Hopp til innhold

Pan-STARRS

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System (Pan-STARRS) er en planlagt rekke av astronomiske kameraer, teleskoper og datafasiliteter som skal måle himmelen på en kontinuerlig basis, inkludert nøyaktig astrometri og fotometri av oppdagede objekter. Ved å oppdage eventuelle forskjeller fra tidligere observasjoner av de samme områdene på himmelen, er det forventet å oppdage et svært stort antall nye asteroider, kometer, variable stjerner og andre himmellegemer. Hovedoppgaven er å oppdage jordnære objekter som kan være potensielle nedslagsfarer, og det forventes at det lages en database over alle objekter synlige fra Hawaii (tre fjerdedeler av hele himmelen) ned til tilsynelatende størrelsesklasse 24. Pan-STARRS finansieres i stor grad av U.S. Air Force gjennom deres forskningslaber.

Det første Pan-STARRS-teleskopet (PS1) ligger på toppen av HaleakalāMaui og gikk online 6. desember 2008 under administrasjon av University of Hawaii.[1][2] PS1 startet de vitenskapelige observasjonene på fulltid den 13. mai 2010,[3] og vitenskapsoppdraget PS1 er underveis med operasjoner grunnlagt av PS1 Science Consortium (PS1SC). Dette er et konsortium som inkluderer Max Planck Society i Tyskland, National Central University i Taiwan, Universitetene i Edinburgh, Durham og Queens Belfast i Storbritannia og universitetene Johns Hopkins og Harvard i USA i tillegg til Las Cumbres Observatory Global Telescope-nettverket.

Pan-STARRS-prosjektet er et samarbeid mellom Universitetet i Hawaiis astronomiinstitutt, Massachusetts Institute of Technology, Lincoln Laboratory, Maui High Performance Computing Center og Science Applications International Corporation. Konstruksjonen av teleskopene finansieres av U.S. Air Force. Nå som PS1 er ferdigstilt er fokuset på PS2, som forventes å være ferdig i 2013,[4] før byggingen av den fulle rekken av fire teleskoper. Den totale kostnaden for hele rekken ventes å komme opp i 100 millioner dollar.[1]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b «Watching and waiting». The Economist. 4. desember 2008. Besøkt 6. desember 2008.  From the print edition
  2. ^ Robert Lemos (24. november 2008). «Giant Camera Tracks Asteroids». Technology Review (Massachusetts Institute of Technology). Arkivert fra originalen 29. desember 2011. Besøkt 6. desember 2008. 
  3. ^ Pan-STARRS 1 Telescope Begins Science Mission
  4. ^ Project status Arkivert 4. mars 2013 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata