Faktaboks

Etymologi
Det danske navn, Egypten kommer fra den oldgræske betegnelse for landet, Aigyptos. Det arabiske navn, Misr kommer fra det akkadiske, misru, hvilket betyder 'grænse' eller 'front'.
Officielt navn
Misr, Jumhuriyat Misr al-Arabiyah
Dansk navn
Egypten eller Ægypten
Styreform
præsidentiel republik
Hovedstad
Cairo
Indbyggertal
112,72 mio. (2023)
Areal
995 450 km²
Indbyggere pr. km²
101 (2019)
Officielt/officielle sprog
Arabisk er landets officielle sprog, og overklassen er bekendt med engelsk og fransk.
Religion
muslimer (hovedsageligt sunnimuslimer) 90 %, kristne (hovedsageligt koptere, men også armensk kristne, katolikker, maronitter, ortodokse og anglikanere) 10 % (2015)
Nationaldag
Den 23. juli markerer dagen, hvorpå de såkaldte Frie Officerer i 1952 kuppede monarkiet, hvilket ledte til etableringen af den moderne republik året efter.
Statsoverhoved
præsident Abdel Fattah al-Sisi (siden den 8. juni 2014)
Statsminister
premierminister Mostafa Madbouly (siden den 7. juni 2018)
Møntfod
egyptisk pund
Symbol
kongeørnen, den hvide åkande
Valutakode
EGP
Nationalsang
Bilady, Bilady, Bilady ('mit hjemland, mit hjemland, mit hjemland')
Engelsk navn
Egypt, Arab Republic of Egypt
Uafhængighed
Den 28. februar 1922 blev landet uafhængigt fra det britiske protektorat, men først den 18. juni 1956 var alle britiske tropper ude af landet.
Befolkningssammensætning
egyptiske statsborgere 99,7 %, andre 0,3 % (2006)
BNP pr. indb.
13.191 kr. (2017)
Middellevetid
mænd 68,7, kvinder 73,1 år (2015)
Indeks for levevilkår, HDI
0,700 (2018)
Indeks for levevilkår, position
116 (2018)
Gini-koefficient
31,5 (2017)
CO₂-udledning pr. indb.
2,2 ton (2014)
Internetdomænenavn
.eg
Flag
.

Egypten er en republik i det nordøstlige Afrika. Langt størstedelen af landet er ubeboet ørken, og igennem årtusinder har Nilen, der som en tynd streg gennemskærer landet fra syd til nord, været afgørende for bosætning og kultur. Stort set hele befolkningen bor i Nildalen og Nildeltaet ud til Middelhavet, et uhyre tæt befolket område, der kun udgør 4 procent af landets areal.

De følgende artikler handler om det moderne Egypten, dvs. fra ca. 600 e.v.t. med den islamiske erobring; om tiden inden se Egypten i oldtiden.

Nationalflag

Flaget blev i den nuværende form hejst første gang i 1984. De røde, hvide og sorte striber stammer fra det såkaldte arabiske befrielsesflag fra 1952, da kongeriget blev afskaffet. Læs mere om Egyptens nationalflag.

Geografi

Man siger, at "Egypten er Nilen". Det egyptiske samfund er organiseret omkring Nilen; landets økonomi, politik, kultur og historie afspejler bestræbelserne på at ... Læs mere om Egyptens geografi og befolkning, infrastruktur og erhverv.

Sprog

Det officielle sprog i Egypten er arabisk, der fra 600-tallet gradvis fortrængte koptisk, det yngste trin af det gamle egyptiske sprog. Læs mere om sprog i Egypten.

Religion

Ca. 90 procent af befolkningen er sunnimuslimer, mens 5-8 procent er koptere. Herudover tilhører ca. 1 million andre kristne retninger, og nogle få tusinde jøder og shiamuslimer bor i landet. Læs mere om religion i Egypten.

Forfatning

Egypten. Cairo.

.

I forfatningen fra 1971 beskrives Egypten som en "arabisk republik med et demokratisk, socialistisk system". Islam er statsreligion. Læs mere om Egyptens forfatning.

Politiske partier

Det politiske system i Egypten er siden landets uafhængighed i 1922 undergået store forandringer. Læs mere om politiske partier i Egypten.

Økonomi

Under sovjetisk indflydelse lod præsident Nasser 1954-1970 staten indtage en dominerende rolle i samfundsøkonomien; fx blev banker og virksomheder nationaliseret ... Læs mere om Egyptens økonomi.

Sociale forhold

I præsident Nassers regeringstid (1954-1970) introduceredes en lang række subsidier på basale fødevarer som hvede, hvedemel, bønner, sukker, spiseolie og majs, senere også på benzin, el og gas. Læs mere om sociale forhold i Egypten.

Sundhedsforhold

.

Dødeligheden er siden 1960'erne halveret, mens fødselsraten kun er reduceret med 25 procent, hvorfor befolkningsvæksten fortsat er stor. Læs mere om sundhedsforholdene i Egypten.

Militær

De væbnede styrker er (2006) på 468.500, hvoraf godt halvdelen er værnepligtige med et til tre års tjeneste. Læs mere om Egyptens militær.

Uddannelse

Uddannelsessystemet i Egypten er stærkt præget af den store befolkningstilvækst. Analfabetisme er især blandt den ældre del af befolkningen et stort problem. Læs mere om uddannelsessystemet i Egypten.

Massemedier

Cairo har i hele efterkrigstiden været mediecentrum ikke blot for Egypten, men for hele den arabiske verden. Læs mere om massemedier i Egypten.

Arkitektur og billedkunst

Med arabernes erobring af landet i 600-tallet indførtes en islamisk byggetradition uden tilknytning til ældre arkitektur i Egypten. Læs mere om arkitektur og billedkunst i Egypten.

Litteratur

Den egyptiske litteratur var ved 1800-tallets begyndelse stagneret i efterligning af senklassiske forbilleder uden visioner og kontakt til omverdenen. Læs mere om egyptisk litteratur.

Musik

Egyptisk musik hører til den arabiske musik, som Cairo er et vigtigt centrum for. Musikken er enstemmig og bruger ikke akkorder. Læs mere om egyptisk musik.

Film

Der er blevet produceret spillefilm i Egypten siden 1923, og indtil filmproduktionen blev nationaliseret i 1960'erne, producerede landet årligt omkring 80 film. Læs mere om egyptisk film.

Historie

Egypten blev omkring 640 erobret af en lille muslimsk hær fra Syrien og Palæstina under ledelse af Amr ibn al-As. Læs mere om Egyptens historie.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig