Doetinchem
Doetinchem is een stad en gemeente aan de Oude IJssel, gelegen in de Achterhoek, in de Nederlandse provincie Gelderland.
Info
[bewerken]Met ongeveer 45.000 inwoners is Doetinchem een van de grootste steden van de Achterhoek. De stad heeft voornamelijk een betekenis voor haar directe omgeving, waarin ze een knooppunt was en nog steeds is. De stad kent enkele gebouwen van voor de Tweede Wereldoorlog, maar wegens de drie bombardementen van maart 1945 zijn er weinig gebouwen over. Na de Tweede Wereldoorlog groeide Doetinchem uit tot de grootste stad in de regio. Anno 2016 groeit de stad nog steeds, terwijl het platteland rondom de stad leeg loopt.
Oriëntatie
[bewerken]- Centrum — Het centrum is de oudste wijk van Doetinchem. Het heeft in de Tweede Wereldoorlog meerdere bombardementen overleefd, al zij het niet zonder schade. Het centrum is de wijk waar men tegenwoordig de meeste uitgaansgelegenheden vindt.
- Overstegen — Overstegen huisvest naast vele (flat)woningen uit de jaren 1960 het natuurgebied Overstegen. Hier kan men tot rust komen zonder de stad uit te hoeven. Naast de voorspelbare eenden en ganzen lopen op park Overstegen Schotse Hooglanders tussen de mensen.
- Schöneveld/Muziekbuurt — Schöneveld is een buurt die bijna alleen maar dient tot huisvesting. De wijk ondergaat momenteel een facelift die meer groen in de wijk moet brengen. Naast behuizing kent Schöneveld een tuincentrum en een speeltuinvereniging met dezelfde naam.
- Oosseld — Hoewel de wijk Oosseld niet op toerisme is ingesteld, komen de meeste niet-Doetinchemmers naar Oosseld. Dit is voornamelijk wegens de huisvesting van De Vijverberg, het stadion van De Graafschap, dat in het seizoen 2016/-17 in de Jupiler League speelt, aldaar. Naast voetbaltoerisme bied Oosseld ook De Koekendaal, een bos dat meerdere speeltuinen en een kinderboerderij kent. Ooit kende de wijk onder andere een vliegveld en openluchtzwembad, maar deze zijn respectievelijk na de Tweede Wereldoorlog en in de jaren 1990 afgebroken. Van deze historische punten is echter zo goed als niet meer te zien.
- Verheulsweiden — Alles behalve pittoresk. Verheulsweide is een groot bedrijventerrein, en heeft toeristen niets te bieden.
- De Huet — De Huet is een van de grotere wijken. De wijk kent onderandere Sportpark Zuid, dat naast voetbalvereniging DZC'68 ook een hockeyvereniging, bikepark, tennisclub en jachthaven kent. Door de wijk loopt de Wijnbergse Loopgraaf, een sloot die is uitgebouwd tot een merencomplex.
- Dichteren — Het in de late jaren 1990 gebouwde Dichteren is een wijk met veel ruimte voor groen. Qua toerisme is er weinig te beleven. In Dichteren vindt men echter wel meerdere basisscholen, een supermarkt, apotheken, een huisarts en Sportpark Dichteren, bestaande uit meerdere voetbalvelden van VV VIOD.
- West/Keppelseweg — West is een wijk in aanbouw in Doetinchem, grote delen van de wijk zijn bewoond, maar toerisme is er niet. Aan de andere kant van de N317 ligt Keppelseweg, een kaal en saai industrieterrein.
- Noord & De Bezelhorst — Noord en de Bezelhorst zijn voornamelijk bekend vanwege het binnenzwembad Rozengaarde. Naast het zwembad kent de wijk meerdere supermarkten en oudere bebouwing dan in de rest van de stad, gezien delen van de wijk al sinds 1900 bestaan.
Arriveren
[bewerken]Per auto
[bewerken]Doetinchem is gelegen aan de Rijksweg 15 (A18). De drie afslagen zijn:
- Doetinchem-west (afslag 2)
- Doetinchem (afslag 3)
- Doetinchem-oost (afslag 4)
Binnen het centrum zijn in 2015 borden geplaatst die de parkeerring weergeven. In de gehele binnenstad is er betaald parkeren. Parkeertereinen in de Doetinchemse binnenstad zijn:
- Kapoeniestraat: Langs de Europaweg (N316), net noordelijk van de Oude IJssel. Ingang mogelijk via de Gaswal.
