Hopp til innhold

Rosetta@home

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Rosetta@home (nettside) er et distribuerte beregninger-prosjekt som har som formål å løse gåten med prognoser for proteinstruktur. Prosjektet ledes av Baker Laboratorium ved Universitetet i Washington.

Målet er å utvikle metoder som kan forutsi og designe nøyaktige proteinstrukturer og komplekser. I det lange løp kan dette arbeidet hjelpe forskere i arbeidet med å utvikle kurer for hiv/aids, kreft, Alzheimer, malaria og en rekke andre sykdommer. Dette skyldes at mange sykdommer kan uskadeliggjøres på proteinnivå.

Prosjektet mener at er kommet nærmere å kunne forutsi og designe proteinstrukturer og -komplekser, en «hellig gral» innenfor bioinformatikken. Disse beregningene krever en enorm mengde datakraft, mer enn verdens største superdatamaskin. Arbeidet er derfor kun mulig gjennom en kollektiv innsats fra frivillige. Rosettaforskerne er derfor avhengige av en teknikk kalt «distribuerte beregninger» (Distributed Computing), som utnytter ledige ressurser fra datamaskiner som er tilknyttet prosjektet. Prosjektet har allerede 55 000 aktive datamaskiner (mai 2006), men søker fortsatt aktivt etter nye deltagere slik at prosjektet kan nå 150 teraFLOPS. I mai 2006 lå dette tallet mellom 40 og 50 TFLOPS.

Baker Laboratorium

[rediger | rediger kilde]

Baker Laboratorium (nettside) har base ved Universitetet i Washington. Forskerteamet ledes av David Baker. Han er professor i biokjemi ved Universitetet i Washington, forsker ved Howard Hughes Medical Institute og medlem av USNAS.

Forskerteamet består av doktorer, forskere og studenter fra forskjellige nasjoner.

Dataprogrammet

[rediger | rediger kilde]

Programmet er tilgjengelig for Windows, Linux og Macintosh. Systemkravene er 1 GHz prosessor og 512 MB RAM eller bedre. Rosettapogrammet kan ta opptil 250 MB RAM, men det arbeides med å redusere denne størrelsen. Det kreves også rask internettilgang.

Programmet bruker BOINC-plattformen, som er et gratis open-source-program som er utviklet ved Universitetet i California, Berkeley. BOINC brukes i dag i de fleste prosjekter med distribuerte beregninger.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata