Faktaboks

Erik Balling
Født
29. november 1924, Nyborg
Død
19. november 2005

Erik Balling (yderst th.) under optagelserne til en af sine film om Olsen-banden. Filmene om Olsen-banden var ikke mindst kendt for de mange fantasifulde gags og special effects, og der blev anvendt en del sprængstof, bl.a. i de film, hvor Preben Kaas spiller den uforlignelige Dynamit-Harry.

.

Erik Balling var en dansk filminstruktør, producer og manuskriptforfatter, der gennem fire årtier var en original og folkelig hovedskikkelse i dansk film. Han lagde langt størstedelen af sit produktive virke hos Nordisk Film og er især kendt for filmene om Olsen-banden og Matador.

Læreår

Balling kom i efterkrigstiden blandt andet til Nordisk Film som instruktørassistent på Ole Palsbos abortdrama Diskret ophold (1946). Inspireret af amerikanske filmlystspil skrev han sammen med Bjørn Watt-Boolsen skuespillet Nielsen (Folketeatret 1949), og i samarbejde med Mogens Wieth optog og instruerede han dokumentarfilmen Israel (1949) om livet i en kibbutz i den nyetablerede stat.

Debut som instruktør

Erik Balling debuterede som spillefilm-instruktør med svinderkomedien Vi arme syndere (1952), som han overtog efter Ole Palsbo, der blev fyret af Nordisk Film og kort efter premieren tog sit eget liv. Den egentlige instruktørdebut var episodefilmen Adam og Eva (1953) om en pikant bog, der vandrer fra hånd til hånd og Vi som går køkkenvejen (1953) med Birgitte Reimer, som synger den i samtiden meget populære vise Jeg er en rigtig lille køkkenheks, der har tekst af Balling selv.

En række originale og dynamiske genrefilm fulgte, blandt andet de første danske real-farvefilm Kispus og Qivitoq (begge 1956), sidstnævnte optaget på Grønland og Oscarnomineret, tre Poeten og Lillemor-film (1959-61), kriminalfilmen Døden kommer til middag og operetten Sommer i Tyrol (begge 1964).

Olsen-banden

I 1954 blev Balling produktionschef og i 1957 direktør i Nordisk Film. Han bearbejdede og skrev manuskripter for andre og var producer på en række af andres film (blandt andet Forelsket i København, 1960). Det økonomiske ansvar afholdt ham ikke fra eksperimenter som instruktør, men da film som Jeg er sgu min egen (1967) og Det var en lørdag aften (1968) – begge efter manuskript af Klaus Rifbjerg og med Daimi i hovedrollen – fejlede hos både anmeldere og ved billetlugerne, blev det nu mere indenfor den formelprægede populærfilm.

Med James Bond-parodien Slå først, Frede (1965) indledte Balling den sene del af sin instruktørkarriere. I filmkomedier, der ofte er tegneserieagtige i deres humor, forener han teknisk dygtighed og fortælleglæde med fin ironi og god personinstruktion. Specielt filmene om Olsen-banden (1968-1981; 1998), skabt i samarbejde med Henning Bahs, er tidløse i deres stiliserede humor, og filmene opnåede stor popularitet hos publikum og kritikere også uden for Danmark.

Tv-arbejde

Erik Balling iscenesatte også teater (Sunshine Boys, Folketeatret 1974) samt tv, og også her fik han stor succes med sit arbejde. Først med den britiskinspirerede komedieserie Huset på Christianshavn (1970-1977), hvoraf han instruerede 36 af i alt 84 afsnit (samt spillefilmen Ballade på Christianshavn, 1971), men specielt med Matador (1978-1981) om livet i en dansk provinsby gennem en snes år. Serien, udviklet i samarbejde med Lise Nørgaard, blev en mageløs triumf og bekræftede Ballings usvigelige dygtighed som filmfortæller og personinstruktør. Matador blev i 2006 optaget i Kulturkanon.

Erik Balling forlod sin direktørpost i Nordisk Film i 1986, men fortsatte i bestyrelsen, hvor han siden 1973 havde været medlem og var formand 1985-90. Hans sidste film som instruktør var Midt om natten (1981) med Kim Larsen.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig