לדלג לתוכן

פטגוטיטאן

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןפטגוטיטאן
תקופה
קרטיקון עליון, 100–95 מיליון שנה לפני זמננו
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
קבוצה: דינוזאוריה
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: זוחלים
סדרה: בעלי אגן דמוי לטאה
תת־סדרה: דמויי זאורופודים
אינפרא־סדרה: זאורופודה
על־משפחה: טיטאנוזאוריה
קבוצה: לונגקוזאוריה
סוג: פטגוטיטאן
מין: Patagotitan mayorum
שם מדעי
Patagotitan
‏קרבז'ידו, פול ועמיתיהם (2017)‏[1]
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
עצם הירך (femur) של פטגוטיטאן. גובהה 238 ס"מ.
עצמות הזרוע והרגל הקדמית.
עצם הירך (femur) ומאחוריה איור המתאר את מקומה בשלד.
איור של פטגוטיטאן עם פטרוזאורים

פטגוטיטאן (שם מדעי: Patagotitan[1]) הוא סוג של דינוזאור זאורופוד מענף טיטאנוזאוריה שנודע בגודלו הרב. הפטגוטיטאן היה אחד הדינוזאורים הגדולים ביותר שחי אי־פעם, הן מבחינת אורך והן מבחינת משקל: אורכו מוערך כ־37–40 מטר, גובהו כ־15–20 מטר ומשקלו כ־69–77 טונות. הפטגוטיטאן חי בדרום אמריקה בתקופת הקרטיקון כ־95–100 מיליון שנים לפני זמננו. הוא נתגלה ב־2014 בפרובינציית צ'ובוט שבפטגוניה, ארגנטינה וב־2017 תואר וסווג רשמית. פירוש שמו המדעי הוא "הטיטאן מפטגוניה", ואילו שם המין נקרא על שם משפחת Mayo שאירחה את הפלאונטולוגים שחפרו את המאובנים.

פטגוטיטאן הוא הדינוזאור הגדול ביותר הידוע מחומר מאובנים טוב, ואחד הגדולים ביותר שחיו אי־פעם. בעת גילויו הוערך גודלו של פטגוטיטאן ב־40 מטר אורך ומשקל של 77 טון מטרי, וגובה של 20 מטר. לפי הערכות אלה היה הפטגוטיטן הדינוזאור הגדול ביותר שחי אי־פעם, באותו סדר גודל של הארגנטינוזאורוס והפוארטזאורוס, ואפילו קצת גדול יותר. עם התקדמות המחקר על המאובנים שנמצאו השתנו הערכות אלה, והם קטנו במקצת: משקל של 69 טון ואורך של 37 מטר.[1] כעת הן קטנות מההערכות המרביות על גודלו של הארגנטינוזאורוס אך עדיין באותו סדר גודל.

הערכות ראשוניות (2014)

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ממדים וגדלים
מאפיין גודל ביחידות מטריות גודל ביחידות בריטיות/אמריקאיות
אורך 40 מטר 130 רגל
משקל 77 טון = 77,000 ק"ג 85 טון קצר
גובה 20 מטר 65 רגל

הערכות במאמר (2017)

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ממדים וגדלים
מאפיין גודל ביחידות מטריות גודל ביחידות בריטיות/אמריקאיות
אורך 37 מטר 122 רגל
משקל 69 טון = 69,000 ק"ג 76 טון קצר
גובה 15 מטר 50 רגל
גובה בכתפיים כ-6 מטר כ-20 רגל

השוואת גדלים מול זאורופודים נוספים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בעת גילויו, תואר הפטגוטיטאן (שכונה עד אוגוסט 2017 בשם "הטיטאנוזאור" מאחר שטרם ניתן לו שם מדעי) כדינוזאור ובעל החיים היבשתי הגדול ביותר שנתגלה אי-פעם. במאמר המדעי שפורסם ב-9 באוגוסט 2017 הוערכו ממדיו של פטגוטיטאן במשקל של כ-69 טון ואורך של כ-37 מטר.[1] לשם השוואה, עבור ארגנטינוזאורוס - הדינוזאור הגדול ביותר בעולם שידוע מחומר מאובנים סביר - הערכת המשקל היא בין 70 ל־100 טון והערכת האורך היא 36–40 מטר. עם זאת, בעיתונות ובאתרי מדע פופולרי מיהרו להכתיר את הפטגוטיטאן כ"בעל החיים הגדול ביותר שהלך על פני האדמה", וחלק ציינו שעד אז החזיק בשיא הארגנטינוזאורוס.

עם זאת, מספר פלאונטולוגים חלקו על קביעה זו.[2] ראשית, ההערכות על משקלו ואורכו של הארגנטינוזאורוס גדולות במקצת מאלה של הפטגוטיטאן, אך ההבדל ביניהן קטן מאוד ויכול להיות תוצאה של מרווחי שגיאה בהערכות. שנית, הפלאונטולוגים הסתמכו על השוואת מאובנים בין הארגנטינוזאורוס והפטגוטיטאן, בעיקר עצם הירך (femur) ומספר חוליות מעמוד השדרה. עצם הירך של פטגוטיטאן הייתה קטנה (גובהה 238 ס"מ) ודקה (היקפה קטן מ-110 ס"מ) יותר מזו של הארגנטינוזאורוס (גובה 250 ס"מ והיקף 118 ס"מ),[2] דבר שמצביע על כך שפטגוטיטאן כנראה לא היה גדול יותר מהארגנטינוזאורוס. לדברי הפלאונטולוג ד"ר מאט ודל, עד שיימצאו מאובנים שלמים יותר כל מה שניתן לומר הוא ששלושת הדינוזאורים הגדולים ביותר (נכון ל-2017) הם הארגנטינוזאורוס, הפוארטזאורוס והפטגוטיטאן, כולם בערך באותו גודל (עד כדי מרווחי שגיאה), ושארגנטינוזאורוס הוא עדיין הדינוזאור הגדול ביותר לפי השוואת גודלי המאובנים שנמצאו (עצם הירך ואחת החוליות).[2]

השוואת גודלו של פטגוטיטאן (בכחול כהה) מול דינוזאורים ענקיים נוספים.
השוואת גודלו של פטגוטיטאן (בכחול כהה) מול דינוזאורים ענקיים נוספים.

השוואת גודלו של פטגוטיטאן (בכחול כהה) עם זאורופודים ענקיים נוספים. הארגנטינוזאורוס בצבע ירוק בהיר, וכן השוואה לדינוזאורים גדולים אחרים (למעלה).
מקרא ומפתח מינים:      ארגנטינוזאורוס,      פטגוטיטאן,      פוארטזאורוס,      אלמוזאורוס,      זאורופוסידון,      סופרזאורוס,      אפטוזאורוס,      שאנטונגוזאורוס,      סטגוזאורוס,      אנקילוזאורוס,      ספינוזאורוס,      טירנוזאורוס,      טריצרטופס.

שלושת הדינוזאורים הגדולים ביותר
שם שם מדעי איור אורך מרבי משקל (הערכת מקסימום) משקל (הערכה עדכנית) חומר המאובנים
ארגנטינוזאורוס Argentinosaurus 36–40 מטר 70–100 טון מטרי 70–83 טון מטרי סביר
פטגוטיטאן Patagotitan 37 מטר 77 טון מטרי 69 טון מטרי טוב
פוארטזאורוס Puertasaurus 30–40 מטר 80–100 טון מטרי 60–70 טון מטרי חלקי
ראו גם: דינוזאוריםזאורופודהטיטאנוזאוריה


פלאוביולוגיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
איור של פטגוטיטאן והשוואה לבן אדם

פטגוטיטאן היה זאורופוד ענק בעל צוואר וזנב ארוכים וגוף מסיבי. הוא הלך על 4 רגליים מוצקות דמויות עמודים, שתמכו בגופו הכבד. הוא היה צמחוני וזלל כמות אדירה של צמחייה מדי יום. הגנתו העיקרית מפני טורפים הייתה גודלו הרב.

פטגוטיטאן חי בקרטיקון עליון, כ־100–95 מיליון שנה לפני זמננו, במה שהיום פטגוניה. לצד מאובני הדינוזאורים נמצאו מאובנים של עצים, בהם גזעים מאובנים. מכך הסיקו המדענים שפטגוטיטאן חי ביערות שופעים שבהם היו עצים בגובה של כ־15 מטרים. פטגוטיטאן היה גבוה מספיק בשביל להרים את צווארו ולאכול מצמרות העצים.

