Management by Bora Ballıoğlu
"Genellikle bir ya da birden çok yabancı bağlı veya yan kuruluşu olan bir işletme uluslararası yö... more "Genellikle bir ya da birden çok yabancı bağlı veya yan kuruluşu olan bir işletme uluslararası yönetim faaliyetleri ile ilgili demektir. Faaliyetlerin birden fazla ülkede gerçekleşiyor olması bir işletmeye uluslararası işletme niteliği kazandırır."
"İşletmeleri etkileyen çevrenin belirsiz ve değişken olduğu ortamlarda bir işletmenin tek başına ... more "İşletmeleri etkileyen çevrenin belirsiz ve değişken olduğu ortamlarda bir işletmenin tek başına global rekabete girmesi yerine başka işletmeler ile dayanışma içinde olması başarı şansını yükseltecektir. Belirli bir amacı tek başına gerçekleştiremeyeceğini fark eden işletmeler, bazen başka işletmelerle ortak hareket ederek ihtiyaç duyduğu kaynak ve yardımları temin edebilir. İşletmelerin güçlerini birleştirmekte kullandıkları farklı stratejiler bulunmaktadır. Bu stratejilerin yönetsel olanları daha çok stratejik işbirlikleri başlığı altında incelenirken, yapısal işbirliği stratejilerinden en önemlileri şebeke ve yığışım organizasyon yapılarıdır."
"Aile işletmelerinin ülke ekonomileri için son derece önemli bir yere sahip olduğu herkes tarafın... more "Aile işletmelerinin ülke ekonomileri için son derece önemli bir yere sahip olduğu herkes tarafından kabul edilen bir gerçektir (Meşe, 2005). Dünyadaki işletmelerin %65-80’ini, ülkemizdeki işletmelerin ise %95 gibi büyük bir kısmı aile işletmesi olduğu görülmektedir. Aile işletmeleri faaliyette bulundukları ülkelerin sosyo-ekonomik yapılarının gelişmesinde üstlendikleri rolü ve ekonomideki payı düşünüldüğünde bu işletmelerin dikkatle incelenmesi, sorunlarının ortadan kaldırılması ve faaliyetlerini etkin ve verimli bir şekilde sürdürülmesinin ne kadar önemli olduğu gerçeği ortaya çıkar (Büte, 2008). Farklı türlerdeki aile işletmelerinin varlığı nedeniyle aile işletmesi tanımı yapabilmek güçtür. Aile işletmeleri ailenin işletme içinde yer alış derecesine bağlı olarak geniş bir yelpazede yer alır. Bir yanda ailenin işletmenin içinde olduğu sahiplik ve yöneticiliğin birlikte yürütüldüğü aile işletmeleri, diğer yandan ailenin işin içinde çok az yer alarak sadece stratejik yönünü kontrol ettiği aile işletmeleri görülmektedir (Erdoğmuş, 2007). Öncelikle “hangi şirketler aile şirketleridir?” sorusunun cevaplanması gerekir. Aile şirketi; ailenin geçimini sağlamak ve mirasın dağılmasını önlemek amacıyla kurulan, ailenin üyesi olan kişi tarafından yönetilen, yönetim kademelerinin önemli bir bölümü aile üyelerince doldurulan, kararların alınmasında büyük ölçüde aile üyelerinin etkili olduğu ve aileden en az iki jenerasyonun kurumda istihdam edildiği bir şirket türüdür (Karpuzoğlu, 2002). Kırım (2001) ise aile şirketini, “Tek bir ailenin çoğunluk oyuna sahip olduğu tüzel şirket veya diğer ortaklıklar, ya da tek bir ailenin, şirketin stratejik kararlarında ve özellikle genel müdürün seçiminde etkili olduğu yapılardır” şeklinde tanımlamıştır."
