Bijdrage van Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV)

‘Na een jaar van voorbereiden hebben we met een fantastisch team 2 brandproeven uitgevoerd met elektrische voertuigen’, vertelt Tom Hessels, projectleider van het NIPV onderzoek. ‘Tijdens deze proeven hebben we gekeken of ultra hogedruk (uhd-)blussystemen, zoals de Cobra Coldcutter en de Coolfire, een thermal runaway in het batterijpakket van een elektrisch voertuig kunnen stoppen.’ ‘Voor dit experiment hebben we de batterijen van de voertuigen doorboord en in thermal runaway gebracht. Nadat een tankautospuit de voertuigbrand heeft geblust, is het uhd-systeem ingezet. De komende periode gaan we analyseren of dit systeem veilig en effectief kan worden ingezet bij voertuigbranden waarbij de batterij betrokken is. Voor deze analyse maken we gebruik van videobeelden, de ervaringen van de ingezette brandweereenheden en de verzamelde data. Als blijkt dat deze systemen veilig en effectief zijn in te zetten, dan dienen de proeven als basis voor de ontwikkeling van praktische richtlijnen en instructies voor brandweermensen.’ ‘Voor het stabiliseren van een elektrisch voertuig waarbij de batterij betrokken is bij de brand wordt nu vaak het voertuig ondergedompeld in een container gevuld met water. Deze methode is gebruikelijk, omdat de accucellen van een elektrische auto moeilijk te bereiken zijn met bluswater. Een andere bestrijdingstactiek is om het voertuig te laten uitbranden. Maar dat is niet op elke locatie mogelijk of wenselijk. In de praktijk is er dan ook behoefte aan meerdere technieken die afhankelijk van de situatie kunnen worden ingezet. Dit onderzoek kijkt daarom of uhd-blussystemen een extra techniek kunnen zijn.’ De brandproef is een samenwerking van het NIPV met Brandweer Nederland, Brandweer Schiphol , Gezamenlijke Brandweer Rotterdam, Bedrijfsbrandweer Tata Steel, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Veiligheidsregio Utrecht en Veiligheidsregio Haaglanden. Daarnaast leveren de Duitse werkgroep VDA/VDIK ’Rescueing of people’, Cobra Coldcut Systems en de leverancier van de auto’s een bijdrage aan het onderzoek. Bekijk het nieuwsbericht op https://lnkd.in/eemqXQRR

  • Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
  • Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
  • Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Which EV manufacturer recommends piercing the underside of a high voltage battery pack? The answer is none. The risks outweigh any benefits.

Niels Van Veen

Project Manager at RIVM National Institute for Public Health and the Environment and part time Hazmat Officer at Safety Region North- and Eastern Gelderland

2 mnd

Tom en collega’s, dank voor de goede samenwerking! Het was een zinvolle test die veel mooie data op gaat leveren.

Frank Van der Laak

Specialist T&O brainbox THV / veilige energie transitie en moderne voertuigen @(VRBZO) bij Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO)

2 mnd

Zeer veel geleerd van deze brandproeven

Ton Mesker

Senior Beleidsadviseur Elektrisch Personenvervoer | Duurzame Mobiliteit

1 mnd

Voor de energietransitie is veiligheid key. Het kunnen voorkomen van een thermal runaway is zo’n experiment meer dan waard.

Blussen met water is onzinnig gebruik een droge stof

Onno de Gruijter

(Export) Salesmanager at Hiltra Barneveld BV

2 mnd

Hoeven autobatterijen geen propagatietest te doorstaan?

Peter van Kessel

Senior vakspecialist veiligheid bij DCMR

1 mnd

Bedankt dat u hebt gedeeld

Peter van Kessel

Senior vakspecialist veiligheid bij DCMR

2 mnd

Interessant!

Gerard Dekker

Docent Rijvaardigheid DV&O (Dienst Vervoer en Ondersteuning) en rijinstructeur rijbewijs B.

1 mnd

Goede ontwikkelingen, samenwerking met totale branche en internationaal. Top.

Meer commentaar weergeven

Meld u aan als u commentaar wilt bekijken of toevoegen