Naar inhoud springen

Geschubde inktzwam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Geschubde inktzwam
Geschubde inktzwam
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota (Steeltjeszwam)
Klasse:Agaricomycetes
Onderklasse:Agaricomycetidae
Orde:Agaricales (Plaatjeszwam)
Geslacht:Coprinus
Soort
Coprinus comatus
(O.F.Müll.) Pers. (1797)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Geschubde inktzwam op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

De geschubde inktzwam (Coprinus comatus) is een van de meest voorkomende van de honderd soorten inktzwammen van het geslacht Coprinus die in België en Nederland voorkomen. De geschubde inktzwam is een nematofage (nematoden etende) schimmel.[1]

In de jeugd is de 5-15 cm hoge hoed van de geschubde inktzwam ei- tot klokvormig, wit met een lichtbruin, glad centrum en bedekt met grote, omgekrulde schubben. De hoed scheurt later vanaf de rand in en vervloeit tot zwart. De holle steel is 10-20 cm hoog met een lage, beweegbare, vrij snel afvallende ring. De lamellen zijn wit in de jeugd, later vanaf de rand verkleurend via roze naar zwart.

Van mei tot in november is de geschubde inktzwam vaak in groepen te vinden op grond die pas is omgewerkt op akkers, weilanden, parken en wegbermen. Ook in de stad is deze paddenstoel veel gezien op bemest gras.

Een jonge geschubde inktzwam smaakt uitstekend, maar moet wel direct na het plukken verwerkt worden. De zwam is niet meer eetbaar wanneer vervloeiing of verkleuring optreedt. Verwisseling kan voorkomen met de kale inktzwam (Coprinus atramentarius), die giftig is indien alcohol twee dagen voor of na consumptie wordt gebruikt.

Een jonge geschubde inktzwam
Zie de categorie Coprinus comatus van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.