Oksygen er et grunnstoff. Oksygen er en gass som er uten lukt, smak eller farge når den har romtemperatur. De fleste levende organismer trenger oksygengass for å leve, og de får det fra luft eller vann.
Egenskaper
Oksygen kan danne kjemiske forbindelser med nesten alle andre grunnstoffer. Det er fordi oksygen har en sterk tiltrekning på elektroner.
Når noe brenner eller ruster, er det fordi det reagerer med oksygen.
Oksygen finnes i tre former for gass:
- En type finnes ved Jordas overflate. Den er et molekyl som består av to oksygenatomer, O2.
- I atmosfæren finnes det en annen type oksygengass som kalles ozon. Ozon beskytter livet på Jorda mot ultrafiolett stråling fra Sola.
- I 2001 oppdaget forskere tetraoksygen (O4). Denne formen finnes bare under veldig høyt trykk.
Oksygen er vanligvis en gass, men kan også være flytende væske eller i fast form. Oksygen blir flytende ved –182,95 °C og fast ved –218,79 °C.
Oksygen er nødvendig for liv
Grønne planter, alger og noen bakterier lager oksygengass i en prosess som kalles fotosyntesen.
Nesten alt liv trenger oksygen for å leve. Organismer som lever på land, for eksempel mennesker, får oksygengass fra lufta. De som lever i vann, får oksygengass fra vannet.
Oksygen er nødvendig for at mat skal bli til energi. Dette kalles forbrenning eller celleånding.
Bruk
Oppdagelse
Det er flere forskere som har klart å lage oksygen. Den første som skrev om dette offentlig, var den britiske kjemikeren Joseph Priestley (1733–1804). Han skrev om sine forsøk i 1774.
Den franske kjemikeren Antoine Laurent Lavoisier (1743–1794) var den som ga navn til grunnstoffet. Han var den første som sa at oksygen var et grunnstoff. I 1777 skjønte han at oksygengass var nødvendig for å leve.