Hopp til innhold

Muezzin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sideversjon per 23. jan. 2020 kl. 17:17 av Autokefal Dialytiker (diskusjon | bidrag) (Tilbakestilte endring av 2A02:2121:306:377E:F196:FFEF:BE6C:E627 (bidrag) til siste versjon av Orf3us)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)

Muezzin (på arabisk: مؤذن, mu’adhdhin) er en valgt person i moskeen som leder innkallingen (adhan) til fredagsbønnen og de fem daglige bønnene (salah) fra moskéens minareter. I de fleste moderne moskéer blir muezzinene hjulpet av elektroniske forsterkere. Man antar at institusjonen muezzin, den offentlige utroper, eksisterte i før-islamsk arabisk kultur, Dens oppgaver regnes også som en kunstform, uttrykt i det melodiøse utropet av adhanen.

Den profesjonelle muezzin blir valgt til å tjene i moskeen ut fra god karakter, stemme og ferdigheter. Når han kaller til bønn vender muezzinen seg mot de fire himmelretningene i rekkefølge, mens han roper ut adhan. I noen moskéer står muezzinen på en spesiell plattform (på tyrkisk muezzin mahfili), på motsatt side av minbaren i moskéen og svarer imamen.

Rollen som muezzin har eksistert siden Muhammeds tid. Den første muezzinen var Bilal ibn Ribah, som gikk i gatene og kalte de troende til bønn. De første muezzinene brukte taket på moskéen, de høye søylene på moskeene eller nærliggende gater, til å påkalle de troende. Fortsatt idag er muezzin brukt til å lese adhan for la de andre få vite at det er bønnetid.