מנהל טכנולוגיות ראשי
מנהל טכנולוגיות ראשי או מנהל טכני ראשי (באנגלית: Chief Technology Officer או Chief Technical Officer; בקיצור: CTO) הוא תפקיד בדרג הניהולי הבכיר של חברה או ארגון. אדם הנושא במשרה זו מטפל בנושאים המדעיים והטכנולוגיים שבתוך הארגון, אם כי לא קיימת הגדרת תפקיד אחת המקובלת על הכל. תחומי האחריות של CTO נקבעים במידה רבה בהתאם לגודל ולמבנה של החברה, ותחומי הפעילות שלה.
תפקיד ה-CTO התגבש עם העלייה של תעשיית טכנולוגיות המידע (IT), ומאז הפך נפוץ בכל סוגי התעשיות מבוססות הטכנולוגיה, כדוגמת: פיתוח משחקי מחשב, מסחר אלקטרוני, רשתות חברתיות, וכדומה. בהיותו דמות מהדרג הניהולי הבכיר בחברה, ה-CTO מדווח בדרך כלל ישירות למנהל מערכות מידע (מנמ"ר; Chief Information Officer - CIO), והוא מטפל בעיקר בנושאים ש"לטווח הרחוק" ו"בתמונה הרחבה" (תוך היותו בעל ידע טכני מעמיק בתחומים הרלוונטיים).
בהתאם למבנה הפנימי ולהיררכיה בחברה, יכולים להיות בה גם בעלי תפקידים כמו מנהל מחקר ופיתוח (director of R&D) וסמנכ"ל הנדסה (vice president of engineering), שה-CTO נמצא איתם באינטראקציה או מפקח עליהם. בנוסף לכך, ה-CTO מטפל גם בעניינים רגולטוריים (לדוגמה: עבודה מול ה-FDA במקרים הרלוונטיים) ונושאים של קניין רוחני, כדוגמת: פטנטים, סודות מסחריים וחוזי רישיון. על ה-CTO להיות באינטראקציה עם גורמים משפטיים ועם הרשויות על מנת ליישם שיקולים אלה בתכנון העסקי (strategic planning) ובמשא ומתן שבין חברות.
השוואה עם תפקידים דומים
[עריכת קוד מקור | עריכה]מנהל מערכות מידע (CIO)
[עריכת קוד מקור | עריכה]ניתן להשוות את תפקיד ה-CTO עם זה של מנהל מערכות מידע (מנמ"ר; Chief Information Officer - CIO). בדרך כלל המנמ"ר יתרכז בפתרון בעיות ארגוניות באמצעות רכישה והתאמה של טכנולוגיות קיימות (בייחוד כאלה מתחום ה-IT), בעוד שה-CTO מפקח בעיקר על הפיתוח של טכנולוגיות חדשות (מסוגים שונים). בחברות גדולות רבות קיימות שתי המשרות.
הבדל משמעותי נוסף הוא בין הטכנולוגיות שהחברה מפתחת למטרות רווח, לבין טכנולוגיות תומכות שהיא עושה בהן שימוש, המאפשרות לה לבצע את הפעילות השוטפת שלה. ה-CTO מתרכז בטכנולוגיות הקשורות במוצרים שנמכרים ללקוחות והוא אחראי על ניסוח האסטרטגיות הנוגעות לקניין רוחני ובניצול של טכנולוגיות קייניות. לעומת זאת, תפקיד המנמ"ר הוא יותר ממוקד-פנימה ומתרכז בטכנולוגיות הדרושות לניהול החברה, ובתחומי ה-IT, הוא אחראי על תחזוקת תשתיות התוכנה המשמשות לפיתוח יישומים חדשים.
בארגון שהנושאים הטכנולוגיים העיקריים שהוא נוגע בהם מקבלים מענה על ידי טכנולוגיות קיימות (להבדיל מחברות שמטרתן הראשית היא פיתוח של טכנולוגיות חדשות), המנמ"ר יכול להיות המנהל הראשי שמפקח על העניינים הטכנולוגיים. בארגון שמטרתו הראשית היא לפתח או למכור טכנולוגיות חדשות, סביר יותר שה-CTO יהיה המנהל הבכיר שמטפל בנושאים אלה.
מנהל אבטחת המידע התפעולי והפיזי (CSO)
[עריכת קוד מקור | עריכה]לרוב בארגונים גדולים קיים (Chief Security Officer) – CSO אחראי על אסטרטגיית האבטחה הפיזית והדיגיטלית של הארגון, מספק מנהיגות ניהולית ותקציבית של מערך האבטחת מידע, זיהוי והפחתת סיכוני אבטחה פוטנציאליים, אחראי על יישום אמצעי אבטחה להגנה על נכסי הארגון. בארגונים המחזיקים (Chief Security Officer) – CSO הוא מקביל לCISO (Chief Information Security Officer) האחראי גם על האבטחה הכוללת של ארגון, אך עם התמקדות ספציפית במידע והבטחת עמידה בדרישות הרגולטוריות הקשורות לאבטחת מידע, ושתי התפקידים האלו תחת הCIO מנהל מערכות מידע.
לחברות מודרניות יש הרבה נכסים פיזיים ודיגיטליים יקרי ערך. שרתים פיזים, שרתים בענן, תוכנה, תשתית IT ופריטים אחרים הנדרשים לתפעול השוטף. פרצות אבטחה עלולות לשבש את לוחות הזמנים של העבודה ולהשפיע משמעותית על השורה התחתונה. חברות מסתמכות על ה-CSO כדי להקדים ולטפל בבעיות האבטחה, לפתור בעיות ולהבטיח שהארגון פועל בצורה חלקה. בנוסף, נדרשת מומחיות של CSO כדי ליישם מנגנוני הגנה ודיווח לניהול סיכונים לעמידה ברגולציה.
ראו גם
[עריכת קוד מקור | עריכה]קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- The CTO: IT's Chameleon (באנגלית)