Povestea pe care doresc să o spun mai jos are un inceput cu mii de ani in urmă, când oamenii au c... more Povestea pe care doresc să o spun mai jos are un inceput cu mii de ani in urmă, când oamenii au constatat că mintea lor scapă uneori de sub control si călătoreste, lucru căruia i-au dat o semnificaţie mistică, si un inceput mai nou, in anul 1997, când un grup de cercetători din Departamentul de Neurologie al Universităţii Washington din St. Louis, SUA, au descoperit că anumite regiuni disparate ale creierului, cu o localizare medială, isi descresc activitatea atunci când un individ are de rezolvat o sarcină senzorială si isi cresc activitatea când este in repaus, adică atunci când mintea lui nu are nimic special de făcut (Shulman si colab., 1997)(1).
Cuvântul „placebo“ vine din limba latină si inseamnă „a face pe plac“. In medicină, „placebo“ est... more Cuvântul „placebo“ vine din limba latină si inseamnă „a face pe plac“. In medicină, „placebo“ este denumirea generică pe care o poartă o substanţă sau un tratament care nu are vreun efect terapeutic, dar care imită un tratament si care este administrat unei persoane care crede că această substanţă sau procedură reprezintă un tratament real. In acest fel, placebo reprezintă un fenomen psihologic generat persoanei căreia i se administrează o terapie, prin care se măsoară asteptările si credinţele acesteia faţă de un anume tratament, astfel putându-se discerne ceea ce ţine de eficacitatea tratamentului propriu-zis si ce ţine de psihologia persoanei.
Acoustic passenger comfort in railroad cars is represented by the following values: Total noise l... more Acoustic passenger comfort in railroad cars is represented by the following values: Total noise level in db, octave sound spectrum in db, and indices of intelligibility. The noise level perceived inside the car results from two components: one due to the penetration of air noise, and another due to the transmission of vibrations through solids. Measurement results show the necessity of improving bogie and bogie-body connections, intensification of soundproofing of the floor, adaption of windows with double panes, etc.
Page 1. 1 DSM-5, O SARCINA PESTE TERMEN SAU O PRIVIRE FUGARA ASUPRA DEZVOLTARII LUI Radu Vrasti (... more Page 1. 1 DSM-5, O SARCINA PESTE TERMEN SAU O PRIVIRE FUGARA ASUPRA DEZVOLTARII LUI Radu Vrasti (Crisis Intervention Program, Huron-Perth Healthcare Alliance, Stratford General Hospital, Ontario, Canada) Preambul ...
By means of discriminant analysis, the frequently proposed distinction of alcoholics according to... more By means of discriminant analysis, the frequently proposed distinction of alcoholics according to family history of alcoholism was tested. The most powerful discriminative factors were dysfunctional attitudes, some particular personality characteristics, and perceived parental rearing patterns. The results lend support to the assumption to regard alcoholics with a positive family history of alcoholism as a homogenous subgroup characterized by a specific etiopathogenesis.
The long road of the medically unexplained symptoms from the Somatoform Disorders (DSM-III) to th... more The long road of the medically unexplained symptoms from the Somatoform Disorders (DSM-III) to the Somatic Symptom Disorder (DSM-5)
Mersul la psihoterapie reprezinta o experienta atipica, neobisnuita, neanticipata si adesea semni... more Mersul la psihoterapie reprezinta o experienta atipica, neobisnuita, neanticipata si adesea semnificativ emotionala din viata unei persoane. Cu toate acestea, astazi, milioane de oameni de toate categoriile socio-economice sunt gata sa lase deoparte scepticismul generatiilor trecute si sa caute ajutor profesional pentru o varietate mare de tulburari mentale, reale sau imaginare. Desi astazi intelegem mai bine ca oricand mecanismele cerebrale, aceste mecanisme au inca putin relevanta asupra felului cum tratam tulburarile mentale si terapia prin vorbam, psihoterapia, ramane o alegere pentru cei mai multi oameni. Dupa Castellano (2011) 1 acest fapt se poate explica si prin faptul ca psihoterapia " dezintelectulizeaza " in mare masura practica terapeutica ignorand cercetarile de neurobiology, iar jargonul freudian s-a raspandit in discursul public. Iata de ce mersul la psihoterapie nu mai este privit ca un caz exceptional. Oamenii cred ca psihiatrii sau psihologii le vor furniza ajutor pentru depresie, doliu, anxietate, stress, lipsa de stima de sine, adictie si nenumarate alte tulburari care, alta data, au fost considerate simple probleme emotionale, de temperament sau comportament care nu necesitau apelul la un profesionist. Apelul la terapia prin vorba, sau psihoterapia, este in crestere pe masura ce reputatia tratmentului medicamentos, nu cu mult timp inainte considerat panceu pentru toate problemele mentale, a pierdut mult din reputatie. Ca si in cazul multor alte evenimete, oameni construiesc o povestire a suferintei lor cu scopul de a da un sens acesteia si de a furniza vieti lor unitate si scop. Aceste povestiri sunt spuse la psihoterapie! Bruner (1990) 2 spunea ca oamenii construiesc aceste narative in masura in care evenimentele care le-au generat sunt deviante de la cursul normal al vieti lor. Foarte multe evenimente sunt povestite emotional si sunt descriese ca avand un impact semnificativ asupra sensului persoanei. Psihoterapia angajeaza tocmai aceste emotii si cauta sa dea sens celor petrecute si traite de persoana. Din perspective narativa, psihoterapia reprezinta un moment rar din viata cand se obtine ajutor prin povestirea si repovestirea vieti. 1 Castellano DJ (2011) Critique of humanistic psychotherapy, http://www.arcaneknowledge.org/science/psychotherapy.htm 2 Bruner J (1990): Acts of meaning, Cambridge, MA: Harvard University Press.
Este vorba de dihotomia dintre psihologia si psihiatria "folk" si cea stiintifice cand se vorbest... more Este vorba de dihotomia dintre psihologia si psihiatria "folk" si cea stiintifice cand se vorbeste de psihoterapie.... Aceasta lucrare este de fapt cel de al 3-lea capitol al monografiei "Psihoterapia suportiva- manual pentru medici si nu numai" Primele doua capitole, "Ce este psihoterapie" si "Istoria psihoterapie" sunt deja pe academia.edu.
Manual de terapie suportiva – 1. ce este psihoterapia 1 1. Ce este psihoterapia. Trebuie sa spun ... more Manual de terapie suportiva – 1. ce este psihoterapia 1 1. Ce este psihoterapia. Trebuie sa spun de la inceput ca a vorbi de definitia psihoterapiei este o misiune foarte grea. Eric Caplan, un istoric si sociolog care a petrecut patru ani in biblioteci si universitati pentru a scrie o istorie a psihoterapiei americane (Caplan, 1998) 1 spunea ca a descoperit rapid ca nu exista o sursa primara pentru acest subiect, ci doar carti si articole care vorbesc indirect despre subiect, surse pe care le-a denumit secundare. El mai spunea ca psihoterapia este o activitate profund bazata pe relatia cu un alt individ, presupus a fi capabil de a da ajutor si ca prin aceasta ea este influentata de gandirea politica, religioasa, filofozica si imaginativa dintr-un moment istoric. Chiar daca aceasta relatie nu a fost totdeauna recunoscuta in acest fel, oamenii au tinut cont de ea in subtext. De aici, poate, vine faptul ca definitia psihoterapiei a variat foarte mult in timp si ca a existat o anume reticenta in a-i oferi un text care sa osifice, cel putin pentru o perioada mai lunga, ce este psihoterapia. Dacă privim mult înapoi, pe scara evoluţiei omului pe pământ, este imposibil de a identifica o perioadă în care ritualurile si practicile de vindecare a problemelor de sănatate sa nu fi jucat un rol central. Gardner (1998) 2 spunea ca pe masura ce societatea se dezvolta, mintea umana devine din ce in ce mai predispusa sa genereze explicatii fenomenelor somatice si mintale si, pe baza acestora, sa dezvolte " tratamente " care sa usureze suferinta data de tulburarile acestora, numite si boli. Istoriceste, se poate constata ca practicile de vindecare a bolilor au fost si au ramas intrinseci naturii umane. De-a lungul secolelor, prin rafinari succesive, s-au construit in mare doua modele dupa care oamenii isi cauta sanatatea, iar societatea le-a validat si promovat. Acestea sunt modelul medical si modelul contextual (Wampold si Imel, 2015) 3. Modelul medical statuteaza existenta unor entitati clinice separate, numite boli, care se identifica prin 1 Caplan, Eric (1998): Mind Games: American Culture and the Birth of Psychotherapy. Berkeley, Calif: University of California Press. 2 Gardner, R. (1998): The brain and communication are basic for human clinical sciences, British Journal of Medical Psychology, 71, 493–508. 3 Wampold BE, and Imel ZE (2015): The Great Psychotherapy Debate:The Evidence for what makes psychotherapy work, New York: Routlege.
