Over ons

Marja en Ruud

Vanwege lange wachtlijsten kunnen wij tot oktober 2024 geen nieuwe cliënten verwelkomen.

Het Amsterdams Fietscollege.

Dit wordt geleid door Ruud van Es.

Ik ben in 2009 door de Fietsersbond opgeleid om fietsinstructie te geven. Sindsdien geef ik fietsles. Het overbrengen van fietsplezier en fietsvaardigheden vind ik ontzettend leuk. Het is heerlijk  te ervaren wat het is om gewoon te kunnen fietsen zonder je evenwicht te verliezen.  Het voelt goed je veiliger te voelen in het verkeer. En fietsen op een e-bike of op een driewieler, wordt veel plezieriger en veiliger na instructies en oefeningen. Iedereen die op een fiets mobiel wil blijven probeer ik te helpen.

En als het doel bereikt wordt, namelijk zelfstandig, met voldoende zelfvertrouwen op de fiets in het verkeer te durven rijden, dan is dat voor u een beloning voor alle inspanning tijdens de lessen.

Ik spreek goed Engels en kan me in het Frans voldoende uiten om ook in die taal mensen te leren fietsen.

Ruud van Es (Amsterdam)
[email protected]
KvK. 34314546

Het Haags Fietscollege

Dit wordt geleid door Marja Popper.

Ik ben een ervaren docent die door de Fietsersbond is opgeleid om fietsinstructie te geven aan kinderen en volwassenen. Ik heb 20 jaar ervaring in het bedrijfsleven met lesgeven en het aanleren van vaardigheden bij volwassenen. Ik heb – naast de veiligheid en fietsvaardigheden – vooral oog en zorg voor het “welbevinden” op de fiets.

Ik geef ook les in het Engels.

Ik adviseer u hoe u uw fiets naar uw postuur ergonomisch verantwoord kunt afstellen. Ik besteed waar nodig extra aandacht aan het overwinnen van angsten en het vergroten van uw zelfvertrouwen. In mijn lessen kan ik mijn creativiteit benutten en daardoor is een les altijd maatwerk.

Ik vind fietsles geven ontzettend leuk en dankbaar werk. Vooral wanneer u met plezier aan mijn lessen terugdenkt!

Marja Popper (Den Haag)
[email protected]
KvK. 27296727

Voor wie is het Fietscollege?

Voor beginners, gevorderden en meer

Kinderen

Uw kind fietst helemaal niet, of uw kind fietst met zijwieltjes en durft niet zonder  zijwieltjes te fietsen, of uw kind kan al wel fietsen maar kan en/of durft nog niet alleen te fietsen. Of uw kind gaat binnen kort naar de middelbare school en wil daar alleen naar toe fietsen en u weet niet zeker of uw kind al wel veilig genoeg kan fietsen. Zomaar een aantal situaties die zich voor kunnen doen als het gaat om kinderen en fietsen.

Wij kunnen uw kind leren fietsen zonder zijwieltjes. Het gaat er hierbij om dat uw kind zelfvertrouwen opbouwt. Dat gaat vaak verbazend snel. Omdat kinderen ook nieuwsgierig zijn en eigenlijk ook altijd wel willen leren fietsen.

Beginners

Kunt u nog niet fietsen dan leert u eerst de basisvaardigheden, de techniek van het fietsen. U leert de fiets beheersen. Wij leren u – onder andere – balans houden, ontspannen sturen, over de schouder kijken en hand uitsteken, kunnen opstappen en in een rechte lijn wegfietsen bij het groene verkeerslicht, remmen met daarna veilig afstappen en een noodstop maken. U volgt uw eigen leertempo.

Gevorderden

Als u dan kunt fietsen is het tijd voor de volgende stap: het met voldoende zelfvertrouwen veilig in het verkeer bewegen. Wij fietsen met u door de stad. U leert kijken naar het verkeer vanuit uw positie als fietser. U leert obstakels te nemen zoals de tramrails en verkeersdrempels. Verkeersinzicht en gedegen kennis van de verkeersregels komen ook aan bod.

U bent ook van harte welkom wanneer u:

Gewoon eens een uurtje met ons wilt oefenen in het drukke stadsverkeer

Een update wenst van uw verkeerskennis en verkeersinzicht

Zich afvraagt of u nog behendig genoeg bent en adequaat reageert in het verkeer

Een bepaalde (dagelijkse) lastige route wilt leren fietsen

Wilt oefenen met fietsen in het donker of oefenen met slechte weersomstandigheden

Kleine reparaties wilt leren uitvoeren of bijvoorbeeld alleen een band wil leren plakken

Senioren, mensen met een beperking, mensen met fietsangst en scholen

Senioren

Veel senioren willen nog graag fietsen. Sommigen kunnen het niet goed meer, anderen durven niet zo goed meer.  Wij leren ouderen om te gaan met wat zij als beperking ervaren.

Als u een elektrische fiets wilt gaan rijden

Wij helpen u met de keuze van een electrische fiets en wij helpen u erop te leren rijden.

Mensen met fietsangst

Fietsangst kan door verschillende oorzaken ontstaan. Door een valpartij of een ander ongeval, door een lichamelijke beperking en wat al niet meer. Door met mensen op een aangepaste wijze te gaan fietsen groeit het zelfvertrouwen, waardoor  men weer op eigen oordeel durft te vertrouwen.

Kinderen en volwassenen met het Down syndroom

Er bestaan grote verschillen in vaardigheden tussen mensen met Down. Afhankelijk hiervan kunnen wij helpen kinderen en volwassenen onder begeleiding te leren fietsen in het verkeer, eventueel op een driewieler.

Kinderen en volwassenen met autisme

Vaak hebben  mensen met autisme ook motorische problemen en kunnen ze moeilijk omgaan met het gedrag van andere verkeersdeelnemers. Wij leren ze fietsen en omgaan met deze problemen.  Daarnaast leren wij ze omgaan met het gedrag van andere verkeersgebruikers.

Basisscholen

Wij verzorgen voor de leerlingen van de basisschool een leerzame en leuke ochtend of middag.

Wat is er mogelijk?

  • Veiligheidscheck van de fietsen
  • Oefenen fietsvaardigheden met aandacht voor elk niveau
  • Oefenen fietsvaardigheid met behulp van een parcours
  • Film “Mijnheer Willems leert fietsen” over handig en slim gedrag in het verkeer
  • Opfrissen van verkeersregels
  • Het spel “Het verkeer en ik”
  • Onder begeleiding fietsen in de onmiddellijke omgeving van de school waar de gevaarlijke situaties extra aandacht krijgen
  • Oefenen van de route van het Verkeersexamen
  • Fietsvaardigheid parcours

En ook voor

Expats

Wilt u net als de Nederlanders leren fietsen? Kunt u al fietsen maar vindt u het moeilijk zich in het Nederlandse verkeer te begeven?

Speciaal voor u hebben wij naast de lessen voor beginners en gevorderden een aangepast gezinsprogramma ontwikkeld. Wij kijken naar het aanvangsniveau van alle gezinsleden en passen daar onze instructies op aan.
Daarnaast brengen we een aantal van uw vaste fietsroutes in kaart, maken foto’s van de gevaarlijke punten, bespreken deze met u en tenslotte gaan we deze routes oefenen. Vaste routes zijn bijvoorbeeld de route van huis naar school, van huis naar de winkels en naar de sportclub.

De Nederlandse verkeersregels komen zeker aan bod. Indien u dat wilt kunnen we de mogelijkheden tot recreatief fietsen in uw omgeving bespreken.

Mensen met medische klachten 

Moet ik helemaal gezond zijn om te kunnen fietsen? Voelt u zich door een medische beperking onzeker op de fiets? Twijfelt u of het verstandig is om te fietsen? Wilt u (weer) gaan fietsen maar u durft niet? Wij kijken met u naar wat er mogelijk is om toch fijn en veilig te kunnen fietsen.

