluyor. Yaşsız ve zamansız bir podcast..

  1. Konuk: Meryem Yavuz

    5 DAYS AGO

    Konuk: Meryem Yavuz

    Bugün Meryem Yavuz, Türkiye'nin önde gelen görüntü yönetmenlerinden biri olarak Zeynep Atakan ile film yapımında kadınların görünmeyen yönlerini ele alacak. 🎥✨ Bu söyleşide, Zeynep Atakan ve Meryem Yavuz, sektördeki deneyimlerini, karşılaştıkları zorlukları ve başarı hikayelerini dinleyicilerle paylaşacaklar. Kadınların film endüstrisindeki rolü ve fırsat eşitliği konusunda yapılanlar, bu sohbetin merkezinde yer alacak. Kamera arkasında çalışan kadınların seslerini duyurmak ve göz ardı edilen yönlerle film yapım sürecini ele almak amacıyla bir araya gelen bu iki güçlü kadın, izleyicilere ilham verecek ve önemli konulara ışık tutacak. Kaçırılmaması gereken bu söyleşi, film yapımına ilgi duyan herkes için büyük bir fırsat sunuyor. Kadınların sektördeki yerini güçlendirmek için attıkları adımları ve yaşadıkları zorlukları anlamak açısından çok değerli. MERYEM YAVUZ İstanbul'da doğup büyüyen Meryem Yavuz, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde sinema eğitimi aldı. 2009 yılında Berlin Film Festivali Yetenek Kampı'na kabul edildi. Çok sayıda uzun metrajlı filme (İki Çizgi, Benim Gözüm, Deniz Ateşleri, Toz Bezi, Borç, Ay'a Yolculuk, Sansürden Geçenler, Ağzı Olmayan Kız, Bilmemek, Aniden, Sandığınız Gibi Değil vb.) ve kısa filmlere (Nolya, Maviye Karışan, Anne Bakire Artık Değil, Salı, Londra'ya Yol, Oğlago, Kenarlar, Silivri'den Mektuplar, Mamaville, Lussy, Otuz Dakika Sonra vb.) ile belgesellere (Diğerleri, Amina, Aşk Çocuğu, Koruyucu, Adım Mutlu, Mavi Kimlik, Eren vb.) yaptığı sinematografi çalışmaları, Cannes, Berlinale, Venedik, Sundance, Toronto, Tokyo ve IDFA gibi dünyanın en büyük film festivallerinde tanınmasını sağladı. 2020 yılında Amerikan Sinematograflar Derneği Vizyon Mentorluk Programı'na kabul edildi. Bahçeşehir Üniversitesi'nde Fotoğraf-Videografi ve Animasyon bölümlerinde, Kadir Has Üniversitesi'nde ise Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünde sinematografi dersleri verdi. Türkiye Sinema ve Televizyon İşçileri Sendikası, Türkiye Sinematograflar Derneği ve Avrupa Film Akademisi'nin üyesidir. Halen, hem sinematograf hem de yapımcı olarak görev aldığı "Bizim Tohumlar" (çalışma başlığı) adındaki bir projeyi yürütmektedir. Bu uzun metrajlı belgesel üretim aşamasındadır ve IDFA Bertha, Sundance ve Redford Grant Center'dan destek almıştır. Proje, IDFA Proje Alanı ve Close Up Belgesel Eğitim Programı aracılığıyla geliştirilmektedir.