Alcohol Use Disorder and Associated Disabilities Interview Schedule - Alcohol/Drug-Revised (AUDAD... more Alcohol Use Disorder and Associated Disabilities Interview Schedule - Alcohol/Drug-Revised (AUDADIS-A/D-R) is a fully structured, standardized and precoded instrument designed to evaluate alcohol and drug use disorders according to DSM-III-R, DSM-IV, and ICD-10 criteria. The AUDADIS-A/D-R has shown good to excellent reliability in both large clinical and general population samples, but prior to the conduct of the present study no data on the reliability of the Romanian version of the AUDADIS-A/D-R existed. The purpose of the present study was to examine the test-retest reliability of the alcohol module of the AUDADIS-A/D-R in a general population and clinical sample in Romania. The overall reliability of ICD-10 and DSM-IV abuse, harmful and dependence diagnoses, was found to be good to excellent, but was somewhat lower for abuse and harmful use diagnoses. The results are discussed in terms of the cultural applicability of the symptom items and within the context of the analysis of discrepant responses between the test and retest interviews.
Povestea pe care doresc să o spun mai jos are un inceput cu mii de ani in urmă, când oamenii au c... more Povestea pe care doresc să o spun mai jos are un inceput cu mii de ani in urmă, când oamenii au constatat că mintea lor scapă uneori de sub control si călătoreste, lucru căruia i-au dat o semnificaţie mistică, si un inceput mai nou, in anul 1997, când un grup de cercetători din Departamentul de Neurologie al Universităţii Washington din St. Louis, SUA, au descoperit că anumite regiuni disparate ale creierului, cu o localizare medială, isi descresc activitatea atunci când un individ are de rezolvat o sarcină senzorială si isi cresc activitatea când este in repaus, adică atunci când mintea lui nu are nimic special de făcut (Shulman si colab., 1997)(1).
Cuvântul „placebo“ vine din limba latină si inseamnă „a face pe plac“. In medicină, „placebo“ est... more Cuvântul „placebo“ vine din limba latină si inseamnă „a face pe plac“. In medicină, „placebo“ este denumirea generică pe care o poartă o substanţă sau un tratament care nu are vreun efect terapeutic, dar care imită un tratament si care este administrat unei persoane care crede că această substanţă sau procedură reprezintă un tratament real. In acest fel, placebo reprezintă un fenomen psihologic generat persoanei căreia i se administrează o terapie, prin care se măsoară asteptările si credinţele acesteia faţă de un anume tratament, astfel putându-se discerne ceea ce ţine de eficacitatea tratamentului propriu-zis si ce ţine de psihologia persoanei.
Acoustic passenger comfort in railroad cars is represented by the following values: Total noise l... more Acoustic passenger comfort in railroad cars is represented by the following values: Total noise level in db, octave sound spectrum in db, and indices of intelligibility. The noise level perceived inside the car results from two components: one due to the penetration of air noise, and another due to the transmission of vibrations through solids. Measurement results show the necessity of improving bogie and bogie-body connections, intensification of soundproofing of the floor, adaption of windows with double panes, etc.
Page 1. 1 DSM-5, O SARCINA PESTE TERMEN SAU O PRIVIRE FUGARA ASUPRA DEZVOLTARII LUI Radu Vrasti (... more Page 1. 1 DSM-5, O SARCINA PESTE TERMEN SAU O PRIVIRE FUGARA ASUPRA DEZVOLTARII LUI Radu Vrasti (Crisis Intervention Program, Huron-Perth Healthcare Alliance, Stratford General Hospital, Ontario, Canada) Preambul ...
By means of discriminant analysis, the frequently proposed distinction of alcoholics according to... more By means of discriminant analysis, the frequently proposed distinction of alcoholics according to family history of alcoholism was tested. The most powerful discriminative factors were dysfunctional attitudes, some particular personality characteristics, and perceived parental rearing patterns. The results lend support to the assumption to regard alcoholics with a positive family history of alcoholism as a homogenous subgroup characterized by a specific etiopathogenesis.
The long road of the medically unexplained symptoms from the Somatoform Disorders (DSM-III) to th... more The long road of the medically unexplained symptoms from the Somatoform Disorders (DSM-III) to the Somatic Symptom Disorder (DSM-5)
Mersul la psihoterapie reprezinta o experienta atipica, neobisnuita, neanticipata si adesea semni... more Mersul la psihoterapie reprezinta o experienta atipica, neobisnuita, neanticipata si adesea semnificativ emotionala din viata unei persoane. Cu toate acestea, astazi, milioane de oameni de toate categoriile socio-economice sunt gata sa lase deoparte scepticismul generatiilor trecute si sa caute ajutor profesional pentru o varietate mare de tulburari mentale, reale sau imaginare. Desi astazi intelegem mai bine ca oricand mecanismele cerebrale, aceste mecanisme au inca putin relevanta asupra felului cum tratam tulburarile mentale si terapia prin vorbam, psihoterapia, ramane o alegere pentru cei mai multi oameni. Dupa Castellano (2011) 1 acest fapt se poate explica si prin faptul ca psihoterapia " dezintelectulizeaza " in mare masura practica terapeutica ignorand cercetarile de neurobiology, iar jargonul freudian s-a raspandit in discursul public. Iata de ce mersul la psihoterapie nu mai este privit ca un caz exceptional. Oamenii cred ca psihiatrii sau psihologii le vor furniza ajutor pentru depresie, doliu, anxietate, stress, lipsa de stima de sine, adictie si nenumarate alte tulburari care, alta data, au fost considerate simple probleme emotionale, de temperament sau comportament care nu necesitau apelul la un profesionist. Apelul la terapia prin vorba, sau psihoterapia, este in crestere pe masura ce reputatia tratmentului medicamentos, nu cu mult timp inainte considerat panceu pentru toate problemele mentale, a pierdut mult din reputatie. Ca si in cazul multor alte evenimete, oameni construiesc o povestire a suferintei lor cu scopul de a da un sens acesteia si de a furniza vieti lor unitate si scop. Aceste povestiri sunt spuse la psihoterapie! Bruner (1990) 2 spunea ca oamenii construiesc aceste narative in masura in care evenimentele care le-au generat sunt deviante de la cursul normal al vieti lor. Foarte multe evenimente sunt povestite emotional si sunt descriese ca avand un impact semnificativ asupra sensului persoanei. Psihoterapia angajeaza tocmai aceste emotii si cauta sa dea sens celor petrecute si traite de persoana. Din perspective narativa, psihoterapia reprezinta un moment rar din viata cand se obtine ajutor prin povestirea si repovestirea vieti. 1 Castellano DJ (2011) Critique of humanistic psychotherapy, http://www.arcaneknowledge.org/science/psychotherapy.htm 2 Bruner J (1990): Acts of meaning, Cambridge, MA: Harvard University Press.
Este vorba de dihotomia dintre psihologia si psihiatria "folk" si cea stiintifice cand se vorbest... more Este vorba de dihotomia dintre psihologia si psihiatria "folk" si cea stiintifice cand se vorbeste de psihoterapie.... Aceasta lucrare este de fapt cel de al 3-lea capitol al monografiei "Psihoterapia suportiva- manual pentru medici si nu numai" Primele doua capitole, "Ce este psihoterapie" si "Istoria psihoterapie" sunt deja pe academia.edu.
