Sunday, 18 October 2015

Η Αγγλικη κουζινα και το φαγητο στην Αγγλια: Μυθοι και αληθειες

Φωτο: Triffle, παραδοσιακο Αγγλικο γλυκο απο ζελε και φρουτα του δασους επικαλυμμενο με σαντιγυ.


Ενα πραγμα που δε μου αρεσε ποτε ηταν και ειναι τα πολιτισμικα στερεοτυπα, απο οπου και αν προερχονται.

Ας ειμαστε ρεαλιστες, πισω απο καθε τροπο διατροφης κρυβεται μια ολοκληρη κουλτουρα, ενας τροπος ζωης, ενας τροπος σκεψης, ενα συνοθηλευμα της ιστοριας, του κλιματος, των συγκυριων και των αντιληψεων του καθε τοπου.
Και αυτη την κουλτουρα δε μπορει να την γνωρισει πραγματικα οποιος επισκεφθηκε μια χωρα για πεντε μερες, σπουδασε σε αυτη τη χωρα αλλα τραφηκε μονο σε Ελληνικα εστιατορια, ή εζησε σε αυτη τη χωρα συναναστρεφομενος μονο Ελληνες.

Θυμαμαι οταν ετοιμαζομουν να ερθω στο Λονδινο για πρωτη φορα, ειχα ακουσει πολλες ιστοριες απο το ευρυτερο περιβαλλον μου για το ''ποσο ασχημο και ανοστο ειναι το φαγητο των Αγγλων''.
Και εχοντας προελθει απο ενα εντελως μονοπολιτισμικο περιβαλλον, οπως αλλωστε ειναι τα περισσοτερα-αν οχι ολα-  μερη της Ελλαδας, μου πηρε αρκετα χρονια να ξεπερασω κι εγω η ιδια αυτα τα στερεοτυπα.

Φυσικα αυτα τα στερεοτυπα και οι αποψεις απο ανθρωπους που δεν εχουν ζησει ποτε τους στο Λονδινο συνεχιζονται ακομη και τωρα, οταν καθε φορα που φτανω στην Ελλαδα ερχομαι αντιμετωπη με αυθαιρετες γνωμες, και μαλιστα πολυ ισχυρες, απο ανθρωπους που δεν εχουν ζησει την Αγγλικη κουλτουρα, ή που εχοντας ζησει στην Αγγλια περασαν τον περισσοτερο χρονο τους μεσα στην Ελληνικη κοινοτητα.



Φωτο: Leek and Potato soup. Σουπα βελουτε με πρασο και πατατα.

Η κατανοηση ομως μιας κουλτουρας απαιτει χρονο, κοπο, εσωτερικευση, ερευνα, ανοιχτο μυαλο και πανω απο ολα διαθεση να φυγεις απο τη ζωνη ασφαλειας σου και να εισελθεις σε ενα νεο πολιτισμικο περιβαλλον οπου αυτα που ηξερες και ξερεις θα αναιρεθουν και θα εξεταστουν απειρες φορες.

Και πολλες φορες, παρα την προσπαθεια, οι συγκυριες δε σου δινουν την ευκαιρια για ερεθισματα, οπως για παραδειγμα το εργασιακο περιβαλλον στο οποιο θα βρεθεις,



Σταθηκα πολυ τυχερη στο ταξιδι μου αυτο, καθοτι λογω της φυσης της δουλειας μου ειχα απο την αρχη τη δυνατοτητα να αρχισω να βλεπω στην πραξη την καθημερινη διατροφη στην Αγγλια. 




Περασα απο πολλους διαφορετικους Παιδικους Σταθμους και Σχολεια, με διαφορετικη αντιληψη γυρω απο το φαγητο, πηγα σε πολλα staff dinners, pubs και εστιατορια, τιποτα ομως δεν αντικατεστησε την καθημερινη μου επαφη με το μεσο Βρεττανο, με μια επισκεψη στο σπιτι του, με το να γνωρισω την οικογενεια του, να δω τον τροπο ζωης του. Και αυτη την ευκαιρια την απεκτησα κυριως απο την στιγμη που γνωρισα τον- Αγγλο στην καταγωγη- φιλο μου.


Ας ειμαι ειλικρινης, ημουν και ειμαι επιλεκτικη στο φαγητο μου και παντα θα προτιμω τη χωριατικη σαλατα απο το fish and chips. Δεν υπαρχει τιποτα κακο στο να προτιμας το φαγητο που ξερεις και με το οποιο μεγαλωσες.

Ωστοσο αυτο στο οποιο εναντιωνομαι παντοτε ειναι στη γενικευση που ακουω απο πολλους Ελληνες οτι ''Πηγα τρεις μερες στην Αγγλια και εμεινα νηστικος γιατι το φαγητο ηταν χαλια''.

Δεν μπηκα στη διαδικασια να ρωτησω ''δηλαδη το Τουρκικο/ Ιταλικο/ Κινεζικο/ Μεξικανικο/ Κυπριακο/ Γιαπωνεζικο φαγητο ειναι χαλια? Γιατι αυτο ειναι το φαγητο στην Αγγλια...".


Φωτο: Αγγλικα muffins, στρογγυλα ψωμακια με τυρι και ντοματα.

Πριν ξεκινησω ομως να μοιραζομαι μαζι σας ολα αυτα τα φαγητα που δοκιμασα στην Αγγλια και ολες αυτες τις ομορφες πληροφοριες που ειχα την τυχη να μαθω, θα ηθελα να τονισω κατι παρα πολυ σημαντικο για οποιονδηποτε θελει πραγματικα να γνωρισει την Αγγλικη κουζινα:

Η Αγγλικη κουζινα δε μπορει να εξεταστει απο μια μονοπολιτισμικη σκοπια. 

Η Αγγλια, ως χωρα αποικιοκρατικη στην ιστορια της, επηρεαστηκε σημαντικα απο πολλους αλλους λαους. 
Και οντας χωρα τεραστιας υποδοχης μεταναστων για πολυ περισσοτερα χρονια απο οτι πολλες αλλες χωρες της Ευρωπης, δεν εχει  τη χρωματικη και πολιτισμικη νορμα που πολλοι εχουν συνηθισει να βλεπουν στην χωρα καταγωγης τους. 

Πολλοι Ελληνες εχουν δημιουργησει την ιδεα του ξανθου, βορειου Αγγλου που του αρεσει να πινει τσαϊ, ομως αυτη η ιδεα ειναι κυριως επηρεασμενη απο τις παλιες ταινιες και τον κινηματογραφο του 1960. 

Ο μεσος Αγγλος ομως, σημερα εχει και ριζες Ασιατικες, Αφρικανικες, Μεσογειακες, Αμερικανικες. 


Ο μεσος Αγγλος μπορει να ειναι απο Βουδιστης και Μουσουλμανος μεχρι και Παγανιστης, μπορει να μιλαει δυο ή τρεις αλλες μητρικες γλωσσες (ή και καμια), μπορει να ειναι πρωτης γενιας Βρεττανος πολιτης, Ιρλανδικης καταγωγης, ή πεμπτης γεννιας Ελληνας. 

Και αυτοπροσδιοριζεται ως Αγγλος, εχοντας στο πλευρο του το νομο εαν καποιος τυχει να θελει να τον προσβαλλει στο ονομα της λευκης υπεροχης ή των ρατσιστικων καταλοιπων.

Με βαση λοιπον ολα αυτα, τι σημαινει αυτο για την Αγγλικη κουζινα?



Φωτο: Τυπικο Αγγλικο sirloin steak οπως το συνανταμε στις Pubs.


Για να την κατανοησουμε, ειναι πολλα που πρεπει να λαβουμε υπ'οψιν μας, και κυριως το οτι Αγγλικο φαγητο δεν ειναι το συνοικιακο fish&chips που θα δειτε στη γειτονια σας, ή η μικρη Pub που θα συναντησετε τυχαια.



  • Η ζωη στην Αγγλια εχει γινει ταχυτατη και τα ωραρια ειναι πολυ διαφορετικα απο πολλες αλλες χωρες. Τα σχολεια κλεινουν στις 4.00 το απογευμα εχοντας ηδη προσφερει μεσημεριανο γευμα στα παιδια, ενω ο μεσος υπαλληλος επιστρεφει σπιτι του μεταξυ 6.00-7.00 το απογευμα. Οι Παιδικοι Σταθμοι λειτουργουν μεχρι τις 7.00 το απογευμα προσπαθωντας να καλυψουν τις αναγκες των εργαζομενων γονεων και ο χρονος που απομενει στους ανθρωπους για ποιοτικη διασκεδαση και ανθρωπινη επαφη ειναι ελαχιστος. Αυτο εχει δημιουργησει ενα ισχυρο αντικτυπο στον τροπο που αντιλαμβανεται ο μεσος Αγγλος το φαγητο του, και εχει οδηγησει στο να επιδιωκει κυριως ταχυτητα στη διατροφη του παρα ποιοτητα.

  • Πολλα απο τα παραδοσιακα Αγγλικα γευματα τα οποια οι Αγγλοι αναγνωριζουν ως ''δικα τους'' εχουν καταγωγη απο αλλες χωρες. Χαρακτηριστικο παραδειγμα το καρυ!

  • Η Αγγλια εχει γινει μια χωρα ιδιαιτερα βιομηχανοποιημενη και πολλες νεοτερες γεννιες ανθρωπων, ειδικα σε μεγαλες πολεις, δεν εχουν ιδιαιτερη επαφη με τη φυση και την προελευση του φαγητου τους. Πολλοι Αγγλοι δεν εχουν δει ποτε απο κοντα στη ζωη τους προβατο ή κοτα, και εχουν συνηθισει να προμηθευονται το φαγητο τους απο το σουπερ μαρκετ πολλες φορες ετοιμο σε φιλετο. Γιαυτο δεν ειναι ασυνηθιστο το να νιωσει αβολα ενας Αγγλος μπροστα στη θεα ενος αρνιου να κρεμεται αναποδα στο κρεοπωλειο, η στη θεα ενος ολοκληρου ψητου ψαριου. Επιπλεον πολλες φορες λογω κακιστης ενημερωσης, ο μεσος Αγγλος δυσκολευεται να κατανοησει τα υγιεινα/ μη υγιεινα φαγητα και πολλες φορες καταναλωνει κονσερβοποιημενα προϊοντα.

  • Το διαθεσιμο φαγητο που θα δει ο μεσος τουριστας γυρω του, ελαχιστα αντικατοπτριζει την πραγματικη Αγγλικη κουζινα. Λογω της τεραστιας υποδοχης μεταναστων, πολλες πολεις γεμιζουν απο Ιταλικα, Τουρκικα, Κινεζικα, Αφρικανικα εστιατορια και για καποιο λογο εχει δημιουργηθει η εντυπωση οτι τα Αγγλικα εστιατορια ''δεν χρειαζονται''. Οι διαθεσιμες Pubs πολλες φορες επικεντρωνονται στην χαμηλη τιμη και το γρηγορο service, κατι που σημαινει  οτι το φαγητο τους ειναι συχνα ανοστο και αχρωμο. Επιπλεον οι Αγγλοι εχουν συνηθισει στη διαπολιτισμικοτητα και θεωρουν λογικο το να προτιμησουν μια κουζινα διαφορετικη απο τη δικη τους στη βραδυνη τους εξοδο.



Πού μπορει τοτε να γνωρισει καποιος την πραγματικη Αγγλικη κουζινα?

Η απαντηση ειναι απλη: Στο σπιτι ενος Αγγλου, μια Κυριακη μεσημερι, ή σε ενα καλο, ακριβο Αγγλικο εστιατοριο. 


Στο επαγγελμα των Νηπιαγωγων πολλες απο εμας στεκομαστε τυχερες καθοτι εχουμε τη δυνατοτητα να δοκιμασουμε πολλες συνταγες εαν δουλεψουμε σε Ιδιωτικο Παιδικο Σταθμο οπου δινεται εμφαση στην ποιοτητα του φαγητου.


Φωτο: Τυπικο σχολικο γευμα σε κρατικο Αγγλικο σχολειο.
Στον κρατικο τομεα δυστυχως η κατασταση δεν ειναι η ιδια καθοτι απο το κρατος διατιθενται μονο 0,50 λεπτα για καθε γευμα μαθητη. Εχω γινει η ιδια μαρτυρας μεσω της δουλειας μου του να δινεται στα παιδια κονσερβοποιημενη σαλτσα για ζημαρικα, φασολια κονσερβας, κατεψυγμενα fish fingers και κρεμα με ολοκληρη λιστα απο συντηρητικα. Παρολα αυτα θα ακουσετε συχνα να λεγεται οτι το φαγητο στα σχολεια συνηθιζε να ειναι ΠΟΛΥ χειροτερο πριν την σημαντικη παροτρυνση του Jamie Oliver να αναβαθμιστει η ποιοτητα του φαγητου στα σχολεια.



Ενα αλλο χαρακτηριστικο στην αντιληψη των Αγγλων για το φαγητο, ειναι η προσεγγιση τους ως προς τα φρουτα και τα λαχανικα. 

Οσοι εχουμε μεγαλωσει στην Ελλαδα εχουμε συνηθισει τα λαχανικα σε καθε συνταγη να ειναι ''κρυμμενα'' τις περισσοτερες φορες αναμεσα σε μπαχαρικα, κρεατικα και σαλτσες ενω τα ωμα λαχανικα στο γευμα μας αποτελουν κυριως μερος της σαλατας, την οποια συνοδευουμε οι περισσοτεροι με φετα. 
Σε γενικες γραμμες, δυσκολα θα παρατηρηθει γευμα σε Ελληνικο σπιτι που να περιεχει αφθονα ωμα λαχανικα χωρις λαδι, ή νεροβραστα λαχανικα χωρις καμια επικαλυψη. 
Παρολα αυτα, πολλοι Βορειοι λαοι συμπεριλαμβανομενων των Αγγλων δε θεωρουν τα λαχανικα απο τη φυση τους ανοστα, και συνοδευουν πολυ συχνα τα πιατα τους με νεροβραστο αρακα, μπροκολο ή με ωμη σαλατα. Αυτο ειναι κατι που κανει πολλους Ελληνες να νιωθουν αβολα, ωστοσο δεν ειναι κατι που θα επρεπε να χρησιμοποιησει ο οποιοσδηποτε για να αποκαλεσει την Αγγλικη κουζινα ανοστη. Ας μη ξεχναμε αλλωστε οτι η διατροφη μας θα επρεπε να αποτελειται κυριως απο λαχανικα, και οτι το να τρως ωμα λαχανικα δεν ειναι παρα μονο μια υγιεινη συνηθεια την οποια ευχομαι να ειχα αποκτησει στο μεγαλωμα μου.

Εχοντας λοιπον μοιραστει μαζι σας καποιες μικρες πινελιες απο την Αγγλικη πραγματικοτητα, θα ξεκινησω την περιηγηση στην πραγματικη Αγγλικη κουζινα. Ας ριξουμε μια ματια σε καποια πολυ συνηθισμενα σπιτικα Αγγλικα γευματα!



1. Shepherd's pie
Με αλλα λογια, η πιττα του βοσκου. Κιμας με αναμεικτα λαχανικα μαγειρεμενος με σαλτσα, και επικαλυψη πουρε πατατας, στη συνεχεια ψητο στο φουρνο. Ο αρακας, το καλαμποκι και το μπροκολο ειναι τα πιο συνηθισμενα λαχανικα σε ενα Αγγλικο γευμα, ωστοσο το καθε σπιτι προσθετει τα δικα του.




2. Sunday roast: 

Το παραδοσιακο Κυριακατικο οικογενειακο γευμα, που εχει πολλες παραλλαγες ανα την Αγγλια. Συνυθως φιλετο απο μοσχαρι ή κοτοπουλο (καποιες φορες με το κοκκαλο), ψητες πατατες, βραστα λαχανικα, yorkshire puddin (ενα ειδος ψωμιου που μοιαζει με ποτηρακι), και gravy (σαλτσα πολλες φορες φτιαγμενη απο το ζωμο του ιδιου του κρεατος). Σε περιοχες οπως το Yorkshire, το ψωμακι yorkshire puddin δεν ειναι τοσο μικρο οπως βλεπετε στην φωτογραφια, αλλα τεραστιο, και μεσα σε αυτο τοποθετειται ολο το υπολοιπο γευμα!




3. Chicken Tika Massala:
Το πιατο αυτο ειναι Ινδικης προελευσης και δικαιως πολλοι τουριστες το θεωρουν Ινδικο. 
Ωστοσο εαν ζητησετε το συγκεκριμενο γευμα στην Ινδια, πιθανως να σας κοιταξουν περιεργα.
Το γευμα αυτο δημιουργηθηκε απο Ινδικης καταγωγης Βρεττανους πολιτες στην Αγγλια, 
προσπαθωντας να προωθηθει η Ινδικη κουζινα σε πιο ηπια μορφη καθοτι πολλοι δε μπορουσαν να αντεξουν τα πολυ καυτερα Ινδικα πιατα!
Προκειται για κοτοπουλο μαγειρεμενο σε σαλτσα με καρυ, σερβιρισμενο συνηθως με ρυζι και Ινδικο naan bread. 







 4. Chilli con Carne.
Ναι, ξερω. Πολλοι απο εσας εχετε συνδεσει αυτη τη συνταγη με το Μεξικο.
Δικαιως, καθοτι προκειται για παραδοσιακο Μεξικανικο πιατο.Ωστοσο με το περασμα των χρονων και τη διαπολιτισμικοτητα της κοινωνιας, το πιατο αυτο πλεον αποτελει βασικο γευμα της Αγγλικης κουζινας και σερβιρεται σε πολλα παραδοσιακα Pubs, ενω μαγειρευεται συχνα στα Αγγλικα σπιτια και σχολεια.
Προκειται για κιμα μαγειρεμενο με φασολια  και πιπεριες και σερβιρισμενο με ρυζι.







5. Fish and Chips.

Το παραδοσιακο fast food των Αγγλων, οπως το δικο μας σουβλακι.
Προκειται για ψαρι με κρουστα τηγανισμενο και σερβιρισμενο με πατατες τηγανιτες, αρακα ή mushy peas, λεμονι και sour cream. 
Αυτο ειναι και ενα απο τα γευματα που μπορει να το λατρεψετε εαν το δοκιμασετε μαγειρεμενο σωστα.
Ωστοσο προσφερεται απο πολλα φθηνα καταστηματα μαγειρεμενο σε πολυ κακο λαδι, γιαυτο ειναι σημαντικο να το δοκιμασετε σε σωστο μερος.









6. Cornish pasties.

Η Αγγλικη version στις δικες μας πιττες. Φυλλο κρουστας γεμισμενο με κρεας, κρεμμυδι, πατατα και καροτο με πολλες παραλλαγες. Πολυ συχνο φαγητο του δρομου, το οποιο μπορειτε να βρειτε ειτε εξαιρετικα μαγειρεμενο σε καλα μαγαζια, ειτε σε κακιστη ποιοτητα που μπορει να σας αηδιασει.






Φωτο: Fish pie





7. Fish Pie:

Ισως το αγαπημενο μου Αγγλικο φαγητο. 

Μειγμα θαλασσινων και ψαριων μαγειρεμενο με λευκη σαλτσα μαϊντανου, και στη συνεχεια επικαλυμμενο με στρωση πουρε πατατας και ψημμενο στο φουρνο.






Φωτο: Vindaloo
 8. Vindaloo.
Ενα ακομη πιατο Ινδικης προελευσης που εχει εφευρεθει στην Αγγλια. Ισως το πιο καυτερο πιατο που μπορει να βρει κανεις, δημιουργηθηκε ακριβως γιαυτο το σκοπο: Να γινει το πιο καυτερο γευμα αναμεσα στα καυτερα γευματα.

Οποιοδηποτε κρεας μαγειρεμενο σε σαλτσα απο καυτερο καρυ και σερβιρισμενο με ρυζι.












9. English Breakfast.




...Και ερχομαστε στο τυπικο στερεοτυπο για τους Αγγλους! 
Ποσες φορες αραγε δε θα ακουσα στην Ελλαδα για το Αγγλικο πρωινο, το οποιο, μαλιστα, ελεγαν τοτε, ''τρωνε οι Αγγλοι επειδη δε τρωνε τιποτα μεχρι τις 7.00 το απογευμα''? 
Παρα το οτι το πρωινο αυτο σερβιρεται παντου στην Αγγλια, λιγοι ειναι οι Αγγλοι που θα το προτιμησουν, και συνηθως προκειται για ατομα που δουλευουν σε δουλειες με εντονη φυσικη δραστηριοτητα οπως οικοδομη.
Οσοι μενετε ηδη εδω θα εχετε διαπιστωσει οτι ολοι μας- ειτε μεταναστες ειτε Αγγλοι- οχι μονο δεν εχουμε χρονο για να καθισουμε να φαμε αυτο το γευμα, αλλα ουτε χρονο για να πιουμε εναν καφε!
Οι περισσοτεροι Αγγλοι συναδελφοι που γνωρισα προτιμουν τα δημητριακα τους με γαλα, ή ζεστο porridge το οποιο θα δειτε παρακατω. 
Ωστοσο για οσους ενδιαφερονται για το περιεχομενο αυτου του γευματος, συνηθως ειναι δυο τηγανιτα αυγα, τηγανιτες ντοματες. μπεικον, και καποιες φορες τα παραδοσιακα baked beans. Υπαρχουν ομως πολλες παραλλαγες και επιλογες για ολα τα γουστα αλλα και vegan παραλλαγές σε περιορισμένα εστιατόρια. 







10. Casserole.
Παραδοσιακο ζεστο Αγγλικο γευμα, συνηθως κρεας οποιουδηποτε ειδους μαγειρεμενο με λαχανικα στην κατσαρολα σας σουπα, και στη συνεχεια ελαφρως ψημμενο στο φουρνο.








Φωτο: Oxtail soup.

9. Κρεμωδεις σουπες. 

Ενα πολυ συνηθισμενο κυριως γευμα στην Αγγλια ειναι οι σουπες βελουτε. Συνηθως περιεχουν διαφορους συνδυασμους λαχανικων πολτοποιημενους και σερβιρονται ζεστες με σκορδοψωμο.


Καποιες απο τις πιο συνηθισμενες συνταγες ειναι η carrot and lentil soup, leek and potato soup και η σουπα oxtail απο την ουρα του βοδιου.









10. Spaghetti Bolognaise.
Μια παραλλαγη της Ιταλικης συνταγης, την οποια προσωπικα δεν προτιμω απο την Αγγλικη κουζινα.

Ενα φαγητο που πλεον θεωρειται γρηγορο καθοτι ο περισσοτερος κοσμος προτιμα να αγοραζει ετοιμη τη σαλτσα απο βαζακι, ενω τα μπαχαρικα που χρησιμοποιουνται ειναι πολυ διαφορετικα απο αυτα που εχουμε συνηθισει στην Ελλαδα.







11. Porridge
Μια πολυ συνηθισμενη επιλογη πρωινου την οποια υιοθετησα κι εγω με το περασμα των χρονων, ιδανικη για τις κρυες μερες του χειμωνα ενω πωλειται απο πολλα ταχυφαγεια σε συσκευασια take-aways. 
Προκειται για τα γνωστα porridge oats (οπως τα Quaker) σιγοβρασμενα στην κατσαρολα με γαλα, νερο ή γαλα σογιας. Εχει τη μορφη ζεστου χυλου και πολλες φορες σερβιρεται με μελι και καρυδια, φρουτα του δασους, κανελλα, ενω πολυς κοσμος προτιμα να φτιαχνει τη δικη του παραλλαγη. Προσωπικα προτιμω το δικο μου με γαλα σογιας, βανιλια και κανελλα.



Πριν λοιπον σπευσετε να πιστεψετε τις διαφορες φημολογιες, και πριν βιαστειτε να φοβηθειτε για το οτι ''στην Αγγλια δε θα μπορεσετε να φατε τιποτα'' σκεφτειτε οτι εχετε πολλες επιλογες.
Ειναι αναφαιρετο δικαιωμα ολων να εχουμε τις προτιμησεις μας οσον αφορα τις διαφορετικες κουζινες του κοσμου.
Ωστοσο αυτο που δε θα επρεπε να κανουμε ειναι να περιμενουμε οτι η δικη μας αποψη για καποιο γευμα θα πρεπει να ειναι και η αντικειμενικη και οτι θα πρεπει να στιγματιζουμε γιαυτο μια ολοκληρη κουλτουρα.

Τελος, ειναι πολυ σημαντικο να εχουμε υπ'οψιν μας οτι σε καθε χωρα υπαρχουν εστιατορια και ταχυφαγεια καλης και κακης ποιοτητας, καλο και κακο φαγητο, και οπως μπορει καποιος να φαει χειριστης ποιοτητας σουβλακι στην Ελλαδα, ετσι μπορει να φαει και πολυ κακης ποιοτητας fish and chips στην Αγγλια. 
Αυτο δεν ειναι απαραιτητα παραδειγμα μιας ολοκληρης κουζινας.
Ελπιζω να απολαυσετε τη διαμονη σας στην Αγγλια και μη διστασετε να δοκιμασετε ολες τις νεες εμπειριες που εχει να σας προσφερει!

Καλη συνεχεια!

Χριστινα Π.

Thursday, 30 July 2015

H συνεντευξη: Πεντε βασικα σημεια για να προετοιμαστειτε!


Επιτελους, οι προσπάθειες σας εφεραν αποτέλεσμα, και ξεκινησατε να λαμβανετε τα πρωτα email και τηλεφωνήματα για συνεντεύξεις.



Η ωρα της συνέντευξης είναι η πιο κρισιμη στιγμη η οποια θα καθορισει το αν θα βρειτε δουλεια, και το εάν επιτελους θα ξεκινήσετε να κερδίζετε χρηματα και να αποβαλλετε το αγχος των εξοδων που τρεχουν.

Όπως σε κάθε άλλο εργασιακο τομεα, η κάθε συνεντευξη ακολουθει καποια συγκεκριμενα βηματα.
Στον προσχολικο τομεα της Αγγλιας, το κάθε Day Nursery και σχολειο πολλες φορες χρησιμοποιει δικες του, πολλες φορες απροσδόκητες, ερωτήσεις.

Εχοντας περασει πλεον, τα τελευταια επτα χρονια, από δεκάδες συνεντεύξεις, εχω παρατηρησει τη διαφορετικοτητα του κάθε χωρου. Καθε φορα που πηγαινω σε μια συνεντευξη, υπαρχει κατι το οποιο δεν περιμενα να ερωτηθω, ή ακομη χειροτερα, καποιες φορες οι ερωτησεις που ελαβα ηταν τοσο απλες και αδιαφορες που δεν βοηθουσαν στο να βελτιωσω την εικονα μου προς τον εργοδοτη. Ωστοσο ακομη και σε αυτη την περιπτωση, υπαρχουν καποιες κοινες ερωτησεις που θα ερωτηθουν απο το μεσο εργοδοτη στον τομεα των Nurseries.Σε αυτο το αρθρο, θα δουμε καποια βασικα σημεια που θα σας βοηθησουν να προετοιμαστειτε σωστα για μια επιτυχημενη συνεντευξη.



1) Φροντιστε σωστα το ντύσιμο σας.

Πολλα Day Nurseries και σχολεια ακολουθουν έναν ''χαλαρο'' κωδικα ντυσίματος και επιτρεπουν τζιν και φορμα στη δουλεια. Αυτό, ωστοσο, δεν είναι ο μεσος ορος, και τα περισσοτερα εργασιακα περιβαλλοντα περιμενουν να αντικρυσουν μια επαγγελματικη πρωτη εικονα του υποψηφιου. 
Είναι πολύ σημαντικο να δωσετε την εντυπωση ότι ενδιαφέρεστε για τη θεση και ότι βαλατε τα δυνατα σας για να τα πατε καλα. 
Εάν φτασετε στη συνεντευξη φορωντας φορμες και τζιν, είναι πολύ πιθανον να μη δημιουργήσετε αυτή την εντυπωση οσο χαλαρος και αν είναι ο κωδικας ντυσίματος της επιχείρησης. 
Παρολα αυτά, το να ντυθείτε υπερβολικα για το ειδος της δουλειας μπορει να εχει εξισου αρνητικα αποτελέσματα. Ας μην ξεχναμε αλλωστε, ότι δουλεύουμε με παιδια και ως Νηπιαγωγοι δεν εχουμε πρόβλημα οσον αφορα το να λερωθούμε και να τσαλακωθούμε.

Στις περισσοτερες συνεντεύξεις μου στα Day Nurseries φορουσα συνηθως μαυρο, υφασματινο παντελονι και καποιο απλο, ανετο πουκαμισο ή μπλουζα. Αποφυγετε να φορεσετε μπλούζες με στάμπες ή μηνυματα και φροντιστε το ντύσιμο σας να μην είναι αποκαλυπτικο. Επισης αποφυγετε πολύ στενα παντελόνια που διαγραφουν τη σιλουετα.

Ένα παντελονι σαν αυτό που βλέπετε στη φωτογραφια γινεται δεκτο παντου, αρκει να μην είναι πολύ στενο, ενώ μπορειτε να το βρειτε κάθε εποχη στο Primark με μολις 5 λιρες!
Να τονισω, με την ευκαιρια, ότι το Primark είναι η ιδανικη επιλογή ειδικα όταν ακομη δεν εχετε βρει δουλεια,  καθοτι μπορειτε να εξασφαλισετε όλα τα ρουχα σας για τη συνεντευξη με μολις 10-15 λιρες.




2) Διαβαστε καλα το EYFS και ολους τους σχετικους Αγγλικούς νομους.


Οση εμπειρια και αν αποκτησατε στην Ελλαδα, ο Αγγλος εργοδότης θα επικεντρωθεί κυριως στη γνωση σας στο Αγγλικο συστημα. Η εμπειρια σας στην Ελλαδα σιγουρα είναι σημαντικη και μπορειτε να τη χρησιμοποιήσετε στις απαντησεις σας. Παρολα αυτά, το αναλυτικο πρόγραμμα στην Αγγλια είναι πολύ διαφορετικο και δε βασιζεται σε οργανωμένες δραστηριότητες, κατι το οποιο σημαινει ότι πρεπει να γνωρίζετε τη φιλοσοφια του συστηματος.

Εκτος από το EYFS, είναι πολύ σημαντικο να ξερετε ολους τους σχετικους νομους που αφορουν τα Νηπιαγωγεία της Αγγλιας. Σε αυτό το αρθρο εχω συμπεριλαβει ολες τις συχνες ερωτήσεις που μου εχουν γινει σε συνεντεύξεις.
Να σημειωσω εδώ ότι οι ερωτήσεις είναι ολες στα Αγγλικα, καθοτι ένα βασικο προαπαιτουμενο για να τα καταφέρετε στη συνεντευξη είναι να μπορειτε να καταλάβετε και να απαντησετε στα Αγγλικα.
Επιπλέον, στο αρθρο αυτό εχω αποφυγει να συμπεριλάβω απαντησεις σε αυτές τις ερωτήσεις.
Ο κάθε συνάδελφος είναι διαφορετικος και η κάθε θεση για δουλεια απαιτει διάβασμα και ψαξιμο.
Επομένως, το σταδιο του διαβάσματος και της προετοιμασίας θα το αφήσω αποκλειστικα σε εσας.



Συχνες ερωτήσεις που θα λαβετε σχετικα με το EYFS:


  • What do you know about the EYFS and which way do you think it promotes children's development?
  • What are the specific/ prime areas of development of the EYFS?
  • Which way do you track a child's progress based on the EYFS?
  • How do you ensure parents work in partnership with the Nursery?
  • What are the key characteristics of effective learning?



Πολύ συχνες ερωτήσεις γυρω από τις νομοθεσίες είναι οι εξης:


  • What's your understanding of the Children's Act?
  • What's your understanding of Safeguarding
  • What would you do if you suspected a child is getting abused?
  • What would you do if you witnessed a member of staff handling a child in a suspicious way?
  • What does ''equal opportunities'' mean to you?
  • How do you celebrate children's religious and cultural diversity in the classroom?





3) Διαβαστε οτιδήποτε άλλο σχετικο με την ξεχωριστη φυση της επιχείρησης στην οποια πηγαίνετε.

Τα περισσοτερα Day Nurseries και σχολεια στην Αγγλια ακολουθουν πιστα το EYFS, το οποιο μπορειτε να μελετησετε εδω αλλα και να παρετε μια γευση για το πώς να το δουλευετε σε αυτο το αρθρο 


Ωστοσο είναι πολλοι οι Παιδικοι Σταθμοι που ακολουθουν το
συστημα Μοντεσσορι ενώ καποιοι λιγοι ακολουθουν και το συστημα Waldorf. Εάν η συνεντευξη σας είναι σε Μοντεσσοριανο Παιδικο Σταθμο, είναι παρα πολύ πιθανον να σας ρωτησουν ποια είναι η γνωση σας για τη μεθοδο. Επομένως πριν πατε στη συνεντευξη βεβαιωθείτε ότι εχετε κανει ερευνα γυρω από την επιχειρηση και εχετε βεβαιωθεί ότι γνωρίζετε τη φιλοσοφια τους και την εχετε μελετησει από πριν.

4) Προετοιμαστε τον τροπο που θα εκφραστείτε ώστε να είναι επαγγελματικος.

Ένα βασικο πρόβλημα που συναντησα τις πρωτες μου ημερες στην Αγγλια, είναι ότι λογω κουλτουρας και τροπου εκφρασης ο τροπος μου θεωρηθηκε αρκετες φορες αγενης.

Ένα πολύ βασικο χαρακτηριστικο της Αγγλικης κουλτουρας είναι ότι κάθε ερωτηση ή αιτημα τελειωνει με ''Please'' και παντα λαμβανει ένα ''Thank you''. 
Ακομη και στο πιο απλο, στο να σας προσφερει καποιος, δηλαδή, μια τσιχλα, εάν πειτε ''No'' αντι να πειτε ''No thank you'' θεωρείται μεγαλη αγενεια. 
Επισης όταν θελετε να ζητήσετε κατι με μορφη εντολης, όπως πχ ''δωσε μου την τσαντα'', φροντιστε να χρησιμοποιήσετε ''Can'' στην αρχη της πρότασης, δηλαδή ''Can you give me the bag please?'' αντι για ''Give me the bag please''.

Προετοιμαστε τις απαντησεις σας ώστε να είναι ευγενικες και μη χρησιμοποιήσετε κομμενες εκφρασεις και λεξεις.

Τελος, προσεξτε τον τροπο που εκφράζεστε σωματικα ώστε να είναι απλος, ηρεμος και επαγγελματικος.

5) Προετοιμαστε καλα τις απαντησεις σας στις συχνες ερωτήσεις που θα λαβετε για την προσωπικοτητα σας.

 Φροντιστε ώστε οι απαντησεις σας να μην είναι συνηθισμένες και βαρετες.

Για παράδειγμα εάν σας ρωτησουν για ποιο λογο διαλέξατε να δουλεψετε με παιδια, μην απαντησετε ''Επειδή είμαι καλος ανθρωπος/ επειδή μου αρεσουν τα παιδια''.
Ο εργοδότης περιμενει να ακουσει με ποιον τροπο ειστε ξεχωριστοι από τους υπολοιπους που θα πανε αργοτερα για συνεντευξη.


Επιπλέον ο κάθε εργοδότης θελει να πιστευει ότι ειστε ενας υποψήφιος που ονειρευεται να μεινει και να εξελιχθεί στην επιχειρηση. 
Εάν σας ρωτησουν ποια είναι τα σχεδια σας για το μελλον προσεξτε την απαντηση σας ώστε να αφορα τη θεση για την οποια κανατε αιτηση.
Εάν απαντησετε ''Στο μελλον θελω να σπουδασω κομμωτικη και να ανοιξω κομμωτηριο'' σιγουρα δε θα προτιμηθείτε για τη θεση.

Όταν σας ερωτηθουν λεπτομέρειες για την εμπειρια σας, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στον τροπο που φροντιζατε τα παιδια, με εμφαση στον τροπο που προωθούσατε το ελευθερο παιχνιδι. 
Να θυμαστε ότι εάν δωσετε εμφαση στις δραστηριότητες σας πανω στη μεθοδο Προτζεκτ το πιθανον είναι να μην καταλαβουν καθολου σε τι αναφέρεστε.

Ένα τυπικο Day Nursery ενδιαφέρεται να προσλαβει προσωπικο που ξερει να φροντιζει παιδια 0-5 ετων, εχει γνωσεις potty training/ nappy changing, γνωσεις πανω στην υγιεινη διατροφή, και ξερει πως να αναπτυξει το ελευθερο παιχνιδι των παιδιων.

Μερικες συχνες ερωτησεις:


  • Why did you choose to work in the Early Years?
  • What was the reason you applied for this position?
  • Tell me a bit about your experience in the Early Years.
  • How would you describe yourself in three words?
  • If a close friend of yours described you, what would they say?
  • What are the special assets that you can offer to this Nursery?
  • What are your plans for the next five years?
  • What are your career plans in the near future?
  • What do you like most about our setting?
  • What does ''working as a team'' mean to you and which way do you promote team work within the Nursery?
  • How do you handle difficult parents?
  • What type of further training would you be interested in?



Τελος, είναι πολύ πιθανον να σας ρωτησουν εάν εχετε άλλες συνεντεύξεις στο πρόγραμμα σας και εάν θα σας ενδιεφερε η θεση.

Δεν υπαρχει τιποτα αρνητικο στο να αναφερετε ότι εχετε άλλες συνεντεύξεις, αντιθέτως δινει μια εικονα ανταγωνιστικότητας γυρω από το ατομο σας. 

Ωστοσο εάν σας ενδιαφερει πραγματικα η επιχειρηση δειξτε τους ότι είναι ξεχωριστοι και ότι εάν επιλεξουν να σας δωσουν τη θεση τοτε ειστε διαθεσιμες.



Καλη επιτυχια!!!

Χριστινα Π.

Wednesday, 29 July 2015

Supply Teaching και ο δρομος προς τα σχολεια: Η εμπειρία μου!




Αυτό το αρθρο είναι ένα μειγμα προσωπικων εμπειριων σε συνδυασμο με καποιες συμβουλες με βαση την πορεια μου, οι οποιες ισως σας βοηθησουν σταδιακα να βρειτε μια θεση σε σχολειο. Προσφατα μοιραστηκα δημοσιως με πολλες από εσας το ότι καταφερα επιτελους το Σεπτέμρη του 2015 μετα από πολύ καιρο προσπαθειας, να εξασφαλισω μονιμη θεση σε σχολειο. Ηταν μια μακροχρονια πορεια και προσπαθεια η οποια όμως στο τελος ανταμειφθηκε. Ελπίζω αυτό το άρθρο να σας βοηθήσει, αν όχι να βρείτε δουλειά τουλάχιστον να διαπιστώσετε οτι δεν είστε μόνοι όταν τα πράγματα δυσκολεύουν.

Η εργασιακή μου πορεία:


  • Εφτασα στο Λονδινο τον Οκτωβρη του 2008 με ένα κομπόδεμα που είχα μαζέψει απο εποχιακή εργασία σε νησί. Λογω της απειριας μου στον Αγγλικο προσχολικο τομεα, δεν ειχα καμια γνωση οσον αφορα τη διαφορα Day Nurseries/ Reception Class, ενώ δε γνωριζα καν ότι το Πτυχιο μας ισοδυναμουσε με Q.T.S. Αυτό ειχε ως αποτέλεσμα να πιστευω ότι το επαγγελμα μας ουσιαστικα ισοδυναμουσε μονο με αυτό μιας πολύ καλα καταρτισμένης Nursery Nurse. Πολλες συνάδελφοι απο εσας ειχατε την τυχη να βρειτε θεση Nursery Nurse σε ενα καλο οργανωμενο περιβαλλον στο οποιο μπορέσατε να μαθετε το συστημα και να αποκτησετε μια συνεχη προϋπηρεσια 2-3 ετων πριν προχωρησετε στα επομενα βηματα της καριερας σας. Δυστυχως στη δικη μου περιπτωση η τυχη δεν ηταν με το μερος μου καθοτι ετυχε να πεσω επανω στο ένα Nursery που δεν ακολουθουσε τους θεσμους και πληρωνε λιγοστα μαυρα χρηματα. (Μην ανησυχείτε, τους...παρελαβε ο νομος!) Δουλεψα στην πρωτη μου θεση για μολις 1,5 μηνα, στη συνεχεια περασα στη δευτερη μου δουλεια στην οποια εμεινα για 4 μηνες, ενώ μετα βρηκα την τριτη μου δουλεια στην οποια εμεινα ένα χρονο.


  • Mετα από τρια χρονια δουλειας ως Nursery Nurse σε 3 διαφορετικά Nurseries, το 2011 αποφασισα να δοκιμασω την τυχη μου στην Ελλαδα και δεχτηκα μια θεση με συμβολαιο ενός ετους από Αγγλοφωνο Ιδιωτικο σχολειο στην Αθηνα. Καθοτι ο ρολος μου σε εκεινο το σχολειο περιελαμβανε τη λεξη Teacher, αυτό μου βελτιωσε σημαντικα το βιογραφικο ώστε να γινω δεκτη από γραφεια για supply teaching αργοτερα.

  • Επεστρεψα (τρεχοντας) στην Αγγλια το 2012 μετα τη ληξη του συμβολαιου μου, αγανακτισμενη από τις εργασιακες συνθηκες στην Ελλαδα και την αναξιοκρατια που επικρατουσε στο επαγγελμα μας, ειδικα στον ιδιωτικο τομεα. Κατά την επιστροφη μου στο Λονδινο παλι δε σταθηκα τυχερη οσον αφορα τις εργασιακες συνθηκες. Για εξι μηνες δουλεψα ως προϊσταμενη σε ένα μικρο Day Nursery στο οποίο δεν άντεξα πολύ. 

  •  Αργοτερα βρηκα θεση Nursery Teacher σε ένα μικρο ιδιωτικο σχολειο. Το σχολειο ειχε ένα Δημοτικο και ένα Nursery για παιδια 0-5 ετων. Σε κάθε ηλικιακο τμημα του Nursery υπηρχε μια προϊσταμενη  δωματιου την οποια αποκαλουσαν Teacher παρα το γεγονος ότι πολλες από αυτές ειχαν μονο Level 3 και καμιά μας δε πληρωνόταν πάνω απο 18.000 το χρόνο. Ωστόσο αυτό ηταν η αρχη ώστε να αυξησω την προϋπηρεσια ως Δασκαλα στο βιογραφικο μου και να μπω σε σχολειο. Εμεινα σε εκεινο το σχολειο για 10 μηνες και στη συνεχεια διαπιστωσα ότι ημουν κατοχος Q.T.S. και αποφασισα να προσπαθήσω να μπω σε σχολειο με οποιο ρισκο επακολουθουσε.

  • Τον Ιανουαριο του 2014 ξεκινησα να δουλευω ως Supply Teacher με το πρωτο μου γραφειο για ένα μηνα, ενώ από το Φεβρουαριο 2014 ξεκινησα να δουλευω με το γραφειο με το οποιο ειχα την τυχη να συνεργάζομαι μεχρι να μπω σε μόνιμη θέση (λέγεται Vision Teaching για όποιον έχει την περιέργεια!) Δουλεψα μαζι τους ως Daily Supply Teacher σε καθημερινη βαση ενώ τον Ιανουαριο 2015 μου εξασφαλισαν την πρωτη μακροπροθεσμη θεση μου ως Nursery Teacher σε ένα κρατικο σχολειο για 6 μήνες.

  • Εχοντας πλεον αποκτησει μια καποια σεβαστη προϋπηρεσια σε σχολεια, το Μαϊο 2015 ξεκινησα να κανω μονη μου αιτησεις για θεσεις Nursery Teacher/ Reception Teacher σε σχολεια, χωρις τη βοηθεια του γραφειου μου. Δεν ειχα μεγάλη ανταπόκριση- κατάφερα να εξασφαλίσω μόνο δύο συνεντεύξεις. Τον Ιουλιο 2015 μετα από πολλες αιτησεις και λιγοτερες συνεντεύξεις καταφερα επιτελους να βρω την πρωτη μου μονιμη θεση σε σχολειο ως Reception Teacher. 

  • Έμεινα σε εκείνη τη θέση για 10 μήνες, απο το Σεπτέμβρη εως το Μάϊο. Δυσκολεύτηκα πολύ να ανταπεξέλθω στο φόρτο εργασίας του συγκεκριμένου Academy. Ωστόσο εκείνοι οι 10 μήνες εμπειρίας άλλαξαν το βιογραφικό μου καθότι απο τις 13 αιτήσεις εργασίας που έκανα εκείνο το Μάϊο για δουλειά, με κάλεσαν για συνέντευξη οι 11. Εκείνο το καλοκαίρι αφότου είχα φύγει απο το Academy βρήκα μόνιμη θέση ως Reception Teacher σε κρατικό σχολείο. Απο τότε είμαι στο ίδιο σχολείο και σύντομα κλείνω 2 χρόνια. Είμαι πολύ ήρεμη και ευχαριστημένη και έχω μια καλή ισορροπία ανάμεσα σε δουλειά και προσωπική ζωή, κάτι που είναι δύσκολο στο επάγγελμά μας. 






Ξεκινώντας supply teaching:

Aποφασισα να ξεκινησω Supply Teaching τον Ιανουαριο 2014. Τα πρωτα γραφεια στα οποια γραφτηκα δυστυχως δεν προσφεραν καμια βοηθεια, σε μια περιοδο οπου οι λογαριασμοι ετρεχαν και επρεπε να εξασφαλισω τη διαβιωση μου.

Τα περισσοτερα γραφεια ζητουν πτυχια, δυο αποδειξεις διεύθυνσης, δυο συστασεις, αποδειξη National Insurance Number, και τη βεβαιωση του DBS εφόσον είναι εγγεγραμμενο με το Update Service. Καθοτι εγω δεν ειχα DBS πολλα γραφεια αρνηθηκαν να με αναλαβουν μεχρι να κανω την αιτηση και να λαβω τη βεβαιωση, κατι το οποιο ηταν δυσκολο και κοστιζε 50 λιρες. Αλλα γραφεια ηταν προθυμα να κανουν αυτά την αιτηση για το DBS μου και να μου κρατησουν τα χρηματα από την πρωτη μου μερα δουλειας. Ωστοσο πολλα από αυτά τα γραφεια ηταν ιδιαιτερα επιλεκτικα ακομη και στην αποδειξη διεύθυνσης καθοτι δε δεχονταν οποιοδήποτε χαρτι δεν ηταν το πολύ 2 μηνων.


Μετα από πολύ τρεξιμο και αγχος, κατεληξα απλως να σπαταλησω το χρονο μου. Δυο από αυτά τα γραφεια προσφερθηκαν να με στειλουν μονο για θεσεις βοηθου, κατι το οποιο αρνηθηκα εφόσον ειχα ηδη 10 μηνες εμπειριας ως Nursery Teacher στην Αγγλια,  ενώ αλλα γραφεια μου εστειλαν ένα email στο οποιο μου ανακοινωναν ότι δε μπορουσαν να με αναλαβουν. Ο λογος?
''You don't have enough teaching references''.Όπως καταλαβαίνετε, τετοιου είδους φραση με αφησε αναυδη. 


Όπως καθε λογικος ανθρωπος, αναρωτηθηκα:''Για ποιο λογο χρειαζεται να εχω τοση εμπειρια ως Δασκαλα για να κανω Daily Supply? Αλλωστε αυτος δεν είναι ο σκοπος του Daily Supply, το να αποκτησεις εμπειρια? Και εάν ειχα εμπειρια γιατι να κανω Daily Supply και να  μη βρω μονιμη θεση σε σχολειο?''





Παρολα αυτά αποφασισα να μην το βαλω κατω και συνεχισα να ψαχνω για το καταλληλο γραφειο.
Τον Ιανουαριο 2014 ξεκινησα επιτελους να δουλευω με το πρωτο μου γραφειο. Θυμαμαι ακομη την πρωτη μου μερα στη δουλεια. Ηταν Κυριακη και ετοιμαζομουν να πεσω για υπνο.
Ηξερα ότι το γραφειο στο οποιο ειχα γραφτει ειχε ολοκληρωσει τη διαδικασια εγγραφης μου και πλεον ημουν ετοιμη για δουλεια.
Ετσι περιμενα καρτερικα μεχρι να με ειδοποιησουν.
Λιγο πριν πεσω για υπνο, ελαβα ένα μηνυμα από το κινητο της consultant που με ειχε αναλαβει:
''Good evening Cristina. I have a booking for you tomorrow. You will be teaching Art to all ages 3-10.''

Αρχικα εμεινα αναυδη καθοτι δεν ειχα διδαξει ποτε μου σε παιδια ανω των 4 ετων, ωστοσο τυχαινε να εχω μια καποια γνωση καλλιτεχνικων και ετσι δεν πανικοβληθηκα.
Η πρωτη μου εμπειρια ηταν και η πιο οδυνηρη από τον καιρο που δουλεψα σε Daily Supply.
Επρόκειτο για ένα σχολειο στα προθυρα κλεισίματος, το οποιο ειχε βαθμολογηθεί ως ''Special Measures'' από τον OFSTED. Οι μαθητες ειχαν σοβαρα προβλήματα συμπεριφορας, σε επιπεδο επιθετικότητας.
Λογω της ανάγκης μου για χρηματα, αγνοησα τις καθημερινες δυσκολιες, την ανοργανωσιά του προσωπικου, το ότι εφτανα καθε πρωι και δεν ηξερε κανενας σε ποια ταξη επρεπε να με τοποθετησουν, το ότι οι μαθητες καποιες φορες μου πεταξαν καρεκλα (!), το ότι πολλα παιδια εβριζαν και εφτυναν χωρις να καταλαβαινουν καμια επιπληξη. Περασα σε αυτό το σχολειο έναν ολοκληρο μηνα εως τις διακοπες του half-term το Φλεβαρη.

