Hopp til innhold

Røde stjerne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Femarmet, rød stjerne forekommer i en mengde sammenhenger, ikke minst som politisk symbol for kommunisme og sosialisme.

Femarmet, rød stjerne er et rødt stjernesymbol som har blitt brukt i mange sammenhenger, ikke minst som grafisk figur i flere flagg, og som politisk symbol og kjennetegn for sosialisme og kommunisme. Rød stjerne forekommer også som dekorelement og i logoer.

Navnet «Røde stjerne» er også brukt på liknende måte.

Symbolet er historisk ikke avgrenset til kommunisme/sosialisme. Det er kjent innen islam, skjønt ikke som sentralt symbol, og ble også benyttet i Det osmanske rike. En rekke fotballklubber og andre sammenslutninger - som regel fra land som tidligere var kommunistiske - har eller har hatt «Røde stjerne» i navnet.

Kommunistisk symbol

[rediger | rediger kilde]

Rødt stjernesymbol ble brukt i en rekke flagg og statsvåpner for kommunistregimer. I noen land i den tidligere Østblokken i Europa, for eksempel Ungarn, er det idag straffbart å offentlig bruke eller vise dette symbolet.

Også en tilsvarende gullstjerne er brukt som kommunistisk symbol, blant annet i Kinas flagg. Ettersom flagget i seg selv er rødt, må stjernen markeres på annet vis.

Den sovjetiske militæravis grunnlagt i 1924, het Røde stjerne (på russisk Krasnaja Zvezda).

Eksempler

[rediger | rediger kilde]

I nasjonalflagg

[rediger | rediger kilde]

I andre flagg

[rediger | rediger kilde]

I riksvåpen og annet

[rediger | rediger kilde]

Stjernesymbol i andre farger

[rediger | rediger kilde]

Andre femarmede eller femtakkede stjerner i ulike farger er brukt rundt om i verden i et høyt antall flagg, riksvåpen og andre våpenskjold, foreningsmerker, varemerker og lignende kjennetegn. En eller flere stjerner finnes i bl.a. nyere norske kommunevåpen, eldre slektsvåpen og bumerker. Femtakket stjerne tegnet i en sammenhengende strek (pentagram), er mer uvanlig, men finnes bl.a. i Marokkos flagg og i mange bumerker fra norske bønder.

Både den femtakkede røde stjernen og andre stjerneformede figurer, er nærmere behandlet i en del litteratur om flagg og våpenskjold (heraldikk).

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata