מוסר כפול
מוסר כפול (או סטנדרט כפול) הוא יישום של גישות מוסריות שונות בשני מקרים דומים.
במקרים של מוסר כפול מקובל (בקרב החברה, בקרב גוף מסוים או על ידי יחיד) שמילים, ביטויים, נורמות החברתיות, או הכללות מיושמים על ידי (או כלפי) קבוצה אחת של אנשים, אך לא מקובלים ואף נחשבים לטאבו כאשר הם מיושמים על ידי (או כלפי) קבוצה אחרת. השוני בין הקבוצות יכול להיות בגיל, באתניות, בגזע, בדת, במגדר וכו'.
ישנם מקרים שבהם יישום של גישות מוסריות שונות במקרים שנראים דומים אינו מצביע בהכרח על מוסר כפול. לעיתים המקרים לגביהם מיושמת גישה מוסרית שונה רק נראים דומים, אך למעשה הם שונים ובחינה מדוקדקת של הנסיבות עשויה לגלות שהמצבים נבדלים זה מזה (למשל במציאות הפיזית או בחובה המוסרית).
מוסר כפול נתפס כדבר שלילי, כיוון שהוא מצביע בדרך כלל על קיומה של צביעות, הטיה או התנהגות לא צודקת.
יישום מדיניות מוסר כפול נחשב להפרת הזכות לשוויון.
מוסר כפול במיניות
[עריכת קוד מקור | עריכה]מוסר כפול במיניות מתייחס לשיפוט שונה ביחס להתנהגות מינית של גברים ונשים.[1] באופן מסורתי, הגישה היא שגברים אמורים ליזום יחסי מין ונשים תפקידן הוא רק להסכים או לסרב. דוגמאות למוסר כפול במיניות:
- כינוי הגנאי "שרמוטה" מייצג את השיפוט לחומרה של נשים המקיימות יחסי מין עם בני ובנות זוג רבים בניגוד לגברים.[2]
- קידום הצורך של נערות, אך לא נערים, להימנע ממגע מיני לפני הנישואין.
- הטענה לפיה נשים שמתלבשות באופן חושפני אשמות בכך שהן מוטרדות מינית או הופכות לקרבנות של אלימות מינית[דרושה הבהרה].
מוסר כפול בחוק
[עריכת קוד מקור | עריכה]מצב שבו לקבוצות שונות בעלות זכויות משפטיות שוות ניתנות דרגות שונות של הגנה או ייצוג משפטיים מהווה סטנדרט כפול. סטנדרטים כפולים כאלה נתפסים כלא מוצדקים, משום שהם מפרים עיקרון משותף של פסיקה משפטית מודרנית - שכל הצדדים שווים בפני החוק. על פי עיקרון זה, שופטים אמורים להיות חסרי פניות, ועליהם ליישם את אותן אמות מידה על כל האנשים, ללא קשר להטיות הסובייקטיביות או ההעדפות שלהם לגבי מעמד חברתי, דרגה, מוצא אתני, מגדר, נטייה מינית, דת, גיל או הבחנות אחרות.
ראו גם
[עריכת קוד מקור | עריכה]הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ Ronny A. Shtarkshall, Sara Carmel, Dena Jaffe-Hirschfield, Anna Woloski-Wruble, Sexual Milestones and Factors Associated with Coitus Initiation Among Israeli High School Students, Archives of Sexual Behavior 38, 2008-12-18, עמ' 591–604 doi: 10.1007/s10508-008-9418-x
- ^ Liza Berdychevsky, Yaniv Poria, Natan Uriely, Sexual behavior in women's tourist experiences: Motivations, behaviors, and meanings, Tourism Management 35, 2013-4, עמ' 144–155 doi: 10.1016/j.tourman.2012.06.011