YAKLAŞAN ETKİNLİKLER
MEKÂNLAR
İklim Müzesi
Antroposen kaynaklı 6. büyük kitlesel yok oluşun evresindeki dünyamızın öncelikli gündemi olan “iklim”, Türkiye’nin ilk kamusal iklim merkezi olmayı amaçlayan Müze Gazhane’nin de odağında yer alıyor.
Bu amaçla tasarlanan İklim Müzesi ziyaretçilerine, “iklim nedir; tarih boyunca iklim nasıl değişti; bugünkü küresel iklim değişikliğinin tarihteki iklimsel değişikliklerinden ne farkı var; iklimin gelecekte ne ölçüde değişeceğini nasıl anlıyoruz; iklim değişikliğinin toplumsal ve ekonomik etkileri neler; bu değişimi olumlu yönde nasıl durdurabiliriz?” vb. sorulara cevap veren yazılı & görsel bir içerik sunuyor.
Sergi, söyleşi gibi etkinliklerle de iklim gündemini yakından takip eden İklim Müzesi, sürdürülebilir yaşam koşullarını hayata geçirecek çözüm önerileri üzerine farkındalık yaratmayı amaçlıyor.
Çocuk Bilim Merkezi
Üç ana bölümden ve 24 sergi ünitesinden oluşan Bilim Merkezi; “enerjiyi anlamak, enerjinin dönüşümünü kavramak, enerji çeşitlerini öğrenmek, enerjiden yararlanmak, enerjiyi kullanmak, enerjinin geleceği ve iklim değişikliğine etkisi” gibi temaları ele alan bir içerikle izleyicileri karşılıyor.
Atölye ve çocuk oyun alanlarının iç içe olması sayesinde bilimi, eğlence ve yaratıcılıkla buluşturan müze; uygulama alanları ve simülasyon teknolojisiyle özellikle çocuklara gerçek bir deneyim yaşatmayı amaçlıyor.
Karikatür ve Mizah Müzesi
Müze Gazhane’nin tarihi yerleşkesindeki iki müzeden biri olan Karikatür ve Mizah Müzesi, Türkiye’deki mizah yolculuğunu farklı dönemler ve akımlar üzerinden aktarıyor. Geçmişten günümüze siyasal, toplumsal ve sosyo-kültürel hayatımızdan yansımaları çizgi sanatı üzerinden bugünlere taşıyan müze, ustasında gencine alanın tüm temsilcilerine saygı duruşunda bulunuyor. Açılışını “Çizerini Yaşatan Çizgiler” isimli sergiyle yapan Karikatür ve Mizah Müzesi, düzenlediği güncel etkinlikler ve atölyelerle çizgi sanatı üzerinden “kafa açıcı” deneyimlere kapı aralayan buluşmaların yaşanmasını sağlıyor.
Galeri Gazhane
Kent ve kültür sanat gündemini süreli sergilerle Müze Gazhane’ye taşıyan Galeri Gazhane, İstanbul’un Anadolu Yakası’ndaki yeni güncel sanat durağı olarak öne çıkıyor. Serkan Taycan’ın “Kente Doğru” sergisiyle kapılarını açan Galeri, bu sergiyle İstanbulluları şehrin yaşadığı değişime ve dönüşüme yakından bakmaya davet etti. Pazartesi günleri hariç haftanın her günü ziyarete açık olan Galeri Gazhane, gelecek dönemlerde ev sahipliği yapacağı etkinliklerle de ziyaretçileriyle birlikte düşünen, tartışan, tanıklık eden bir platform olmayı amaçlıyor. Galeri, yeni sergi takvimi başlayana kadar kapalı durumdadır.
Afife Batur Kütüphanesi
Akademisyen, mimar, mimarlık tarihçisi ve yazar Prof. Dr. Afife Batur’a ithaf edilen Afife Batur Kütüphanesi; genel kültür, sanat, bilim, tarih, araştırma, inceleme, kent çalışmaları, ekoloji, mimarlık, felsefe, sosyoloji gibi farklı kategorilerde yaklaşık 10 bin kitaplık bir seçkiyi okurlara sunuyor. Zengin koleksiyonuyla hem öğrenciler hem akademisyenler hem de araştırmacılar için önemli bir başvuru mekânı işlevi gören kütüphane, 7/24 ulaşılabilir ziyaret saatleriyle de yoğun bir ihtiyacı karşılıyor.
Dijital arşiv bölümünün yanı sıra sessiz çalışma ve okuma alanları da bulunan Afife Batur Kütüphanesi, yoğun çabasıyla Hasanpaşa Gazhanesi’nin Müze Gazhane’ye dönüştürülmesi sürecine destek veren değerli akademisyen Afife Batur’un hatırasını yaşatmak adına, disiplinler arası bir yaklaşımla söyleşilere de ev sahipliği yapıyor.
İstanbul Kitapçısı
Hem Kültür AŞ Yayınları tarafından yayımlanan tarih, kültür, araştırma-inceleme, edebiyat alanlarından kitapların hem de farklı yayınevlerinin tarih, edebiyat, felsefe, politika, turizm, spor, hobi gibi pek çok farklı alandaki kitaplarının satışını gerçekleştiren İstanbul Kitapçısı’nın şehre yayılan şubeleri aynı zamanda İstanbulluları kültür sanat etkinlikleriyle de buluşturan, İstanbul’un ruhunu en güzel yansıtan noktalar olarak hizmet veriyor.
İstanbul Kitapçısı, Müze Gazhane’deki yerinde çevre ve iklim özelinde hazırlanan özel bölümüyle dikkat çekiyor.
Şehir Tiyatroları Büyük Sahne - Meydan Sahne
Tiyatro büyüsünü İstanbul’un iki yakasında İstanbullularla buluşturan İBB Şehir Tiyatroları, Müze Gazhane’de 301 kişilik Büyük Sahne ve 130 kişilik Meydan Sahne ile seyircileri selamlıyor. Dünyaca bilinen klasiklerin yanı sıra genç yazarların modern eserlerini de tiyatro severlerle buluşturan Büyük Sahne ve Meydan Sahne, her ay sezonun öne çıkan oyunlarını ağırlayarak yetişkinler ve çocuklar için Anadolu Yakası’nın buluşma noktası oluyor.
Güncel program için: www.sehirtiyatrolari.ibb.istanbul
Sesli Çalışma Alanı
Kent sakinlerinin gündelik hayatları içinde uğrak bir durak olmayı amaçlayan Müze Gazhane, “ziyaret etme ve izleme” eylemlerini, “kalma ve yaşama” deneyimine dönüştürmek üzere İstanbullulara farklı dinlenme alanlarının yanı sıra çalışma alanları da sunuyor. Ofis ve ev dışında alternatif bir seçenek arayanların ortak mekânına dönüşen Sesli Çalışma Alanı, ziyaretçilerin ihtiyaç duyabileceği tüm teknik donanımı ve konforu sağlıyor. Afife Batur Kütüphanesi Sessiz Çalışma Alanı’nın hemen karşısında yer alan Sesli Çalışma Alanı’ndaki mesainize biraz ara vermek isterseniz, Beltur’un yeme - içme mekânlarında bir kahve içmek, tarihi alanda kısa keşif yürüyüşleri gerçekleştirmek ve şehri dinlemek gibi seçenekleriniz de var.
Beltur Restoran - Kafe
Tarihi alanda zamana keyif katan Beltur, restoran ve kafe konseptleriyle hem açık hem de kapalı alanlarda hizmet vererek Müze Gazhane’yi misafirleri için bir lezzet durağına dönüştürüyor. Bütçe dostu fiyatlarıyla geniş bir misafir profiline hitap eden menülerde vejetaryen, vegan ve glütensiz seçenekler de dikkat çekiyor.
Gazhane Meydan
Hasanpaşa’da, mahallenin tüm sakinlerine açık yapısıyla haftanın her günü, günün her saati yaşayan bir mekân olma özelliği taşıyan Gazhane Meydan,
7’den 70’e İstanbulluların farklı ihtiyaçlarına cevap veren bir kamusal alan olarak adeta şehrin nabzını tutuyor. Yeri geliyor bilim söyleşilerine ev sahipliği yapıyor; yeri geliyor müzik dinletileriyle binlerce dinleyiciyi ağırlayan bir açık hava sahnesine dönüşüyor. Genci yaşlısı, kadını erkeği, kedisi köpeğiyle tüm kent sakinlerinin kullanımına açık olan Gazhane Meydan’ın tanıklığı sadece kültürel etkinliklerle sınırlı kalmıyor.
Bir ortak kullanım alanı olarak faklı sosyo-ekonomik grupların yan yana geldiği, fikirlerin ifade edildiği, yaşamsal taleplerin dile geldiği, güncelin içinde yaşayan ve hayata çok yönlü olarak dokunan gerçek bir meydan işlevi görüyor.
Pazar Yeri
Yerel üreticilerle kent sakinlerini buluşturmayı planlayan bir ortak kullanım alanı olarak karşımıza çıkan Pazar Yeri, mevsiminde taze, sağlıklı ve adil gıdayı erişilebilir kılmanın yanı sıra ev sahipliği yapacağı çeşitli atölyeler ve kültürel etkinliklerle de İstanbulluların bir araya geldiği ortak bir “etkileşim” mekânı olmayı amaçlıyor. 24 Eylül 2021’de Küresel İklim Grevi’ne sahne olan Pazar Yeri’nde, 5 Kasım 2021 tarihinde ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul İklim Değişikliği Eylem Planı’nı kamuoyuna ilan etmesi, alanın farklı işlevlerini ortaya koyan önemli örneklerden bazıları.
Pazar Yeri’nin yakın gelecekteki planları arasında belirli periyodlarla kurulması tasarlanan “repair cafe” konseptiyle, kent sakinlerinin bozulan eşyaları tamir ettikleri bir “dönüşüm” mekânı olmak da var.
T Atölye
Müze Gazhane, katılımcılığı benimseyen bir yaklaşımla ortak kullanım alanlarında çeşitli atölye ve söyleşi serilerine ev sahipliği yapıyor.
*Müze Gazhane’de kurumsal etkinlikleriniz ile yer almak için [email protected] adresinden bize ulaşabilirsiniz.