    51 min
  2. Konuk: Murat Evgin

    2 JAN

    Konuk: Murat Evgin

    Bu haftaki konuğumuz Murat Evgin. Sanat dolu bir eve doğan Murat Evgin’in kariyer yolculuğunu konuşuyoruz! Zeynep Atakan ve Murat Evgin harika bir sohbet gerçekleştiriyorlar. Sohbet sırasında, sanat dünyasını tanıyor olunca hemen açılıyor mu? Hem sahne hem de filmlerin arkasında en etkili bir isim olmanın zorlayıcı yanları neler? gibi konuların yanı sıra: ✨ Film müziği yaratma süreci ✨ Müzisyen perspektifinden film müziği yapmanın iç dinamikleri ✨ Kariyer yolculuğundaki çıkışlar ve inişler 🔗 👈 Dinlemek için link biyografide! Murat Evgin İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-TV-Sinema bölümünü bitirdikten sonra NYU'da 4 ay süren Film Intensive workshop'u tamamladı. 1999 yılında kendi yazdığı şarkılardan oluşan ilk albümü "Beni Ellere Verdin"i yayımladı. 2003'te ikinci albümü "İnan Bana"dan sonra TV yarışma ve dizi müzikleri bestelemeye başladı. Ekranlarda büyük ilgi gören, Ebru Akel'in sunduğu "Ben Evleniyorum", "Biz Evleniyoruz", "Kalplerde İkinci Bahar" ve Mehmet Ali Erbil'in sunduğu "Ah Kalbim", "Ya Şundadır Ya Bunda" gibi yarışmaların yanı sıra "Haylaz Babam" (Uygur Kardeşler), "Çocuğun Var Derdin Var" (Şevval Sam, Cem Davran) gibi sit-com'lar ve "Acemi Cadı", "Arka Sokaklar", "Umut Yolcuları", "Ayışığı", "İkizler Memo-Can", "Elif", "Yaralı Kuşlar", "Canım Annem", "Toprak İle Fidan" gibi dizilerin müziklerini yaptı. Müziklerini yaptığı "Arka Sokaklar", 19 sezon ve 700'e yaklaşan bölümüyle Türkiye'nin en uzun soluklu dizisi oldu. Özellikle "Elif", "Yaralı Kuşlar" ve "Canım Annem" dizileriyle İspanya, Polonya, Romanya, Endonezya, Malezya gibi ülkelerde ve tüm Latin Amerika ülkelerinde sesini duyurdu. Meksika'dan Küba'ya, İspanya'dan Arjantin'e birçok ülkenin basınında röportajları yayımlandı. 2017'de "Myths & Monsters" adlı 6 bölümlük dizi belgeseli ile Netflix Amerika ve İngiltere'de müzikleri yayınlanan ilk Türk besteci oldu. 2018'de İngiltere'de Yesterday TV'de yayınlanan "The Stuarts - A Bloody Reign" adlı 4 bölümlük dizi belgeselinin müziklerine imza attı. Belgeseli Tarih Profesörü Kate Williams sundu. Türkiye'nin yanı sıra Almanya, İspanya, Amerika ve Kolombiya gibi ülkelerde konserler verdi. Bu yıl 25. sanat yılını kutlayan Murat Evgin'in, 5'i film müziği albümü olmak üzere yayımlanmış 10 albümü ve 14 teklisi (single) bulunmaktadır.

    46 min
  3. Konuk: Tayfun Pirselimoğlu

    19/12/2024

    Konuk: Tayfun Pirselimoğlu

    Bu hafta sinemanın ustalarından Tayfun Pirselimoğlu ile özel bir Podcast/videocast yayını gerçekleştiriyoruz. Kendi üslubuyla benzersiz bir perspektife sahip olan Pirselimoğlu, sinema dünyasındaki deneyimlerini, ilham kaynaklarını ve sanat felsefesini anlatıyor. Tayfun Pirselimoğlu ve Zeynep Atakan film yapım sürecinin inceliklerini başta kendi deneyimlerinden yola çıkarak, kendi tarihçelerindeki son 25 yıl içerisindeki anılarla anlatıyorlar. Tayfun Pirselimoğlu Trabzon’da doğmuştur. Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ni bitirdikten sonra Viyana’da Hochschule für Angewandte Kunst’ta resim ve gravür eğitimi almıştır. Yurtiçinde ve yurt dışında birçok sergi açan Pirselimoğlu, kuruluşuna katıldığı bağımsız bir sanat inisiyatifi olan Akademie Genius’ta ve çeşitli platformlarda resim ve sinema (yönetmenlik/senaryo) atölyelerinde dersler vermiştir. Sinema kariyerine senarist olarak başlayan Pirselimoğlu yönetmen olarak ilk kısa filmi Dayım’ı 1999’da, Il Silenzio e d’Oro’yu (Sükut Altındır) 2002’de gerçekleştirmiştir. İlk uzun metrajlı filmi Türkiye-Almanya ortak yapımı Hiçbiryerde’yi 2002 yılında yazıp yönetmiştir. Sonrasında, yönetmen, senarist ve yapımcılığını üstlendiği ‘vicdan ve ölüm’ temalı üçlemesi olan, Rıza (2007), Pus (2009 Türkiye-Yunanistan ortak yapımı) ve Saç (2010 Türkiye-Yunanistan ortak yapımlı) filmleriyle Berlinale Forum, Locarno, Sydney, İstanbul Film Festivali gibi birçok festival tarafından seçilmiş ve ödüller almıştır. Türkiye-Yunanistan-Fransa ortak yapımlı, Ben O Değilim (2013) ve Yol Kenarı (2017) filmleriyle yine birçok ulusal ve uluslararası festival tarafından ödüle layık görülen Pirselimoğlu’nun Türkiye- Fransa- Yunanistan ortak yapımı olan ‘Kerr’ (2021) uzun metrajlı filmi birçok uluslararası festivalden ödüller almış ve 2023 yılı Oscar Akademi Ödüllerine Türkiye’nin adayı olarak seçilmiştir. Aynı zamanda yazar olan Pirselimoğlu’nun sekiz romanı ve üç hikâye kitabı vardır.

    39 min
  4. Konuk: Seda Özkaraca

    05/12/2024

    Konuk: Seda Özkaraca

    Bu haftaki konuğumuz, yeni kuşağın önemli yapımcılarından Seda Özkaraca. Seda Özkaraca, film üretimi alanında cesaretli ve ses getiren işlere imza atan, önüne çıkan zorlukların hepsini bir deneyim alanı olarak görüp, yapmak istediği her şeyi gerçekleştirmek için çok çalışan ve mesleğini tutkuyla yapan birisi. Seda Özkaraca ve Zeynep Atakan bu sohbette, yıllar öncesine gidiyorlar ve yapımcı-yönetmen ilişkisi, Çilingir Sofrası filminin nasıl pratiklerle gerçekleştirdiklerini, günümüzde bağımsız film yapma durumunu ve gelecekteki projeleri konuşuyorlar. Özellikle ilk filmlerini gerçekleştirmek isteyenler için çok ilham verici bir sohbet. SEDA ÖZKARACA Kimdir? İstanbul’da doğdu. Akademi İstanbul ve New York Digital Film Academy ‘de Film and Video Production bölümünü bitirdi. 2013 yılında Warner Bros. ortaklığında çekilen “Çanakkale Yolun Sonu” filminin uygulayıcı yapımcılığını yaptı. Yapımcılığını yaptığı kısa metraj filmleri “Cahide Devekuşu’nun Açık Evliliği” ve “Çukur” ulusal ve uluslararası birçok festivalde yarıştı ve ödül aldı. 2013 yılından itibaren global birçok markanın reklam filmlerinin yapımcılığını yaptı. Kurucu ortağı ve yapımcısı olduğu Witchcraft Films’in ilk uzun metraj filmi olan “Çilingir Sofrası” İstanbul Film Festivali, Adana Altın Koza,Ankara Uluslararası Film Festivali ve SİYAD’dan birçok ödülle döndü. Duygu Asena’nın “Aslında Özgürsün” kitabını 2018 yılında tiyatro oyunu olarak, 2022 yılında da GAIN’e dijital dizi olarak adapte edip yapımını gerçekleştirdi.

    37 min
  5. Konuk: Can Evrenol

    28/11/2024

    Konuk: Can Evrenol

    Bu haftaki konuğumuz senarist, yönetmen ve yazar Can Evrenol. Türkiye’de cesaretle fark yaratan işler üreten çok üretken birisi. Çocuk yaşlardan beri ilgisi olan her şeyi bugün mesleği haline getirmesi çok ilham verici. Yaşadığı tüm olumlu ya da olumsuz deneyimlere aynı mesafeden yaklaşan ve yılmadan üretmeye devam eden birisi. Can Evrenol ve Zeynep Atakan, günümüzde film üretiminin ve izleyiciye ulaştırma süreçlerini, son 15 yıl içerisinde değişen dünya, hız çağı, film sektöründeki gelişmeler, dönüşümler ve izleme alışkanlıkları üzerinden konuşuyorlar. Can Evrenol kimdir? Can Evrenol, İstanbul doğumlu. Üsküdar Amerikan Lisesi'nde okudu. Canterbury'deki Kent Üniversitesi'nde "Sanat Tarihi" ve "Film Studies" bölümlerinden çift diploma ile mezun oldu. Ardından Los Angeles’ta 8 haftalık NYFA film yapımı atölyesine katıldı ve burada ilk kısa filmini, Sulhi Dölek'in kısa hikayesinden uyarladığı, "Vidalar"ı çekti. 2010 yılında, ödüllü kısa filmi ''Anneme ve Babama'' ile seçildiği Uluslararası Sitges Film Festivali'nde, yolları Reha Erdem ve Ömer Atay kesişti. Atlantik Film'in davetiyle İstanbul'a dönerek reklam yönetmenliğine başladı. Reklamda tanıştığı ekipler ve kazandığı tecrübe ile bağımsız grindhouse tarzı sinema filmleri yapmaya başladı. İlk uzun metraj filmi olan "Baskın" (2015), Toronto Uluslararası Film Festivali'nin ''MidnightMadness'' seçkisinde dünya galasını yaptı, Fantastic Fest'te ''En İyi Yeni Yönetmen Ödülü''nükazandı ve 40'tan fazla ülkeye satılarak ufak bir kült hayran kitlesine sahip oldu. Sonrasında sinemaya İtalyan korku sinemasına bir aşk mektubu niteliğindeki "Housewife" (2017), post-apocalyptic çocuk macera filmi "Peri / Girl With No Mouth" (2019) ve "The Field Guide ToEvil" (2018) filmindeki "Haunted by Al Karisi The Childbirth Djinn" bölümü ile devam etti. 2018'de, Türkiye'de çekilen ilk orjinal Netflix dizisi; The Protector / Hakan Muhafız'ın kurucu yönetmeni seçildi. 2020'de, Merve Göntem ile yazıp tasarladıkları, tamamı iPhone ile çekilen, dogma estetiğindeki mini dizi ''Çıplak''ı çekti. Ruhani ve fantastik öğelerle örülü bir 2. sezon, Çıplak II adıyla yayınlandı. 2022'de, genç bir kadının kendi ezoterik aile tarikatı ile yüzleşmesini konu alan "Mehtap", ve spiritüel bir bilimkurgu hikayesi olan "Omega Vatan" adında iki kısa romanı, AltıkırkbeşYayınevi'nden çıktı. 2024 yılında ise kısa hikayeler kitabı "Annemi Öldürdüğüm Hikayeler" Ithaki çatısı altında basıldı. 2024 senesinde, yapımcılığı Inter Medya tarafından üstlenilen, psiko-cinsel unsurları dövüş sanatlarıyla birleştirdiği, aşırı şiddet içeren bir intikam filmi, "Saýara"yı, çekti.

    52 min

About

Herkesin bir hikayesi var… Herkesin kendi hayatı ve kariyeri bir film hikayesi tadında ve hepsi biricik hikayeler, deneyimler… Bu podcastte, sinema alanına odaklanıyor. Sinema alanında senarist, yönetmen, yapımcı, oyuncu, müzisyen vb…üretim yapan sanatçıların kariyer yolculuğundaki başarılar, başarısızlıklar, inişler, çıkışlar, reddedilmeler, ödüller, sevinçler üzerine bir sohbet. Sohbeti, Türkiye’ye son 20 yılda Altın Palmiye başta olmak üzere pek çok ödül kazanan, Türkiye’den Oscar Akademiye kabul edilen ilk yapımcı Zeynep Atakan gerçekleştiriyor. Zeynep Atakan, konuklarıyla film dünyasının odağında gelişen sohbette, değişen ve dönüşen dünyaya bakış açısını, unutulmaz deneyimleri, hayatın sıradanlığı içinde yaratma cesaretini, hayal kırıklıklarını, değerleri, özlemleri, umutlar ve hayata dair pek çok şeyi konuşuyor. Bu podcast, son 35 yılda sinema alanında her kuşaktan emek veren aslında yakın tarihçemizde ve bugün kendi alanında iz bırakan konuklarıyla, geleceğe mektuplar yolluyor. Yaşsız ve zamansız bir podcast..

More From Podkraft

You Might Also Like

To listen to explicit episodes, sign in.

Stay up to date with this show

Sign in or sign up to follow shows, save episodes and get the latest updates.

Select a country or region

Africa, Middle East, and India

Asia Pacific

Europe

Latin America and the Caribbean

The United States and Canada