Manual de terapie suportiva – 1. ce este psihoterapia 1 1. Ce este psihoterapia. Trebuie sa spun ... more Manual de terapie suportiva – 1. ce este psihoterapia 1 1. Ce este psihoterapia. Trebuie sa spun de la inceput ca a vorbi de definitia psihoterapiei este o misiune foarte grea. Eric Caplan, un istoric si sociolog care a petrecut patru ani in biblioteci si universitati pentru a scrie o istorie a psihoterapiei americane (Caplan, 1998) 1 spunea ca a descoperit rapid ca nu exista o sursa primara pentru acest subiect, ci doar carti si articole care vorbesc indirect despre subiect, surse pe care le-a denumit secundare. El mai spunea ca psihoterapia este o activitate profund bazata pe relatia cu un alt individ, presupus a fi capabil de a da ajutor si ca prin aceasta ea este influentata de gandirea politica, religioasa, filofozica si imaginativa dintr-un moment istoric. Chiar daca aceasta relatie nu a fost totdeauna recunoscuta in acest fel, oamenii au tinut cont de ea in subtext. De aici, poate, vine faptul ca definitia psihoterapiei a variat foarte mult in timp si ca a existat o anume reticenta in a-i oferi un text care sa osifice, cel putin pentru o perioada mai lunga, ce este psihoterapia. Dacă privim mult înapoi, pe scara evoluţiei omului pe pământ, este imposibil de a identifica o perioadă în care ritualurile si practicile de vindecare a problemelor de sănatate sa nu fi jucat un rol central. Gardner (1998) 2 spunea ca pe masura ce societatea se dezvolta, mintea umana devine din ce in ce mai predispusa sa genereze explicatii fenomenelor somatice si mintale si, pe baza acestora, sa dezvolte " tratamente " care sa usureze suferinta data de tulburarile acestora, numite si boli. Istoriceste, se poate constata ca practicile de vindecare a bolilor au fost si au ramas intrinseci naturii umane. De-a lungul secolelor, prin rafinari succesive, s-au construit in mare doua modele dupa care oamenii isi cauta sanatatea, iar societatea le-a validat si promovat. Acestea sunt modelul medical si modelul contextual (Wampold si Imel, 2015) 3. Modelul medical statuteaza existenta unor entitati clinice separate, numite boli, care se identifica prin 1 Caplan, Eric (1998): Mind Games: American Culture and the Birth of Psychotherapy. Berkeley, Calif: University of California Press. 2 Gardner, R. (1998): The brain and communication are basic for human clinical sciences, British Journal of Medical Psychology, 71, 493–508. 3 Wampold BE, and Imel ZE (2015): The Great Psychotherapy Debate:The Evidence for what makes psychotherapy work, New York: Routlege.
Alcohol Use Disorder and Associated Disabilities Interview Schedule - Alcohol/Drug-Revised (AUDAD... more Alcohol Use Disorder and Associated Disabilities Interview Schedule - Alcohol/Drug-Revised (AUDADIS-A/D-R) is a fully structured, standardized and precoded instrument designed to evaluate alcohol and drug use disorders according to DSM-III-R, DSM-IV, and ICD-10 criteria. The AUDADIS-A/D-R has shown good to excellent reliability in both large clinical and general population samples, but prior to the conduct of the present study no data on the reliability of the Romanian version of the AUDADIS-A/D-R existed. The purpose of the present study was to examine the test-retest reliability of the alcohol module of the AUDADIS-A/D-R in a general population and clinical sample in Romania. The overall reliability of ICD-10 and DSM-IV abuse, harmful and dependence diagnoses, was found to be good to excellent, but was somewhat lower for abuse and harmful use diagnoses. The results are discussed in terms of the cultural applicability of the symptom items and within the context of the analysis of discrepant responses between the test and retest interviews.
Noile dezvoltari ale medicinei au provocat formularea de intrebari care se situeaza dincolo de sc... more Noile dezvoltari ale medicinei au provocat formularea de intrebari care se situeaza dincolo de scopul imediat al medicinei, probleme la care numai filozofia poate sa fie capabila sa raspunda, avand traditia si capacitatea de a le analiza...
Noile dezvoltari ale medicinei au provocat formularea de intrebari care se situeaza dincolo de sc... more Noile dezvoltari ale medicinei au provocat formularea de intrebari care se situeaza dincolo de scopul imediat al medicinei, probleme la care numai filozofia poate sa fie capabila sa raspunda, avand traditia si capacitatea de a le analiza...
