Fangedrakt
Fangedrakt, eller fangeuniform, er en standardisert drakt eller uniform som fanger bærer i fengsler, fangeleire og tilsvarende. Slike drakter er ofte praktiske arbeidsklær i enkelt snitt. De er i blant merket med avstikkende farger eller mønstre, eller med tekst, for å signalisere til omgivelsene slik at det blir lettere å identifisere fangene og oppdage de som rømmer. Fangedrakter brukes også for at det skal bli lettere å kroppsvisitere de innsatte. Bruk av uniformer kan dessuten påvirke egen og andres opplevelse av en person rolle, for eksempel som underdanig fange i et upersonlig, ikke-sivilt fellesskap av andre.
Fanger og slaver kunne tidligere også merkes med brennemerking, tatoveringer og amputasjoner som varig, synlig skamstraff.
Bilder
rediger-
Anstalter for straffarbeid ved festningene Fredriksten, Fredrikstad, Kongsvinger, Akershus, Bergenhus, Trondheim og Vardøhus ble tidligere kalt «slaverier». Bildet viser slave i «helt fangejern» utstilt i Fredriksten festning i Halden, der det var slike fanger fra omkring 1700 til 1845.[1]
-
Fanger i arbeidsfengsel i Malmö i Sverige i 1865 uniformert i arbeidsklær i grovt stoff merket med store tall.
-
Fengslede polygamister i Utah i USA omkring 1885 med fangedrakter med stripete bukser, jakker og vester i datidens snitt.
-
Gutter i like arbeidsklær som skoleuniform på skredderverkstedet på Bastøy skolehjem ca 1903.
-
Afroamerikanske ungdommer i stripete fangedrakter i straffarbeid ved en maisåker i USA 1903. Guttene bærer kjettinger rundt livet lenket til det ene beinet.
-
Nederlandske jøder i konsentrasjonleiren Buchenwald i det nazistiske Tyskland. Klærne er merket med jødestjerner satt sammen av to fargede trekanter og påstemplet N for «Nederland».
-
Fanger ved Falstad fangeleir i Nord-Trøndelag under andre verdenskrig påsken 1942.
-
Moderne «lenkegjeng» i USA 2006. Legg merke til fotlenkene.
-
Nyankomne fanger fra «krigen mot terror» iført oransje heldresser på den amerikanske Guantánamobukten fangeleir på Cuba 2002
Se også
redigerReferanser
rediger- ^ Slavene på Fredriksten festning Arkivert 2010-09-20, hos Wayback Machine.
Eksterne lenker
rediger- (en) Prisoner uniforms – kategori av bilder, video eller lyd på Commons
Autoritetsdata