- Varkensweide: Langs de Europaweg (N316), net zuidelijk van de Oude IJssel.
- Parkeergarage Amphion en Parkeergarage MediaMarkt: Beiden aan de Hofstraat gelegen.
- Dokter Bardetplaats: Gelegen waar de Raadhuisstraat, Dokter Huber Noodstraat en Rozengaardseweg elkaar ontmoeten.
- Veemarkt: Net zuidelijk van de Dokter Bardetplaats, en is groter in omvang.
- Gemeentehuis: Gelegen achter het gemeentehuis (kruising Terborgseweg en Raadhuisstraat).
- Stationsplein: Op loopafstand van het treinstation Doetinchem. Vanaf hier kan overgestapt worden op een trein of (buurt)bus.
- Terborgseweg: Functioneert voornamelijk als parkeerplaats voor de Gamma, Praxis (bouwmarkten) en MyWereld (restaurant). Gelegen waar de N317 en de A18 elkaar kruisen (Doetinchem Oost (4))
Per trein
[bewerken]Doetinchem ligt op het traject Zevenaar - Winterswijk. Op dat traject verzorgen Breng en Arriva gezamenlijk een stoptrein tussen Arnhem en Winterswijk. De meest noemenswaardige stations op dit traject zijn:
- Arnhem Centraal (Overstappen ring. Leeuwarden, Nijmegen of Utrecht)
- Zevenaar (Overstappen ring. Duitsland)
- Doetinchem de Huet
- Doetinchem'
- Winterswijk (Overstappen ring. Zutphen)
Stations die dikgedrukt staan zijn stations in Doetinchem.
Per boot
[bewerken]Doetinchem ligt aan de Oude IJssel. Bij een bezoek aan Doetinchem per boot kan men de boot aanmeren in Jachthaven de Ank.
Rondreizen
[bewerken]Streekvervoer: Het streekvervoer wordt verzorgd door Arriva.
Bekijken
[bewerken]- Kasteel de Slangenburg
- Sint Catharinakerk
- De Benninkmolen
- De Walmolen aan de IJsselkade
- Catharinakerk gezien vanuit de Waterstraat.
- Vrijheidsmonument Doetinchem
- Restant van de stadsmuur
- D-Toren bij nacht
- 1 Openbaar Vervoer Museum, Stationsstraat 50, 7005 Doetinchem, ☏ +31 314 395 106. Vaste collectie, wisselende exposities en veel materiaal over de Gelderse Tramwegen (GTW).
- 2 Stadsmuseum, Burgemeester van Nispenstraat 2, 7001 Doetinchem (Volg borden ring. Catharinagarage), ☏ +31 314 335 557. Vaste collectie, wisselende exposities en een grote stadsmaquette van Doetinchem anno 1945.
- 3 Stadion de Vijverberg, Lijsterbeslaan 101-A, 7004 GN Doetinchem, ☏ +31 314 368 450. Stadion van voetbalclub de Graafschap (Jupiler League).
- 4 De Walmolen, IJsselkade 30, 7001 AP Doetinchem (Gelegen bij de kruising tussen de Gaswal, IJsselkade en C. Missetstraat. (Betaald) parkeren kan aan de Gaswal.), ☏ +31 6 20226026, bgrootwassink@hotmail.com.
- 5 Villa Bouchina. Pand dat in de Tweede Wereldoorlog zeven weken diende als een verblijfplaats van Joden in speciale bescherming van Anton Mussert.
- 6 Stadscentrum Doetinchem, Simonsplein, Doetinchem. Het stadscentrum kent altijd nog gebouwen die de bombardementen van 1945 hebben overleefd. Deze gebouwen staan door vrijwel de hele binnenstad.
- 7 Kasteel de Kelder (Hagen), Kelderlaan 11, 7009 BV Doetinchem (Gelegen achter het Slingeland Ziekenhuis.), ☏ +31 314 343 285. ma-za: 10:00-15:00. Hagen, beter bekend als Kasteel De Kelder, is een voormalige havezate met landgoed in de gemeente Doetinchem. Het landgoed is gelegen op rivierduinen ten noorden van de Oude IJssel, tussen de stad Doetinchem en de Kruisbergse bossen.
- 8 Sint Catharinakerk, Simonsplein 25, 7001 BM Doetinchem.
- 9 Kasteel de Slangenburg, Kasteellaan 6, 7004 JK Doetinchem, ☏ +31 315 298 200. Slangenburg is een kasteel in de Nederlandse gemeente Doetinchem, ongeveer 3 kilometer van de stad Doetinchem verwijderd.
