Naar inhoud springen

Dividivi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dividivi
Dividivi op Aruba
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Fabales
Familie:Leguminosae (Vlinderbloemenfamilie)
Onderfamilie:Caesalpinioideae
Geslacht:Caesalpinia
Soort
Caesalpinia coriaria
(Jacq.) Willd. (1799)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Dividivi op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Dividivi (Caesalpinia coriaria, synoniemen: Libidibia coriaria, Poinciana coriaria) is een boom uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae) die van nature voorkomt in Mexico, Midden-Amerika, het noorden van Zuid-Amerika en het Caraïbisch Gebied.[1][2][3]

Dividivi is ook bekend als watapana in het Papiaments. De vrucht van de watapana heet Dividivi, vandaar dat de watapana ook wel dividivi wordt genoemd.[4] In vroegere tijd betekent het woord watapaana (zie spelling 1914) ook een geseling, omdat de dunne takken gebruikt werden om de slaven te straffen.[5]

Op Aruba, Bonaire en Curaçao komt deze boom veel voor. Bekend zijn daar de exemplaren die door de passaatwind zijn gevormd; een boom die zo in één richting groeit wordt op de eilanden een waaiboom genoemd.

Eigenschappen

[bewerken | brontekst bewerken]

Een watapana kan goed tegen droogte, door middel van zijn stevige wortels en kleine bladeren. Daarom komt het zelden voor dat een watapana kaal is als gevolg van droogte en bloeit 2 à 3 keer per jaar. Als hij in bloei staat, wordt hij bezocht door kolibries.

Dividivi vruchten van een Watapana boom.

De tot 15 cm lange samengestelde bladeren zijn oneven geveerd vertakt met 5 tot 10 paar bladsteeltjes, met aan elk weer 15 tot 25 paar deelblaadjes van 6-7 mm lang en 2 mm breed.

Daarnaast bloeien de bloemen in trossen die dubbel bloeien en zijn ze lichtgeel van kleur en ruiken lekker. De dividivivruchten zijn dikke, donkerbruine kromme peulen die in verschillende richtingen krullen. De peulen van de watapana werden geëxporteerd om leer te bewerken.[4]

  1. https://powo.science.kew.org/taxon/urn:lsid:ipni.org:names:1010207-2. Gearchiveerd op 1 juni 2023.
  2. | Dutch Caribbean Species Register. www.dutchcaribbeanspecies.org. Geraadpleegd op 9 april 2023.
  3. Libidibia coriaria (Jacq.) Schltdl., Dividivi (Midden-Amerika). Pl@ntNet. Geraadpleegd op 9 april 2023.
  4. a b Arikok Nationale Park, Watapana. Gearchiveerd op 30 november 2022. Geraadpleegd op 9 april 2023.
  5. DBNL, Wullschlägel (Heinrich Rudolf), Encyclopaedie van Nederlandsch West-Indië, Herman Daniël Benjamins, Joh. F. Snelleman. DBNL. Gearchiveerd op 9 april 2023. Geraadpleegd op 9 april 2023.