Naar inhoud springen

Mataiva

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mataiva
Eiland van Vlag van Frans-Polynesië Frans-Polynesië
Mataiva (Frans-Polynesië)
Mataiva
Locatie
Land Vlag van Frans-Polynesië Frans-Polynesië
Eilandengroep Îles Palliser, Tuamotueilanden,
Locatie In de Grote Oceaan, 300 km ten noorden van Tahiti
Coördinaten 14° 53′ ZB, 148° 40′ WL
Algemeen
Oppervlakte 16 km²
Inwoners
(2017)
560
Hoofdplaats Pahua
Lengte 10
Breedte 5,5
Foto's
Satelliet foto vanMataiva
Satelliet foto vanMataiva
Ligging van Mataiva (3) binnen de archipel
Ligging van Mataiva (3) binnen de archipel

Mataiava is een atol; het is het meest westelijk gelegen eiland van de Tuamotueilanden, onderdeel van Frans-Polynesië. Het atol is ovaalvormig en meet zo'n 10 bij 5,5 km. Het eiland heeft een landoppervlakte van ongeveer 16 km². Bestuurlijk/administratief valt het eiland onder de gemeente Rangiroa. Het eiland ligt 300 km ten noorden van Tahiti, het dichtst bijzijnde eiland is Tikehau, dat 39 km oostelijk ligt.

Tikehau werd op 30 juli 1820 ontdekt door de Russische ontdekkingsreiziger Fabian Gottlieb von Bellingshausen. Charles Wilkes beschreef het eiland in september 1839 tijdens zijn Amerikaanse ontdekkingsreis.

In de negentiende eeuw namen de Fransen bezit van het eiland. Er woonden toen ongeveer 30 mensen. Zij leverden kopra en maakten jacht op zeeschildpadden.

Het eiland is een atol dat zich vormde rond de top van een vulkaan die 64,3 tot 66,4 miljoen jaar geleden 2900 meter van de zeebodem oprees. Bijzonder aan dit eiland is de lagune van 25 km², die vanuit de lucht een netvormige structuur vertoont. De lagune bestaat uit 70 verschillende basins met een diepte van slechts 8 meter. De bodem bestaat uit nooit geëxploiteerde afzettingen die rijk zijn aan fosfaten. Weinig atollen in het gebied hebben een lagune met deze structuur.[1]

Naast de grote rijkdom aan vissoorten, zijn de nauwelijks bewoonde motu's rijk aan vogels. Op het eiland komen 41 vogelsoorten voor waaronder zeven soorten van de Rode Lijst van de IUCN waaronder de tahiti-stormvogel (Pseudobulweria rostrata) en de endemische, tuamotujufferduif (Ptilinopus coralensis) en tuamotukarekiet (Acrocephalus atyphus).[2]

Zie de categorie Mataiva van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.