"Daha sanayi devriminin gerçekleştirildiği 18. yüzyılda ünlü filozof Rousseau gelişen bilim ve te... more "Daha sanayi devriminin gerçekleştirildiği 18. yüzyılda ünlü filozof Rousseau gelişen bilim ve teknolojinin insanlığın hiç de hayrına olmayacak sorunlar yaratma potansiyeline dikkat çekmekteydi. Bugün artık işletmeler ve bilimsel kuruluşlar açısından teknoloji geliştirmenin rutin bir faaliyet haline geldiği bir bilgi toplumunda yaşamaktayız. Sanayi devriminden bu yana geçen 150 yıllık dönem insanlık için çok önemli atılımlarla birlikte Rousseau’yu haklı çıkaracak sonuçlar da ortaya koymuştur. Birbirleriyle kıyasıya bir rekabet içerisindeki işletmeler, özellikle çevre felaketleri ve ekonomik krizlerin ortaya çıkardığı sosyal ve ekolojik sorunların başta gelen şüphelileri arasındadır. Kısa vadeli karlılık için kullanılan enerji kaynakları ve teknolojilerin sonucunda uzun vadede çevre kirliliği, canlıların yok olması ve enerji kaynaklarının tükenmesi gibi tehditler; sorumsuz yönetim uygulamaları sonucunda da Enron vb. büyük yolsuzluklar, çocuk işçi çalıştırma, ucuz işgücünün fazla mesaileri gibi uzun vadede ortaya çıkabilecek bireysel ve sosyal tehlikeler gündeme gelmektedir. Bugün artık dünyanın uluslararası terör dahil birçok sorununun arkasında işletmelerin kural tanımaz rekabet anlayışlarının yattığı dile getirilmektedir. Bu nedenle işletmelerin rekabet ederken gözetmeleri gereken sosyal sorumluluklar ve uymaları gereken ahlaki kurallar olması gerektiği tartışılmaktadır."
"İşletmelerin karşı karşıya bulundukları çevresel rekabet koşullarında başarılı olabilmek için ba... more "İşletmelerin karşı karşıya bulundukları çevresel rekabet koşullarında başarılı olabilmek için başvurdukları çeşitli yönetsel ve yapısal stratejilerden bahsedilen önceki bölümlerde son olarak takım çalışması ve personel güçlendirmeden bahsedilmişti. Her iki yaklaşımın da temelinde daha nitelikli çalışanların daha esnek örgütsel yapılarda daha bağımsız çalışabilmeleri anlayışı bulunmaktadır. Değişen koşullara hızlı tepki verebilmenin en önemli rekabet silahı olduğu günümüz iş dünyasında örgüt yapılarının mümkün olduğunca yatay ve çalışanların da olabildiğince nitelikli, özgür ve katılımcı olmalarına zemin hazırlanması gerekmektedir. Bu gereklilik işletmelerin örgüt şemalarını da gözden geçirmelerini gerektirmektedir."
"İşletmeler yoğun rekabet şartlarında hayatta kalabilmek amacıyla yönetim ve örgütlenme anlayışla... more "İşletmeler yoğun rekabet şartlarında hayatta kalabilmek amacıyla yönetim ve örgütlenme anlayışlarında çeşitli arayışlar içerisine girmekte ve farklı stratejiler ve yapılar üzerinde durmaktadırlar. İşletmelerin en önemli yapı unsurlarından birisi de çalışanlarıdır. Artık bütün kitaplarda en önemli üretim faktörü haline geldiğinden dem vurulan çalışanların ortaya koyacağı performans işletmelerin en önemli rekabet silahıdır. Bu silahın en etkin biçimde kullanılabilmesi için kullanılan yeni yaklaşımların en önemlileri de ekip ya da takım çalışması (teamworking) ve personel güçlendirmedir (empowerment)."
