Zeppelinknute
Zeppelinknute er en måte å skjøte to tau. Den er meget pålitelig, stabil, og veldig lett å løsne etter belastning.
Navnet kommer av at det sies å ha vært en tid da flygere i det amerikanske militæret var pålagt å feste heliumballongene med kun slike knuter.
Zeppelinknute har ikke en ABOK nummer (var ukjent da "The Ashley Book of Knots" ble skrevet) men knuten ABOK#582 ligner veldig; Hadde endene til zeppelinknute blitt fortsettelsen av hverandre (om den var slått i bukt) ville den blitt ABOK#582. I lys av hva man vet om påliteligheten til Zeppelin kan man gjette at en slippet versjon av ABOK#582 kan brukes som en utmerket knute for å ta vare på svake eller slitte punkter i tauet men Førerløkke som er like god til slikt bruk og i tillegg mye enklere å slå på bukt er å foretrekke.
Utforming
[rediger | rediger kilde]Zeppelinknute kan utformes ved å lage en turn på begge tamp som skal skjøtes sammen, den ene som 6 og den andre som 9, legge dem oppå hverandre slik at begge tampene ligger på utsiden, føre deretter begge tampene rundt knuten over på motsatt utside og gjennom det felles hullet (dvs forbi hverandre i motsatt retning), og stramme ved å dra parvis først på tampene deretter på langpartene.
Det er viktig å sjekke/kontrollere at knuten blir punkt-symmetrisk, ikke speil-symmetrisk slik at langpartene forlater knuten hhv. over og under side. den speilsymmetriske versjonen (ABoK#1425A eng. hunters bend) er også sterk men vanskeligere å løsne etter relativt lite last. En annen måte å uttrykke dette er å sikre at de to tampene former hver sin burknop med hver sin S eller Z retning (eng. chiralty) for deretter å bli vevd inn i hverandre.
To praktiske metoder egnet for å kunne knute to tamper i hånd uten å titte (f.eks. i mørket, eller i blinde) er vist i disse videoer [1][2].
-
Tampene holdes sammen, indre langpart dyttes frem
-
Ytre tamp bøyes ut og over begge langpart
-
Ytre tamp føres tilbake under begge og opp gjennom egen løkke
-
Indre tamp under indre langpart, og gjennom løkker langs ytre tamp
-
det strammes ved å dra henholdsvis på tampene og langpartene.
Varianter
[rediger | rediger kilde]-
Enklest, derfor den smaleste versjon av Zeppelinknute
-
Zeppelinknute med stoppeknuter på tampene
-
Zeppelinknute på bukt ved begge tamp med to faste løkker
-
Zeppelinknute på bukt med tre pålitelige og faste løkker
-
Dobbeltslippet Zeppelinknute med stoppeknuter på tampene
-
Dobbeltslippet Zeppelinknute med slippene låst med tampene og med stoppeknuter på tampene.
-
ABOK#582 til venstre, ABOK#582 med "slippet" senter nederst, Zeppelin til høyre
Slippet
[rediger | rediger kilde]Med begge tampene slippet gjennom knuten og med stoppeknuter på tampene den dobbeltslippede Zeppelinknute er både mindre sannsynlig å ryke (langpartens første tørn har 4 tautykkelser på innsiden fremfor 2, dvs har større tørn radius, dermed mindre spenning der) og er mindre sannsynlig å løsne av at tampene blir sugd inn ved høy belastning (pga stoppeknuter og lås).
-
Utforming av Dobbeltslippet Zeppelinknute: en starter med en enkel slippestikk
-
En vever inn sentralsymmetrisk slippestikk på den andre tampen
-
Det andre slippestikket avsluttes med en bukt av tampen langs det første slipp, motsatt vei
-
Knuten strammes ved dra i langpartene og i slippene
-
Hver slipp låses med egen tamp
-
Slippene strammes rundt dens låsende tamp
-
Knuten avsluttes med å dra i tampene.