În această perioadă, când fiecare demers clinic trebuie documentat, când fiecare simptom trebuie ... more În această perioadă, când fiecare demers clinic trebuie documentat, când fiecare simptom trebuie cules în mod confident, tehnicile de evaluare clinică au devenit din ce în ce mai importante. De aceea, discuția despre ce măsurăm în activitatea clinică are o deosebită importanță și multe studii încearcă să stabilească în ce măsură constructele nosologice sunt reale sau nu, iar dacă sunt reale, cu ce le măsurăm. Cartea prezinta o culegere a celor mai folosite instrumente de evaluare clinica a psihopatologiei.
Cartea cuprinde un compendiu de instrumente utilizate in activitate curenta a medicilor psihiatri... more Cartea cuprinde un compendiu de instrumente utilizate in activitate curenta a medicilor psihiatrii, psihologi, asistenti sociali, asistenti medicali si alte profesiuni implicate in ingrijirea sanatatii mentale
Cartea de fata prezinta intr-o forma cat mai succinta problema tulburarii de reglare emotionala a... more Cartea de fata prezinta intr-o forma cat mai succinta problema tulburarii de reglare emotionala asa cum se vede din perspectiva medicini si psihologiei clinice si aduce informatii de ultima ora despre cum acest nou cadru nosologic trebuie inteles, definit, diagnosticat si “tratat” atat medicamentos cat si psihoterapic.
Filozofia, ca dragoste fata de intelepciune, asa cum vechii greci o priveau, este un studiu siste... more Filozofia, ca dragoste fata de intelepciune, asa cum vechii greci o priveau, este un studiu sistematic a problemelor generale privind existenta, ratiunea, cunoasterea, scopurile, valorile si mintea omeneasca. In sens larg, filosofia poate fi definita ca "critica a presupozitiilor" ce duce la
Cap. 10: Logica diagnosticului medical; despre rationamentul clinic . Despre rolul diagnosticului... more Cap. 10: Logica diagnosticului medical; despre rationamentul clinic . Despre rolul diagnosticului medical. Diagnosticul medical este varful, piscul sau culmea cea mai inalta a demersului medical. Pe un versant sunt toate acele activitati care strang informatii despre suferinta sau
Bolile sunt ubicuitare, le gasim peste tot, afecteaza deopotriva oameni, animale sau plante. Ele ... more Bolile sunt ubicuitare, le gasim peste tot, afecteaza deopotriva oameni, animale sau plante. Ele sunt in contiinta oamenilor ca si in discursul public sau in conversatiile zilnice. Despre boli se vorbeste la TV, la radio, in ziare, in romane, piese de teatru, sau poate fi vorba de
Despre importanta simptomelor in semiologia medicala pentru construirea bolii ca entitate ontolog... more Despre importanta simptomelor in semiologia medicala pentru construirea bolii ca entitate ontologica si pentru punerea diagnosticului si apoi problema simptomelor inexplicabile medical care ridica intrebari privind statutul epistemologic al simptomelor in general...
In ciuda progreselor incontestabile, persista inca realitatea incertitudinii clinice, a incapacit... more In ciuda progreselor incontestabile, persista inca realitatea incertitudinii clinice, a incapacitatii de a gasi totdeauna explicatile prezentei unor simptome, a cauzelor sau mecanismelor de aparitie a unor boli, a existentei efectelor secundare neasteptate sau a lipsei de raspuns la tratament. Iata de ce este mai mult ca oricand actuala intrebarea despre cum se realizeaza cunosterea in medicina, cum progreseaza tehnologia medicala si ce forte o genereaza, este medicina o stiinta sau doar un mestesug influentat de factorii sociali (Tyreman, 2015).
De la inceput trebuie spus ca practica medicinei a fost si ramane inradacinata in relatia medic-p... more De la inceput trebuie spus ca practica medicinei a fost si ramane inradacinata in relatia medic-pacient. Intalnirea dintre pacient si medic poate fi considerata ca focusul medicinei (Shelp, 1983) si aceasta este influentata de valorile si scopurile sociale, politice,
Rainer Maria Rilke (1954)3 in celebra lui “Scrisoare catre un tanar poet” spunea ca poti fi tu in... more Rainer Maria Rilke (1954)3 in celebra lui “Scrisoare catre un tanar poet” spunea ca poti fi tu insuti doar daca te intorci spre interior ca sursa esentiala. Atunci cand suntem cu propriile noastre sentimente, ganduri si dorinte, atunci suntem cu adevarat, iar cand suntem implicati in conventii, noi ne parasim propriul loc si devenim “oameni fara camin”. A fi autentic insemna “sa fi artist”, sa faci ca ceva creativ sa apara fara sa impui restrictii generate de experiente sociale, “a fi autentic inseamna sa fi in contact cu ceva care iti este ascuns datorita conformismului social”.
