Hopp til innhold

Sandaler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sideversjon per 3. nov. 2024 kl. 09:01 av CommonsDelinker (diskusjon | bidrag) (Erstatter Roemische_Sandale_fcm.jpg med Roemische_Sandale_(fcm).jpg, forespurt av CommonsDelinker: File renamed: to harmonize the names of a set of images)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Moderne lærsandaler i tradisjonell utforming. Enkle sandaler med flat såle og smale remmer eller lærsnorer kalles ofte spøkefullt «jesussandaler»
Sandal i form av høyhælte damesko med overlær av flettverk.
Moderne sandal i kunstmaterialer med brede remmer som gir godt feste til foten og med rund såle for å fremme «naturlig masaigange».
Kinesiske «massasjesko» i form av helsesandaler med småstein limt til sålen
Tradisjonelle japanske tresandaler, såkalte geta, med stylteformet såle og flip-flopp-remmer

Sandaler er en type åpent fottøy som består av en fast, oftest flat såle fastspent til foten med remmer på ulike måter. Det kan også være lette sko med åpent, gjennombrutt og luftig overlær.

Fordi sandaler gir bedre lufting for foten og tærne, brukes de i utstrakt grad i varme deler av verden, men også i varme årstider andre steder. Sandaler kan benyttes av kvinner og menn, barn og voksne. De kan også brukes som luftige innesko og for å unngå eller behandle fotsopp.

Historikk

[rediger | rediger kilde]

Sandaler med såler og remmer er sammen med myke, sokkeliknende skinnsko blant de eldste typene fottøy en kjenner til. Bildegalleriet viser sandaler av ulike typer flettverk, av skinn og lær og med tresåle.

Ordet sandal har kommet til norsk og dansk fra tysk som har det fra det latinske sandalium, som igjen har hentet ordet fra gresk der det har asiatisk opprinnelse.

Flippflopper, også kalt kjippkjapper og slippers, er en type enkle sandaler som bare er festet til foten med en y-formet reim mellom og over tærne. Slippers har tradisjonelt vært brukt som strand- eller badesko, men har også blitt et sommerlig moteplagg.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]