Portaal:In het nieuws/Atletiek/2019
Uiterlijk
Nieuwsfeiten met betrekking tot atletiek in 2019.
- Na een kort ziekbed overlijdt de Duitse voormalige olympische kampioene Karin Balzer op 81-jarige leeftijd. Balzer, die uitkwam voor de DDR, werd in 1964 olympisch kampioene op de 80 m horden. Acht jaar later – de 80 m horden was inmiddels vervangen door de 100 m horden – veroverde zij op de Spelen van München op dit onderdeel brons. Daarnaast werd zij drie keer Europees kampioene, in 1966, 1969 en 1971. Balzer verbeterde gedurende haar carrière zeven wereldrecords en vestigde 37 keer een beste wereldprestatie.
- In zijn woonplaats Dallas overlijdt de Nieuw-Zeelandse atleet Peter Snell in zijn slaap. Snell was 21, toen hij op de Olympische Spelen van 1960 in Rome kampioen werd op de 800 m. Twee jaar later verbeterde hij op deze afstand het op naam van de Belg Roger Moens staande wereldrecord van 1.45,7 uit 1955 en bracht het terug tot 1.44,3. In 1964 werd hij vervolgens in Tokio olympisch kampioen op zowel de 800 als de 1500 m. Deze prestatie heeft sindsdien niemand hem nagedaan. Een jaar later zette hij op 25-jarige leeftijd een punt achter zijn carrière. Hij verhuisde naar de Verenigde Staten, waar hij wetenschappelijk onderzoek verrichtte naar extreme sportprestaties. Snell, die ook het wereldrecord op de Engelse mijl in bezit heeft gehad, is 80 jaar geworden.
- Op de EK veldlopen in Lissabon behalen de delegaties van zowel België als Nederland succes. Bij de mannen zijn het de Belgen die een zilveren medaille veroveren in het landenklassement. Na de ruim 10 km over het snelle, maar geaccidenteerde parcours finishen zowel Soufiane Bouchikhi (zevende) als Isaac Kimeli (achtste) bij de eerste tien. Dit, gevoegd bij de 23e plaats van Lahsene Bouchikhi en de 24e van Michael Somers levert alles bij elkaar de tweede plaats op, een evenaring van de beste Belgische prestatie uit 2013. De Nederlandse U23-vrouwen scoren in het landenklassement zelfs goud. Jasmijn Lau krijgt er daarnaast ook nog een individuele zilveren medaille bij, want zij wordt na de ruim 6 km veldloop tweede. Jasmijn Bakker valt kort daarachter met een vierde plaats net buiten het podium. Diana van Es maakt met een elfde plaats het succes voor Nederland compleet. De vierde Nederlandse, Famke Heinst, moet opgeven, maar dat doet geen afbreuk aan het eindresultaat.
- Joshua Cheptegei verbetert het wereldrecord op de 10 km. In Valencia laat de Oegandees 26.38 voor zich klokken en haalt hiermee zes seconden af van de oude recordtijd van de Keniaan Leonard Patrick Komon uit 2010. Het is dit jaar al de derde topprestatie van de 23-jarige Cheptegei. Eerder veroverde hij de wereldtitel op de wereldkampioenschappen veldlopen en werd hij kampioen op de 10.000 m tijdens de WK in Doha.
- In zijn woonplaats Cleveland overlijdt de Amerikaanse oud-atleet Harrison Dillard, de oudste nog in leven zijnde olympische kampioen, de enige ook die ooit zowel op de 100 m (in 1948) als de 110 m horden (in 1952) olympisch goud veroverde. In totaal veroverde hij viermaal olympisch goud, de andere twee medailles als lid van het Amerikaanse 4 x 100 m estafetteteam. Dillard, die 96 jaar oud werd, overleed aan de gevolgen van maagkanker.
- De organisatoren van de Urban Trail Lille 5 km hoopten weliswaar, dat het wereldrecord eraan zou gaan, maar hadden daarbij andere deelnemers in gedachten dan de man die dat wereldrecord ten slotte inderdaad verbetert, Robert Keter uit Kenia. De 29-jarige Keter, die zijn eerste 5 km op de weg loopt, finisht die race in Rijsel namelijk in 13.22, zeven seconden sneller dan het bestaande record van Julien Wanders van begin dit jaar, dat in april werd geëvenaard door Keters landgenoot Edward Cheserek. Ook de drie volgende atleten, allen Kenianen, finishen met 13.28 nog binnen de oude recordtijd.
- Nog nauwelijks bekomen van de marathonsensatie, veroorzaakt door de Keniaan Eliud Kipchoge in Wenen, dient de volgende zich alweer aan: in Chicago wint Brigid Kosgei, landgenote van Kipchoge, de marathon in 2:14.04. Hiermee verbetert zij het zestien jaar oude en onaantastbaar geachte wereldrecord bij de vrouwen van 2:15.25 van de Britse Paula Radcliffe niet met één of twee seconden, maar verpulvert zij het met bijna anderhalve minuut. Kosgei loopt in Chicago aanvankelijk zelfs op een schema van rond de 2:10, maar moet in het tweede deel van de wedstrijd iets op dit schema toegeven. Haar eigen PR van 2:18.20 verbetert zij met ruim vier minuten.
- Waar vrijwel niemand in geloofde, gebeurt: de Keniaen Eliud Kipchoge, met 2:01.39 houder van het officiële wereldrecord op de marathon, doorbreekt de grens van 2 uur en legt een marathonafstand af in 1:59.40. Op een speciaal daarvoor uitgekozen vlak en met bomen omzoomd parcours in Wenen loopt hij een marathon in een strak geregisseerde sololoop. Hij wordt hierbij omringd door in totaal 41 toplopers die, elkaar om beurten afwisselend, als tempomakers fungeren en in een van tevoren in een windtunnel uitgedachte formatie lopen om de luchtweerstand voor Kipchoge zoveel mogelijk te reduceren. Het is de tweede keer dat de Keniaan een poging waagt. Bij zijn eerste, in 2017 op het circuit van Monza in Italië, bleef hij nog 25 seconden boven de magische grens, bij zijn tweede poging slaagt hij met glans. Een officieel record zal het echter niet worden, omdat niet is voldaan aan het wedstrijdreglement van de IAAF. De historische betekenis van de prestatie van Kipchoge is desondanks onmiskenbaar.
