לדלג לתוכן

קאמי פוליה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קאמי פוליה
Camille Folliet
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה 28 במרץ 1908
Annecy, צרפת עריכת הנתון בוויקינתונים
נהרג 9 באפריל 1945 (בגיל 37)
אקס-לה-בן, צרפת עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה צרפת עריכת הנתון בוויקינתונים
מקצוע כומר קתולי, Catholic military chaplain, almoner, לוחם בתנועת ההתנגדות הצרפתית עריכת הנתון בוויקינתונים
מידע חסיד אומות העולם
פרסים והוקרה
קישורים חיצוניים
יד ושם קאמי פוליה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

קאמי פוליהצרפתית: Camille Folliet; 1908, אנסי‏ – 9 באפריל 1945, אקס-לה-בן) היה חסיד אומות העולם מצרפת שנהרג בקרב עם הגרמנים.

קורות חיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קאמי פוליה היה הרביעי מבין שמונה ילדים במשפחתו. הוא למד בבית ספר ברומילי (צר') שבסבואה עילית. הוא למד לימודי דת בלה קלוסה (צר') תחת חסותו של הכומר המקומי. הוא השתתף בפעילויות דת, היה חבר במקהלה וליווה את שירתה בנגינה בעוגב. לימודיו הופסקו פעמיים. פעם אחת כשהיה עליו לשרת בצבא, שירות אותו סיים בדרגת סמל רדיו, ובפעם השנייה כאשר התבקש להחליף מורה חולה וללמד במשך כשלושה חודשים בתון (צר').

פוליה הוסמך לכמורה בשנת 1932 באנסי ולאחר מכן לוויקאר. הוא ארגן מחנות לנוער צרפתי, ובעזרת כישוריו בנגינה על פסנתר, הרמוניום ועוגב פעל בארגון הנוער הנוצרי העובד (אנ'). בשנת 1936 תמך במאבק הפועלים בעיירה אוז'ין (אנ'), מאבק שהוכתר בהצלחה ובהעלאת משכורות העובדים. לעיתים נהג לפרוש למנזר נוטרדם דה טאמי (צר') ולהתבודד למשך שעות ולעיתים ימים.

פעילותו בתקופת מלחמת העולם השנייה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בסתיו 1940, לאחר כיבוש צרפת בידי גרמניה, שב פוליה לאנסי כדי להשתתף בחנוכתה של כנסייה חדשה. שם החל להיות שותף בפעילותן של שתי רשתות להצלת יהודים: רשת שהקים ארגון ימק"א ורשת "השישית". במקביל היה מעורב בפעילות רווחה, ארגון תעסוקה למובטלים, סיוע בסעד לעניים ומתן מחסה ליהודים נרדפים. כמו כן סייע לצעירים נוצרים רבים שביקשו לברוח משירות החובה של הצרפתים בגרמניה הנאצית (אנ'), אליו גויסו בכפייה למעלה מ-100,000 צעירים צרפתים בשנות מלחמת העולם השנייה. פוליה סייע להם במתן מחסה ובמעבר הגבול לשווייץ, הסמוכה לאנסי.

פוליה הפיץ את עיתונו המחתרתי של פייר שאייה, "מחברותיו של עד ראייה נוצרי" (Les Cahiers du Témoignage Chrétien). הוא העביר מודיעין למתנגדי המשטר ולתנועת ההתנגדות הצרפתית ויצר קשר עם צעירים שבשנת 1943 ארגנו את המחתרת עליה פיקד ז'אן מולן. בפעילות ההצלה שלו הסתייע פוליה בקרדינל פייר-מארי ז'רלייה שלימים הוכר אף הוא כחסיד אומות העולם. במקביל המשיך פוליה לקיים את טקסי המיסה בכנסייתו באנסי.

פוליה היה נתון למעקב משטרתי ונאלץ לרדת למחתרת. הוא המשיך בפעילותו וסייע בהקמת מחנות אימונים של המאקי.

ב-10 ביוני 1943 נעצר פוליה על ידי יחידה של OVRA (אנ'), הארגון האיטלקי הפשיסטי לדיכוי אנטי-פשיסטים, וזאת במסגרת מבצע מעצרים במסגרתו נעצרו בתוך שעות מעטות מספר בכירים במחתרת הצרפתית, בהם ז'אן מולן, ריימונד אוברק, אנדרה לסן (צר'), ברונו לרה (צר'), אלבר לקז (צר'), שרל דלסטרה (צר'), אמיל שוורצפלד (צר') ואחרים. פוליה הצליח לקרוע ולבלוע מסמך מרשיע בעת מעצרו. הוא הועבר בין מספר בתי כלא ונחקר בעינויים על ידי גרמנים ואיטלקים.

ב-30 ביולי נדון פוליה, עם מספר חברי מחתרת אחרים, ל-10 שנות מאסר. הוא כתב מכתב מחאה לויטוריו אמנואלה השלישי, מלך איטליה. לאחר המשפט הועבר עם אסירים נוספים לקונאו והוחזק בכלא בפוסאנו (צר'). בכלא הכיר את אמיליו סרני, לוחם מחתרת, קומוניסט ואחיו של אנצו סרני.

פוליה הצליח להימלט מהכלא ופנה בכתב לקרדינל איטלקי בבקשת מעמד של שבוי מלחמה. הוא היה הצרפתי היחיד בין 300 עצורים יוגוסלבים. לאחר התערבות הצלב האדום שוחרר פוליה ב-21 במרץ 1944. הוא הגיע לליסיו (צר') שבצפון צרפת בעצת הבישוף שלו, שהציע לו להשתלם שם. לאחר מכן כיהן בתור כומר בארז'נטואי (צר') ושם תמך בקבוצת מחתרת. באוגוסט 1944 הגיע לפריז ושם השתתף בקרבות על שחרור העיר. בדצמבר שירת עם אחת מיחידות תנועת ההתנגדות הצרפתית במזרח צרפת.

במרץ 1945 נפצע פוליה קשה בקרב נגד הגרמנים בדרום צרפת, בגבול איטליה, ומת מפצעיו בבית חולים באקס-לה-בן, ב-8 באפריל 1945, חודש לפני כניעת גרמניה הנאצית. את קבורתו ארגנו אנשי תנועת הנוער הנוצרי העובד (צר'). הוא נקבר עם סמלי הקונפדרציה הצרפתית של העובדים הנוצריים (צר'), קונפדרציית העבודה הצרפתית (צר'), המפלגה הקומוניסטית של צרפת והמפלגה הסוציאליסטית הצרפתית - תנועות אליהן השתייך.

לאחר המלחמה הוענקו לפוליה, לאחר מותו, אות צלב המלחמה, מדליית ההתנגדות, אות לגיון הכבוד הצרפתי וצלב מלחמת העולם השנייה (צר').

בשנת 1991 הוכר פוליה על ידי יד ושם בתור חסיד אומות העולם.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]