"Dünya tarihinin en önemli küresel ekonomik krizlerinden birini yaşadığımız bugünlerde, özellikle... more "Dünya tarihinin en önemli küresel ekonomik krizlerinden birini yaşadığımız bugünlerde, özellikle krizin merkezi olarak kabul edilen gelişmiş ülkelerde, hükümetlerin en önemli gündem maddelerinden birini batmakta olan devasa işletmelerin nasıl kurtarılacağı sorusuna cevap aramak oluşturmaktadır. Hükümetler bir yandan bu işletmeleri kurtararak ekonomik krizin etkilerini azaltmaya çalışmakta, diğer yandan da vergi mükelleflerine zor durumdaki işletmelere aktarılan milyar dolarların hesabını vermeye çalışmaktadırlar. Bu nedenle bazı hükümetler kurtarmaya çalıştıkları işletmelere yönelik, CEO’ların ücretleri, özel jetlerinin kullanımı gibi konularda, basına da yansıyan eleştirilerde bulunmaktadırlar. Gerek kamuoyunun gerekse hükümetlerin zor durumdaki işletmelere yönelik desteklerinin en önemli şartlarından biri ise bu işletmelerin bir yeniden yapılanma sürecine girmeleri, yeniden yapılanmaya yönelik planlar açıklamalarıdır. Acaba yeniden yapılanma sürecinde işletmelerden beklenen nedir? Yeniden yapılanma planlarından tam olarak ne kastedilmektedir? Daha önce işletmelerin ekonomik krizler gibi değişen çevre koşullarına uyum sağlayabilmek için geliştirdikleri stratejilerin temelde yapısal ve yönetsel olmak üzere iki bakış açısına sahip olduklarından bahsedilmiş ve önceki bölümde bu amaçla kullanılan yönetsel stratejilerden üçüne yer verilmişti. Bu bölümde ise üç farklı yapısal strateji üzerinde durulacaktır. Aslında işletmelerin değişime uyum sağlama için başvurdukları yöntemlerin birbirinden tamamen ayrılması çok kolay olmasa da, yeniden yapılanma, süreç yenileme ve küçülme stratejilerinin daha çok örgüt yapıları ve süreçleri ile ilgili yaklaşımlar oldukları söylenebilir. Yeniden yapılanmada (restructuring) ve küçülmede (downsizing) işletmeler örgüt yapıları açısından bir bütün olarak ele alınırlarken, süreç yenilemede (reengineering) daha çok iş süreçleri üzerinde durulmaktadır."
"Başta küreselleşme, bilgi teknolojileri, bireysel ve toplumsal beklentilerdeki farklılaşmalar ol... more "Başta küreselleşme, bilgi teknolojileri, bireysel ve toplumsal beklentilerdeki farklılaşmalar olmak üzere, çevresel faktörlerde meydana gelen değişimler nedeniyle işletmeler, giderek yoğunlaşan bir rekabet ortamı içerisinde faaliyet göstermektedirler. Bu ortamda varlıklarını ve karlılıklarını sürdürebilmek amacıyla çeşitli rekabet stratejileri geliştirmektedirler. Çevresel faktörlerde meydana gelen değişimlere uygun biçimde karşılık verebilmek amacıyla geliştirilen bu stratejiler, bazen yönetim politikalarıyla, bazen de örgütlenme yapılarıyla ilişkili olabilmektedir. Bu bölümde söz konusu rekabet stratejilerinden daha çok yönetim politikalarıyla ilişkili olan üçü ele alınacaktır: Temel yeteneklere (core competences) odaklanma, örnek edinme (benchmarking) ve dış kaynaklardan yararlanma (outsourcing). Temel yetenekler, işletmelerin rekabet gücünü oluşturan benzersiz özellikleridir. Bu özellikler rekabet sürecinde başka işletmeler tarafından örnek edinilmeye çalışılmaktadır. İşletmeler temel yeteneklerine odaklanarak bazı işlevlerini farklı işletmelere devredebilmekte, yani dış kaynaklardan yararlanabilmektedirler."
"Bilgi yönetimi kavramı ilk olarak bilginin saklanıp kullanılmasını kolaylaştıran bilgi teknoloji... more "Bilgi yönetimi kavramı ilk olarak bilginin saklanıp kullanılmasını kolaylaştıran bilgi teknolojilerini akla getiriyor olabilir. Ancak teknolojik yönüyle bilgi sistemlerine sahip olmak da artık tek başına stratejik bir araç olmaktan çıkmıştır. Bilgi teknolojileri bilgi yönetimi sürecinin sadece bir kısmını oluşturmaktadırlar. Bilgi yönetiminin asıl önemli olan diğer kısmı ise bilgi üretimi ve kullanımının işletmelerde tüm çalışanlarca paylaşılan bir felsefe, bakış açısı ve kültür haline getirilmesidir. Bu ise ancak öğrenen bir örgüt olabilmekle mümkündür. İşletmelerin hedeflerine ulaşabilmelerinde en önemli faktör, bilgi teknolojilerini şirket stratejileri doğrultusunda kullanıma sokacak niyet ve nitelikteki insanların bunu başarabilecekleri bir ortamda örgütlenebilmeleridir. Böylece işletmenin çalışanlarında, süreçlerinde ve deneyimlerinde gizli olan en değerli rekabet kaynağı açığa çıkartılabilecektir."
"Tarihsel gelişim açısından bakıldığında işletmelerin 1950’li yıllara kadar “ne üretirsen satarsı... more "Tarihsel gelişim açısından bakıldığında işletmelerin 1950’li yıllara kadar “ne üretirsen satarsın” anlayışı doğrultusunda faaliyet gösteren işletmeler, rekabetin artması ve tüketici tercihlerinin farklılaşmaya başlamasıyla birlikte üretim faaliyetlerini pazarlama faaliyetleriyle birlikte ele almak zorunda kalmışlardır. Bunun en önemli sonucu ise müşteri bakış açısının üretime yansıtılmasıdır. Önceleri üretilen ürünlerin hatasızlığı ve dayanıklılığı olarak kabul edilen kalite kavramı, artık her anlamda müşterilerin beklentilerini karşılayabilecek bir mükemmelliği temsil etmeye başlamıştır."
"Örgüt kavramı iki değişik anlamda kullanılabilir. Birincisi bir yapı, iskelet, önceden planlanmı... more "Örgüt kavramı iki değişik anlamda kullanılabilir. Birincisi bir yapı, iskelet, önceden planlanmış ilişkiler topluluğu anlamına gelen örgüttür. İkinci anlamda ise, bu yapının oluşturulması sürecini, bir dizi faaliyeti, örgütlenmeyi ifade eder. Hatta bazen örgüt kavramına bir üçüncü anlamda verilmektedir. Bu anlamda örgüt, toplumdaki diğer varlıklar arasında bir sosyal sisteme verilen isimdir (Koçel, 1989). Kültür, bir toplumun yaşama, türünü sürdürme, örgütlerini düzenleme, öğrenilmiş davranış biçimlerini, bilgi, inanç ve insanlarla oluşan tüm etkinliklerini karşılamak ve gereksinimlerini yerine getirmek için geliştirdiği bir yaşam biçimidir (Özkalp, 2002). Peters ve Waterman (1982) tarafından Amerika’da, Japon yönetim sanatı çalışmalarıyla Pascale ve Athos, Z teorisi ile Ouchi tarafından Japonya’da aynı dönemlerde ilk kez incelenmiş olan örgüt kültürü kavramı literatürde firma kültürü, kurumsal kültür, işletme kültürü olarak da çeşitli şekillerde ifade edilmektedir (Unutkan, 1995). Örgüt kültürünün tek bir tanımını yapmak oldukça güçtür."
"Yönetim ve organizasyon alanının temel problemlerinden biri yönetim ve organizasyon kavramlarını... more "Yönetim ve organizasyon alanının temel problemlerinden biri yönetim ve organizasyon kavramlarının tam olarak birbirinden nasıl ayırt edilebileceğidir. Çünkü uygulamada neyin yönetim neyin organizasyon konusu olduğu biraz karışıktır. Özellikle de “kuram-teori” kelimesi gündeme geldiğinde iş biraz daha karışır. Örneğin ilerleyen bölümlerde çağdaş yönetim teknikleri olarak anlatılan konuların birer yönetim kuramı yaklaşımı tekniği olarak mı; yoksa birer örgüt kuramı yaklaşımı tekniği olarak mı adlandırılacakları konusunda karışıklıklar yaşanmaktadır."
1765 tarihinde James Watt’ın buhar enerjisini makineye uygulamaya koymasıyla başlayan sanayi devr... more 1765 tarihinde James Watt’ın buhar enerjisini makineye uygulamaya koymasıyla başlayan sanayi devrimi büyük endüstrilerin doğmasına neden olmuştur. Özellikle tekstil endüstrisinde çok miktarda giyecek üreten makineler üretilmeye başlanmıştır. Makine kullanımı nedeniyle verimlilik artmış bu diğer endüstrilerin de makine kullanmasına sebep olmuştur. Büyük endüstriyel kuruluşların kurulması ve bunların makineler kullanmak istemeleri sermaye taleplerinde bir artışa neden olmuştur. Gelişerek büyüyen endüstrilerin yeni üretim metot ve tekniklerini uygulamaya koymaları sonucunda üretimin rasyonel yapılması, iş bölümü, iş etüdü gibi çalışmaların önemi artmış bunları yerine getirecek insanların yetiştirilmesi ve çalıştırılması önem kazanmıştır.
"Yönetim faaliyeti insanın var olması ile birlikte ortaya çıkan bir olgudur. İki insan ortak bir ... more "Yönetim faaliyeti insanın var olması ile birlikte ortaya çıkan bir olgudur. İki insan ortak bir amaç etrafında, çalışmalarını organize etmesiyle yönetim söz konusu olmuş olabilir. Başka bir deyişle, yönetim insanların tek tek gerçekleştiremeyecekleri amaçlara ulaşabilmek için yürütülen grup faaliyetleridir. Birden fazla insanın beden ve zihin güçlerini birleştirerek çalışmalarını gerektiren bu faaliyetin belli bir düzen ve güven ortamında sürdürülebilmesi bir kısım kurallara uymasını gerekli kılar. Amaçların etkin ve verimli biçimde gerçekleştirilmesi için bir insan grubunda işbirliği ve koordinasyonu sağlamaya yönelik faaliyetlerden meydana gelen yönetim uygulamaları toplumsal yaşamla birlikte ortaya çıkmıştır"
Strategy by Bora Ballıoğlu
"Stratejik yönetim sürecinde seçilen ve uygulanan stratejilerin kontrol ve değerlendirme basamağı... more "Stratejik yönetim sürecinde seçilen ve uygulanan stratejilerin kontrol ve değerlendirme basamağı olan bu kısımda stratejik amaçlara ne ölçüde ulaşıldığı değerlendirilir. Bu değerlendirme sonucu mevcut stratejinin aynen devam edilmesi, değiştirilmesi, yeniden düzenlenmesi gibi üst yöneticilere geri bildirim sağlar. Stratejilerin değerlendirilebilmesi için bir takım kriterler olmalıdır ki başarı ya da başarısızlık ölçülebilsin. Strateji oluşturma sürecinde belirlenen stratejini ölçülebilir ve değerlendirilebilir standartları karşılaması gerektiği belirtilmiştir. Bunlar işletme karlılığı, müşteri memnuniyeti, pazar payı, sermaye artırımı, çalışanların işletmeye bağlılığı gibi kriterlerden oluşabilir. Değerlendirme kriterleri ve başarı ölçütleri planlama sürecinde oluşturulurken verilerin nerden nasıl elde edileceği de belirlenmiştir; faaliyet raporları, performans verileri, muhasebe kayıtları, müşteri deneyim programları veri elde etme yollarındandır."
"Günümüzün hızla değişen rekabet koşullarında kurumların mevcut koşullarda en iyiye ulaşması için... more "Günümüzün hızla değişen rekabet koşullarında kurumların mevcut koşullarda en iyiye ulaşması için birçok yöntem geliştirilmiştir. Bilgiye ulaşma hızı ve kalitesi her geçen gün artarken kurumların işi biraz daha zorlaşmaktadır. Neredeyse her köşe başında farklı bir uygulama örneğiyle yüz yüze gelen işletmeler içinde bulundukları koşullar ve ihtiyaç duydukları değişimle ilgili stratejiler geliştirmektedir."
"Tüketici ihtiyaçlarının hızla arttığı ve günümüz işletmelerinin her geçen gün daha iyiyi sunarak... more "Tüketici ihtiyaçlarının hızla arttığı ve günümüz işletmelerinin her geçen gün daha iyiyi sunarak rekabetçi ortamda bir adım daha öne geçme hedefine ulaştıkları günümüzde işletmelerin yapısı daha karmaşık hale gelmiştir. Basit işleri gerektirdiği şekliyle yapmanın başarı getireceği düşüncesi maliyet sorununu da beraberinde getirmiştir. İşletmeler hem daha kaliteli ürünü yapmayı hem de daha az maliyetle yapmayı hedeflerken üretim sisteminin gelişmesi, ürün yelpazesinin genişletilmesi rekabette öne çıkaran unsurlar olmaya başlamıştır."