המאובנים שנמצאו הורכבו מקבוצה של 7 פרטים, שחלקם עדיין היו בתהליכי גדילה. דבר זה מרמז שהם חיו במשפחות או בעדרים קטנים. כל השבעה מתו כנראה באסון טבע ובכך הפך אתר מותם ל"בית קברות פלאונטולוגי". לצד מאובני הפטגוטיטאנים נמצאו 57 שיניים חדות של התרופוד הטורף, טירנוטיטאן, שהיה טורף על בבית גידול זה בתקופתו. הטירנוטיטאנים כנראה ניזונו מפגרי הזאורופודים העצומים, שכן כנראה לא העזו לתקוף עדר ובו פרטים בגודל מלא.

גילוי ומאובנים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

המאובנים נתגלו לראשונה ב־2011 על ידי בעל חווה חקלאית בפרובינציית צ'ובוט שבפטגוניה, באזור מדבר לה־פלצ'ה, 250 ק"מ מערבית לטרלאו. הוא הודיע למוזיאון הפלאונטולוגי המקומי. צוות בראשות חוזה לואיס קרבז'ידו (Jose Luis Carballido) ודייגו פול (Diego Pol) ניהל את החפירה בסיומה נתגלו 150 עצמות שהרכיבו 7 דינוזאורים. הפלאונטולוגים נדהמו מגודלם של המאובנים והכריזו על תגליתם ב־16 במאי 2014. לדבריהם, המאובנים נשתמרו במצב טוב מאוד. כדי להמחיש את גודל המאובנים, הם פרסמו שאורך עצם הירך (femur) היה 2.4 מטר.[3]

המאובנים שנתגלו כוללים חוליות מעמוד השדרה הגבי, קצת מחוליות הצוואר והזנב, צלעות, חלק מאגן הירכיים, חלק מעצמות הגפיים בהן עצם הירך ועצם השכם.[1] כמות המאובנים שנתגלו ושלמותם גדולים ביחס לטיטאנוזאורים ענקיים אחרים שנתגלו, ולכן פטגוטיטאן נחשב לדינוזאור הגדול ביותר שידוע מחומר מאובנים טוב (חומר המאובנים של ארגנטינוזאורוס חלקי יותר ולא מוגדר כ"טוב" אלא רק כ"סביר").

ב־2016 הוצב שחזור של השלד בתצוגה במוזיאון האמריקאי להיסטוריה של הטבע בניו יורק. אורך השלד כ־37 מטר (122 רגל) והוא היה כה ארוך עד שהוא אפילו לא נכנס בשלמותו לאולם הגדול ביותר במוזיאון וחלק מהצוואר שלו "גלש" לחדר נוסף. השלד הוא יציקה מפיברגלאס של העצמות המקוריות. מאחר שלדינוזאור לא היה עדיין שם מדעי בעת הצבתו הוא כונה שם בפשטות "הטיטאנוזאור".[4]

בקיץ 2018 הוצב שחזור של השלד במוזיאון פילד להיסטוריה של הטבע בשיקגו.

  • José L. Carballido, Diego Pol, Alejandro Otero, Ignacio A. Cerda, Leonardo Salgado, Alberto C. Garrido, Jahandar Ramezani, Néstor R. Cúneo, Javier M. Krause (2017). "A new giant titanosaur sheds light on body mass evolution among sauropod dinosaurs". Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences. doi:10.1098/rspb.2017.1219.{{cite journal}}: תחזוקה - ציטוט: שימוש בפרמטר authors (link)

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פטגוטיטאן בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ 1 2 3 4 5 José L. Carballido, Diego Pol, Alejandro Otero, Ignacio A. Cerda, Leonardo Salgado, Alberto C. Garrido, Jahandar Ramezani, Néstor R. Cúneo, Javier M. Krause. A new giant titanosaur sheds light on body mass evolution among sauropod dinosaurs. doi:10.1098/rspb.2017.1219.{{cite book}}: תחזוקה - ציטוט: שימוש בפרמטר authors (link).
  2. ^ 1 2 3 ד"ר מאט ודל, Don’t believe the hype: Patagotitan was not bigger than Argentinosaurus, אתר SVPOW,‏ 9 באוגוסט 2017,
    Some further thoughts on Patagotitan אתר SVPOW,‏ 10 באוגוסט 2017.
  3. ^ במדידות הרשמיות שתוארו במאמר מ־2017 נרשם כי אורך עצם הירך הוא 238 ס"מ והיקפה נע בין 101 ל־110 ס"מ.
  4. ^ World's biggest dinosaur skeleton unveiled in New York, הגארדיאן.