- Op de laatste dag van de WK in Doha sleept de Belgische afvaardiging nog een tweede medaille uit het vuur. De Tornados, de estafetteploeg op de 4 x 400 m estafette voor mannen, veroveren het brons. Achter de in 2.56,69 winnende Amerikanen en de zilveren ploeg van Jamaica, die een tijd van 2.57,90 realiseert, komen Jonathan Sacoor, Robin Vanderbemden, Dylan en Kevin Borlée tot 3.58,78. Het is de eerste WK-medaille van een Belgische 4 x 400 m estafetteploeg, na bij eerdere afleveringen tweemaal vierde en driemaal vijfde te zijn geworden. In het Nederlandse kamp is er vooral vreugde om Nadine Visser, die op de 100 m horden in de halve finale haar eigen nationale record op 12,62 s stelt, wat haar tevens een finaleplaats oplevert. Hierin eindigt zij in 12,66 s als zesde.
- Op de voorlaatste dag van de WK in Doha bewijst Sifan Hassan, dat haar lang van tevoren geuite doel om twee gouden WK-medailles te winnen, geen grootspraak is geweest. Op de 1500 m komt zij, na een zeer aanvallend gelopen race, tot een winnende tijd van 3.51,95, een Europees record en nog geen twee seconden verwijderd van het wereldrecord. De Nederlandse is bovendien de eerste vrouw, die dat presteert op de combi 10.000 en 1500 m. Op de 4 x 400 m estafette kwalificeren Lieke Klaver, Lisanne de Witte, Bianca Baak en Femke Bol zich met 3.27,89 in hun serie als tijdsnelste voor de finale. Datzelfde doen de Belgische Cheetahs. De tijd van 3.16,58 die Hanne Claes, Imke Vervaet, Paulien Couckuyt en Camille Laus realiseren, is bovendien een Belgisch record. Beide ploegen hebben zich hiermee tevens verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen in 2020. Dat doen op dit onderdeel bij de mannen de Belgische Tornados eveneens. Dylan Borlée, Julien Watrin, Jonathan Sacoor en Kevin Borlée plaatsen zich in 3.00,87 als tweede in hun serie zelfs rechtstreeks voor de finale. Het Nederlandse sprintviertal op de 4 x 100 m estafette voor mannen lijkt in de finale opnieuw op weg naar een Nederlands record, maar wordt vanwege een foute wissel gediskwalificeerd.
- Op de achtste dag van de WK in Doha verrast het Nederlandse mannenteam op de 4 x 100 m estafette. Joris van Gool, Taymir Burnet, Hensley Paulina en Churandy Martina finishen in hun serie als vijfde. Daarmee lijkt het Nederlandse viertal aanvankelijk uitgeschakeld voor de finale, ook al is hun tijd van 37,91 s een nationaal record. Als tweede tijdsnelsten van de verliezers bereiken ze echter toch de finale. Tevens zijn ze hiermee verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen in 2020. Op de 400 m horden wordt de Amerikaanse olympisch kampioene en wereldrecordhoudster Dalilah Muhammad in de finale dusdanig opgejaagd door haar landgenote Sydney McLaughlin, dat haar dit jaar op de Amerikaanse kampioenschappen gelopen record van 52,20 s er alweer aangaat. In de nieuwe recordtijd van 52,16 kaapt zij het goud voor de neus van McLaughlin weg, die zelf tot 52,23 komt.
- Nafissatou Thiam weet op de WK in Doha haar wereldtitel uit 2017 op de zevenkamp niet te prolongeren. De Belgische moet ditmaal de eer laten aan de Britse Katarina Johnson-Thompson. Zilver wordt het echter wel en daarmee is zij de eerste Belgische WK-vertegenwoordiger die op een individueel onderdeel twee medailles verovert. De Nederlandse meerkampers Nadine Broersen en Emma Oosterwegel worden op de zevenkamp zesde en zevende, Pieter Braun op de tienkamp eveneens zevende.
- De pas negentien jaar oude Femke Bol verrast op de WK in Doha op de 400 m horden door zich in haar serie te plaatsen voor de halve finale. De Nederlandse doet dit in een tijd van 55,32 s, niet alleen een persoonlijk, maar ook een nationaal jeugdrecord en tevens een tijd die binnen de kwalificatielimiet ligt voor de Olympische Spelen van 2020.
- Op de derde dag van de WK in Doha doet het Belgische gemengde team op de 4 x 400 m estafette er in de finale nog een schepje bovendien. Het viertal, ditmaal bestaande uit Dylan Borlée, Hanne Claes, Camille Laus en Kevin Borlée, door de finaleplaats reeds verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen van 2020 in Tokio, finisht als zesde in 3.14,22, bijna twee seconden sneller dan een dag eerder en dus opnieuw een Belgisch record. Kampioen wordt het team uit de Verenigde Staten, bestaande uit Wilbert London, Allyson Felix, Courtney Okolo en Michael Cherry, in 3.09,34 en dat is een wereldrecord.
- Op de tweede dag van de WK in Doha maakt Sifan Hassan de hooggespannen verwachtingen voor de 10.000 m helemaal waar. De Nederlandse bouwt haar race vanuit de achterhoede rustig op, voegt zich in de tweede helft ervan bij de kop en snelt ten slotte al haar concurrentes voorbij om de tweede 10.000 m die zij ooit liep te winnen in 30.17,62, een PR. Het is de vierde gouden medaille voor Nederland in de WK-historie. De Belgische afvaardiging boekt zijn eerste succes op het nieuwe onderdeel 4 x 400 m estafette voor gemengde teams. In 3.16,16 snellen Robin Vanderbemden, Camille Laus, Imke Vervaet en Dylan Borlée in de series naar een Belgisch record en behalen er tevens een finaleplaats mee.
- Het parcours van de halve marathon van Kopenhagen blijkt een recordparcours. Liep een jaar geleden de Nederlandse Sifan Hassan er naar een indrukwekkend Europees record bij de vrouwen, ditmaal is de beurt aan de Keniaan Geoffrey Kamworor. Hij wint de wedstrijd bij de mannen in 58.01 en dat is een verbetering van het wereldrecord op de halve marathon uit 2018 van zijn landgenoot Abraham Kiptum met zeventien seconden.
- De Atletiekunie maakt bekend, dat zij op de WK in Doha, die op 27 september a.s. van start zullen gaan en zullen voortduren tot en met 6 oktober, de strijd zal aanbinden met 30 atleten, te weten 19 vrouwen en 11 mannen. De geselecteerde vrouwen zijn: Dafne Schippers (100 m, 200 m + 4 x 100 m), Marije van Hunenstijn (100 m + 4 x 100 m), Jamile Samuel (200 m + 4 x 100 m), Lisanne de Witte (400 m + 4 x 400 m), Sifan Hassan 1500 m, 5000 m + 10.000 m), Maureen Koster (5000 m), Susan Krumins (10.000 m), Nadine Visser (100 m horden + 4 x 100 m), Femke Bol (400 m horden + 4 x 400 m), Killiana Heijmans (polsstokhoogspringen), Jorinde van Klinken (discuswerpen), Nadine Broersen, Emma Oosterwegel en Anouk Vetter (alle drie zevenkamp), Naomi Sedney en Nargélis Statia Pieter (beiden 4 x 100 m, Lieke Klaver, Bianca Baak en Maureen Ellsworth (alle drie 4 x 400 m).
Bij de mannen zijn geselecteerd Taymir Burnet (200 m + 4 x 100 m), Nick Smidt (400 m horden), Rutger Koppelaar en Menno Vloon (beiden polsstokhoogspringen), Douwe Amels (hoogspringen), Denzel Comenentia (kogelstoten + kogelslingeren), Pieter Braun (tienkamp), Churandy Martina, Hensley Paulina, Chris Garia en Joris van Gool (alle vier 4 x 100 m).
- Op de tweede dag van de Belgische kampioenschappen in Brussel stuwen op de 400 m horden Hanne Claes en Paulien Couckuyt elkaar op naar grote hoogten. Claes wint de tweestrijd en wordt kampioene in 55,36 s, waarmee zij voldoet aan de kwalificatie-eis voor de Olympische Spelen van Tokio in 2020, Couckuyt wordt tweede in 55,46 s en die mag hiermee naar de aanstaande WK in Doha.
- Lisanne de Witte wordt in Zürich tijdens de Weltklasse Zürich, finalewedstrijd van de Diamond League-serie, derde op de 400 m in 51,30 s. Hiermee verzekert de Nederlandse zich tevens van deelname aan de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. In het "Young Diamonds" programma in Zürich loopt Nick Smidt de 400 m horden alweer sneller dan ooit. Zijn ditmaal gerealiseerde tijd van 49,28 s geeft hem recht op deelname aan de aanstaande WK in Doha, want hij blijft tweehonderdste onder de kwalificatielimiet.
- Op de Oude Markt van Leuven wordt het onderdeel polsstokspringen gehouden, als "urban" onderdeel van de Flanders Cup Atletiek in Huizingen. Fanny Smets springt er over 4,51 m en verbetert hiermee haar eigen Belgische outdoorrecord met vijf centimeter.
- Bij de IAAF Diamond League-wedstrijd in Birmingham verbetert Nafissatou Thiam bij het verspringen in twee stappen haar eigen Belgische record van 6,67 m van enkele maanden geleden. Eerst komt zij bij haar tweede poging tot 6,74, om vervolgens bij haar derde poging na 6,86 te landen. De Belgische meerkampster wint hiermee bovendien de wedstrijd.
- Tijdens de Europacupwedstrijd voor landenteams in het Noorse Sandnes springt de Belgische Fanny Smets 4,36 m met de polsstok. Aangezien deze prestatie indoor wordt geleverd, omdat vanwege de harde wind het polsstokhoogspringen om veiligheidsredenen naar binnen was verplaatst, verbetert zij het Belgische indoorrecord van Aurélie De Ryck van begin dit jaar met één centimeter.
- Tijdens de Amerikaanse kampioenschappen in Des Moines verbetert Dalilah Muhammad het wereldrecord op de 400 m horden. Onder regenachtige omstandigheden komt de olympisch kampioene van Rio tot een tijd van 52,20 s, een verbetering van het oude wereldrecord van de Russische Joelia Petsjonkina uit 2003 met 0,14 seconden. De beste tijd van Muhammad zelf stond op 52,64 s, gelopen op de Amerikaanse kampioenschappen in 2017.
- Tijdens de Müller Anniversary Games in Londen verbetert Sifan Hassan haar eigen, een jaar oude Europese record op de 5000 m. Ze wordt in 14.22,12 derde achter Hellen Obiri (eerste in 14.20,36) en Agnes Jebet Tirop (tweede in 14.20,68). Hassan verbetert haar beste tijd ooit met 0,22 seconden. In het bijprogramma worden de Nederlandse mannen Churandy Martina, Chris Garia, Taymir Burnet en Hensley Paulina op de 100 m estafette achter de Britten en Japaners eveneens derde. Hun tijd van 37,99 s is een verbetering van hun eigen nationale record uit 2018 met 0,04 seconde.
- Het voor Nederland sowieso al beste EK U20-toernooi ooit krijgt nog heel wat meer glans op de vierde en laatste dag van de EK U20 in het Zweedse Borås. Opnieuw worden vier medailles veroverd, tweemaal goud, eenmaal zilver en eenmaal brons. Nederland eindigt hiermee met een totaal van tien medailles als derde in het medailleklassement, een nooit eerder bereikt resultaat. Jorinde van Klinken tekent op de laatste dag voor het eerste goud. Bij het kogelstoten gooit zij met een eerste poging van 17,39 m in één klap de wedstrijd op slot, want niemand komt daarna ook maar in de buurt van de Nederlandse. Even later is het Femke Bol die er op de 400 m horden een tijd van 56,25 s uitperst, een Nederlands jeugdrecord. Daarmee is het tweede goud een feit. De 4 x 100 m estafette levert ten slotte de overige twee medailles op. Eerst lopen de meisjes in hun finale naar het zilver: Minke Bisschops, Zoë Sedney, Demi van den Wildenberg en N’ketia Seedo finishen vlak achter de Britten (goud in 44,11) als tweede in 44,21 s. Het Nederlandse team bij de jongens finisht als vierde en lijkt net naast het podium te belanden. Het Britse team wordt nu echter gediskwalificeerd. De 40,28 s van Keitharo Oosterwolde, Mark Heiden, Gino van Wijk en Brett Duff wordt hierdoor opgewaardeerd naar de derde tijd en dat levert brons op, de tiende en laatste medaille van het toernooi.
