Paven, indehaveren af den katolske bispestol i Rom, har længe haft flere funktioner på samme tid: Biskop af Rom, patriark for den latinske katolske (romerskkatolske) kirke, overhoved for den katolske kirke, overhoved for det internationale retssubjekt Pavestolen og statsoverhoved i Vatikanet.
Som katolsk biskop af Rom er paven i nutiden svækket. I 1984 blev konkordatet Laterantraktaten mellem Pavestolen og Italien fra 1929 revideret. Ved denne revision blev det bl.a. besluttet, at den katolske kristendom ikke længere er statsreligion i Italien. I 2021 estimeredes det, at kun 74,5 % af den italienske befolkning var døbte katolikker.
Som patriark for den latinske katolske (romerskkatolske) kirke er paven i nutiden styrket. Den latinske katolske (romerskkatolske) kirke er udgør den største del af den katolske kirke i Afrika og Asien. I begge verdensdele opleves aktuelt en vækst i antallet af både døbte katolikker og katolske præstekald.
Paven som overhoved for hele den katolske kirke må teologisk siges at være svækket i nutiden. Selvom paven er religiøs leder for mere en 1,3 milliarder døbte katolikker, lever en stor procentdel af disse katolikker i lande, hvor katolsk teologi ikke længere er normdannende for eksempelvis lovgivning, etik og seksualmoral. De facto er en stor del af de døbte katolikker på verdensplan sekulariserede og har selv bidraget til den nævnte udvikling i deres respektive lande. Som overhoved for den katolske kirke har paven i nutiden også både udfordringer i forhold til de unerede kirkers forhold, flere af de unererede kirker er truet i deres hjemområder. Ligeledes er den udvikling med skismaer, som tog fart ved reformationen fortsat. I dag kan man religionssociologisk tale om en katolsk kristendom, som er er større end den katolske kirke, fordi ikke bare protestantiske kirker, men også kirker af uafhængige katolikker har undsagt paveembedet (eller har valgt modpaver).
Også på det økumeniske område er paven i nutiden udfordret. Den positive dialog mellem den katolske kirke og den ortodokse kirke, som begyndte i 1965, hvor pave Paul 6. og den økumeniske patriark Athenagoras gensidigt ophævede de splittende bandlysninger fra 1054, er siden gået ned i tempo. Dette skyldes ikke mindst en nationalistisk og traditionalistisk udvikling i en række lande med stor ortodoks befolkning. På samme måde har paven i nyeste tid mødt udfordringer i den økumeniske dialog med den anglikanske kirke. Også denne dialog er kølnet, og i 2009 skabte pave Benedikt 16. en ny kanonisk strukturel ramme for anglikanere, som konverterer til den katolske kirke samtidig med at de beholder dele af deres anglikanske liturgi.
Endelig har paven også i nutiden kontinuerligt investiturstridsspørgsmål. Det gælder både i forhold til regeringer, som eksempelvis i Kina, og i forhold til katolske bispedømmer. I 2023 bremsede paven et initiativ i ærkebispedømmet Paderborn, hvor domkapitlet ville involvere lægfolk i valget af de ærkebispekandidater, som domkapitlet ifølge et konkordat skal forelægge paven. I moderne tid har paven forsøgt at bringe katolsk kristendom i dialog med videnskaben. Det Pavelige Videnskabernes Akademi har siden grundlæggelsen i 1936 haft over 80 nobelpristagere som medlemmer. Ligeledes er det Pavelige Observatorium og en række pavelige universiteter (universiteter som har mindst et fakultet, som ikke arbejder med kirkelige akademiske discipliner) verden over udtryk for en nutidig pavelig ambition om en dialog mellem tro og videnskab. Ingen af disse pavelige initiativer synes dog at have bremset en fremskridende sekularisering, hvor katolsk tro og praksis overordnet betragtet glider i baggrunden i den nutidige verden. Som modsvar til denne sekularisering har skiftende paver i 1900-tallet og efter år 2000 internationaliseret kardinalkollegiet. Pr. 2024 er det kun 51 ud af 127 kardinaler, som kan deltage i et konklave fra Europa. De øvrige såkaldte kardinal-elektorer er fra verdensdele, hvor katolsk kristendom står stærkere som en aktiv og praktiseret religion.
Som overhoved for det internationale retssubjekt pavestolen er pavens position sammenlignelig med ledere af moderne stater. Pavestolen har diplomatiske forbindelser med 184 lande i verden. Pavestolen har desuden diplomatisk forbindelse til den Europæiske Union og har desuden permanent observatørstatus i FN samt i WHO. Endelig er pavestolen repræsenteret som medlem eller observatør i en lang række internationale organer, som rækker langt ud over, hvad man kan forvente, at ledelsen af et trossamfund deltager i. Paven har endda dubleret sit diplomatiske korps, idet paven er kirkeligt overhoved for Malterserordenen. Denne religiøse orden og karitative organisation er også i nutiden et internationalt retssubjekt med egne diplomatiske forbindelser med 113 lande i verden samt permanent observatørstatus i FN foruden repræsentation i en række andre internationale fora. Numerisk har paven aldrig stået stærkere i det internationale diplomati, men i en globaliseret og delvis sekulariseret verden er pavens stemme i den globale politik kun én af mange.
Som statsoverhoved for Vatikanet er paven i nutiden på samme niveau i suverænitet og økonomisk uafhængighed, som da paven var statsoverhoved for Kirkestaten. Dog med den forskel, at den nutidige statsdannelse omkring pavestolen er en moderne mikrostat, hvor den enevældige valgmonark, paven, ikke har en stor befolkning at skulle sørge for. Desuden er Vatikanet til forskel fra Kirkestaten en neutral stat. Vatikanet har siden 1929 været medlem af verdenspostunionen UPU. Selv om Vatikanet ikke er medlem af EU, har staten siden 2010 gennem en monetær aftale med EU deltaget i Eurozonen. Udover at Vatikanet har erklæret sig militært neutralt (og at de fleste pavelige militære enheder er nedlagt i 1900-tallet), har paven med Vatikanet fortsat brugen af typiske suverænitetskendetegn som egne frimærker og egne mønter. Paven har med succes fået anerkendt disse suverænitetskendetegn på linje med andre som vatikanske nummerplader, pas (både fra Vatikanet og fra pavestolen), egne ordensdekorationer og vatikansk landekode på internettet.
Paveembedet er en af de ældste institutioner i den vestlige kultur. Da Romerrigets sidste kejser Theodosius 1. den Store gjorde kristendommen til den eneste tilladte religion i Romerriget, var vejen banet for at paveembedet kunne udvikle sig til en enestående kulturfaktor i den vestlige verden. Først ved oplysningstidens begyndelse stagnerede paveembedets betydning.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.