לדלג לתוכן

מאוריציוס

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
רפובליקת מאוריציוס
Republic of Mauritius
République de Maurice
Repiblik Moris
דגלסמל

לחצו כדי להקטין חזרה

מצריםתוניסיהלובאלג'יריהמרוקומאוריטניהסנגלגמביהגינאה ביסאוגינאהסיירה לאוןליבריהחוף השנהבגאנהטוגובניןניגריהגינאה המשווניתקמרוןגבוןהרפובליקה של קונגואנגולההרפובליקה הדמוקרטית של קונגונמיביהדרום אפריקהלסוטואסוואטינימוזמביקטנזניהקניהסומליהג'יבוטיאריתריאהסודאןרואנדהאוגנדהבורונדיזמביהמלאוויזימבבואהבוטסואנהאתיופיהדרום סודןהרפובליקה המרכז-אפריקאיתצ'אדניז'רמאליבורקינה פאסותימןעומאןאיחוד האמירויות הערביותערב הסעודיתעיראקאיראןכוויתקטרבחרייןישראלסוריהלבנוןירדןקפריסיןטורקיהאפגניסטןטורקמניסטןפקיסטןיווןאיטליהמלטהצרפתפורטוגלמדיירהספרדהאיים הקנרייםכף ורדהמאוריציוסראוניוןמיוטקומורוסיישלאיי קרגלןמדגסקרסאו טומה ופרינסיפהסרי לנקההודואינדונזיהבנגלדשהרפובליקה העממית של סיןנפאלבהוטןמיאנמראנטארקטיקהג'ורג'יה הדרומיתפרגוואיאורוגוואיארגנטינהבוליביהברזילגיאנה הצרפתיתסורינאםגיאנהונצואלהקנדהגרינלנדאיסלנדמונגוליהנורווגיהשוודיהפינלנדאירלנדהממלכה המאוחדתהולנדברבדוסבלגיהדנמרקשווייץאוסטריהגרמניהסלובניהקרואטיהצ'כיהסלוקריההונגריהפוליןרוסיהליטאלטביהאסטוניהבלארוסמולדובהאוקראינהמקדוניה הצפוניתאלבניהמונטנגרובוסניה והרצגובינהסרביהבולגריהרומניהגאורגיהאזרבייג'ןארמניהקזחסטןאוזבקיסטןטג'יקיסטןקירגיזסטןרוסיה
מוטו לאומי כוכב ומפתח האוקיינוס ההודי
המנון לאומי מולדת
המנון
ממשל
משטר רפובליקה
ראש המדינה נשיא מאוריציוס עריכת הנתון בוויקינתונים
נשיא מאוריציוס פרית'ויראג'סינג רופן
ראש הרשות המבצעת ראש ממשלת מאוריציוס עריכת הנתון בוויקינתונים
ראש ממשלת מאוריציוס פרוינד יוגנאות' עריכת הנתון בוויקינתונים
שפה רשמית ללא[א] ((דה-יורה));
אנגלית, צרפתית (דה-פקטו))
עיר בירה פור לואי 20°10′S 57°31′E / 20.167°S 57.517°E / -20.167; 57.517
(והעיר הגדולה ביותר)
רשות מחוקקת האספה הלאומית של מאוריציוס עריכת הנתון בוויקינתונים
רשות שופטת Supreme Court of Mauritius עריכת הנתון בוויקינתונים
גאוגרפיה
יבשת אפריקה
שטח יבשתי[1] 2,040 קמ"ר (182 בעולם)
אחוז שטח המים 0.05%
אזור זמן UTC +4
היסטוריה
הקמה   
עצמאות מבריטניה 12 במרץ 1968
ישות קודמת הממלכה המאוחדתהממלכה המאוחדת האימפריה הבריטית
דמוגרפיה
אוכלוסייה[2]
(הערכה 1 בדצמבר 2024)
1,269,957 נפש (159 בעולם)
צפיפות 622.53 נפש לקמ"ר (18 בעולם)
אוכלוסייה לפי גילאים[3]
 
 
 
 
 
0 10 20 30 40 50 60 70 80
גילאי 0–14 14.81%
גילאי 15–24 14.07%
גילאי 25–54 44.69%
גילאי 55–64 12.90%
גילאי 65 ומעלה 13.53%
כלכלה
תמ"ג[4] (2023) 14.4 מיליארד $ (141 בעולם)
תמ"ג לנפש 11,337$ (94 בעולם)
מדד הפיתוח האנושי[5]
(2022)
0.796 (72 בעולם)
מדד ג'יני 36.8 (נכון ל־2017) עריכת הנתון בוויקינתונים
מטבע רופי מאוריציני‏ (MUR)
בנק מרכזי בנק מאוריציוס עריכת הנתון בוויקינתונים
שונות
סיומת אינטרנט mu
קידומת בין־לאומית 230
סמלים לאומיים
www.govmu.org
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
האי מאוריציוס

רפובליקת מאוריציוסאנגלית: Republic of Mauritius; בצרפתית: République de Maurice; בקריאולית: Repiblik Moris) היא מדינת-איים בדרום מערב האוקיינוס ההודי, כ-900 ק"מ ממדגסקר. מבחינה גאוגרפית, הארכיפלג של מאוריציוס משוייך ליבשת אפריקה.

ערך מורחב – היסטוריה של מאוריציוס

השערה מקובלת מייחסת את הגילוי הראשון של מאוריציוס למלחים ערביים ומלאיים במאה ה-10, אך אין לכך הוכחות מוצקות. הפורטוגזים גילו את האי ב-1505, אך לא הקימו בו בסיס של קבע. ההולנדים גילו את האי ב-1598 כשסופה אילצה שייטת ספינות הולנדיות שהייתה בדרכה לאיי התבלינים לסטות לנתיב דרומי יותר. ההולנדים נחתו על האי ונתנו לו את השם "פרינס מאוריץ ואן נאסאו-איילאנד" (Prins Maurits van Nassaueiland), על שם הנסיך מאוריץ, נסיך אורנז' (או בשמו בלטינית - מאוריציוס) לבית נאסאו, העוצר (בהולנדית stadthouder – ראש המדינה) של הולנד. בשנת 1638 התיישבו הולנדים באי כשכוונתם לנצל את עצי ההובנה יקרי הערך שבו ולגדל בקר ותבלינים. לשם כך הובאו עבדים ממדגסקר, אך אוכלוסיית המתיישבים הקטנה שמנתה בשיאה כ-100 הולנדים וכמה מאות עבדים לא הצליחה להתבסס באי. אסונות טבע דוגמת ציקלונים, מחלות בקר ובצורות אילצו את ההולנדים לנטוש את האי כמה פעמים, וב-1710 עזבו את האי לתמיד. בתקופתם הושמדו כמה מינים של בעלי חיים מקומיים. הדודו (Raphus cucullatus), סוג של עוף גדול מסדרת היונאים שהיה חסר יכולת תעופה, הוא דוגמה ידועה למין שהוכחד במהלך ההתיישבות ההולנדית.

חמש שנים אחרי שעזבו ההולנדים, תבעו הצרפתים בעלות על האי. הם שינו את שמו ל"איל דה פרנס" (Isle de France). המתיישבים הצרפתים הראשונים הגיעו ב-1721, ובעזרת עבדים הקימו מטעים של קנה סוכר שהפכו את האי לקולוניה צרפתית משגשגת. בסוף המאה ה-18 התגוררו באי קרוב ל-60,000 אנשים, רובם עבדים. בדצמבר 1810, במהלך המלחמות הנפוליאוניות, כבשו הבריטים את האי. בחוזה פריז הועברה הבעלות על האי לבריטניה, ושמו הצרפתי, "איל דה פרנס", חזר להיות מאוריציוס.

הבריטים שלטו באי עד 1968, אך נשמרו באי השפה, המסורת והחוקים שהיו בו בתקופת השלטון הצרפתי. בשנת 1835 בוטלה העבדות במאוריציוס ובעלי חוות קנה הסוכר הגדולות, שהיו תלויים בכוח אדם זול, שכרו את שירותיהם של עובדים הודיים (המכונים קולים). בתמורה להתחייבות לעבודה אצל מעסיק אחד במשך 10 שנים, התחייב המעסיק לדאוג לשכר, ללינה ולתשלום הנסיעה הביתה של העובד. בתחילה לא היו תנאי חייהם של העובדים ההודים שונים בהרבה מתנאי חייהם של העבדים אותם החליפו, אך בהדרגה שופר מצבם וזרם העובדים מהודו לא פסק. מ-1834 עד 1910, שאז הופסק מנהג יבוא העובדים, עברו באי כ-450,000 עובדים מהודו כשמתוכם 150,000 המשיכו למקומות אחרים. התוצאה הייתה שינוי דרמטי במבנה הדמוגרפי של אוכלוסיית האי. כבר ב-1871 היוו ההודים 68% מהאוכלוסייה, ואחוז זה נשאר דומה עד ימינו. צאצאי המתיישבים הצרפתים, שהיו האליטה הכלכלית והפוליטית של האי, איבדו את הכוח הפוליטי כשהחוקים אפשרו לכל האוכלוסייה להצביע. המתחים הבין עדתיים גרמו מדי פעם לפרוץ מהומות, שבהן היו גם הרוגים. המהומות הגיעו לשיאן לקראת הכרזת העצמאות ב-1968, ובמהלכן נאלץ הצבא הבריטי להתערב על מנת להרגיע את הרוחות.

מאוריציוס קיבלה עצמאות מבריטניה ב-12 במרץ 1968. ראש הממשלה הראשון של מאוריציוס היה עורך דין ממוצא הודי, סר סיווסאגור ראמגולם (Seewoosagur Ramgoolam), ראש מפלגת העבודה של מאוריציוס. מאוריציוס הייתה אחת מממלכות חבר העמים הבריטי, ומלכת בריטניה אליזבת השנייה נשאה בתפקיד מלכת מאוריציוס, ומינתה מושלים כלליים מבין תושבי האי. בבחירות שבאו אחרי העצמאות התחזקה המפלגה הרדיקלית ה"תנועה המיליטנטית של מאוריציוס", ובסופו של דבר זכתה לרוב בבחירות, ומנהיגיה הנהיגו את מאוריציוס במשך רוב התקופה מאז. ב-1992 שונה המשטר לרפובליקה בתוך חבר העמים הבריטי.

מאז סוף המאה ה-20 מאוריציוס היא דמוקרטיה יציבה, וכלכלתה מבוססת על שירותים פיננסיים, הייטק, חקלאות (בעיקר קנה הסוכר) ותיירות משגשגת.

למאוריציוס יש גם קשר מסויים לתולדות מדינת ישראל – הבריטים החזיקו באי את גולי מאוריציוס, מעפילים יהודים בעלייה הבלתי-לגלית – בין השנים 1940–1945.

נשיא מאוריציוס נבחר אחת לחמש שנים על ידי האספה הלאומית, הפרלמנט של מאוריציוס. בפרלמנט יש 70 חברים, מתוכם 62 חברים הנבחרים ישירות בהצבעה עממית המתקיימת מדי 4 שנים במאוריציוס, וכ-8 חברים נוספים הממונים על ידי בית המשפט העליון על מנת להבטיח ייצוג לכלל השבטים. הנשיא נבחר על ידי הפרלמנט לקדנציה בת 5 שנים. בראש הפרלמנט עומדים ראש הממשלה ומועצת השרים.

על פי מדד הדמוקרטיה, מאוריציוס היא המדינה היחידה באפריקה, שמוגדרת כ"דמוקרטיה מלאה".

ערכים מורחבים – כלכלת מאוריציוס, בנק מאוריציוס

מאז קבלת עצמאותה ב-1968, מאוריציוס התפתחה מכלכלה המבוססת על חקלאות בשכר נמוך לכלכלה מגוונת בשכר בינוני, עם מגזרים תעשייתיים, כספיים ותיירותיים גדלים. במשך רוב התקופה, הצמיחה השנתית עמדה על 5% עד 6%. ההישג המצוין משתקף בגידול בתוחלת החיים, בירידה בתמותת התינוקות ובפיתוח תשתיות.

נכון לשנת 2022, על פי מדד הפיתוח האנושי, מאוריציוס היא המדינה המפותחת ביותר באפריקה, באופן יחסי, עם HDI של 0.802.[6]

מאוריציוס שוכנת על חלק מארכיפלג איי מאסקרן (אנ'), שכולל מספר איים באוקיינוס ההודי, מזרחית למדגסקר. ארכיפלג איי מאסקרן כולל גם כמה איים שאינם כלולים במדינת מאוריציוס. האי הגדול ביותר במדינה הוא האי מאוריציוס, המשתרע על פני כ-1,865 קמ"ר.[7] זהו אי געשי. במרכזו רמה שגובהה נע בין 270 ל-730 מ' מעל פני הים. ההר הגבוה ביותר עליו הוא הר פיתון דה פטיט ריווייר נואר (piton de la petite riviere noire), השוכן בדרום-מערב האי וגובהו 826 מ'. חופיו של האי מוקפים ברובם בשוניות אלמוגים. האי השני בגודלו במדינת מאוריציוס הוא האי רודריג, ששטחו 104 קמ"ר.[7]