Bioscopen en Theaters
[bewerken]- 10 Schouwburg Amphion (Amphion Theater), Hofstraat 159, 7001 JD Doetinchem (Langs de Europaweg (N316) en Keppelseweg (N317)), ☏ +31 314 376 000.
- 11 De Gruitpoort, Hofstraat 2, 7001 CD Doetinchem (Langs de Europaweg (N316) en Keppelseweg (N317)), ☏ +31 314 340 943. Centrum voor kunst, cultuur en artistieke expressie.
- 12 Vue Doetinchem, Hofstraat 155, 7001 JD Doetinchem (Langs de Europaweg (N316) en Keppelseweg (N317)), ☏ +31 314 361 903. Bioscoop net buiten het stadscentrum.
Doen
[bewerken]- Eenmaal per jaar is er een straattheaterfestival met de naam Buitengewoon. Het biedt een scala aan kleine en grote straattheatergezelschappen die tijdens een aantal dagen optreden in de Doetinchemse binnenstad.
- De andere manifestatie, Huntenkunst, richt zich op meer traditionele cultuuruitingen zoals beeldende kunst. Huntenkunst wordt eenmaal per twee jaar gehouden in en rond de Houtkamphal. Huntenkunst heeft een ballotagecommissie die de kwaliteit van de inzendingen wil garanderen. Ongeveer 150 kunstenaars uit binnen- en buitenland exposeren gedurende drie dagen hun kunstwerken.
- Met VBV De Graafschap heeft Doetinchem zijn eigen betaalde voetbalclub binnen de gemeentegrenzen. Het stadion De Vijverberg, dat gelegen is in het zuidoosten van de stad, vormt de thuisbasis van de Superboeren.
Kopen
[bewerken]Het centrum van Doetinchem biedt een grote verscheidenheid van winkels. Deze zijn vooral te vinden in en rond de Hamburgerstraat en de Boliestraat. De Doetinchemse veemarkt is een van de grootsten van Nederland.
Markt
[bewerken]De markt in Doetinchem vindt wekelijks plaats op dinsdagmorgen op het marktplein bij het stadhuis. Deze markt biedt een groot aanbod aan textiel, verder ook zuivel (kaas), groenten, fruit en vis. Er zijn ook enkele kramen met ecologische producten.
Zaterdags is er een markt van iets kleinere omvang.
Eten
[bewerken]- 1 Stadscafé Simons, Simonsplein 8, 7001 BM Doetinchem (Gelegen aan de zuid-oost zijde van de Catherinakerk.), ☏ +31 314 392 233. 10:00-02:00.
- 2 Restaurant MyWereld Doetinchem, Havenstraat 146, 7005 AG Doetinchem (Net noordelijk van afslag #4, Doetinchem (A18).), ☏ +31 314 745 188. 16:00-22:00. All-inclusive wereldrestaurant. €26,90.
Uitgaan
[bewerken]- 1 Wijngaard Duetinghem 838 (Vineyard Duetinchem 838), Westermaatweg 7, NL-7008 AW Doetinchem, ☏ +31 314 640 634, wijngaardduetinghem838@gmail.com. Saturdays, 13:00 - 17:00. In de buurt van de Kruisbergse Bossen bevindt zich deze kleine en verborgen wijngaard langs de Oude IJssel. Een rondleiding (~90 minuten) en een 'high wine' zijn optioneel. Reserveringen per telefoon hebben de voorkeur.
Overnachten
[bewerken]- 1 Stadshotel De Graafschap, Simonsplein 12, 7001 BM Doetinchem (In het centrum van de stad, zuidelijk van de Catherinakerk.), ☏ +31 314 324 541. €98,00.
Contact
[bewerken]- 1 VVV Doetinchem, Burg. van Nispenstraat 2, 7001 BS, Doetinchem, ☏ +31 314 335 557, info@vvvdoetinchem.nl. di-vr 10:00-17:00, za 10:00-14:00.
Rondom
[bewerken]In de gemeente Doetinchem liggen verschillende natuurgebieden. In het westen van de gemeente liggen de Kruisbergse bossen. In het oosten het bosgebied, met het gelijknamige kasteel de Slangenburg. Verder zijn er ook veel parken in de stad zelf, waar park Overstegen de grootste van is. Ten zuidwesten van de gemeente ligt het natuurgebied Montferland.