De Belgische afvaardiging mag deze laatste dag ook niet klagen. Thomas Carmoy blijkt met 2,22 m veruit de beste hoogspringer en verovert het eerste goud voor zijn land. Bij het polsstokhoogspringen komt Elien Vekemans tot een hoogte van 4,16 m en dat doen alleen de onder neutrale vlag springende Aksana Gataullina (goud met 4,36) en de Française Julie-Marie Bonin (zilver met 4,16) beter.
- De Noor Karsten Warholm verbetert zijn eigen, ruim een maand oude Europese record op de 400 m horden. Hij laat ditmaal 47,12 s voor zich klokken en dat is alweer 0,21 seconden sneller dan in Oslo vorige maand.
- Nederland stevent af op de beste EK U20-aflevering ooit. Op de derde dag van dit toernooi in Borås worden maar liefst vier medailles veroverd, eenmaal goud en driemaal zilver. Het goud is voor rekening van Onyema Adigida, die op de 200 m in 21,08 s iedereen zijn hielen laat zien. Robin en Rick van Riel treden beiden aan in de finale van de 1500 m, waarin de oudste van de twee broers, Robin, na een spannende laatste ronde naar het zilver sprint in 3.56,03. Rick wordt vijfde in 3.57,15. Eveneens zilver is er voor Mark Heiden op de 110 m horden. In een PR-tijd van 13,58 s finisht hij achter de Brit Joshua Zeller (goud in 13,39), maar blijft hij de Fransman Paul Chabauty (brons in 13,64) knap voor. Het derde zilver is voor tienkamper Léon Mak, die na een zeer sterke tweede dag opklimt naar de tweede plaats in de eindrangschikking met een PR-totaal van 7700 punten. Met zijn 7851 punten is de Zwitserse winnaar Simon Ehammer voor iedereen een maatje te groot.
Voor België is er eveneens succes weggelegd, want Lucie Ferauge sprint op de 200 in 23,63 s naar het brons, achter de ongenaakbare Britse Amy Hunt (goud in 22,94) en de Française Gemima Joseph (zilver in 23,60).
- Op de tweede dag van de EK U20 in het Zweedse Borås – de eerste dag waarop finales plaatsvinden – doet de Nederlandse afvaardiging direct een greep in de korf met medailles. Bij het discuswerpen verovert Alida van Daalen het goud door het werptuig in haar vijfde worp naar 55,92 m te gooien, meer dan anderhalve meter verder dan de eerstvolgende, de Turkse Öslem Becerek (tweede met 54,17). Op de 100 m stuift N’ketia Seedo gelijk met de winnares, de Italiaanse Vittoria Fontana, in 11,40 s over de finish. Uiteindelijk blijkt de Nederlandse er 0,006 seconde langer over gedaan te hebben dan de Italiaanse en krijgt dus het zilver omgehangen.
- In navolging van landgenoot Menno Vloon springt ook polsstokhoogspringer Rutger Koppelaar over 5,71 m. De Nederlander doet dit tijdens een wedstrijd in Luik, die hij wint. Ook Koppelaar kan zich nu gaan opmaken voor deelname aan de komende WK.
- Op de slotdag van de EK U23 in Gävle beleeft vooral de Belgische delegatie een nooit eerder vertoonde succesvolle dag met binnen drie uur zowel een gouden en een zilveren als een bronzen medaille. Paulien Couckuyt verricht op de 400 m horden een onwaarschijnlijk goede prestatie door in 56,17 s, bijna een volle seconde onder haar PR, naar de overwinning te snellen. Nog geen half uur later is het Elise Vanderelst die op de 1500 m achter de Britse Jemma Reekie (goud in 4.22,81) naar het zilver snelt in 4.23,50. Ten slotte zorgen Simon Verherstraeten, Kobe Vleminckx, Antoine Snyders en Raphael Kapenda voor de kers op de taart door op de 4 x 100 m estafette in 39,77 s het brons te veroveren achter het in 39,22 s winnende Duitsland en het in 39,57 s als tweede finishende Frankrijk.
Nederland scoort op de slotdag eenmaal zilver met Nick Smidt, die op de 400 m horden in 49,49 s voor het eerst onder de 49,50 duikt. Alleen de Fransman Wilfried Happio is met 49,03 s sneller.
- Kobe Vleminckx zorgt op de derde dag van de EK U23 in Gävle voor een nieuw hoogtepunt bij de Belgische delegatie door op de 200 m de zilveren medaille voor zich op te eisen. In 21,04 s blijft hij achter de winnende Brit Shemar Boldizsar (goud in 20,89) de Fransman Ryan Zeze één honderdste seconde voor.
- Op de tweede dag van de Europese kampioenschappen U23 in het Zweedse Gävle boeken Nederlandse en Belgische atleten successen. Op de 100 m verovert Joris van Gool brons. Hij finisht in 10,27 (+2,2 m/s) en moet slechts 0,04 sec. toegeven op de winnaar. Brons is er ook weggelegd voor Jasmijn Lau, die op de 10.000 m in 33.35,66 weliswaar de Duitse nummers een en twee niet bij kan houden, maar verder iedereen achter zich laat. Op de zevenkamp kaapt de Belgische Hanne Maudens met een totaal van 6093 punten het brons voor de neus weg van de Nederlandse Emma Oosterwegel, die met haar totaal van 6072 21 punten tekort komt voor een medaille.
- In Monaco, tijdens de Herculis-meeting, de negende wedstrijd van de IAAF Diamond League-serie, komt Sifan Hassan uit op de Engelse mijl. De Nederlandse wint de wedstrijd niet alleen, maar komt tot 4.12,33, een verbetering van het uit 1996 stammende wereldrecord van de Russin Svetlana Masterkova met 0,23 seconden. Tijdens deze race wordt de doorkomst van de Nederlandse op de 1500 m geklokt op 3.55,30 en ook dat is een record, want zij verbetert hiermee haar eigen nationale record met meer dan een halve seconde.
