לדלג לתוכן

רב-חובלים

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
סימן הדרגה של רב־חובלים (master) בצי האמריקני במלחמת האזרחים (1861-1865)

רב חובליםאנגלית: Sailing master ובקיצור Master) הייתה דרגה היסטורית בציי מלחמה בתקופת המפרשים, אותה נשא הקצין האחראי על ניווט האונייה והשטתה. רב החובלים היה קצין-משנה שמומחיותו נווטות ימית (אנ'), ימאות ושיט מפרשים (אנ') ולא "קצין מן המניין" שעיקר עיסוקו בלחימה.[1] הוא הסתייע במילוי תפקידו בשניים-שלושה תתי-קצינים (אנ') שנקראו "חובלים" או "עוזרי רב החובלים" (אנ'). בצי המלכותי הבריטי של תקופת המפרשים היה רב-החובלים שלישי במעמדו באונייה אחרי הקפטן ו הלוטננטים; ב-1867 הוחלף שמו ל"קצין ניווט" (navigating lieutenant).

כשהוקם הצי האמריקאי ב-1794, נמנה רב-החובלים – כמו בצי הבריטי – עם קציני המשנה של האונייה, ומקומו בסולם הדרגות היה בין המידשיפמנים (פרחי החובלים) ללוטננטים. מ-1837 נשא דרגה זו בצי האמריקאי גם קצין-פיקוד, וב-1883 הוחלף שם הדרגה לזה הנוהג גם כיום – "לוטננט משנה" (Lieutenant, junior grade). בצי הצרפתי נקרא קצין זה maitre pilote, "רב-נווטים" או "קצין ניווט".

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • Burney, William (1815). A New Universal Dictionary of the Marine... Originaly compiled by Wiliam Falconer...now modernized and much enlarged by William Burney. London, Cadle and W. Davies. Facsimile reprint edition by Chatham Publishing, London, 2006.
  • Falconer, William (1780). An Universal Dictionary of the Marine. First published 1769. London, T. Cadell. Facsimile reprint edition by David & Charles, 1970.
  • Kemp, Peter, ed. (1979). The Oxford Companion to Ships and the Sea. Oxford, Oxford University Press.

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ "קצין פיקוד" או "קצין מן המניין" (אנ') באוניית מפרשים מלחמתית היה ג'נטלמן על פי ייחוסו החברתי וקיבל את הסמכתו לקצינוּת (commission) (אנ') מן הכתר או הנשיא. קצין משנה (אנ') היה בעל מעמד חברתי נמוך יותר, וקיבל את כתב המינוי שלו (warrant) מהאדמירליות או מחלקת הצי. עם קציני המשנה באוניית מפרשים נמנו רב החובלים, הכלכל (purser), רב המלחים, התותחן, הנגר והרופא.
ערך זה הוא קצרמר בנושא היסטוריה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.