Opozitia dintre arta si stiinta se pierde in istoria disputei asupra felului cum oamenii incearca... more Opozitia dintre arta si stiinta se pierde in istoria disputei asupra felului cum oamenii incearca sa cunoasca lumea. Mai putem spune ca aceasta disputa a ajuns sub ochii nostri si atunci cand vorbim despre ce desparte filosofia lui Aristotel de cea a lui Platon. In timp ce filosofia lui Aristotel era practica si experimentala in natura ei, cea a lui Platon era mai mult teoretica si abstracta in natura ei. Prima spunea in fapt ca cunoasterea lumii se face cu ajutorul simturilor, iar cea de a doua spunea ca se face cu ajutorul mintii, adica a ratiunii. Lucrurile au evoluat continuu in aceasta balanta si asa am ajuns la Descartes...
Capitolul 4. Cine esti dumneata, domnule doctor? Medicii sunt astazi quasi-ubicuitari. Este greu ... more Capitolul 4. Cine esti dumneata, domnule doctor? Medicii sunt astazi quasi-ubicuitari. Este greu sa te plimbi printr-un oras oarecare de pe harta lumii ca sa nu intalnesti vreun cabinet medical, policlinica, spital sau oricare alta forma de asistenta medicala. Dupa Organizatia Mondiala a Sanatatii in lume sunt intre 10 si 15 milioane de doctori si totusi este inca nevoie de vreo 4 milioane. Dupa Banca Mondiala, Rusia are cel mai mare numar de medici la 1000 locuitori,
Capitolul 2. Medicina ca putere sociala; medicalizarea societatii Secularizarea societatilor vest... more Capitolul 2. Medicina ca putere sociala; medicalizarea societatii Secularizarea societatilor vestice si dependenta de rationalitate si individualism, mostenite de la secolului luminilor, au condus medicina spre modernitate. Aceasta modernitate a medicinei a insemnat pentru omul de rand o asteptare pentru o viata lunga si fara boli. In felul acesta medicina din zilele noastre a capatat un statut aparte si increderea in medicina a devenit un crez. Acest crez este legat de dorinta noastra sa aratam bine, a ne simtim bine, sa nu avem dureri, simptome si dizabilitati si sa traim cat mai mult. Sub aceste asteptari medicina de astazi traieste in mintea fiecaruia din noi. Odata cu intrarea in modernitate, a venit si costul ei. Acest cost a fost un sens
Draga prietene, Iti scriu acuma cand se implinesc 7 ani de cand am plecat din tara, dar asta nu i... more Draga prietene, Iti scriu acuma cand se implinesc 7 ani de cand am plecat din tara, dar asta nu inseamna ca team uitat vreodata. M-ai intrebat mereu cum a fost la inceput, cum e astazi, la ce sper pentru maine si am evitat sa-ti raspund. Acum a venit timpul sa-ti spun ca a fost greu, ca este inca greu. Ce va fi maine? Va fi un pic mai usor decat ieri! Si ma intrebi cum am reusit sa trec peste toate si sa supravietuiesc? Ei bine, nu a fost decat o cale: sa ma schimb pe mine si cuvintele mele. Acum o sa-ti vorbesc despre ce inteleg cand iti spun ca m-am schimbat, despre ce cred eu ca a fost o schimbare majora a felului cum eram. In putine cuvinte : am invatat sa nu las emotiile sa-mi ruineze situatiile de viata, sa-mi schimb atentia de la ce se intampla in mintea mea la ceea ce se intampla in jurul meu si sa privesc toate ca pe ceva care asa trebuie sa fie, sa accept experienta mea din fiecare moment fara sa o judec, doar sa o observ, sa mi-o descriu si astfel sa particip la realitate dezbarat de atasamentele vechi la idei sau conceptii care ma fixau intr-o pozitie de asteptare a ceva anume, in principal la faptul ca eu eram indreptatit sa fiu doar fericit sau bine. Iti spun lucrurile aste cu convingerea ca vei ajunge si tu sa gandesti ca trebuie sa te schimbi in directia aceasta. Este modul in care ce e pretios in experienta ta de viata va supravietui intact si adevarat, indiferent ce se va intampla in jur si cu tine insuti. Este vorba de o tehnica de stapanire emotionala imprumutata din filozofia Buddhista si din tehnicile de meditatie derivate din ea, si care incurajeaza individul sa fie atent si constient la momentul prezent. In lumea anglo-saxona aceasta conceptie a generat metode si tehnici psihoterapeutice care sunt astazi din ce in ce mai utilizate si care se numesc generic " mindfulness " , termen greu de tradus in limbile latine, precum in limba
