Hopp til innhold

Jotun (konsern): Forskjell mellom sideversjoner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Slettet innhold Innhold lagt til
Telaneo (diskusjon | bidrag)
back with it
Linje 96: Linje 96:


[[Kategori:Norske industriselskaper]]
[[Kategori:Norske industriselskaper]]
[[Kategori:Sandefjord]]
[[Kategori:Næringsliv i Sandefjord]]
[[Kategori:Selskaper etablert i 1920]]
[[Kategori:Selskaper etablert i 1920]]

Sideversjonen fra 9. jan. 2017 kl. 12:09

Jotun
Jotuns hovedkontor i Sandefjord
Org.formAS
Org.nummer923248579
Etablert1926
Eier(e)Orkla ASA
HovedkontorSandefjord
LandNorge
Produkt(er)Produksjon av maling og lakk, trykkfarger og tetningsmidler
Grunnlegger(e)Odd Gleditsch sr.
StyrelederOdd Gleditsch d.y.
Adm.dir.Morten Fon
Antall ansatte9 800, hvorav 1 000 i Norge
Omsetning16 282 mill. (2015)[trenger referanse]
Resultat1 918 mill. (2015), før skatt[trenger referanse]
Nettsted www.jotun.com

Jotun er en industribedrift som produserer maling og pulverlakk. Konsernet har hovedkontor i Sandefjord og ble kåret til Årets Vestfoldbedrift i 1990 og i 2007.

I Norge har Jotun produksjonsanlegg i Sandefjord, Larvik, Fredrikstad og Manger. I 2009 ble det besluttet at produksjonsanleggene i Fredrikstad og Manger skal legges ned. I stedet skal det bygges en større fabrikk i Sandefjord. Senere er også produksjon i Larvik lagt ned.

Konsernet har 9800 ansatte hvorav ca. 1000 ansatte i Norge. Konsernet har 37 fabrikker i 21 land, og totalt har Jotun konsernet 64 selskaper i 45 land. Tar man med agenter, salgkontorer, distributører etc er konsernet representert i over 120 land på alle kontinent. Konsernet er eid av familien Gleditsch med 53,7 % og Orkla med 42,5 %.[1]

Historie

Flyfoto av Jotuns fabrikkanlegg i Sandefjord i 1947

Odd Gleditsch startet en farvehandel og skipsrekvisitaforretning i 1920, og ble raskt leverandør for den lokale hvalfangst-flåten. Jotun Kemiske Fabrik ble etablert i 1926 med Odd Gleditsch som første disponent. De fire største produsentene av maling i Norge (Alf Bjercke AS, Fleichers Kjemiske Fabrikker AS, De-No-Fa Lilleborg Fabrikker og Jotun AS) fusjonerte i 1971 for å etablere Jotunkonsernet og siden den gang har Jotun vært i rask utvikling og ekspanderer stadig i nye internasjonale markeder.

Av nyere dato er det åpnet flere fabrikker i utlandet: Jotun åpnet 5. mars 2008 sitt første produksjonsanlegg i India. Fabrikken, som ligger i Ranjangaon utenfor Pune, utgjør en investering på cirka USD 25 millioner og vil ha en produksjonskapasitet på 50 millioner liter maling og 5000 tonn pulverlakk. India ventes å bli det neste store markedet i Asia-Stillehavsregionen for malingssektoren. Økonomisk oppgang, byggevekst og lavt malingforbruk per innbygger vil bidra til veksten. Jotun har operert i India gjennom lisensvirksomhet og har aktivt overvåket sektoren og styrket sitt nærvær i de siste to årene.

Mars 2009 var det åpning av ny fabrikk i Busan i Sør-Korea. Jotun har vært etablert i Sør-Korea siden slutten av 1970-tallet og dagens anlegg erstatter et produsjonsanlegg hvor kapasiteten var blitt for liten. Den årlige produksjonskapasiteten vil være på 37 millioner liter maling.

Jotun i dag

Fra Jotuns anlegg for testing av maling i vær og vind.
Jotuns fabrikk i Přestanov, Tsjekkia.

To av Jotuns fire divisjoner ledes fra Dubai.

Bedriften er delt inn i fire divisjoner; Jotun Coatings; Jotun Paints; Jotun Dekorativ og Jotun Powder Coatings.

Jotun Coatings

Jotun Coatings har et globalt ansvar for utvikling, produksjon og salg av malingssystemer for skip, industri og offshore, samt dekorative malinger for lokalmarkeder.

Produkter:

  • Bunnstoff og skipsmalinger.
  • Avansert korrosjonsbeskyttelse for industri og offshore.
  • Dekorative malinger til innendørs og utendørs bruk for lokalmarkeder i Europa og utvalgte markeder i Asia.

Eksempel på produktnavn SeaQuantum, Jotacote Universal, Balloxy, Tankguard, Jotamastic, Penguard og Hardtop.

Produksjon: Australia, Finland, India, Kina (2), Singapore, Spania, Storbritannia, Sør-Afrika, Sør-Korea, Tyrkia og USA.

Jotun Paints

Dekorative malinger utenfor Skandinavia. Divisjonen Jotun Paints omfatter virksomheten til selskaper i Midtøsten og Sørøst-Asia, der hovedaktiviteten er dekorative malinger, samt ansvar for marine og rusthindrende malinger til skip og industri i lokalmarkeder.

Produkter
  • Dekorative malinger til innendørs og utendørs bruk. Eksempler på produktnavn interiør er «Fenomastic», «Lady» og «Majestic». Eksempler på produktnavn eksteriør er «Jotashield» og «Jotaroof».
Produksjon

De forente arabiske emirater (UAE) (2), Egypt, Indonesia, Jemen, Malaysia, Oman, Saudi Arabia (2), Thailand og Vietnam.

Jotun Dekorativ

Jotun Dekorativ består av Jotuns dekorative virksomheter som maling, beis og lakkprodukter til håndverk og gjør-det-selv markedet i Skandinavia. Divisjonen omfatter den dekorative delen av Jotun A/S, Jotun Danmark A/S, Jotun Sverige AB og Scanox AS.

Produkter

Dekorative malinger for utendørs og innendørs bruk, samt beiser for utvendig treverk og lakk og beis til innvendig bruk. Produkter for trebeskyttelse til industrielt bruk, bindemidler samt handelsvarer som lim, sparkel og glassfiberstrie.

Eksempel på produktnavn interiør er «Lady» og «Jotun Sense». Eksempel på produktnavn eksteriør er «Drygolin», «Optimal», «Trebitt» og «Jotun Mur».

Produksjon

Sandefjord (2), Larvik, Fredrikstad og Manger.

Jotun Powder Coatings

Jotun Powder Coatings utvikler, produserer og selger pulverlakker for industriell overflatebehandling. Produkter: Dekorative pulverlakker leveres til en rekke bruksområder, blant annet ventilasjon, hvitevarer, aluminiumsprofiler til byggfasader, møbler til kontorer, arkiv og hage samt innredning som lysarmatur og reoler til butikk og lager. Funksjonelle pulverlakker leveres til overflatebehandling av olje- og gassrør samt armeringsstål.

Eksempel på produktnavn er «Corro-Coat», «J-trac», «Era-Coat MDF» og «Colourbeat colour collection».

Produksjon

De forente arabiske emirater, Den tsjekkiske republikk, India, Indonesia, Malaysia, Norge, Pakistan, Saudi Arabia, Thailand, Tyrkia.

Referanser

  1. ^ «Milliardpluss uten budsjett», artikkel i Dagens Næringsliv 14. februar 2014

Eksterne lenker