מאוריציוס מאופיינת באקלים טרופי. בהתאם, אין בה הבדלי אקלים משמעותיים במהלך השנה ואין בה תקופות יבשות וגשומות מוגדרות. מזג האוויר נעים במהלך כל השנה. הקיץ, שהוא התקופה החמה, ולרוב גם הגשומה יותר, מתחיל בנובמבר ונמשך עד אפריל. החורף, שהוא לרוב יבש יותר, מתחיל במאי ונמשך עד אוקטובר. בקיץ הטמפרטורות הממוצעות הן 27 מעלות צלזיוס באזור החוף ו-22 במישור המרכזי. בחורף הטמפרטורה הממוצעת באזור החוף יורדת לממוצע של 22 מעלות ולכ-18 מעלות במישור המרכזי.

שפות ומוצאות אתניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

אין-במאוריציוס שפה רשמית (דה יורה) אם כי השפה השלטת היא האנגלית, וכן הצרפתית (דה פקטו) שמצויה בשימוש נרחב ביותר, אף-על-פי שצרפת איבדה את שליטתה על האי לפני כ-200 שנה. שפה נפוצה נוספת היא שפה קריאולית (וכ-28% מהתושבים המעורבים מגדירים את מוצאם האתני כ"קריאולים") ייחודית למאוריציוס, עם השפעות של לשונות אירופאיות, אסיאתיות ואפריקאיות. לשונות נוספים הנהוגים בפי צאצאי העובדים שהובאו מהודו (המהווים כ-67% מתושבי האי מאוריציוס), מבנגלדש (כ-2% מכלל תושבי האי) ומסין (כ-3% מתושביה) בפרט על-ידי הבריטים הן השפה ההינדית וניב של השפה הבנגלית.[8][9] בשל כך, בין המועדים הנחגגים על האי מאוריציוס הוא יום הגעת ההודים.

נכון לשנת 2022, כ-48% מאוכלוסיית האי מאוריציוס היא הינדית בדתה, כ-32% הם נוצרים, וכ-18% הם מוסלמים, כשהיתר בני אמונות ודתות אחרות.[10]

תרבות האי מאוריציוס מהווה בליל של תרבויות של המדינות מהן הגיעו רוב תושביו - הודו, בריטניה וצרפת.

בין אנשי התרבות הבולטים הקשורים למאוריציוס ניתן לציין את מלקולם דה שאזאל (אמן, צייר וסופר בן מאוריציוס) וז'אן-מארי גוסטב לה קלזיו (איש צרפתי זוכה פרס נובל לספרות, שנולד להורים יוצאי האי).

באפריל 2020 הופק סרט קצר בשם "סגר במאוריציוס", שעסק באירועים שאירעו במהלך הסגר שהוטל על האי מאוריציוס, בעת מגפת הקורונה העולמית.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ דירוג שטח יבשתי - מתוך אתר Worldometer, כפי שפורסם ב-28 במאי 2021
  2. ^ טבלאת אוכלוסייה שם הקובץ: UN_PPP2024_Output_PopTot.xlsx, שם החוצץ: Median - מתוך אתר האו"ם
  3. ^ טבלאת אוכלוסייה שם הקובץ: WPP2024_POP_F01_1_POPULATION _SINGLE_AGE_BOTH_SEXES.xlsx, שם החוצץ: Medium variant - מתוך אתר האו"ם, הערכה 1 ביולי 2024
  4. ^ דירוג תמ"ג - מתוך אתר הבנק העולמי, כפי שפורסם ב-2 באוגוסט 2023
  5. ^ מדד הפיתוח האנושי לשנת 2022 בדו"ח שפורסם ב-2024 על ידי אתר מינהל הפיתוח (UNDP) של האומות המאוחדות
  6. ^ Top 10 Most Developed Countries in Africa 2022
  7. ^ 1 2 Mauritius, באתר חבר העמים הבריטי (באנגלית)
  8. ^ "Africa: Mauritius". CIA The World Factbook. נבדק ב-19 בנובמבר 2023. {{cite web}}: (עזרה)
  9. ^ [1]
  10. ^ "2022 HOUSING AND POPULATION CENSUS" (PDF). Republic of Mauritius. במאי 2024. נבדק ב-5 ביוני 2024. {{cite web}}: (עזרה)
  1. ^ (ראו פירוט בהמשך הערך #שפות_ומוצאות_אתניים )