Keillands tang
I Danmark anvendes Kiellands tang, når der laves tangforløsning.
Af /Science Museum, London.
Licens: CC BY 4.0

Fødselstang er en tang, der bruges ved fødsel og som er tilpasset barnets hoved.

Faktaboks

Også kendt som
Kiellands tang, forceps (latin for 'tang', af formus 'hed, varm' og capere 'tage')

Fødselstang er nu for det meste erstattet af sugekop (vakuumekstraktor), som er lettere at bruge og giver mindre risiko for rifter hos moderen.

Beskrivelse

Tangen består af to arme eller grene, hver med et håndtag, en buet ske tilpasset fosterhovedet, og en lås. Der findes mange varianter.

Brug

Tangen bruges, når barnets hoved er kommet helt ned i bunden af bækkenet, men moderen mangler kræfter til at skubbe det helt ud. Tangen bruges også til at hjælpe hovedet ud ved fødsel af barn i underkropsstilling (sædefødsel).

Alle fødselslæger skal kunne anlægge en tang og skal kunne anvende den, hvis barnets hoved ved en sædefødsel ikke følger med, når kroppen er født (fastsiddende, sidstkommende hoved).

Historisk baggrund

Fødselstangen blev opfundet af den britiske fødselslæge Peter Chamberlen (1560-1631) i 1600-tallet. Den norske læge Christian Kielland (1871–1941) konstruerede en tang, der tidligere blev meget brugt. Det er Kiellands tang, der hovedsageligt anvendes i de få tilfælde, der anlægges tang i Danmark.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig