Naar inhoud springen

Kópavogur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is de huidige versie van de pagina Kópavogur voor het laatst bewerkt door TwenteFC (overleg | bijdragen) op 13 mei 2024 13:59. Deze URL is een permanente link naar deze versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Kópavogur
Plaats in IJsland Vlag van IJsland
Kópavogur (IJsland)
Kópavogur
Situering
Regio Höfuðborgarsvæðið
Coördinaten 64° 6′ NB, 21° 54′ WL
Algemeen
Inwoners
(2018)
35.970
Burgemeester Ásdís Kristjánsdóttir
Website www.kopavogur.is
Portaal  Portaalicoon   Noord-Europa

Kópavogur (letterlijk: baai van de zeehondenpuppy's) is met meer dan 35.000 (2018) inwoners de op een na grootste stad in IJsland na Reykjavík. De stad ligt ten zuiden van Reykjavík en behoort tot de regio Groot-Reykjavík, en vormt de gemeente Kópavogsbær in de regio Höfuðborgarsvæðið.

Kópavogur bestaat voornamelijk uit woonwijken, maar kent ook een grote commerciële en industriële activiteit. Smáratorg 3, het hoogste gebouw van het land, staat in Kópavogur.

Kópavogurs belangrijkste sportclubs zijn Breiðablik Kópavogur en HK Kópavogur.

Kópavogur is historisch gezien interessant als de plaats waar in 1622 de papieren werden ondertekend waarin Denemarken de volledige soevereiniteit over IJsland garandeerde.

Tot in de jaren 1930 was het plaatsje nauwelijks bewoond, tot de stad werd ontdekt als bouwgrond voor vakantiewoningen van de inwoners van Reykjavík. De trek van IJslanders vanuit de afgelegen gebieden naar het hoofdstedelijk gebied zorgde vervolgens voor een snelle groei van de bevolking.

De stad voorziet in een veelvoudig cultureel aanbod, zoals instellingen als de omvangrijke kunstverzameling van het in 1994 geopende museum Gerðarsafn met hoofdzakelijk werken van IJslandse kunstenaars, zoals de beeldhouwster Gerður Helgadóttir. Interessant is ook het natuurhistorische museum (Náttúrufræðistofa Kópavogs) met de afdelingen zoölogie en geologie.

Geboren in Kópavogur

[bewerken | brontekst bewerken]
[bewerken | brontekst bewerken]