Mørke (norrønt: myrkr)[2] er et opplevd fravær av lys (naturlig eller kunstig) lys, slik at det er vanskelig å se noe.[2] Mørke er det motsatte av lyshet og er definert som mangel på belysning, fravær av synlig lys, eller en overflate som absorberer lys, for eksempel en svart overflate.

Svart farge representerer absolutt mørke.
Skapelsen av lys av Gustave Doré, illustrasjon til Første Mosebok: «Jorden var øde og tom, mørke lå over dypet».[1]

Menneskelig syn er ikke i stand til å skille farger under forhold med svært lav luminans ettersom de fargefølsomme fotoreseptorcellene på netthinnen er inaktive når lysnivåene er utilstrekkelige, i området for visuell persepsjon referert til som skotopisk syn (synets tilpasning til mørket).[3]

Rent eller totalt mørke finnes ikke noe steder siden små mengder av lysemmiterende partikler i form av stråling trenger inn i alle hjørner av universet, selv om det menneskelige øyet ikke kan oppdage lyset. Absolutt mørke er kun teoretisk mulig under vilkårene for det absolutte nullpunktet.

Noen kulturer har sett på mørket som et stoff i seg selv, og det oppstår i en slik form i «fantasylitteratur». I denne sammenhengen er skygge et annet navn på fenomenet. Den emosjonelle responsen på mørke har skapt metaforiske bruksmåter av begrepet i mange kulturer, ofte brukt for å beskrive en ulykkelig eller varslet følelse. Mørke har en fremtredende plass i metafysikk og religion, og er et ladet symbol i filosofien.

I luftfart defineres mørke som den tiden mellom solnedgang og soloppgang når, på grunn av nedsatt dagslys, et framtredende uopplyst objekt ikke kan sees klart i en avstand av over 8 km.

Fargen på et pikselpunkt, på en standard 24-bits dataskjerm, er definert av tre RGB-verdier (rød, grønn, blå), hver fra 0–255. Når de røde, grønne og blå komponentene til en piksel er fullt opplyst (255,255,255), ser pikselen hvit ut; når alle tre komponentene ikke er opplyst (0,0,0), ser pikselen svart ut.[4]

Referanser

rediger
  1. ^ Nedttbibelen: Første Mosebok 1:2
  2. ^ a b «mørke», NAOB
  3. ^ skotopisk, NAOB
  4. ^ Kruegle, Herman (15. mars 2011): CCTV Surveillance: Video Practices and Technology. Elsevier. ISBN 978-0-08-046818-1; s. 259.

Eksterne lenker

rediger