Καθοτι ειχα ηδη ενημερωθεί από το γραφειο ότι το σχολειο δε θα με χρειαζοταν άλλο, και ότι πλεον δεν θα ειχαν ιδιαιτερη δουλεια για εμενα λογω κορεσμου, αποφασισα να ψαξω άλλο γραφειο. Η τυχη με εσπρωξε στο γραφειο με το οποιο συνεργαστηκα μεχρι τωρα.




Από την ημερα που ολοκληρωθηκε η εγγραφη μου και για τον επομενο χρονο, δουλεψα ασταμάτητα 5 μερες την εβδομαδα, με μοναδικη εξαιρεση το Σεπτεμβρη οπου αναγκαστηκα να ζητησω βοηθεια από το κρατος (επιδομα ανεργιας) καθοτι τα σχολεια δεν ειχαν ακομη αναγκη καλυψης.
Η διαδικασια του daily supply ηταν απλη: Επρεπε να είμαι ετοιμη καθε πρωι στις 7, ενώ μεταξυ 7 και 8.30 θα χτυπουσε το τηλεφωνο και ενας από τους consultants θα μου ελεγε το σχολειο και την ταξη στην οποια θα δουλευα για τη μερα.

Αναλόγως με την αναγκη, καποια σχολεια στα οποια δουλεψα βρισκονταν μολις 10 λεπτα περπατημα, ενώ αλλα βρισκονταν 1,5 ωρα μακρια.
Κάθε Πεμπτη εστελνα ένα email στα κεντρικα του γραφειου μου για να τους ενημερωσω ποιες μερες της επομενης εβδομάδας ημουν διαθεσιμη, ώστε να μη σημειωσουν ως ''availlable''.
Το γραφειο μου ειχε δωσει ένα μπλογκ με τα λεγομενα ''Timesheets'', δηλαδή σελιδες με το λογοτυπο του γραφειου και τις ημερες της εβδομάδας. Στο τελος καθε μερας, επρεπε να βρω τον αρμοδιο του σχολειου ώστε να υπογραψει το timesheet και να βεβαιωσει τις ημερες που εργαστηκα σε αυτους. Στη συνεχεια  εστελνα το timesheet στο γραφειο μου ειτε μεσω φαξ ειτε μια μια φωτογραφια από smartphone.

Όπως όλα τα Teaching Agencies, το γραφειο μου με πληρωνε εβδομαδιαια.
Ειχα διορια να προσκομισω όλα τα timesheets της εβδομάδας μεχρι την επομενη Δευτερα. Στη συνεχεια πληρωνομουν καθε Παρασκευη. Για παράδειγμα, εάν δουλευα αυτή τη βδομαδα εως Παρασκευη θα πληρωνομουν την ερχομενη Παρασκευη για τις 5 ημερες που δουλεψα.
Τα καθαρα χρηματα που επαιρνα από μια μερα daily supply ηταν περιπου 100 λιρες τη μερα. Η  εργασια ως daily supply, όπως και οι θεσεις long term supply δεν συμπεριλαμβανουν πληρωμένες διακοπες. Αυτό σημαινε ότι καθε Οκτωβρη, Φεβρουαριο και Μαϊο εχανα μια εβδομαδα μισθου λογω των half terms, ενώ επιπλέον εχανα δυο εβδομάδες τα Χριστούγεννα και άλλες δυο το Πασχα. Ωστοσο η πιο σοκαριστικη περιοδος οσον αφορα τα οικονομικα ηταν οι 6 εβδομάδες κατά τις οποιες εκλειναν τα σχολεια το καλοκαιρι.

Παρολα αυτά απολαυσα ιδιαιτερα εκεινη την περιοδο.
Τελειωνα τη δουλεια στις 3.30 καθε μερα, και όταν δουλευα κοντα στο σπιτι μου επεστρεφα το αργοτερο στις 4.00. Ειχα πολύ περισσοτερες διακοπες από τις 20 ημερες που ειχα ως Nursery Nurse και αυτό μου αρεσε ιδιαιτερα, και περισσοτερο η ιδεα ότι θα περνουσα 6 εβδομάδες με την οικογενεια μου το καλοκαιρι.

Kαθοτι το daily supply δε με υποχρεωνε να δουλεψω με το γραφειο καθε μερα, πολλες φορες ειχα την επιλογή να δουλεψω λιγοτερες ημερες εάν ηθελα να ξεκουραστω, εάν και εφόσον εδινα στο γραφειο μια μερα ειδοποιηση και εάν φυσικα δεν υπηρχε προκαθορισμενο booking για την ημερα μου. Φυσικα εκμεταλλευτηκα αυτή την επιλογή και περασα αρκετες Δευτερες στο κρεβατι!

Η ελλειψη χρηματων κατά τις διακοπες με οδηγησε, το Σεπτεμβρη του 2014, να προσπαθήσω να βρω μια δευτερη δουλεια ούτως ώστε να εξασφαλισω τα επιπλέον χρηματα που δεν εβγαζα όταν εκλειναν τα σχολεια.

Λογω ελλειψης προϋπηρεσίας το να βρω  μονιμη θεση σε σχολειο και να πληρωνομαι τις διακοπες ηταν τοτε ακομη απιαστο ονειρο.

Κάθε φορα που το γραφειο μου εστελνε το βιογραφικο μου για μια Long term θεση πολλες φορες λαμβανε απορριψη καθοτι το daily supply δε θεωρείται σημαντικη προϋπηρεσια. Πολλα σχολεια εκτιμησαν πολύ τη δουλεια μου και με ξανακαλεσαν απειρες φορες. Ωστοσο όταν σε δυο περιπτώσεις τα σχολεια ηταν ετοιμα να μου προσφερουν θεση μαζι τους, εμφανιστηκε Αγγλιδα δασκαλα, και φυσικα προτιμησαν εκεινη.

Το Σεπτεμβρη του 2014 βρηκα μια θεση ως afternoon nanny ενός μωρου ενος ετους σε μια οικογενεια από τη Νεα Ζηλανδια η οποια εμενε στην περιοχη μου. Η θεση ηταν τρεις μερες τη βδομαδα, για τρεις ωρες (5.30-8.30) και συμπεριλάμβανε το να παιρνω το κοριτσακι από το Nursery, να την πηγαινω σπιτι, να της δινω βραδυνο, να την κανω μπανιο και να τη βαζω για υπνο. Η θεση περιλάμβανε πολύ περπατημα με το καροτσι και πολλες φορες ενιωσα ιδιαιτερη εξαντληση, ειδικα τις μερες που γυριζα σπιτι μου στις 9 το βραδυ χωρις χρονο να δω καν τηλεοραση.

Ωστοσο τα χρηματα που εβγαζα από αυτή τη δευτερη δουλεια μου καλυπταν όλες τις μερες που εχανα από το daily supply και ετσι η δουλεια αυτή αποδειχτηκε μια ιδιαιτερη οικονομικη ανασα.





Η πρωτη μου long-term θεση:

Μετα από πολλες προσπάθειες, συνεντεύξεις και απόστολη του βιογραφικου μου από την πλευρα του γραφειου μου, καταφερα επιτελους να εξασφαλισω την πρωτη μου θεση.
Επρόκειτο για μια θεση Nursery Teacher σε ένα σχολειο στο Brixton, με συμβολαιο δυο terms (Ιανουαριο- Ιουλιο). Το σχολειο ειχε ηδη μια μονιμη Nursery Teacher, ωστοσο λογω του τεραστιου φορτου εργασιας και του τεραστιου αριθμου παιδιων part-time που λαμβανε καθε Ιανουαριο, ετεινε να προσλαμβανει καθε χρονο μια δευτερη Nursery Teacher μεσω γραφειου για να αναλαβει τους part-timers μαθητες εως τον Ιουλιο.
Η θεση αυτή μου εδωσε πολυτιμη εμπειρια ενώ ηταν ένα αναλαφρο αερακι ανανέωσης στην εργασιακη μου πορεια καθοτι μου εξασφαλισε πολύ καλες συστασεις.
Ωστοσο τα χρηματα και σε αυτή την περιπτωση φανηκαν περιορισμένα καθοτι και παλι δεν θα πληρωνομουν διακοπες αφου η θεση ηταν μεσω γραφειου και όχι μονιμη- υπηρχε μια μικρη αυξηση στο ημερησιο ποσο μου αλλα η θέση αυτή σήμαινε και περισσότερο φόρτο εργασίας. Τωρα πια δεν ημουν εκει για απλη ημερησια καλυψη. Αυτό σημαινε ότι οι μερες που σχολαγα στις 3.30 ηταν πια παρελθον. Πλεον σε μια τυπικη μερα εφευγα στις 5.00 λογω οσων επρεπε να ετοιμασω για την επομενη μερα, ενώ πολλες φορες εμενα επιπλέον για να παρευρεθώ σε staff meetings.





H πρώτη μου μόνιμη θέση:

Το Μαϊο του 2015 και ενώ το long term booking μου θα τελείωνε με το τέλος της χρονιάς ξεκινησα να προσπαθω για μια θεση χωρις τη βοηθεια του γραφειου καθότι είχα κουραστεί να μετράω τα χρήματα και να αγχώνομαι στις διακοπές.
Οι αιτησεις ηταν πολλες, τα email απόρριψης ακομη περισσοτερα, ενώ ακολουθησαν δυο αποτυχημένες συνεντεύξεις.
 Στο τελος Μαϊου, όταν εφτασαν οι διακοπες του half-term ειχα πλεον αρχισει να απογοητεύομαι.
Ένα βραδυ, ενώ ετοιμαζα τις βαλιτσες μου για να ταξιδεψω στη γενετειρα μου τη Μαδριτη- ένα ταξιδι που ονειρευομουν ολη μου τη ζωη- αποφασισα να στειλω μια τελευταια αιτηση για δουλεια.
Η αιτηση ηταν σχεδόν...αυτοματισμενη, καθολου προσεκτικη και χωρις κανενα απολυτως θετικο συναισθημα. Ηταν από αυτές τις θεσεις που ξερεις ότι δεν προκειται να παρεις με τιποτα, και απλως κανεις την αιτηση για να μπορεις να λες ''προσπαθησα''.
Εφυγα λοιπον για τη Μαδριτη και περασα μερικες υπεροχες μερες. Όταν εφτασα πισω στο Λονδινο και ανοιξα τα email μου, ειχα λαβει προσκληση για συνεντευξη.
Ισως επρεπε να παω πρωτα στη Μαδριτη για να αλλαξει η τυχη μου, ή ισως ηταν οι συγκυριες και το ότι βρεθηκα στο σωστο σχολειο τη σωστη στιγμη. Το να βρεις ένα εργασιακο περιβαλλον οπου οι διευθυντες να συμφωνουν με την αντιληψη σου για την εκπαιδευση είναι πολύ δυσκολη προκληση.
Παρολα αυτά, μετα από πολλα χρονια αγωνα και προσπαθειας βρηκα επιτελους την πρωτη μονιμη θεση μου- τότε ήλπιζα πως θα ήταν η τυχερή. 