- Tijdens de Prefontaine Classic in Eugene wint Sifan Hassan de 3000 m in 8.18.49. Dat is niet alleen negen seconden sneller dan haar eigen Nederlandse record van 8.27,50 van vorig jaar september, maar ook bijna drie seconden sneller dan het Europese record van 8.21,49 van Gabriela Szabó uit 2002. Het is alweer Hassans derde Europese record.
- 30 juni – Met een worp van 61,33 m wordt Jorinde van Klinken Nederlands kampioene discuswerpen bij de junioren. Haar worp is niet alleen een nationaal meisjesrecord, maar ook voorbij de kwalificatie-eis voor deelname aan de WK in Doha. Ze kan zich gaan opmaken voor haar debuut op mondiaal seniorenniveau.
- Bij een wedstrijd in Keulen bemachtigt polsstokhoogspringer Menno Vloon een startbewijs voor de komende WK in Doha. Hij komt tot een sprong van 5,71 m en dat is precies de kwalificatielimiet voor deelname aan de WK.
- Tijdens de tweede dag van de Décastar in Talence springt Nafissatou Thiam in de door haar met 6819 punten gewonnen zevenkamp 6,67 m ver. Dat is vier centimeter verder dan het Belgische record van 6,63 m op naam van Sandrine Hennart uit 1996 en dus het nieuwe nationale record.
- Sifan Hassan loopt tijdens de Meeting International Mohammed VI d'Athlétisme de Rabat, een wedstrijd in het kader van de IAAF Diamond League-serie, de 1500 m in 3.55,93. Daarmee wordt zij niet alleen tweede vlak achter wereldrecordhoudster Genzebe Dibaba, die in 3.55,47 wint, maar scherpt zij ook haar eigen Nederlandse record uit 2015 van 3.56,05 aan. Ze staat er achter Dibaba gelijk tweede mee op de wereldjaarranglijst.
- Tijdens de Bislett Games, onderdeel van de IAAF Diamond League-serie, wint de Noor Karsten Warholm de 400 m horden in 47,33 s, een verbetering van het Europese record van de Fransman Stéphane Diagana uit 1995 met vierhonderdste seconden. De regerende wereld- en Europese kampioen op dit onderdeel verbeterde zijn eigen besttijd met 0,31 seconden.
- Dafne Schippers wint de 100 m tijdens de FBK Games in Hengelo en doet dat in 11,06 s. Daarmee voldoet zij nu ook op deze afstand aan de kwalificatielimieten voor zowel de WK in Doha als de Olympische Spelen van 2020. Sifan Hassan doet hetzelfde op de 5000 m. Ze wint die afstand niet, maar wordt tweede en slaagt er evenmin in om haar eigen Europees record van 14.22,34 te verbeteren, maar haar tijd van 14.38,54 is desondanks ruim binnen de kwalificatie-eisen.
- Tijdens de wedstrijden om de Gouden Spike in Leiden scherpt Lisanne Schol haar eigen nationale record speerwerpen van enkele weken eerder in Lisse alweer aan. Ditmaal komt zij onder moeilijke, winderige omstandigheden tot een afstand van 60,92 m. Hiermee begint Schol tevens zicht te krijgen op de kwalificatielimiet van 61,50 m voor deelname aan de komende WK in Doha.
- Tijdens de Stockholm Bauhaus Athletics, een wedstrijd in de serie van de IAAF Diamond League, wordt Dafne Schippers op de 200 m derde in 22,78 s. Hiermee verzekert de Nederlandse zich van deelname vaan de Olympische Spelen in Tokio in 2020. De kwalificatielimiet hiervoor staat namelijk op 22,80 s.
- Tijdens de wedstrijden om de Ter Specke Bokaal, de jaarlijkse openingsklassieker van het Nederlandse baanseizoen, werpt Lisanne Schol als eerste Nederlandse de speer voorbij de 60 metergrens en gelijk ferm ook: zij komt in Lisse tot 60,83 m, een aanzienlijke verbetering van het Nederlandse record van Bregje Crolla van 59,27 m, dat dateert uit 2010.
- Tijdens de Shanghai Golden Grand Prix, de tweede wedstrijd van de IAAF Diamond League-serie, wordt Lisanne de Witte op de 400 m zesde in 51,80 s. Dat is exact de limiet voor de komende WK in Doha. De Witte kan nu, naast de 4 x 400 m estafette, waarvoor de Nederlandse vrouwenploeg zich al eerder kwalificeerde, tevens deelnemen aan de individuele 400 m.
- Op de tweede dag van de IAAF World Relays in Yokohama lopen de Belgische Tornados -zonder Kevin Borlée, die tijdens de voorbereidende training een hamstringblessure opliep- op de 4 x 400 m estafette in 3.02,70 aanvankelijk naar de vierde plaats. Nadat de ploeg van de Verenigde Staten wordt gediskwalificeerd, omdat die buiten de baan is geraakt, schuiven Dylan Borlée, Robin Vanderbemden, Jonathan Borlée en Jonathan Sacoor echter door naar de derde plaats en veroveren dus het brons. Bij de vrouwen worden op dit onderdeel de Nederlandse en Belgische teams een en twee in de B-finale. De winnende tijd van 3.29,03 van Madiea Ghafoor, Lieke Klaver, Femke Bol en Lisanne de Witte is de negende in totaal. Het Belgische viertal, bestaande uit Hanne Claes, Paulien Couckuyt, Liefde Schoemaker en Camille Laus komt tot 3.31,71, maar was in de serie, met Lucie Ferauge i.p.v. Liefde Schoemaker, al tot 3.30,69 gekomen. Beide Belgische teams en de Nederlandse vrouwen, inclusief Laura de Witte die in de serie de plaats van zus Lisanne had ingenomen, zijn door deze prestaties verzekerd van deelname aan de WK in Doha, later dit jaar.
- Tijdens de IAAF World Relays in het Japanse Yokohama wordt het Nederlandse team, bestaande uit Chris Garia, Churandy Martina, Hensley Paulina en Taymir Burnet, vierde in zijn serie. Dat is weliswaar niet voldoende voor het bereiken van de finale, maar de gelopen tijd van 38,67 s is wel voldoende voor kwalificatie voor de WK in Doha in augustus. De Nederlandse ploeg loopt namelijk de tiende tijd van het toernooi, de voorwaarde waaraan moest worden voldaan voor deelname aan de WK.
