Zhang Yiming
Zhang Yiming er medstifter af ByteDance og en af Kinas rigeste. Her på en internetkonference i Wuzhen i 2018.
Zhang Yiming
Byline: Uncredited/AP/Ritzau Scanpix.

ByteDance er et kinesisk teknologiselskab med hovedkvarter i Beijing. Det er kendt som skaber af de sociale medieplatforme TikTok og Douyin samt nyhedsplatformen Toutiao. Virksomheden har opnået global anerkendelse for sin brug af data-algoritmer til at levere personligt tilpasset indhold og er i dag en af verdens mest værdifulde techvirksomheder.

Udspringer af Zhongguancun – Kina’s Silicon Valley

ByteDance (kinesisk: 字节跳动) blev grundlagt i marts 2012 af Zhang Yiming (født 1983) og Liang Rubo (født 1982) i Zhongguancun distriktet i Beijing, ofte kaldet Kinas Silicon Valley.

Nyhedstjenesten Toutiao

De to stiftere havde tidligere samarbejdet om 99fang.com, en ejendomssøgemaskine. Deres første projekt var at skabe en platform, der kunne bruge data-algoritmer til at levere personligt tilpassede nyheder til brugerne – en vision, der blev realiseret i form af nyhedsplatformen Toutiao ("Headlines"), som hurtigt blev kernen i ByteDances produktportefølje efter lanceringen i august 2012.

Videotjenesten Douyin

Videodelingsplatformen Douyin (kinesisk: 抖音) blev lanceret af ByteDance i september 2016, oprindeligt under navnet A.me, før det blev omdøbt til Douyin i december 2016. Douyin blev udviklet på 200 dage og havde inden for et år 100 millioner brugere, med mere end én milliard videoer set hver dag. Douyin inkluderer en søgefunktion i videoer, der kan søge efter folks ansigter for at finde flere videoer med dem, sammen med andre funktioner som at købe varer online, booke hoteller og lave geotaggede anmeldelser.

TikTok og ByteDance’s internationalisering

Fra 2016 begyndte ByteDance at etablere sig globalt. Blandt de mange opkøb var videodelingsappen Flipagram, senere omdøbt til Vigo Video, og Musical.ly (som blev fusioneret med TikTok i 2018).

I samme periode opkøbte ByteDance nyhedsplatformen News Republic og udvidede sin tilstedeværelse i Sydøstasien med investeringer i platforme som BABE i Indonesien. ByteDance planlagde også, at Douyin skulle udvide internationalt:

"Kina er hjemsted for kun en femtedel af internettets brugere globalt. Hvis vi ikke udvider på globalt plan, vil vi uundgåeligt tabe til konkurrenter, der sigter mod de resterende fire femtedele", erklærede Zhang Yiming, grundlæggeren af ByteDance.

TikTok som international udgave af Douvin

TikTok blev lanceret på det internationale marked i september 2017, som en global version af Douyin. Selvom TikTok og Douyin har lignende brugergrænseflader, opererer platformene separat. TikTok estimeres at have 2,14 milliarder globale brugere i januar 2025, hvoraf cirka 1,69 milliarder er aktive på månedsbasis. I 2024 havde TikTok 1,45 millioner bruger i Danmark.

Finansiering og bredt internationalt ejerskab

ByteDance har bred finansiel støtte. Den kommer fra Jeff Yass's Susquehanna International Group, Primavera Capital Group, Kohlberg Kravis Roberts, japanske SoftBank Group, amerikanske Sequoia Capital, General Atlantic og Hillhouse Capital Group.

I november 2024 blev virksomhedens værdi anslået til 300 milliarder USD. ByteDances ejere inkluderer investorer uden for Kina (60 %), dets grundlæggere og kinesiske investorer (20 %) samt medarbejdere (20 %).

Den kinesiske stat ejer 1 procent

I 2021 købte den statsejede ”China Internet Investment Fund” en ejerandel på 1 % i ByteDances primære kinesiske holdingselskab, Beijing ByteDance Technology (tidligere Beijing Douyin Information Service), som en såkaldt "golden share" investering, der giver den kinesiske stat vetoret over udvalgte strategiske beslutninger. Samtidig blev Wu Shugang, en kinesisk embedsmand med baggrund i statslig propaganda, udpeget som medlem af datterselskabets bestyrelse.

Bytedance havde i 2024 en omsætning på 1058 milliarder kr., svarende til en årlig vækst på 30 %. Det kinesiske marked bidrog til omsætningen med 812 milliarder kr. (77 %), og internationale markeder, primært TikTok, genererede 246 milliarder kr. (23 %).

Regulering og konflikter med Vesten

ByteDances succes har ikke været uden udfordringer. Fra 2018 blev selskabet involveret i flere retssager med den kinesiske konkurrent Tencent, der beskyldte ByteDance for ulovlig dataindsamling. Samtidig har ByteDance skabt kontroverser på grund af bekymringer om censur og databeskyttelse. I 2024 blev selskabet kritiseret for at have brugt OpenAI’s API i deres generative AI-projekter, hvilket resulterede i en midlertidig suspension fra OpenAI.

EU-regulering og lovindgreb i USA

Desuden har ByteDance været genstand for intens politisk og juridisk debat i USA og Vesten.

I USA har bekymringer om national sikkerhed ført til flere forsøg på at begrænse platformens aktiviteter. I 2023 blev der fremsat lovforslag, der sigtede mod at forbyde TikTok fuldstændigt, med henvisning til risikoen for, at data om amerikanske brugere kunne tilgås af den kinesiske regering. Selvom et landsdækkende forbud ikke blev gennemført på det tidspunkt, implementerede flere amerikanske stater og regeringsorganer restriktioner, herunder forbud mod brug af TikTok på offentlige enheder.

I Europa har lignende bekymringer ført til, at EU’s databeskyttelsesmyndigheder undersøgte TikToks datapraksis. Dette resulterede i bøder og krav om strengere overholdelse af GDPR. Særligt blev TikTok kritiseret for sin håndtering af data fra mindreårige brugere og for manglende gennemsigtighed i, hvordan data blev delt mellem Europa og Kina.

Præsident Joe Biden underskrev i 2024 en lov, der kræver, at ByteDance sælger sine amerikanske aktiver senest den 19. januar 2025, ellers vil TikTok stå over for et landsdækkende forbud. USA's højesteret er ved at afgøre om lovgivningen skal opretholdes, ophæves eller midlertidigt udsættes. Hvis loven opretholdes, kan TikTok blive utilgængelig for amerikanske brugere.

ByteDance lukkede selv for TikTok i USA den 19. januar 2025.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig