Argument van het periapsis
Het argument van het periapsis (of argument van het perifocus), gesymboliseerd als ω, is een van de baanelementen die wordt gebruikt om het traject te bepalen van een hemellichaam dat een ander hemellichaam omcirkelt. Het geeft de hoekafstand aan (gezien vanuit het centrum van de baan) tussen het periapsis en de klimmende knoop.[1] Een argument van het periapsis van 0° betekent dat het omcirkelende hemellichaam zich op de kleinste afstand bevindt van het centrale lichaam op hetzelfde moment dat het referentievlak van zuid naar noord wordt gekruist; bij 180° wordt er van noord naar zuid gekruist. Een hoek van 90° betekent dat het omcirkelende hemellichaam zich op de kleinste afstand bevindt van het centrale lichaam op het meest noordelijke punt van het referentievlak; bij 270° op het meest zuidelijke punt.[2] De hoek kan alle waarden tussen 0° en 360° aannemen.[3]
Bij specifieke soorten banen wordt het woord periapsis vervangen door de Griekse of Latijnse benaming van het centrale hemellichaam:
- Aarde: Argument van het perigeum
- Zon: Argument van het perihelium
- Ster: Argument van het periastron
Zie ook
[bewerken | brontekst bewerken]- ↑ (en) Argument Of Perihelion | COSMOS. astronomy.swin.edu.au. Gearchiveerd op 8 januari 2022. Geraadpleegd op 20 maart 2020.
- ↑ (en) Robin Biesbroek (23 december 2015). Lunar and Interplanetary Trajectories. Springer. ISBN 978-3-319-26983-2. Gearchiveerd op 8 januari 2022.
- ↑ Planeetbanen | Volkssterrenwacht Urania. www.urania.be. Gearchiveerd op 20 maart 2020. Geraadpleegd op 22 maart 2020.