- Jamile Samuel, als enige Nederlandse aanwezig bij de Qatar Athletic Super Grand Prix, waarmee het IAAF Diamond League-seizoen 2019 wordt geopend, wordt op de 200 m tweede in 22,90 s achter winnares Dina Asher-Smith, die in 22,26 s zegeviert. Samuel blijft met haar tijd binnen de limiet voor de WK in Doha en is daarmee na Sifan Hassan enSusan Krumins al de derde Nederlandse die een startbewijs voor deze WK verovert.
- Tijdens de Payton Jordan Invitational in het Amerikaanse Stanford wint Sifan Hassan de 10.000 m in 31.18,12, gevolgd door Susan Krumins die 31.23,81 laat noteren. Beide Nederlandse atletes voldoen met deze tijden zowel aan de limiet voor de aanstaande WK in Doha in september (31.50,00) als aan die voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio (31.25,00).
- Wat Koen Naert enkele weken eerder tijdens de marathon van Rotterdam net niet lukte, lukt zijn landgenoot Bashir Abdi bij de marathon van Londen wel. In een bloedsnelle versie van de grootste marathon ter wereld, gewonnen door wereldrecordhouder Eliud Kipchoge in 2:02.37, de op-een-na snelste marathontijd ooit gelopen, eindigt de Belg als zevende in 2:07.03, zestien seconden sneller dan het Belgische record van Vincent Rousseau uit 1995. Het is de tweede marathon van de Gentenaar, die vorig jaar in de marathon van Rotterdam met 2:10.46 debuteerde.
- Abraham Kiptum, de Keniaanse atleet die vorig jaar oktober het wereldrecord op de halve marathon op 58.18 stelde, is voorlopig door de 'Athletics Integrity Unit' (AIU) geschorst wegens een dopingovertreding. De AIU verdenkt hem van dopinggebruik op basis van onregelmatigheden in zijn biologisch paspoort. Er zou sprake zijn van significante veranderingen in zijn bloedwaarden, die in principe niet op natuurlijke wijze tot stand kunnen komen. Kiptum zou op 28 april hebben deelgenomen aan de marathon van Londen, maar dat gaat vanwege de voorlopige schorsing dus niet door.
- In het Californische Torrance slingert Denzel Comenentia de slingerkogel naar 76,80 m en dat is alweer 39 centimeter verder dan het Nederlandse record, dat de in de Verenigde Staten studerende Amsterdammer vorig jaar in drie stappen van 72,63 via 76,29 op 76,41 m stelde. Hij plaatst zich er tevens in één klap mee voor de WK in Doha van komende zomer.
- In Auckland overlijdt Yvette Williams op 89-jarige leeftijd. Zij werd de eerste vrouwelijke olympisch kampioene van Nieuw-Zeeland door op de Olympische Spelen van 1952 het goud te veroveren bij het verspringen. Daarnaast was zij van 1954 tot 1955 met 6,28 m houdster van het wereldrecord. Williams was echter niet alleen een goed verspringster, maar beheerste ook de werpnummers. Zo werd zij in 1954, behalve bij het verspringen, tevens Gemenebestkampioene bij het kogelstoten en het discuswerpen. In eigen land veroverde zij, naast haar zes titels bij het verspringen, op beide werponderdelen, aangevuld met het speerwerpen, in totaal dertien nationale titels.
- Abdi Nageeye wordt vierde in de marathon van Rotterdam en doet dat in 2:06.17, een verbetering van zijn anderhalf jaar oude Nederlandse record met bijna twee minuten. Het is de grootste verbetering in één keer van het nationale record sinds Aad Steylen in 1968 bijna drie minuten van zijn eigen nationale record afhaalde. De winnaar van de marathon in Rotterdam, de Keniaan Marius Kipserem, loopt met zijn tijd van 2:04.11 een parcoursrecord. Europees kampioen Koen Naert wordt zevende in 2:07.39, een forse verbetering van zijn PR en de tweede beste tijd die ooit door een Belgische atleet werd gelopen. Het Belgische record van Vincent Rousseau staat op 2:07.19 en stamt uit 1995.
- De Keniaan Edward Cheserek wint in het Californische Carlsbad de 'Carlsbad 5000' in 13.29 en dat is precies even snel als de tijd die de Zwitser Julien Wanders enkele maanden eerder in Monaco neerzette als eerste officiële wereldrecord op de 5 km.
- Na twee eerdere, vergeefse pogingen om de wereldindoorrecords op de 1500 m en de mijl te verbeteren, slaagt de Ethiopiër Yomif Kejelcha bij een derde poging deels wel in zijn opzet. Tijdens de Bruce Lehane Invitational in Boston laat hij op de mijl de klokken stilstaan op 3.47,01, een ruime verbetering met 1,44 seconden van het eerdere record van Hicham El Guerrouj uit 1997. Met zijn tussentijd op de 1500 m van 3.31,25 blijft hij wel 0,21 seconden boven de tijd die zijn landgenoot Samuel Tefera enkele weken eerder op deze afstand als wereldrecord had laten optekenen.
- Op de laatste dag van de EK indoor in Glasgow zetten zowel de Nederlandse als Belgische vertegenwoordigers de kers op de taart van een toch al geslaagd toernooi. Op de 60 m horden maakt Nadine Visser haar favorietenrol, haar opgedrongen na haar bronzen plak op de WK indoor van 2018, volledig waar. Na in haar serie en halve finale al steeds met 7,99 s binnen de acht seconden te zijn gebleven, laat zij in de finale na een vlekkeloze race 7,87 s voor zich noteren, eentiende van een seconde sneller dan titelverdedigster Cindy Roleder uit Duitsland, die ditmaal met zilver genoegen moet nemen. De Wit-Russische Elvira Herman verovert in 8,00 s het brons. Bij de mannen komen op de 400 m estafette de Belgische Tornados, bestaande uit Julien Watrin, Dylan, Jonathan en Kevin Borlée, weer eens als sterksten uit de strijd tevoorschijn. Zij winnen in 3.06,27. Het zilver gaat naar Spanje, dat met 3.06,32 een nationaal record loopt, het brons naar Frankrijk in 3.07,71. Voor Jonathan en Kevin Borlée is het alweer de vijfde gouden Europese plak in estafetteverband sinds 2012, voor Dylan Borée de vierde en voor Julien Watrin de derde. De Belgische vrouwen komen op ditzelfde onderdeel niet op het podium terecht, maar worden vijfde in 3.32,46. Toch is dat voor Cynthia Bolingo Mbongo, Hanne Claes, Margo Van Puyvelde en Camille Laus een Belgisch indoorrecord, want niet eerder kwam een Belgisch team op dit onderdeel tot een dergelijke prestatie.
- De Belgische en Nederlandse delegaties op de EK indoor beleven een historische dag in Glasgow. Die begint op de 400 m voor vrouwen, waar Cynthia Bolingo Mbongo het onmogelijke waarmaakt en met 51,62 s niet alleen haar eigen, een dag oude nationale record opnieuw aanzienlijk verbetert, maar er ook de zilveren medaille mee verovert, op eenhonderdste van een seconde achter winnares Lea Sprunger uit Zwitserland, die met 51,61 de beste wereldjaartijd neerzet. Achter dit tweetal vecht Lisanne de Witte zich vanuit de ongunstige baan 1 naar de bronzen medaille in 52,34, een PR-prestatie van de Nederlandse. De Witte geeft blijkbaar het goede voorbeeld, want binnen drie kwartier volgen een drietal landgenoten haar in haar dadendrang: Tony van Diepen pakt in zijn 400 m finale eveneens de bronzen medaille, die hij zich op de finish met een snoekduik toe-eigent in 46,13, een Nederlands record. De winnaar van deze finale, de Noor Karsten Warholm, laat 45,05 voor zich optekenen, een evenaring van het 31(!) jaar oude Europese record van de Oost-Duitser Thomas Schönlebe. Dafne Schippers toont in de finale van de 60 m vervolgens aan, dat zij nog steeds bij de beste sprintsters van Europa behoort. Alleen de Poolse Ewa Swoboda blijft buiten haar bereik. Die wint in 7,09, terwijl voor Schippers 7,14 wordt geklokt, haar beste seizoenprestatie. Waarna Joris van Gool aan de beurt is, die op hetzelfde sprintonderdeel in 6,62, een PR, verrassend het brons grijpt, achter de Slowaak Ján Volko (goud in 6,60) en de Turk Emre Zaver Barnes (zilver in 6,61).
- Op de eerste dag van de EK indoor in Glasgow verbetert de Belgische Cynthia Bolingo Mbongo tot tweemaal toe haar eigen kersverse nationale record van 52,70 s op de 400 m. Eerst komt zij in haar serie tot 52,60, waarna zij in haar halve finale er nog een schepje bovenop gooit en, al vechtend met de Nederlandse Lisanne de Witte, deze in 52,37 met een honderdste van een seconde voorblijft. Beide atletes kwalificeren zich hiermee voor de finale.
- Bij de NK indoor wordt op de tweede dag door diverse atleten de kans gegrepen op kwalificatie voor de EK indoor in Glasgow. Op de 3000 m bij de mannen slagen de eerste drie er zelfs in om zich te plaatsen voor Glasgow: Mike Foppen (goud in 7.54,95), Bram Anderiessen (zilver in 7.55,46) en Benjamin de Haan (brons in 7.55,62) blijven alledrie binnen de limiet van 7.56,00. Op de 400 m profiteert Liemarvin Bonevacia van de felle strijd met Tony van Diepen, die zich reeds voor Glasgow heeft gekwalificeerd. Terwijl Van Diepen kampioen wordt in 46,81 s, wordt Bonevacia tweede in 46,87 s en mag dus ook naar de EK indoor. Bij de vrouwen wordt er prima hooggesprongen. Manon Schoop wordt kampioene met een sprong over 1,88 m, de op twee na beste indoorsprong ooit van een Nederlandse. Zij kwalificeert zich hiermee tevens voor de EK U23 in Zweden.
- De Herculis 5 km, een wegwedstrijd in Monaco, levert twee wereldrecords op. Bij de vrouwen is het de Nederlandse Sifan Hassan, die wint in 14.44. De 5 km is een nieuw onderdeel, waarvan de IAAF sinds 2018 officiële wereldrecords erkent. Sindsdien hanteerde de IAAF de 15.48 van de Amerikaanse Sarah Pagano als mondiale toptijd. Bij de mannen haalt de Zwitser Julien Wanders in 13.29 een seconde af van het record van de Keniaan Bernard Kibet.
- Tijdens de BK indoor in Gent worden twee nationale records verbeterd. Op de 400 m loopt Cynthia Bolingo Mbongo het 35 jaar oude record van Regine Berg van 53,13 s uit de boeken door te winnen in 52,70 s, terwijl Hanne Maudens bij het verspringen tot 6,53 m komt en dat is 2 cm verder dan Nafissatou Thiam in 2016. Beide atletes kwalificeren zich hiermee voor de EK indoor. Dat laatste doen ook Kevin Borlée op de 400 m, die bij de mannen wint in 46,69 s, en Claire Orcel, die bij het hoogspringen een hoogte overbrugt van 1,90 m.
- In Oakley overlijdt oud-olympisch kampioen polsstokhoogspringen Don Bragg. De Amerikaan, die ook een zestal nationale titels veroverde, werd in 1960 olympisch kampioen en was de laatste polsstokhoogspringer die in 1960 een wereldrecord (4,80 m) vestigde met een metalen polsstok. Overigens was Bragg een van die polsstokspringers die indoor beter presteerden dan outdoor, want binnen sprong hij zelfs over 4,81 m. Bragg, die de bijnaam 'Tarzan' droeg, omdat hij bij het overschrijden van de lat steevast de Tarzankreet slaakte, leed aan de ziekte van Parkinson en aan suikerziekte en overleed op 83-jarige leeftijd aan de gevolgen van een beroerte.
- Op de eerste dag van de NK indoor in Apeldoorn komt Richard Douma, daarin geholpen door Thijmen Kupers, in de series van de 800 m tot 1.48,90. Hiermee voldoet Douma aan de kwalificatielimiet voor de komende EK indoor in Glasgow. Overigens wint Kupers die serie in 1.48,58, maar die was al zeker van deelname aan de EK indoor.