Η δουλειά σε εκείνο το σχολείο τελικά ήταν εξαντλητική- δούλευα κάθε μέρα ως τις 8.00 το βράδυ και ένιωθα οτι παρά τις προσπάθειες δεν υπήρχε καμία αναγνώριση του κόπου μου. Για 10 μήνες κοιμόμουν ελάχιστα, οι προϊστάμενοι δεν έκαναν σχόλια παρα μόνο αρνητικά, δούλευα απο το σπίτι τα Σαββατοκύριακα. Επιπλέον το σχολείο δεν επέτρεπε lunch break και το συμβόλαιο όριζε οτι έπρεπε να τρώμε με τα παιδιά και αυστηρά το φαγητό του σχολείου. Στις τάξεις δεν επιτρεπόταν τίποτα φαγώσιμο εκτός απο νερό. Για ένα άτομο σαν εμένα που είχε χοληστερίνη και θυρωειδή κάτι τέτοιο αποδείχτηκε καταστροφικό- έβάλα σε εκείνη τη θέση 10 κιλά. Ας μη μιλήσω για προσωπική ζωή- ούτε λόγος! Εκείνη τη χρονιά δεν είδα σχεδόν καθόλου τους φίλους μου, δε προλάβαινα να πάω στα μαθήματα χορού, πέρναγα τον ελεύθερο χρόνο μου να κοιμάμαι ενώ όταν ερχόταν ο φίλος μου να με δει σπάνια βγαίναμε έξω καθότι δεν είχα καθόλου ενέργεια. Η ενέργειά μου με είχε αφήσει εντελώς και ένιωθα οτι παρα το οτι έπαιρνα πολύ καλά χρήματα δε μπορούσα να χαρώ τίποτα. 

Δουλεύοντας εκεί κατάλαβα γιατί με προσέλαβαν τόσο γρήγορα κατα την αίτηση- γιατι η δουλειά ήταν τόσο βαριά που κανείς έμπειρος Αγγλόφωνος δάσκαλος δεν ήθελε να την κάνει. Επομένως όταν πήγα εγώ με τη λιγοστή μου εμπειρία είπαν ''Στους τυφλούς ο μονόφθαλμος!''


Ωστόσο αυτοί οι 10 μήνες προϋπηρεσίας άλλαξαν τις πιθανότητες που είχα να βρω μόνιμη θέση. Πλέον δεν ήμουν άπειρη- είχα 10 μήνες μόνιμης προϋπηρεσίας σε μια απο τις πιο δύσκολες ακαδημίες της Αγγλίας, συν πολλά σεμινάρια και εμπειρία στη μέθοδο Ruth Miskin. Εκείνο το καλοκαίρι δεν είχε καμία σχέση με το προηγούμενο. Και ενώ το προηγούμενο καλοκαίρι έκανα δεκάδες αιτήσεις και έλαβα απάντηση μόνο απο μια, αυτό το καλοκαίρι με κάλεσαν σχεδόν όλα τα σχολεία στα οποία έκανα αίτηση. Δε κατάφερα να πάρω τη θέση για την πρώτη συνέντευξη που έκανα, πήρα όμως τη δεύτερη. Η θέση ήταν ως Reception Teacher σε ένα κρατικό σχολείο στο οποίο βρίσκομαι ακόμα. Αυτή είναι η δεύτερη χρονιά μου στο ίδιο σχολείο ως Reception Teacher και σκοπεύω να παραμείνω και τη νεα χρονιά. Επίσης φέτος πήρα φοιτητικό δάνειο και ξεκίνησα Μεταπτυχιακές σπουδές- κάτι που το δικαιούστε κι εσείς αν είστε στην Αγγλία 3 συνεχόμενα χρόνια.





Μια μικρή σύνοψη:

Απο την εμπειρία μου μπορώ να κατηγοριοποιήσω κάποιες δυσκολίες που συνάντησα στη πορεία μου απο το Nursery στα σχολεία:
1.    Τα περισσοτερα σχολεια στην Αγγλια προτιμουν αποφοιτους PGCE αντι για Δασκαλους που εχουν καταρτιστεί εκτος Αγγλιας. Αυτό ειχε αποτέλεσμα πολλες φορες συνάδελφοι να εχουν απορριφθεί σε μια αιτηση εργασιας με την απαντηση ''We only accept UK trained Teachers''.
2.  To Daily Supply ειναι η επομενη λογικη επιλογή για οποιον εκπαιδευτικο δεν εχει εμπειρια εντος Αγγλιας και θελει να αποκτησει γνωση πανω στο συστημα. Ωστοσο πολλα Teaching Agencies δεν εχουν την ιδια οπτικη στο θεμα, και απαιτουν μια σημαντικη προϋπηρεσια και τουλάχιστον δυο συστασεις από Αγγλικο σχολειο ώστε να επιτρεψουν σε έναν Δασκαλο να εγγραφει μαζι τους. Αυτό ειναι κατι που συναντησα εγω και τουλάχιστον τρεις ακομη  συνάδελφοι που γνωριζω.
3.  Τα Teaching Agencies κερδιζουν ένα σημαντικο ποσο από την προωθηση long-term προσωπικου σε σχολεια και πολλες φορες προσπαθουν να πιεσουν έναν Δασκαλο ή βοηθο να δεχτει ακομη και μια θεση που δε του αρεσει καθοτι αυτό επιφερει στο γραφειο οικονομικο οφελος. Πολλες φορες εχει ακουστει συνάδελφοι να εχουν δεχτει ιδιαιτερα επιθετικη συμπεριφορα λογω του ότι αρνηθηκαν καποια θεση, κατι το οποιο οδηγησε το γραφειο στο να μην παρει το ποσοστο που θα λαμβανε από το σχολειο. Εάν για παραδειγμα, ενα σχολειο ζητησει απο το γραφειο να του εξασφαλισει έναν Βοηθο Δασκαλου, το γραφειο θα κανει το οτιδήποτε για να εξασφαλισει ένα ατομο για τη θεση. Αυτό σημαινει ότι εάν το γραφειο τυχαινει να μην εχει μεγαλο αριθμο Teaching Assistants διαθεσιμων, θα προσπαθησει να προωθησει έναν απειρο Δασκαλο για τη  θεση και πολλες φορες θα τον πιεσει με διαφορες δικαιολογιες όπως το ότι ειναι αδυνατον να βρει θεση Δασκαλου λογω ελλειψης εμπειριας, ή ότι δεν υπαρχει αρκετη δουλεια γιαυτον ως daily supply.
4.  Όλα τα teaching agencies απαιτουν την κατοχη DBS, εγγεγραμμενου στο Update Service. Όταν ενας εκπαιδευτικος αποφασιζει να ξεκινησει το daily supply πολλες φορες δε μπορει να πληρωσει το ποσο των 50 λιρων για να το εξασφαλισει και ετσι τα γραφεια αρνουνται να τον αναλαβουν.
5.  Τα Teaching Agencies λαμβανουν ποσοστα από την εγγραφη οσο το  δυνατον περισσοτερων Δασκαλων και ετσι πολλες φορες ''κυνηγουν'' εκπαιδευτικούς προσπαθώντας να τους πεισουν να γραφτουν, υποσχόμενοι δουλεια. Στη συνεχεια και μετα την εγγραφη εξαφανίζονται και δεν προσφερουν παρα μονο εξαντληση και χασιμο χρονου.




Τί  μπορειτε όμως να κανετε, για να βοηθήσετε τον εαυτο σας, στην προσπαθεια σας να βρειτε δουλεια σε σχολειο?

  • Αποκτηστε εμπειρια στο EYFS. Εάν ειστε συχνες αναγνωστριες αυτου του Blog θα εχετε ηδη διαπιστωσει ότι παντα παρακινω τις νεες συναδελφους που ερχονται στην Αγγλια να κινουνται αρχικα προς τους Ιδιωτικούς Παιδικους Σταθμούς ως Nursery Nurses αντι να ψαξουν δουλεια σε Σχολεια.
Πολλες φορες, αρκετες συνάδελφοι εχουν αναρωτηθεί ''Για ποιο λογο να μην αναζητησω δουλεια κατευθείαν σε Σχολειο, οπου τα λεφτα είναι καλυτερα και οι διακοπες πολύ περισσοτερες?"

 Ο λογος για τον οποιο δεν παρακινω την αναζητηση δουλειας σε Σχολεια ως πρωτο βημα δεν ηταν ποτε το ότι υποτιμω το Πτυχιο, την εμπειρια, την ικανοτητα η την προϋπηρεσια κανενος πριν ερθει στην Αγγλια. Αλλωστε ως συνάδελφος ολων σας και αποφοιτος Ελληνικου ΑΕΙ γνωριζω καλα το ότι το αντικειμενο των σπουδων μας είναι πολύ πλουσιο και πολλες φορες, πολύ πιο βαθυ και ακαδημαϊκο σε σχεση με την υλη που διδάσκεται σε αντιστοιχα τμηματα της Αγγλιας.

Πολλες φορες, συμμετέχοντας σε φορουμ και σελιδες Ελλήνων Εκπαιδευτικων στην Αγγλια, σε διαφορες σελιδες κοινωνικης δικτυωσης, ειχα αρκετες διαφωνιες με τις αποψεις πολλων συναδελφων οι οποιοι τεινουν πολλες φορες να δημιουργουν μια εντυπωση αφθονιας στις διαθέσιμες δουλειες στα Σχολεια  και εδω και καιρο, εχω αποφασισει να απεχω από τετοια φορουμ και να αφοσιωθώ σε αυτό που κανω στο Blog.
Αυτο συνεβη λογω της διαφορετικης γραμμης που ακολουθω στον εργασιακο τομεα και στο ότι αντιτίθεμαι στην ταση καποιων συναδελφων να παρακινουν οποιονδηποτε συναδελφο βρισκεται στην Ελλαδα να μεταναστευσει στην Αγγλια περνωντας το μηνυμα ''Ελα εδώ, εχει πολλες δουλειες για Δασκαλους''.  Επιπλέον πολλες φορες εχω παρατηρησει από συναδελφους που ηδη εργαζονται στην Αγγλια μια ταση υποτίμησης του τροπου που δουλευουν τα Σχολεια, λεγοντας ότι το συστημα είναι ''πανευκολο, καθοτι προκειται απλως για διαδραστικη διδασκαλια''.

Η πραγματικη αληθεια είναι ότι το να βρειτε δουλεια σε σχολειο είναι η ιδανικη λυση. Ο μισθος είναι καλος και βιωσιμος, οι διακοπες αρκετες ώστε να πηγαίνετε στην Ελλαδα οσο συχνα θελετε, και γενικοτερα προκειται για ένα επαγγελμα που μπορει να σας προσφερει μια εξαιρετικη ανοδο και διαβιωση. Στην Αγγλια υπαρχουν πολλες δουλειες στο επαγγελμα των Δασκαλων (και εδώ συμπεριλαμβανω το αντικειμενο μας το οποιο όπως προανεφερα υπάγεται στα Δημοτικα Σχολεια). Ωστοσο αυτό δε σημαινει απαραίτητα ότι οι θεσεις είναι τοσες πολλες που μπορει να προσφερθει μια θεση στον καθεναν από εμας. Η πορεια προς τα Σχολεια είναι κάθε άλλο παρα ευκολη, ωστοσο είναι πιθανη και αξιζει να την επιδιωξετε. Παρολα αυτά παντα ειχα την αποψη ότι κάθε ονειρο πραγματοποιείται με υπομονη, ξεκίνημα από χαμηλα, σκληρη δουλεια, καταρτιση και αποφασιστικοτητα.

Μπορει σαν ανθρωπος να υποστηριζω την ιδεα του ξεκινήματος ''από χαμηλα'', ωστοσο υπαρχει μια πολύ σημαντικη λεπτομερεια που πρεπει να γνωρίζετε: Πολλες σεβαστες συνάδελφοι με επιτυχημενη καριερα ξεκινησαν από θεσεις Teaching Assistant, και μια τετοια θεση ειναι μια πολύ καλη αρχη για να αποκτησετε εμπειρια. Παρολα αυτά, εχω παρατηρησει από περιπτώσεις συναδελφων ότι τέτοιες θεσεις τεινουν να δημιουργουν μια ''ταμπελα'' στις συναδελφους που δεν εχουν σπουδασει στην Αγγλια, και να μην γινονται δεκτες από γραφεια για supply teaching, παρα μονο σε θεση βοηθων. Αυτό οδηγει σε έναν φαυλο κυκλο οπου κανενας δε θα προσφερει τη δυνατοτητα για διδασκαλια καθοτι δεν θα εμπιστεύονται ότι το ατομο αυτό μπορει να διδαξει.

Το Πτυχιο ΑΕΙ Νηπιαγωγών μας καθιστα ικανες να δουλεψουμε σε Day Nursery ως practitioners, ενας ρολος ο οποιος θεωρείται καταρτισμένος από μονος του και ο οποιος υποδηλωνει πολύ περισσοτερη γνωση πανω στο EYFS από το ρολο ενός TA. Επομένως, ενώ γενικα ενθαρρυνω την εργασια ως TA, στην περιπτωση των Νηπιαγωγών συνιστω να ξεκινήσετε από θεση Nursery Nurse ούτως ώστε να λαβετε και το απαραιτητο training που απαιτείται στον τομεα της Προσχολικης Αγωγης.


  • Προσπαθήστε να μεινετε στην πρωτη σας θεση για τουλάχιστον 2 χρονια. Στην Αγγλια η οποιαδήποτε λιγοστη προϋπηρεσια δημιουργει κακη εντυπωση στο βιογραφικο, και η βασικη ερωτηση που θα λαβετε από τους εργοδότες εάν δουν ασταθεια θα είναι ''Γιατι αλλαζεις δουλειες κάθε 4 μηνες? Υπαρχει κατι που δε σου αρεσει ή κανεις κατι λαθος και σε διωχνουν?''. Κανενας εργοδότης δε θελει να προσλαβει προσωπικο το οποιο δεν δειχνει σταθεροτητα και αφοσιωση στη δουλεια, και παντα θα προτιμηθουν τα ατομα με συνεχη προϋπηρεσια σε ένα Νηπιαγωγειο. Αυτό δε σημαινει ότι δε θα βρεθουν καποιες από εσας να δουλεψουν σε φρικτα εργασιακα περιβαλλοντα από τα οποια ισως χρειαστεί να φυγουν. Ωστοσο προσπαθήστε να κανετε αιτησεις σε αλυσιδες που ξερετε ότι τεινουν να κρατουν το προσωπικο τους και να δινουν συστασεις, και προσπαθήστε να μεινετε μαζι τους οσο το δυνατον περισσοτερο.

  • Προσπαθήστε να βρειτε μια θεση με τον τιτλο ''Teacher'', ακομη και εάν δεν ειναι σε σχολειο. Πολλα ιδιωτικα Day Nurseries προσλαμβανουν Nursery Teachers και ο τιτλος της θεσης σας ειναι πολύ σημαντικος για αργοτερα. Εάν συναντήσετε δυσκολια στο να γινετε δεκτες από Teaching Agencies, δειτε τις διαθέσιμες θεσεις Nursery Teacher, ή ακομη θεσεις Room Leader σε ηλικιακες ομαδες 3-5 ετων. Τέτοιες θεσεις ειναι πολύ παρεμφερείς με τη διδακτικη διαδικασια, ενώ παραλληλα μπορειτε να συνεχισετε να ψάχνετε για το καταλληλο γραφειο που θα σας δεχτει.



  • Προσπαθήστε να κανετε εθελοντισμο. Εχω δημοσιευσει σχετικα αρθρα στο παρελθον, και ο εθελοντισμος παρα το γεγονος ότι ακούγεται ευκολος ειναι και αυτος μια δυσκολη διαδικασια. Δοκιμαστε να επικεφθειτε σχολεια προσωπικα αντι να στειλετε απλως βιογραφικο. Εάν βρίσκεστε στο Λονδινο, ρωτήστε με για τα διαθέσιμα σχολεια που γνωριζω και δεχονται εθελοντες. Πολλες συνάδελφοι που ηδη εργαζονταν σε καποιο Nursery της Αγγλιας αποφασισαν να μειωσουν τις μερες τους σε 4 την εβδομαδα ώστε να μπορεσουν να κανουν μια φορα τη βδομαδα εθελοντισμο.

  • Εντοπιστε τα αξιοπιστα Teaching Agencies που δινουν αρκετη δουλεια. Στην παρακατω σελιδα μπορειτε να δειτε αναλυτικα τα διαθέσιμα γραφεια, με βαθμολογιες και εντυπώσεις από Δασκαλους που συνεργαστηκαν μαζι τους: http://ratemyteachingagency.com/


  • Καταρτιστείτε! Τα Δημοτικα σχολεια της Αγγλιας δουλευουν πολύ διαφορετικα από αυτά της Ελλαδας. Χρησιμοποιούνται συγκεκριμενα προγράμματα εκμάθησης γραφης και αναγνωσης όπως το Ruth Miskin, συστηματα Μαθηματικών όπως το Maths Mastery, Maths Make Sense και αλλα, συστηματα αναγνωσης όπως το Oxford Reading Tree.

  
Όλα αυτά τα προγράμματα προσφερουν καταρτιση, ωστοσο απαιτουν μια σημαντικη οικονομικη επενδυση. Η γνωση στο τι συμβαινει στα σχολεια της Αγγλιας θα αλλαξει την εικονα στο βιογραφικο σας. Ένα Μεταπτυχιακο στον τομεα μας κοστιζει περιπου 200-300 λιρες το μηνα για δυο χρονια, και εάν μπορειτε να τα πληρωσετε, κατι το οποιο ειναι δυσκολο, θα αλλαξει ριζικα την εικονα σας. Πολλα Μεταπτυχιακα βασιζονται στην καταρτιση πανω στο Αγγλικο συστημα.



  • Ανακαλυψτε καποιο εναλλακτικο τροπο να διδάξετε, ο οποιος θα βοηθησει το βιογραφικο σας. Εθελοντικη διδασκαλια ενηλικων στο Δημο σας? Συμμετοχη σε καποιο Ελληνικο Σχολειο της Αγγλιας? Η δημιουργια ενός εθελοντικου Kυριακατικου Σχολειου Ελληνικων ή καποιας άλλης γλωσσας? Ή ισως θελοντικα μαθηματα σε καποιο tutoring centre? Οτιδήποτε μπορειτε να κανετε που να σας δωσει τον τιτλο ''Teacher'' θα σας βοηθησει ιδιαιτερα στην καριερα σας.


Τελος, να θυμαστε ότι το περασμα από μια μονιμη θεση στο supply, και η μεταβαση σε σχολειο, ειναι μια διαδικασια η οποια ειναι χρονοβορα, αλλα κυριως οικονομικα πιεστικη! Για να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε σε ένα τετοιο εγχείρημα θα πρεπει να εχετε προετοιμαστεί για ένα τεραστιο ρισκο, το οποιο μπορει να επιτυχει και μπορει και όχι. Θα περασετε από οικονομικη δυσχερεια, από εργασιακα ''κενα'', και ειναι σημαντικο να εξασφαλισετε μια δευτερη πηγη εισοδήματος αλλα και να εχετε ένα δευτερο σχεδιο δρασης ώστε να μην βρεθείτε ανίκανοι να καλυψετε τα βασικα σας εξοδα.



Καλή επιτυχια!!!!

Χριστινα Π.