Naar inhoud springen

Karelische Autonome Socialistische Sovjetrepubliek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Карельская Автономная Советская Социалистическая Республика
Karjalan autonominen sosialistinen neuvostotasavalta
Autonome Socialistische Sovjetrepubliek van de Sovjet-Unie
 Gouvernement Archangelsk
 Gouvernement Olonets
 Karelo-Finse Socialistische Sovjetrepubliek
1923 – 1940
1956–1991
Karelo-Finse Socialistische Sovjetrepubliek 
Karelië (deelrepubliek) 
Algemene gegevens
Hoofdstad Petrozavodsk
Talen Fins, Russisch

De Karelische Autonome Socialistische Sovjetrepubliek (afgekort Karelische ASSR) (Russisch: Карельская Автономная Советская Социалистическая Республика, Karelskaja Avtonomnaja Sovetskaja Sotsialistitsjeskaja Respoeblika, afgekort Каре́льская АССР, Fins: Karjalan autonominen sosialistinen neuvostotasavalta, afgekort Karjalan ASNT) was een formeel autonome socialistische sovjetrepubliek van de Sovjet-Unie met als hoofdstad Petrozavodsk.

De Karelische Autonome Socialistische Sovjetrepubliek werd gevormd uit de Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek met de hoofdstad Petrozavodsk door de aanname van een resolutie door het Heel-Russisch Centraal Uitvoerend Comité op 27 juni 1923 en door een decreet van het Heel-Russisch Centraal Uitvoerend Comité en de volkscommisaris van de Karelische Gemeenschap van Arbeiders op 25 juli 1923 uit het gouvernement Archangelsk en het gouvernement Olonets. In 1927 werd de Karelische Autonome Socialistische Sovjetrepubliek verdeeld in districten die de oude volosten vervingen.

Van 1940 tot 1956 werd er gebied van Fins Karelië door de Sovjets van Finland ingenomen wat bekendstond als de Karelische kwestie. Dit gebied werd bij de Karelische Autonome Socialistische Sovjetrepubliek gevoegd tot de Karelo-Finse Socialistische Sovjetrepubliek, die de status van autonome Sovjetrepubliek binnen de Sovjet-Unie had. In deze periode bestond ongeveer 10 procent van de bevolking uit Kareliërs of Finnen.

Op 16 juli 1956 werd de status van autonome socialistische sovjetrepubliek verlaagd tot socialistische sovjetrepubliek en werd het onderdeel van de Sovjet-Unie.

De republiek Karelië is nu onderdeel van Rusland.

Voorzitters van het college van de Opperste Sovjet

[bewerken | brontekst bewerken]