"Stratejik yönetimin en önemli konularından birisi SWOT analizi yapılmasıdır. SWOT analizi, bir o... more "Stratejik yönetimin en önemli konularından birisi SWOT analizi yapılmasıdır. SWOT analizi, bir organizasyonun iç ve dış çevresinin değerlendirilmesine imkan sağlayan bir analiz tekniğidir."
"Stratejik analiz objektif bilgilerden yaralanarak sübjektif kararlar vermektir. Matematikte matr... more "Stratejik analiz objektif bilgilerden yaralanarak sübjektif kararlar vermektir. Matematikte matris, iki değişik rakamın bir arya gelmesi sonucunda çıkacak rakamdır. Ama her matriste iki değişik değil pek çok değişik rakam bulunabilir."
"Tüm dünyada küreselleşme, hızlı teknolojik değişim, yeni oluşan pazarlar, müşteri beklentilerini... more "Tüm dünyada küreselleşme, hızlı teknolojik değişim, yeni oluşan pazarlar, müşteri beklentilerinin değişmesi vesaire nedenler sonucu ortaya çıkan ve her geçen gün giderek daha da ezici rekabet karşısında organizasyonlar daha stratejik düşünmek, stratejik planlamaya ve stratejik karar almaya eskisinden daha fazla önem vermek zorunda kalmışlardır."
Uploads
Management by Bora Ballıoğlu
Strategy by Bora Ballıoğlu
.: THE VERB "BE"
.: THE PRESENT CONTINUOUS TENSE
.: THE SIMPLE PRESENT TENSE
.: THE SIMPLE PRESENT or THE PRESENT CONTINUOUS
.: THE SIMPLE PAST TENSE
.: THE PAST CONTINUOUS TENSE
.: THE PRESENT PERFECT TENSE
.: THE PRESENT PERFECT CONTINUOUS TENSE
.: THE PAST PERFECT TENSE
.: SIMPLE PAST and PAST PERFECT TENSES in TIME CLAUSES
.: THE PAST PERFECT CONTINUOUS TENSE
.: FUTURE TIME ("will" or "be going to")
.: THE FUTURE CONTINUOUS TENSE
.: THE FUTURE PERFECT TENSE
.: THE FUTURE PERFECT CONTINUOUS TENSE
.: TENSE AGREEMENT in TIME CLAUSES
.: REQUESTS
.: NECESSITY and PROHIBITION
.: ADVISABILITY
.: EXPECTATIONS : BE TO and BE SUPPOSED TO
.: ABILITY : CAN and BE ABLE TO
.: MAKING SUGGESTIONS
.: EXPRESSING DEGREES of CERTAINTY
.: PREFERENCE : WOULD RATHER/WOULD PREFER
.: HABITUAL PAST : USED TO and WOULD
.: FORMING THE PASSIVE
.: THE PLACE OFTIME ADVERBIALS IN A PASSIVE SENTENCE
.: USING "BY PHRASE"
.: USING PASSIVE IN INTERROGATIVES
.: INDIRECT OBJECTS AS PASSIVE SUBJECTS
.: THE PASSIVE FORM OF MODALS AND SIMILAR EXPRESSIONS
.: STATIVE PASSIVE
.: STATIVE PASSIVE WITH PREPOSITIONS
.: THE PASSIVE WITH GET
.: "BY PHRASE" OR ANOTHER PREPOSITION
.: IMPERSONAL PRONOUNS IN THE PASSIVE
.: PASSIVE WITH GERUNDS-INFINITIVES
.: IT'S SAID THAT .../ HEIS SAID TO ... ETC.
.: DEFINING RELATIVE CLAUSES
.: NON-DEFINING RELATIVE CLAUSES
.: RELATIVE CLAUSE, NOUN CLAUSE OR ADVERBIAL CLAUSE
.: REDUCTION OF RELATIVE CLAUSES
2. İşletme amaçlarına göre bilgi sistem projelerinin sıralanması metotlarını ve bilgi sistemleri projelerinin seçilmesi ve değerlendirilmesi için modelleri karşılaştırınız.
3. Bilgi sistemlerinin işletme değerini belirleme modellerini açıklayınız.
4. Bilgi sistemleri projelerindeki temel risk faktörlerini analiz ediniz.
5. Proje risk yönetimi ve sistem uygulaması için uygun stratejileri seçin.
2. Sistem geliştirme sürecinde temel faaliyetleri açıklayınız.
3. Bilgi sistemi kurmada alternatif metotları açıklayınız.
4. Sistem modellemesinde alternatif metotları karşılaştırın.
5. Elektronik işletme devrinde sistem kurmak için yeni yaklaşımları açıklayınız.
2- Bilgi sistemleri yöneticilerin faaliyetlerini ve karar vermelerini nasıl etkiler?
3- Yönetim Bilgi Sistemlerinin Karar Destek Sistemlerinden farkını ve bunların işletmeye nasıl değer kattığını açıklayınız.
4- Üst yönetim bilgi sistemlerinin üst düzey yöneticilerin daha iyi karar vermesine nasıl yardımcı olduğunu açıklayınız.
5- Bilgi sistemlerinin etkili bir grup kararı vermede grup elemanlarının çalışmalarına etkisini açıklayınız.
2. Kurumsal genişlikte bilgi yönetim sistemlerinin türlerini ve bunların organizasyona nasıl değer sağladıklarını açıklayınız.
3. Bilgi çalışma sistemlerinin önemli türlerini açıklayınız ve işletmeye nasıl bir değer sağladığını açıklayınız.
4. Bilgi yönetimi için akıllı tekniklerin kullanılmasının işletmeye sağladığı yararları değerlendiriniz.
2. İnternet teknolojilerinin işletme modellerini ve değerini nasıl değiştirdiğini analiz ediniz.
3. E-ticaretin farklı türlerini ve e-ticaretin tüketicilerin perakendecilik ve işletmeden işletmeye işlemlerini nasıl değiştirdiğini açıklayınız.
4. İşletmelerde m-ticaretin rolünü değerlendiriniz ve en önemli m-ticaret uygulamalarını açıklayınız.
5. E-Ticaret için önemli ödeme sistemlerini karşılaştırınız.
2. Tedarik zinciri yönetim sistemleri satıcılar, lojistikçiler ile planlama ve koordinasyonu nasıl sağlar.
3. Müşteri ilişkileri yönetim sisteminin müşteri irtibat bilgilerini bütünleştirmekle ve işletmenin tümünde kullanılabilir yapmakla tüketici yakınlaşmasını nasıl başardığını gösteriniz.
4. Kurumsal Uygulamaların Ortaya Çıkardığı Zorlukları Değerlendiriniz.
5. Kurumsal Uygulamaların Yeni Fonksiyonel Hizmetler İçin Nasıl Kullanılabileceğini Açıklayınız.
2. Güvenlik ve kontrolün işletme değerini açıklayın
3. Güvenlik ve kontrol için bir organizasyonel yapı tasarlayın
4. Bilgi kaynaklarını korumak için önemli teknolojiyi ve araçları değerlendiriniz.
2. Alternatif İletişim Kanallarını Değerlendiriniz, Ağ Türlerini ve Ağ Hizmetlerini Açıklayınız.
3. İnternet ve internet teknolojisinin nasıl çalıştığını ve iletişim ile e-işi nasıl desteklediğini açıklayınız.
4. Kablosuz Ağların Temel Standartlarını ve Teknolojilerini Açıklayınız. Kablosuz İnternet Erişimi ve İletişimini Belirtiniz.
5. Kablosuz Teknolojinin İşletme Değerini ve İşletmelerde Kablosuz Uygulamaların Önemini Açıklayınız.
2. Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Prensiplerini ve ilişkisel Veri Tabanının Özelliklerini Açıklayınız.
