Faktaboks

Også kjent som

Tora, Torah

Fra Bedzin Castle Museum i Polen.
Toraruller
Fra Bedzin Castle Museum i Polen.
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Toraen er den helligste boken i jødedommen. Den består av de fem Mosebøkene. De fem Mosebøkene er den første delen av både kristendommens Bibel og jødenes Tanakh.

Ordet Tora brukes også på en litt annen måte, om det som kalles «Den muntlige Toraen».

Mosebøkene

Mosebøkene begynner med å fortelle at Gud skapte verden og de første menneskene. Den siste delen handler om at Gud lar Moses hjelpe jødene med å flykte fra mange års slavearbeid i Egypt.

Etter flukten må jødene vandre gjennom ørkenen Sinai i mange år før de kommer frem til landet Israel. Det var landet der Gud sa de skulle bo.

Den skriftlige Toraen

På veien til Israel fikk Moses mange lover og leveregler som jødene skulle følge. De mest kjente er De ti bud, men i jødedommen er alle de andre lovene og budene også viktige.

Jødene kaller lovene som står i Mosebøkene for «Den skriftlige Toraen». Tora betyr 'lære'.

Reglene handler blant annet om:

  • hvordan jødene skulle tilbe sin gud
  • hvordan de skulle være mot hverandre
  • hva de kunne spise
  • hvordan de skulle kle seg
  • hvem de kunne gifte seg med

Den muntlige Toraen

Hebraisk Tora-tekst
Utsnitt fra en håndskrevet Tora-tekst.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Mosebøkene ble skrevet på hebraisk for veldig lenge siden. Ganske tidlig forsto de jødiske lærde at de måtte forklare alle lovene og påbudene slik at vanlige mennesker kunne forstå dem. De jødiske lærde kalles rabbinere.

I mange år underviste rabbinerne folk direkte. Etter hvert ble det veldig mange slike muntlige forklaringer. Det ble derfor viktig å samle alt sammen i én eller flere bøker. Den viktigste av disse heter Talmud. Talmud regnes som jødedommens andre hellige bok. Den er mye tykkere enn Mosebøkene.

Selv om rabbinernes mange forklaringer og bestemmelser etter hvert ble skrevet ned, kalles den fortsatt for «Den muntlige Toraen». I jødedommen regnes den som like viktig som de skriftlige lovene. Det er der jødene finner svar på hvordan de skal leve.

Torarullene

I gamle dager ble bibeltekstene skrevet for hånd og på en type skinn som kalles pergament. Biter med tekst ble satt sammen til lange remser som ble rullet sammen. Den Toraen som jødene bruker i gudstjenesten i synagogen er fremdeles laget slik.

Rullene med tekst er synagogens helligste gjenstander. Ofte er de pakket inn i broderte duker eller flotte beholdere av tre eller metall. Før fikk bare menn lese i Torarullene, nå gjøre mange kvinner det også.

Humash

De fem Mosebøkene blir også laget som vanlige bøker. De brukes hjemme, på skoler og universiteter. De inneholder ofte både den gamle hebraiske teksten og en oversettelse til et moderne språk.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Bente Groth
Religionshistoriker