Papers by Hümeyra Zeynep Nalçacıoğlu Erden
… Hukuk ve Milletlerarası Özel Hukuk Bülteni, 2010
5901 sayili Turk Vatandasligi Kanunu’nda yetkili makam karari ile Turk vatandasliginin kaybi hall... more 5901 sayili Turk Vatandasligi Kanunu’nda yetkili makam karari ile Turk vatandasliginin kaybi hallerinden biri olarak Turk vatandasligina alinma kararinin iptali de duzenlenmistir. Kanunun 31. maddesine gore Turk vatandasligini kazanma karari, ilgilinin yalan beyani ya da vatandasligi kazanmaya esas teskil eden onemli hususlari gizlemesi sonucunda vuku bulmus ise karari veren makam tarafindan iptal edilir. Kanunda yetkili makamin Turk vatandasliginin iptali karari vermesi belli bir sure ile sinirlandirilmamistir. Bu durumda yetkili makam, Turk vatandasligini kazanma karari uzerinden ne kadar zaman gecerse gecsin, yalan beyanda bulunan ya da vatandasligi kazanmaya esas teskil eden onemli hususlari gizleyen kisinin sonradan kazandigi Turk vatandasligini iptal edecektir. Vatandas lehine bircok degisiklik gecirerek yururluge giren yeni Turk Vatandasligi Kanunu’nun iptale dair bu hukmu bu nedenle Kanundaki vatandas aleyhine olan nadir hukumlerden biri olarak telakki edilmektedir.
5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nda yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığının kaybı hall... more 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nda yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığının kaybı hallerinden biri olarak Türk vatandaşlığına alınma kararının iptali de düzenlenmiştir. Kanunun 31. maddesine göre Türk vatandaşlığını kazanma kararı, ilgilinin yalan beyanı ya da vatandaşlığı kazanmaya esas teşkil eden önemli hususları gizlemesi sonucunda vuku bulmuş ise kararı veren makam tarafından iptal edilir. Kanunda yetkili makamın Türk vatandaşlığının iptali kararı vermesi belli bir süre ile sınırlandırılmamıştır. Bu durumda yetkili makam, Türk vatandaşlığını kazanma kararı üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin, yalan beyanda bulunan ya da vatandaşlığı kazanmaya esas teşkil eden önemli hususları gizleyen kişinin sonradan kazandığı Türk vatandaşlığını iptal edecektir. Vatandaş lehine birçok değişiklik geçirerek yürürlüğe giren yeni Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun iptale dair bu hükmü bu nedenle Kanundaki vatandaş aleyhine olan nadir hükümlerden biri olarak telakki edilmektedir.
5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun'a göre, "miras ölenin milli h... more 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun'a göre, "miras ölenin milli hukukuna tâbidir. Türkiye'de bulunan taşınmazlar hakkında Türk hukuku uygulanır" (m.20/1). Maddede taşınır ve taşınmaz malvarlığı değerleri açısından ikili bir ayrım yapılmıştır. Buna göre, terekedeki taşınır malvarlığı değerleri ile Türkiye dışındaki taşınmaz malvarlığı değerlerine ölenin millî hukuku uygulanırken Türkiye'deki taşınmazlar için Türk hukuku uygulanır. Kimlerin mirasçı olacağı da bu hukuklara göre tayin edilir. Mirasbırakanın hiçbir mirasçısının olmaması durumunda ise, "Türkiye'de bulunan mirasçısız tereke Devlete kalır" (m.20/3). Bu çalışmada Türk devletinin mirasçısız tereke üzerindeki hakkının niteliğini tayin amacıyla sahipsiz mala son yasal mirasçı olarak mı yoksa egemenlik hakkına dayanılarak mı el konulduğu; miras statüsüne göre mirasbırakanın Türkiye'deki terekesine yabancı devletin yasal mirasçı olması ya da mirasbırakanın yabancı bir devleti Türkiye'de bulunan tereke için mirasçı ataması durumunda terekenin mirasçısız kabul edilip edilemeyeceği; yabancı devletin son yasal mirasçı olması ile yabancı devletin atanmış mirasçı olmasının, Türkiye'deki mirasçısız taşınır ve taşınmaz tereke açısından farklılık teşkil edip etmeyeceği ve yabancı kişilerin Türkiye'deki mirasçısız terekelerinin âkıbeti ele alınmış olup esas olarak yabancı devletin atanmış mirasçı olarak Türkiye'deki taşınır terekeyi iktisap edebileceği sonucuna varılmıştır.
