Naar inhoud springen

Portaal:Australië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
bewerk 

Het land

Vlag van Australië
Vlag van Australië
Australië is een land in het zuidelijk halfrond dat omringd wordt door de Indische en de Grote Oceaan. Het grootste gedeelte van het land bestaat uit woestijn en halfwoestijn. Het noorden kent een tropisch klimaat terwijl alleen in het zuidoosten en zuidwesten een gematigd klimaat heerst. Daar zijn ook de grootste steden te vinden. De oorspronkelijke Australiërs of Aborigines bewonen het land sinds meer dan 40.000 jaar. In 1770 werd het oostelijk gedeelte van Australië opgeëist voor het Verenigd Koninkrijk. Dit deel werd in 1788 onder de naam Nieuw-Zuid-Wales een Britse kolonie. In de loop van de negentiende eeuw ontstonden er nog vijf andere. Op 1 januari 1901 vormden deze zes kolonies een onafhankelijke federatie en ontstond het Gemenebest van Australië.
Wapen van Australië
Wapen van Australië
Vlag van Australië
Meer over het land

Artikelen op alfabet

Artikelen per rubriek
Wapen van Australië
bewerk 

Artikel van de maand

Vuurtoren in de Maatsuykergroep

De Maatsuykergroep is een groep Australische eilanden, gelegen voor de zuidkust van Tasmanië. De groep bevat zes eilanden: De Witt-, Maatsuyker-, Flat Witch-, Walker-, Round Top- en Flat Topeiland. Alle eilanden, behalve Maatsuykereiland behoren tot het nationaal park Southwest.

De Witteiland is het grootste van de Maatsuykergroep. Het ligt ook het meest noordelijk en daardoor het dichtst bij het Tasmaanse hoofdeiland. Maatsuykereiland is het op één na grootste. Het ligt in het zuidwestelijke gedeelte van de eilandgroep. In tegenstelling tot de andere eilanden is het een opzichzelfstaand beschermd natuurgebied. De meest zuidelijk gelegen vuurtoren van Australië staat aan de zuidkant van het eiland.

Flat Witcheiland en Walkereiland, ten noorden van Maatsuykereiland, zijn de middelgrote eilanden van de groep; Round Topeiland en Flat Topeiland, enigszins afgezonderd ten oosten van de andere eilanden, zijn de kleinste. Verder zijn er ook nog de Needle Rocks en de Western Rocks, twee groepen rotspieken die boven zeeniveau uitsteken.

bewerk 

Afbeelding van de maand


De eucalyptus, de meest voorkomende loofboom in Australië, heeft zich aangepast aan de meest uiteenlopende klimatologische omstandigheden.

bewerk 

Indeling

- Paul Hawkins - Rodger Corser - Paul McNamee David Walker (autocoureur) (David Walker) - Macquarie Universiteit (17 aug 2009) - Wongaduif (12 dec 2013) - Bonte kwartelduif (12 dec 2013) - Schubbenlori (13 dec 2013) - Zwartoorkoekoek (24 dec 2013) - Vale koekoek (24 dec 2013) - Argusnachtzwaluw (26 dec 2013) - Baardnachtzwaluw (26 dec 2013) - Malcolm Turnbull (14 sep 2015)

Subportalen van Oceanië
Australië · Nieuw-Zeeland