Naar inhoud springen

Wikipedia:Dag uit de geschiedenis/maart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Elke dag van het jaar wordt op de hoofdpagina een overzicht gegeven van de belangrijkste gebeurtenissen op die dag in de geschiedenis. Deze pagina bevat de sjablonen met de belangrijkste gebeurtenissen per dag in de maand maart.

1 maart

Rio de Janeiro

  • 1565 – De Portugees Estácio de Sá sticht de nederzetting São Sebastião do Rio de Janeiro. Rio de Janeiro is uitgegroeid tot een wereldstad met meer dan zes miljoen inwoners.

Eerste Nationale Vergadering

Yellowstone National Park

2 maart

Geschiedenis van Vietnam

Marokko

Concorde

3 maart

NACA

  • 1915 – Het National Advisory Committee for Aeronautics, een Amerikaans federaal agentschap, wordt opgericht. In 1958 wordt het agentschap opgeheven en vervangen door NASA.

Vrede van Brest-Litovsk

The Star-Spangled Banner

4 maart

Saladin

Antonio Vivaldi

Het zwanenmeer

5 maart

Hendrik II van Engeland

  • 1133 – Hendrik II, onder andere koning van Engeland, wordt geboren in de stad Le Mans. Hij regeert van 1151 tot zijn overlijden in 1189 over Engeland en delen van Frankrijk.

Jozef Stalin

Voyager 1

  • 1979 – De op 5 september 1977 gelanceerde onbemande ruimtesonde Voyager I passeert de planeet Jupiter. De ruimtesonde raakt steeds verder van de Aarde verwijderd.
6 maart

Michelangelo

  • 1475 – De Italiaanse kunstschilder, beeldhouwer, architect en dichter Michelangelo wordt geboren. Hij geldt als een van de belangrijkste kunstenaars uit de Italiaanse renaissance.

Scheikunde

Pim Fortuyn

7 maart

Perpetua en Felicitas

Telefoon

Kepler Space Observatory

8 maart

Textielindustrie

Februarirevolutie

MH370

9 maart

Barbarossa

Pedro Álvares Cabral

  • 1500 – De Portugese zeevaarder en ontdekkingsreiziger Pedro Álvares Cabral vertrekt met een vloot van dertien schepen naar India. Tijdens zijn reis ontdekt hij het huidige Brazilië.

Barbie

  • 1959 – Speelgoedfabrikant Mattel introduceert de pop Barbie tijdens de American International Toy Fair in New York. Ruth Handler wordt gezien als de bedenker van de pop.
10 maart

Lorenzo Da Ponte

  • 1749 – Italiaans schrijver van libretti Lorenzo Da Ponte wordt geboren. Hij schrijft de libretti voor 28 opera's en verwerft bekendheid door zijn samenwerking met Mozart.

Bombardement op Tokio

Osama bin Laden

11 maart

Keizerrijk Vietnam

Litouwen

  • 1990 – Na demonstraties tegen het Sovjetbewind verklaart Litouwen zich als eerste Baltische staat onafhankelijk van de Sovjet-Unie, waar het sinds 1940 deel van uitmaakte.

Zeebeving Sendai

  • 2011 – 130 kilometer ten oosten van de Japanse kust vindt een zeebeving plaats met een kracht van 9,0 op de schaal van Richter. Door de aardbeving en de daaropvolgende tsunami vallen bijna 25.000 doden.
12 maart

Cesare Borgia

Nederlandsche Cocaïnefabriek

SARS

13 maart

Uranus

  • 1781William Herschel beseft dat het in 1690 voor het eerst waargenomen hemellichaam 34 Tauri geen ster maar een planeet is. Hij noemt de planeet Georgium Sidus (naar koning George III). In 1850 krijgt de planeet de naam Uranus.

Anschluss

Gijzeling

  • 1978 – Drie Zuid-Molukkers dringen het provinciehuis van Drenthe in Assen binnen. In totaal worden 16 vrouwen en 55 mannen gegijzeld. De gijzelnemers eisen de vrijlating van 21 Zuid-Molukse gevangenen die na eerdere acties zijn gearresteerd. Om hun eisen kracht bij te zetten wordt een van de gegijzelden een uur na het begin van de gijzeling voor het raam met kogels doorzeefd.
14 maart

Albert Einstein

Zita van Bourbon-Parma

Westerscheldetunnel

15 maart

Julius Caesar

Jean-Pierre Monseré

Sovjet-Unie

16 maart

Verenigd Koninkrijk der Nederlanden

Tom Poes

IJzertoren

17 maart

VOC

Koninkrijk Italië

Verdrag van Brussel

18 maart

Rudolf Diesel

George I van Griekenland

  • 1913 – Koning George I van Griekenland wordt, twee weken voor zijn vijftigjarig regeringsjubileum, tijdens een wandeling door Thessaloniki door een geesteszieke doodgeschoten.

Aleksej Leonov

19 maart

Wyatt Earp

Nerodecreet

Tunesië

20 maart

Amerikaanse literatuur

Otto von Bismarck

Koningin Juliana

21 maart

Johann Sebastian Bach

Hongarije

Doodstraf

22 maart

Maximiliaan I

Hugo de Groot

Film

23 maart

Sint Maarten

Paul I van Rusland

Machtigingswet

24 maart

Michiel de Ruyter

Jules Verne

Dirk Frimout

  • 1992 – Dirk Frimout gaat met de spaceshuttle Atlantis als eerste Belg de ruimte in. Hij blijft in de ruimte tot 2 april van dat jaar en cirkelt in totaal 143 keer rond de aarde.
25 maart

Thames Tunnel

Claude Debussy

Elton John

  • 1947 – Popzanger, componist en pianist Elton John wordt geboren in de Londense wijk Pinner. Met meer dan 300 miljoen verkochte opnames is hij een van de succesvolste artiesten ooit.
26 maart

Beethoven

Slinger van Foucault

Carol I

  • 1866 – Karel Eitel Frederik Zephyrinus Lodewijk, uit het huis Hohenzollern-Sigmaringen, wordt gekozen als domnitor (vorst) van Roemenië. Door de vertegenwoordiger van een erkende dynastie aan de macht te brengen hoopt men een eind te maken aan de overheersing door omringende landen. Karel neemt de Roemeense naam Carol I aan. Op 10 mei 1881 wordt hij gekroond tot eerste rege (koning) van Roemenië.
27 maart

Karel I van Engeland

Wilhelm Röntgen

Aardbeving Alaska

  • 1964Alaska wordt getroffen door de zwaarste aardbeving in de geschiedenis van de Verenigde Staten. De beving, met een kracht van 9,2 op de schaal van Richter, en de daarop volgende 67 meter hoge vloedgolf kosten aan 131 mensen het leven.
28 maart

Krimoorlog

Commune van Parijs

Kernongeval Verenigde Staten

29 maart

Nieuw-Zweden

Elektronenmicroscoop

Eurovisiesongfestival

30 maart

Meter

Vincent van Gogh

  • 1853 – De Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh wordt geboren in Zundert. Hoewel hij tegenwoordig wordt gezien als een van de grote schilders van de 19e eeuw, werd er tijdens zijn leven slechts één schilderij van hem verkocht.

Aankoop van Alaska

31 maart

Isaac Newton

Eiffeltoren

Tenzin Gyatso