Bedrijven

Fietsen is gezond en draagt bij aan het milieu en duurzaamheid en is goedkoop. Vindt u het ook belangrijk dat uw (buitenlandse) werknemers (expats/allochtonen) zoveel mogelijk op de fiets naar het werk komen? Wilt u uw buitenlandse werknemers (allochtonen en/of expats) ondersteunen bij het veilig leren fietsen?
Het fietscollege helpt u hierbij.

Overige mogelijkheden:

  • vergroten van fietsvaardigheden
  • veiligheidscheck van de fietsen
  • update verkeersregels
  • check up verkeersinzicht
  • parcoursrijden
  • aandacht voor medewerkers met een beperking
  • workshop fietsonderhoud en kleine reparaties vergroten van het zelfvertrouwen in het verkeer
  • speciaal programma voor expatgezinnen
  • privé-les
  • fietsclinic voor alle werknemers
  • Zowel groeps- en individuele lessen.
  • Ouders en nannies leren fietsen op de bakfiets, zowel die op twee wielen als die op drie wielen.

Elk programma is gemaakt voor het verhogen van veilig en aangenaam fietsen.

Onze werkwijze

Hoe werken wij?

Wij werken volgens een methode waarbij men leert zijn evenwicht te houden en vervolgens leert men de basisvaardigheden. Als men eenmaal evenwicht heeft en kan trappen dan komen de overige basisvaardigheden aan de beurt. Dit zijn wegrijden in een rechte lijn, achterom kijken over beide schouders, arm uitsteken en een noodstop maken.

Deze vaardigheden oefenen wij op een rustige, veilige plek waar geen ander verkeer is.

Hierna gaan we “in het echt” fietsen. We starten in heel rustige straten en beetje bij beetje gaan we in drukkere straten rijden. Wij rijden dan links achter de cursist en kunnen op die manier zien wat de cursist doet en we kunnen aanwijzingen geven.  Tijdens deze ritten leren wij dan de relevante regels en gebruiken.

Wij dragen veiligheidsvestjes.

Kopen van een fiets

Tips bij de aanschaf van een fiets

Bepaal eerst de maat van het frame. Hoe doe je dat?

  • Zet je voeten 15 cm uit elkaar. Meet dan de afstand van de grond tot aan je lies.
  • Vermenigvuldig deze afstand met 0,68.
  • Bijvoorbeeld: 85 cm x 0,68 = 57,8 cm. Zowel een frame van 57 als van 58 is passend.

Mensen die Kleiner zijn dan 160 cm moeten ook daar de wielmaat kijken. Standaard is een 28 inch wiel. Voor kortere personen wordt aanbevolen ook naar fietsen een 26 of zelfs 24 inch wielen te kijken.

Een goede fiets is een veilige fiets en een veilige fiets is een goede fiets!

  • Handvatten moeten goed vastzitten. Niet glad zijn.
  • Remhendel moet soepel lopen. Als de hendel te wijd is kan hij worden bijgesteld.
  • Trappers moeten stroef zijn.
  • Een fiets moet een wit voorlicht hebben, een rood achterlicht, witte reflectie op de wielen en gele op de pedalen en tenslotte een rode reflector achter.
  • De wielen moeten recht zijn. Geen slag in de wielen.
  • Er mag geen spaak ontbreken. Er mag ook geen spaak loszitten.
  • De banden moeten profiel hebben. Tenminste 1,6 mm.
  • De ketting moet soepel lopen en niet roestig zijn.
  • De fiets moet een bel hebben
  • Als je een testritje maakt moet je geen rare geluiden horen.
  • Hoe je fiets te beschermen tegen diefstal: een ringslot in het achterwiel. En een goede kwaliteit ketting die je door jet voorwiel en het frame haalt en vervolgens om een paal of rek of hek afsluit.

Contact

Heeft u vragen?

Vanwege lange wachtlijsten kunnen wij tot oktober 2024 geen nieuwe cliënten verwelkomen.

Over het het fietscollege, stel ze dan gerust, u kunt ons mailen.

Marja Popper (voor les in Den Haag)

[email protected]

Ruud van Es (voor les in Amsterdam)

[email protected]