3. Önemli Veri Tabanı Tasarım Prensipleri
4. İşletme performansını ve karar vermeyi geliştirmek için veri tabanından bilgi sağlamak için teknolojileri ve araçları değerlendiriniz.
5. Organizasyonel veri kaynaklarında veri kalitesinin güvencesi, veri yönetimi ve bilgi politikasının rolünü değerlendiriniz.
2. Bilgi teknolojileri altyapısı evriminin aşamalarını tanımlayınız.
3. Bilgi teknolojileri altyapısı evrimine yol açan teknolojik gelişmeleri tanımlayınız.
4. Çağdaş bilgisayar donanım platformları eğilimlerini değerlendiriniz.
5. Çağdaş yazılım platformlarını değerlendiriniz.
6. Bilgi teknolojileri Altyapısının Yönetim Zorlukları ve Yönetim Çözümlerini değerlendiriniz.
2. Bilgi toplumunun temel ahlaki boyutlarını ve etik kararlarda yol gösterebilecek prensipleri açıklayınız.
3. Çağdaş bilgi sistemlerinin ve internetin fikri mülkiyet haklarının ve kişisel gizliliğin korunması üzerindeki etkisini değerlendiriniz.
4. Bilgi Sistemlerinin Günlük Hayatı Nasıl Etkilediğini Değerlendiriniz.
2. Bilgi sisteminin organizasyona etkisini değerlendiriniz.
3. Porter’in rekabetçi güçler modeli ve değer zinciri modeli rekabetçi avantaj için bilgi sistemi kullanımına nasıl yardım eder?
4. Bilgi sistemleri rekabetçi avantaj sağlamak için işletmelere; sinerji, temel yetenek ve ağ tabanlı stratejilerinde nasıl yardım eder?
5. Stratejik bilgi sistemleri tarafından ortaya çıkan zorlukları ve yönetim sorunlarını değerlendiriniz.
2. Bilgi sistemlerinin temel işletme fonksiyonlarını desteklemesini açıklayınız.
3. İşletmelerde değişik yönetim düzeylerinde hizmet eden bilgi sistemlerinin birbirleriyle olan ilişkilerini açıklayınız.
4. Kurumsal uygulamaların ve intranetlerin işletme süreçlerini nasıl bütünleştirdiğini ve işletme performansını nasıl arttırdığını açıklayınız.
5. Bir işletmede bilgi sistemleri fonksiyonunun rolünü değerlendiriniz.
2. Teknik ve işletme bakış açıları ile bilgi sistemini tanımlayınız.
3. Bilgi sistemlerinin üç temel boyutunu açıklayınız.
4. İşletmeye değer katması için bilgi teknolojilerinin tamamlayıcı yatırımlarını açıklayınız
5. Bilgi sistemlerine çağdaş yaklaşımları, bilgisayar sistemi okuryazarlığı ile bilgisayar okuryazarlığını açıklayınız.
on any of the media access indicators. Public relations expertise, however, shows some impact on the legitimacy of sources as perceived by journalists, indicating that legitimacy operates as an intervening variable between PR expertise and media access of sources.
‘Lifelong learning means self-directed growth. It means understanding yourself and the world. It means acquiring new skills and powers – the only true wealth you can never lose. It means investment in yourself.’
The Financial Management Accounting Committee (FMAC) of the International Federation of Accountants (IFAC) is about to publish a paper entitled ‘The Role of the Chief Financial Officer in 2010’. Amongst the CFOs and FDs interviewed, there seems to be a general consensus that the nature of finance professionals’ tasks is changing to encompass a much wider set of skills. Angela Holtham from Nabisco, for example, pointed out that this evolution is leaving the traditional underpinning of the finance role behind and embracing a much wider and more common range of responsibilities. The role is changing from being ‘The Guardian of the Books’ to the business side and away from the transaction side.
It is not surprising, then, that individuals and organisations are struggling to find new ways of learning that will reflect the varied and complex demands of a modern workplace. Recent years have witnessed the emergence of coaching and mentoring in many companies alongside the more traditional training methods. This briefing attempts to give a broad overview of the concepts involved, as well as some basic pointers about the practicalities of establishing a corporate coaching or mentoring scheme."