Hopp til innhold

Mans flyplass

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mans flyplass
Isle of Man Airport
Ronaldsway Airport
IATA: IOM – ICAO: EGNS
Basisdata
FlyplasstypeSivil
EierMans regjering
OperatørMans Departement for transport - Flyplassavdelingen
BeliggenhetRonaldsway, Man
Høyde16 m / 52 ft
54°5′0″N 4°37′26″V
Rullebane(r)
Retning Lengde Banedekke
m ft
08/26 1 754 5 754 Asfalt
03/21 1 199 3 934 Asfalt
Statistikk (2008)
Passasjerer 41 294
Flybevegelser 754 419
Frakt (tonn)
Nettside
www.iom-airport.com
Kart
Mans flyplass
54°05′00″N 4°37′26″V
Kilde: UK AIP ved NATS[1]
Statistikk fra UK Civil Aviation Authority[2]

Sjekk lokale AIP for siste oppdateringer

Mans flyplass, engelsk Isle of Man Airport, også kalt Ronaldsway Airport, (IATA: IOM , ICAO: EGNS) er hovedflyplassen på øya Man i Irskesjøen. Den ligger sør på øya rundt 11 km sørvest for hovedstaden Douglas, og mellom landsbyen Ballasalla og byen Castletown.

Flyplassen har faste ruter til Storbritannia, Irland og Kanaløyene. Den ble første gang opprettet i 1929 med passasjertjeneste til Storbritannia i 1933, operert av flyselskapet Blackpool and West Coast Air Services (senere West Coast Air Services). Det ble ytterligere flyreiser med Aer Lingus og Railway Air Services, men i 1937 ble de fleste operasjoner sammenslått under Isle of Man Air Services.

Den andre verdenskrig

[rediger | rediger kilde]
Manx Airlines Vickers Viscount som kjører forbi flyplass kontroll i 1988.

Under den andre verdenskrig tok det britiske flyvåpenet, Royal Air Force, kontroll over flyplassen og den ble da kjent som «RAF Ronaldsway». Den ble en av de få flyplasser som fortsatte med sivil flyvninger i løpet av hele krigen.

Flyplassen benyttet av No 1 GDGS (Ground Defence and Gunnery School) som opererte fly av typen Westland Wallace.[3] RAF fortsatte her fram til 1943 da flyplassen ble overgitt til admiralitet som en treningsleir for flåtens flyvåpen. Som en marineflyplass ble den nå hetende «RNAS Ronaldsway» og ble tatt ut av virksomhet i tolv måneder for å gjennomføre en omfattende ombygging. Sommeren 1944 hadde flyplassen blitt utviklet fra én landingsstripe med gress med noen få hangarer til en flyplass med fire landingsstriper og en infrastruktur som håndterte tre treningsskvadroner som benyttet Fairey Barracuda torpedobombefly. Flyplassen ble da omdøpt til «HMS Urley» (mansk for ørn). Dens viktigste rolle var å være en arbeidsstasjon for torpedoer og var stasjon for flyskvadronene 710, 713 og 747 fram til freden i 1945.

Etter krigen

[rediger | rediger kilde]
Kart over flyplassen i henhold til Castletown.

Etter krigen ble flyplassen omformet til utelukkende en sivil flyplass, men forble admiralitets eiendom inntil den ble solgt til Mans regjering for 200 000 pund i 1949, noe som var et stykke under de utgifter på 1 million pund som den britiske regjering hadde benyttet på oppgraderingen, foruten de 105 000 pund som admiralitet hadde betalt i 1943.

I 1998 begynte et prosjekt for å forbedre fasilitetene for passasjerene og i mars 2000 ble nye utvidelser fullført med restaurantvirksomhet, og nye område for reisende. Nye utvidelser ble fullført i 2007. I forbindelse med denne oppgraderingen av 2000 ble den ikoniske skulpturen «Three Legs of Mann» som står foran terminalinngangen avduket.[4]

Skulptur av Bryan Kneale kalt «The Legs of Man» ved inngangen til flyplassens terminalbygning.

Et eget flymuseum, Manx Military and Aviation Museum, ligger rett ved flyplassen og har utstillinger og informasjon om luftfartens historie på Man.


Destinasjoner

[rediger | rediger kilde]
Flyselskap Destinasjoner
Irlands flagg Aer Arann Dublin, London-City
Guernseys flagg Blue Islands Guernsey, Jersey
Storbritannias flagg Flybe Bristol, Birmingham, Jersey, Liverpool, London-Gatwick, London-Luton, Manchester. Sesong:Brussel, Genève, Southampton. Sesong Charter: Ibiza, Mahon, Palma de Mallorca, Ostend-Bruges, Düsseldorf
Storbritannias flagg Flybe fløyet av Loganair Edinburgh, Glasgow-International
Mans flagg Manx2 Belfast-City, Blackpool, Gloucestershire, Jersey, Leeds/Bradford, Newcastle. Sesong: Angelsey



Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]