Ribbeina
Det er totalt tolv par ribbein: de ti øverste er formet som halvsirkler, mens de to nederste er korte og ganske rette. Ribbeina danner brystkassen sammen med ryggsøylen (bak) og brystbeinet (foran).
Ribbeina
Av /Store norske leksikon.
Ribbein, sett ovenfra

Her har man skåret gjennom skjelettet, slik at man ser ett par ribbein, en knokkel i ryggsøylen (nederst) og en bit av brystbeinet (øverst).

Ribbein, sett ovenfra
Av /Getty Images.

Ribbein er en del av kroppen til mennesker. De er med på å lage brystkassen. Et menneske har 12 par ribbein. Brystkassen er skjelettet i overkroppen.

Oppbygning

Ribbeina er tynne og ser ut som buer. Buene er like på hver side av kroppen. De går mellom brystbeinet framme og ryggsøylen bak.

Det er bare de sju øverste parene som regnes som «ekte ribbein». Disse er festet direkte til brystbeinet med brusk. Brusk er mykere og litt mer bevegelig enn bein.

De fem nederste parene kalles «falske ribbein». De tre øverste av disse deler en bit med brusk som fester dem til brystbeinet. De to nederste parene er ikke festet til brystbeinet i det hele tatt. Disse kalles «flytende ribbein».

Mellom ribbeina finnes det muskler, nerver og blodårer.

Funksjon

Brystkassen er et slags bur. Buret beskytter organene som ligger inni. Dette gjelder først og fremst hjertet og lungene.

Musklene mellom ribbeina bidrar til å heve og senke brystkassen. Dette skjer når man puster veldig dypt eller raskt. Når man puster inn, går ribbeina litt opp. Dette skaper plass for luften som kommer inn. Når man puster ut, slippes ribbeina ned igjen. Den viktigste muskelen for å puste er mellomgulvet.

Skade i ribbeina

Siden ribbeina er så tynne, er det lett å skade dem. Dette kan skje ved at man får slag eller støt mot brystkassen. Det kan også skje ved at brystkassen blir trykket hardt sammen, for eksempel i en bilulykke eller under førstehjelp.

Et brudd i ribbeina gjør vondt. Det merkes godt når man beveger seg, puster eller hoster. Brudd i ribbeina gror vanligvis fint av seg selv, men man bør ta kontakt med lege.

Når man blir eldre, får noen mennesker svakere skjelett. Dette kalles beinskjørhet og gjør at knoklene i kroppen knekker lettere. Ved beinskjørhet er det også lett å skade ribbeina.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Per Holck
Professor emeritus, dr. med., Universitetet i Oslo