Interventia in criza este miezul activitatii lucratorului in criza, ea este ceea ce in mod natura... more Interventia in criza este miezul activitatii lucratorului in criza, ea este ceea ce in mod natural urmeaza dupa evaluarea subiectului in criza, este in fond corolarul definitiei crizei, oricare ar fi ea. Interventia in criza reprezinta ingrijirea psihologica de urgenta a unui subiect aflat in criza cu scopul readucerii lui la nivelul de competenta si functionare adaptativa din pre-criza si de a preveni sau reduce impactul negativ al evenimentului/evenimentelor declansatoare la care a fost supus (Everly Jr. si Mitchell, 1999). Indiferent de doctrina in care se ancoreaza, interventia in criza trebuie sa conduca la intreruperea lantului cauzal al crizei (James si Gilliland, 2005), la stabilizarea emotionala a subiectului, la mitigarea simptomelor, la restaurarea functionarii si la indrumarea ulterioara a subiectului (Everly Jr., 2000). Istoriceste, interventia in criza isi are radacinile in timpul celui de la II-lea Razboi Mondial, cand au aparut o multime de soldati cu consecinte psihologice severe in urma traumei razboiului si care au creiat necesitatea de interventii specifice pentru a le restabili homeostazia psihologica. Tot in acei ani a aparut si miscarea de preventie a suicidului ca o atitudine inovativa de evaluare si raspuns fata de cresterea alarmanta a suicidalitatii in populatia generala (Butcher si colab., 1983). A urmat o lunga perioada de eforturi de teoretizare a crizei, a relatiei cu factorii declansatori/predispozanti, a stadiilor crizei, insa teoria interventiei in criza nu a primit in mod explicit aceiasi atentie. Aceasta din urma a fost conceputa doar ca un manunchi de tehnici derivate din teoria crizei care se aplica in functie de tipul crizei si de nevoile particulare ale subiectului, ca o forma de terapie (Ewing, 1978). Principalele tehnici utilizate erau: 1) tehnica recompensarii, focalizata exclusiv pe problemele subiectului cu scopul prevenirii decompensarii psihologice; 2) modelul orientat pe stress, cu accentual pe factorii externi subiectului si 3) modelul sistemic care lua in considerare relatia dintre subiect/familie si contextual social. Modelele erau reciproc exclusive, o abordare inlocuia automat pe alta si ele se limitau
Uploads
Papers by radu vrasti
Aceasta lucrare este de fapt cel de al 3-lea capitol al monografiei "Psihoterapia suportiva- manual pentru medici si nu numai" Primele doua capitole, "Ce este psihoterapie" si "Istoria psihoterapie" sunt deja pe academia.edu.
Aceasta lucrare este de fapt cel de al 3-lea capitol al monografiei "Psihoterapia suportiva- manual pentru medici si nu numai" Primele doua capitole, "Ce este psihoterapie" si "Istoria psihoterapie" sunt deja pe academia.edu.
ce măsură constructele nosologice sunt reale sau nu, iar dacă sunt reale, cu ce le măsurăm. Cartea prezinta o culegere a celor mai folosite instrumente de evaluare clinica a psihopatologiei.
restrictii generate de experiente sociale, “a fi autentic inseamna sa fi in contact cu ceva care iti este ascuns datorita conformismului social”.