Hopp til innhold

Sjøknelere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sjøknelere
Nomenklatur
Stomatopoda,
Unipeltata
Latreille, 1817
Populærnavn
sjøknelere
Hører til
Haplocarida,
storkrepser,
krepsdyr,
leddyr
Økologi
Antall arter: ca. 400
Habitat: hav
Utbredelse: hele verden
Inndelt i

Sjøknelere (Stomatopoda) er en gruppe av storkrepser. Gruppen utgjøres av bare en underklasse (Hoplocarida), en orden (Stomatopoda), og en eneste underorden (Unipeltata). Under dette er det 7 overfamilier og 17 familier. Artstallet er anslagsvis 400.

Odontodactylus scyllarus

Sjøknelere bruker de fremre bena til å fange bytte med. Deres brystskjold er lite og svakt, men bakkroppen er lang og kraftig. De har spesialiserte øyne, som blant annet oppfatter flere farger. De kan bli opptil 30 cm lange. De fleste artene er tropiske eller subtropiske og lever på korallrev eller i ganger som de graver ut på havbunnen. De spiser blant annet fisk, østers og snegler.

Noen av sjøknelerne er ettertraktede som mat, blant annet hos folk ved Adriaterhavet, og dessuten i Øst-Asia.

En vanlig art er Squilia mantis, som man finner i Middelhavet.

Taksonomi

[rediger | rediger kilde]

Taksonomien til storkreps er komplisert og flere av gruppen er utdødd. Det er generelt omstridt å fin-inndele organismer taksonomisk. En vanlig oppdelning anerkjenner storkreps som en av seks ulike klasser av krepsdyr, og storkreps er den mest artsrike gruppen. En moderne oppdatering av systematikken gis av Martin og Davis[1], som følgende oversikt følger ned til nivået orden, mens lavere nivåer i enkelte tilfeller følger Catalogue of Life[2], men stort sett WoRMS-databasen.[3]. Utdødde grupper er markert med †.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Davis, George E., Martin, Joel W.: An Updated Classification of the Recent Crustacea Arkivert 12. mai 2013 hos Wayback Machine., Natural History Museum of Los Angeles County 2001, side 1-132
  2. ^ Bisby F.A., Roskov Y.R., Orrell T.M., Nicolson D., Paglinawan L.E., Bailly N., Kirk P.M., Bourgoin T., Baillargeon G., Ouvrard D. (red.): «Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2011 Annual Checklist» - Species 2000. Reading, Storbritannia.
  3. ^ Malacostraca - WoRMS. Besøkt 25. januar 2014.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]