Hopp til innhold

Huset Aukrust

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sideversjon per 31. mai 2023 kl. 21:50 av M14 (diskusjon | bidrag) (Kulturtilbudet: lenker)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Huset Aukrust
LandNorge[1]
StedAlvdal[2]
Kart
Kart
Aukrustsenteret
62°06′49″N 10°37′15″Ø

Huset Aukrust i Alvdal i Innlandet viser tegneren og forfatteren Kjell Aukrusts arbeider. Bygget er tegnet av Sverre Fehn og åpnet i 1996.

Huset Aukrust (tidligere: Aukrustsenteret) ligger i Alvdal i Innlandet og viser Kjell Aukrusts tegninger, malerier og fantasiverden. Museet ble innviet i 1996.[3]

I 1988 donerte Kari og Kjell Aukrust 250 tegninger, akvareller og malerier til Alvdal, der Kjell Aukrust var født og oppvokst. Denne gaven var foranledningen til etableringen av Aukrustsenteret, som senere ble omdøpt til Huset Aukrust. Kjell Aukrust uttalte i forbindelse med donasjonen: «Min inspirasjon og grunnlaget for det jeg har gjort kommer fra Alvdalsbygda, derfor skal mitt livsverk tilfalle denne bygda, men det skal komme Alvdal til gode i videst mulig forstand.»

Bygget er tegnet av arkitekt Sverre Fehn[3] og ble offisielt åpnet av kong Harald den 23. mai 1996. Det er en lang smal bygningskropp, som er relativt lukket mot parkeringen og riksvei 3, men som har store vindusflater og diverse utbygg på den andre siden. Det er brukt naturmaterialer som skifer, ubehandlet furu og naturstein i bygget. Bygget fikk Statens Byggeskikkpris i 1996 og Norges Handikapforbunds Tilgjengelighetspris i 2000 for den vellykkede kombinasjonen av estetikk og funksjonalitet.

Kulturtilbudet

[rediger | rediger kilde]

Foruten billedkunst inneholder senteret mange av Kjell Aukrusts fantasifulle tekniske innretninger, som en modell av «Il Tempo Gigante», bilen som er kjent fra filmsuksessen Flåklypa Grand Prix. Her er også Aukrusts figurer Solan, Ludvig og Emanuel Desperados og redaksjonen til avisen Flåklypa Tidende med kontorpulten til sportsjournalist Melvind Snerken. I Reodor Felgens verksted er en sjokolademaskin der besøkende kan lage sin egen sjokolade.[4][5]

Senteret har også et auditorium med plass til 130 personer, kalt «Flåklypasalen», som brukes til kurs, møter og kino. Senteret har også kafeteria og en egen butikk som selger Aukrust-effekter.

Huset Aukrust er turistinformasjon for Alvdal kommune, og det er også kommunens tusenårssted.

Huset Aukrusts nyeste attraksjon, «Flåklypatoppen», med Solan Gundersens egen månerakett, åpnet i 2014.

I 2014 åpnet Huset Aukrusts nyeste attraksjon, «Flåklypatoppen», hvor man kan bli utdannet «Flåklypa-astronaut, tilkallingsklasse 1a, med eikeløv».

Det arrangeres også temporære kunstutstillinger i Huset Aukrust.[6]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ (på de, en, fr, es, it) archINFORM, OCLC 45382278, Wikidata Q265049, https://www.archinform.net/index.htm 
  2. ^ (på de, en, fr, es, it) archINFORM, OCLC 45382278, archINFORM project ID 6098, Wikidata Q265049, https://www.archinform.net/index.htm 
  3. ^ a b Jorid Vaagland, Torhild Andersen og Trude Hella Eide (2002). «I HUS MED KULTUREN Evaluering av den statlige tilskuddsordningen til lokale og regionale kulturbygg» (PDF). ØF-rapport nr. 12/2002: 48. «Aukrustsenteret i Alvdal er det eneste lokale kulturbygget i området som kan kategoriseres som kulturhus. Huset ble planlagt primært som et museum/utstillingssted for Kjell Aukrusts arbeider, og med næringsmessige mål som de sentrale. Det ble tidlig planlagt også kino-/kultursal med fast amfi i bygget for å erstatte kinodriften i Alvdal samfunnshus, som ble nedlagt høsten 1993 på grunn av dårlig komfort og sviktende oppslutning. Arkitekt Sverre Fehn tegnet bygget, som ble åpnet i mai 1996. Fra starten var det flere aksjonærer i Aukrustsenteret A/S, blant andre SND og Hedmark Sparebank. Etter noen år med store underskudd på grunn av dårligere besøk enn forventet, etterga hovedaksjonærene i 1999 sin gjeld i bygget, og Alvdal kommune kjøpte det og ble eneaksjonær. Aksjeselskapet eier bygget og er ansvarlig for den daglige driften av både museet og kulturhusdelen, mens stiftelsen Aukrustsenteret forvalter kunstverkene og installasjonene. Museumsdelen og kulturdelen utgjør en driftsmessig enhet.» 
  4. ^ «Aukrustsenteret Alvdal - en fantasiverden». barnasnorge.no. Besøkt 23. august 2020. [død lenke]
  5. ^ «Kjell Aukrust ville fylt 100 år: – Nå trenger vi hans humor». www.vl.no (på norsk). 18. mars 2020. Besøkt 23. august 2020. 
  6. ^ «AUKRUST vs. TORSETER på Huset Aukrust i sommer!». kunstbanken.no. Kunstbanken. 2020. Besøkt 23. august 2020. «Huset Aukrust inviterte Kunstbanken til samarbeid i 100-årsjubileumsåret for Kjell Aukrusts fødsel i 2020, og resultatet er denne vandreutstillinga. Kunstbanken har koblet Kjell Aukrust (1920-2002) opp mot Øyvind Torseter (f.1972) fra Stange. Møtene mellom de respektive karaktergalleriene og motivene gir nye koblinger og nye historier. Torseters tristmuntre og surrealistiske melankoli går i dialog med Aukrusts lune, men skarpsindig observante humor. Utstillinga består av 52 arbeider og objekter, og omfatter malerier, tegninger, monotypier, akvareller, bøker og skissebøker.» 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]