- Niet de Ethiopiër Yomif Kejelcha, maar diens negentien jaar jonge landgenoot Samuel Tefera verbetert het 22 jaar oude wereldindoorrecord op de 1500 m tijdens de Muller Indoor Grand Prix in Birmingham. Kejelcha, die een week eerder tijdens de Millrose Games tot op eentiende seconde van het wereldindoorrecord op de mijl was gekomen, had zijn zinnen op het 1500 meterrecord gezet. Maar in de eindsprint van de door de Nederlander Bram Som op gang getrokken race gaat wereldindoorkampioen Tefera over Kejelcha heen en wint in 3.31,04, waarmee hij het record van de Marokkaan Hicham El Guerrouj uit 1997 met 0,14 seconden verbetert. Kejelcha komt tot 3.31,58.
- Op de halve marathon van Ras al-Khaimah wordt de Zwitser Julien Wanders weliswaar vierde achter een Keniaan en twee Ethiopiërs, maar zijn tijd van 59.13 betekent een flinke verbetering van negentien seconden van het Europese record van Mo Farah uit 2015. Het is al het tweede Europese record van de Zwitser na zijn eerdere prestatie vorig jaar op de 10 km.
- In Edgewater, Florida overlijdt op 81-jarige leeftijd oud-atlete Tilly van der Zwaard. Zij vierde in de jaren zestig vooral triomfen op de 400 en 800 m. Van der Zwaard, die tijdens haar loopbaan zeven nationale titels veroverde, nam tweemaal deel aan de Olympische Spelen en bereikte in die van 1964 de 400 meter-finale, waarin zij zesde werd. Op de EK van 1962 in Belgrado veroverde zij in een Nederlandse recordtijd van 54,4 s de bronzen medaille. Die prestatie zou eerst 56 jaar later, op de EK van vorig jaar, door Lisanne de Witte worden geëvenaard, toen die in Berlijn met 50,77 s, ook een nationaal record, eveneens brons veroverde. Van der Zwaard was, samen met Ilja Keizer-Laman en Mia Gommers, ook enige tijd houdster van het wereldrecord op de incourante 3 x 800 m, totdat dit estafettenummer in 1970 werd vervangen door de 4 x 800 m.
- In het Japanse Marugame wint Abdi Nageeye een halve marathon in 1:00.24. Dat is aanzienlijk beter dan het Nederlandse record van Greg van Hest uit 1999, dat op 1:01.10 stond. Nageeye is nu de eerste Nederlander die de nationale records op de 10 km, 15 km, halve marathon en marathon op zijn naam heeft staan.
- In Karlsruhe maken bij indoorwedstrijden vier Nederlandse deelnemers van de gelegenheid gebruik om zich te kwalificeren voor de EK indoor in Glasgow, volgende maand. Nadine Visser blijkt reeds over een uitstekende vorm te beschikken. Na op de 60 m horden al in de series tot 8,04 s te zijn gekomen, gooit zij er in de finale nog een schepje bovenop. Zij wint in 7,97 s. De EK-limiet is 8,10 s. Dafne Schippers wordt op de 60 m tweede in 7,19 s, ruim onder de limiet van 7,25 s. Op de 3000 m komt Maureen Koster tot 8.47,61 en dat is meer dan vijftien seconden onder de EK-limiet van 9.03,00. Bij de mannen viert Thijmen Kupers na een lange blessureperiode zijn comeback met een tijd van 1.47,94 s op de 800 m. Ook hij mag nu naar Glasgow, want de EK-limiet staat op 1.49,00.
- Bij indoorwedstrijden in Luxemburg loopt Tony van Diepen de 400 m in 47,18 s. Hiermee kwalificeert de Nederlander zich voor de EK indoor, want daarvoor staat de vereiste limiettijd op 47,20 s.
- Ivan Oechov is zijn olympische titel van 2012 kwijt. De Russische hoogspringer blijkt in die tijd de dopingregels te hebben overtreden. Uit een onderzoek in opdracht van het WADA is gebleken, dat Oechov tot de twaalf atleten behoort die deel hebben uitgemaakt van het Russische staatsdopingprogramma. Het CAS heeft hem nu vanwege deze vaststelling voor vier jaar geschorst, terwijl al zijn prestaties vanaf 16 juli 2012 tot en met 31 december 2015 zijn geschrapt. Ook kan hij zijn gouden medaille inleveren, want die is nu voor de Amerikaan Erik Kynard. Andere tegen de lamp gelopen Russische atleten zijn hoogspringster Svetlana Sjkolina, derde op de Spelen in Londen en wereldkampioene in 2013 en olympisch kampioene kogelslingeren Tatjana Lysenko, maar die was al eerder geschorst. Sjkolina is eveneens voor vier jaar geschorst, terwijl de eerdere schorsing van vier jaar van Lysenko door het CAS is verhoogd tot acht jaar.
- Tijdens de Vlaamse indoorkampioenschappen in Gent komt Aurélie De Ryck bij het polsstokspringen tot een hoogte van 4,35 m. Hiermee verbetert zij het twee jaar oude Belgische indoorrecord van Fanny Smets met 1 cm.
- Tijdens een internationale indoorwedstrijd in Wenen loopt Lisanne de Witte de 400 m in 52,66 s. Hiermee voldoet de Nederlandse recordhoudster ruimschoots aan de limiet van 53,10 s voor de komende EK indoor in Glasgow.
- Tijdens de eerste serieuze indoorwedstrijd van het seizoen in Apeldoorn loopt Julia van Velthoven de 3000 m in 8.58,28. Aangezien de limiet voor de komende EK indoor in Glasgow op 9.03 staat, heeft de Tilburgse zich hiermee voor dit toernooi ruimschoots gekwalificeerd.
- Tijdens een hardlooprondje op het Deense eiland Bornholm, waar hij woonde, overlijdt Henrik Jørgensen aan een hartstilstand. Jørgensen was een internationale topper, die vooral bekend werd door zijn overwinning in de marathon van Londen in 1988. Tweemaal won hij de marathon van Kopenhagen, in 1982 en 1983. In Nederland werd hij vooral bekend van zijn overwinningen in de halve marathon van Egmond in 1986 en 1989, naast enkele andere goede klasseringen, zoals in de City-Pier-City Loop. Jørgensen, die met 2:09.43 Deens recordhouder is op de marathon en de eerste Deen is die de 10.000 m binnen de 28 minuten liep, is 57 jaar oud geworden.