The aim of this study is to present the birth, the improvements and the promotion of Alternative ... more The aim of this study is to present the birth, the improvements and the promotion of Alternative Dispute Resolutions (ADR) in the United States. In the research stage of this study, Emory University School of Law Library and its online law database were the guidelines. In this paper, the forms of common ADR procedures, which are negotiation, mediation, and arbitration, are introduced in brief and compared in order to get acquainted with them. Then premature ADR examples are explained in traditional societies and religions in order to notice the differences and improvements between before and now. After that, how America met ADR will be expressed in a chronological order between 1700 to 2000s with emphasizing and reasoning the most important steps, which are important for the development of ADR in the US. As a human being the best means to understand each other is communication. ADR techniques are the guidelines to cooperate with the opposite side and the US has early discovered how these techniques are beneficial.
Öz Ebeveynlerinin ya da diğer herhangi bir yetişkinin sorumluluğunda olmayan refakatsiz çocukları... more Öz Ebeveynlerinin ya da diğer herhangi bir yetişkinin sorumluluğunda olmayan refakatsiz çocukların hukukî temsili, tüm dünyada küresel bir problem olarak başat rolde öne çıkmaktadır. Velâyet altında olmayan bu çocukların başta sığınma sürecine dair işlemleri olmak üzere, onu tüm yasal işlemlerinde temsil edecek, barınması, eğitimi ve gelişiminden öncelikli sorumlu olacak, çocuğa dair kararlarda çocuğun üstün yararına göre hareket edilmesini sağlayacak temsilcilere ihtiyacı vardır. Ülkeler, Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme'den doğan yükümlülüklerine paralel olarak refakatsiz çocukların hukukî temsilini ya kendi ulusal düzenlemelerine uyarlayarak ya da onlara özel yeni düzenlemeler yaparak tanzim etmeyi tercih etmektedir. Türkiye'de de sayıları giderek artan refakatsiz çocukların hukukî temsilinde esas itibarıyla Türk Medenî Kanunu ve Çocuk Koruma Kanunu hükümleri uygulanmaktadır. İşbu çalışmada Türkiye'deki refakatsiz çocukların hukukî temsili, mevzuat ve uygulamadan verilen örnekler üzerinden, seçilmiş Avrupa ülkelerindeki uygulamalara da yer verilerek incelenecek ve çözüm önerileri sunulacaktır.
The Protection of Cultural Heritage in International Investment Law
Öz Kültürel mirasın korunmasının milletlerarası yatırım hukukunda yer bulması, yatırımcının yatır... more Öz Kültürel mirasın korunmasının milletlerarası yatırım hukukunda yer bulması, yatırımcının yatırım üzerindeki menfaatleri ile ev sahibi devletin kültürel mirasın korunmasındaki menfaatlerinin çakışması sonucunda ortaya çıkmıştır. Ancak ev sahibi devletin düzenleyici yetkisine dayanarak kamu yararı amacıyla kültürel mirasın korunması yönünde uygulayacağı tedbirlerin, yatırımcının yatırımdan doğan haklarına etki etmesi durumunda nasıl bir yol izlenmesi gerektiğine dair milletlerarası yatırım hukukunda temel bir düzenleme yoktur. Kaldı ki milletlerarası yatırım hukukunun temel amacı, yabancı yatırımın ev sahibi devlette korunmasıdır; yoksa yatırım hukukunun varlık sebepleri arasında, ev sahibi devlette yer alan kültürel mirasın korunması amacı yer almamaktadır. Yatırım tahkimi içerisinde, ev sahibi devletlerin giderek artan sayıda, kültürel mirasın korunması amacıyla düzenleyici yetkilerini kullanarak yatırıma etki eden tasarrufları sonucunda, milletlerarası yatırım hukukunda kültürel mirasın korunmasına dair düzenlemelere yer verilip verilmediği ve yer verme gerekliliğinin incelenmesi lüzumu doğmuştur. Bu amaçla çalışmada, kültürel mirasa dair uluslararası düzenlemelere yer verildikten sonra kültürel mirasın konu edildiği yatırım tahkimine dair kararlar, milletlerarası yatırım anlaşmalarındaki ilgili bazı koruma ilkelerinin incelenmesi suretiyle ele alınacak ve son tahlilde güncel yatırım anlaşmalarındaki mevcut düzenlemelere yer verilerek durum tespiti yapılacaktır.
Uploads
Papers by Hümeyra Zeynep Nalçacıoğlu Erden