יתרון לגודל
יתרון לגודל (המונח האנגלי המקביל: Economies of scale) הוא מונח מתחומי הכלכלה והניהול המתאר מצב בו ארגון גדול נהנה מעדיפות על פני ארגון קטן יותר, מעצם היותו גדול יותר.
הגדרה
[עריכת קוד מקור | עריכה]לארגון גדול, לעיתים קרובות, יש את האפשרות להגדיל את הייצור ולהוריד את העלויות לעומת ארגון קטן. כאשר פעילות הארגון גדלה והעלויות קטנות מדובר בארגון שנהנה מיתרון לגודל. העלות הממוצעת ליחידה בטווח הארוך יורדת עם העלייה בתפוקה. העלות הממוצעת ליחידת יורדת מכיוון שסך העלויות מתפרשות על כמות ייצור גדולה יותר. העלויות יכולות להיות קבועות או משתנות. המושג יתרון לגודל משמש הן בהיבט המחקרי והן בהיבט של קבלת החלטות.
קיימים מספר מקרים נפוצים בהם היתרון לגודל בא לידי ביטוי:
- כוח קנייה שבעזרתו מקבלים עסקאות טובות יותר מספקים.
- עלויות נמוכות יותר בתהליך הייצור.
- לוגיסטיקה טובה יותר שמובילה לעלויות הפצה נמוכות יותר.
במקרים מסוימים היתרון לגודל בארגון מקוזז על ידי החיסרון לגודל שקיים באותו ארגון. יתרון לגודל לרוב משמעותי יותר.
יתרון לגודל לא בהכרח קורה כשהארגון גדול יותר. לדוגמה, שילוב בין שני עסקים שאינם קשורים לחלוטין עלול להוביל לעלויות גבוהות יותר (על ידי הוספת דרג ניהולי נוסף) ולניהול לקוי (על ידי הפחתת המיקוד בכל עסק והוספת בירוקרטיה)[1].
את הגודל מאפיינים על פי העניין. מאפייני גודל שכיחים הם מספר אנשים, היקפי פעילות כגון מספר היחידות המיוצרות, כמות מכירות וכדומה והון.
הגורמים
[עריכת קוד מקור | עריכה]ישנן מספר סיבות לכך שיתרון לגודל מוריד את העלות ליחידת ייצור-
- ראשית, התמחות בעבודה ושילוב של טכנולוגיה מגביר את היקפיי הייצור.
- שנית, עלויות נמוכות ליחידה מושגות על ידי כוח קנייה שבעזרתו משיגים עסקה טובה יותר מהספקים.
- שלישית, סך העלויות-המשתנות והקבועות- מתפרש על כמות גדולה יותר של יחידות ייצור.
כאשר חברה הופכת לגדולה מדי היא עלולה להביא לביטוי את החיסרון לגודל.
יתרון לגודל יכול להיות פנימי או חיצוני לארגון. היתרון לגודל הפנימי מתבססת על החלטות ניהוליות בעוד שהיתרון לגודל החיצוני תלוי בגורמים חיצוניים לארגון.
יתרון לגודל פנימי - מתרחש כאשר חברה מורידה בעלויות הפנימיות של החברה ולכן זה ייחודי לחברה מסוימת. זה יכול לקרות עקב החלטה של הנהלת החברה או בעקבות הגודל של החברה. חברות גדולות יותר עשויות להשיג יתרון לגודל פנימי - להוריד את עלויותיהן ולהגדיל את רמות הייצור שלהן - משום שהן יכולות לרכוש משאבים בכמויות גדולות (כוח קנייה), הן בעלות פטנט טכנולוגיה מיוחדת או משום שיש להן גישה ליותר הון. לעומת זאת, יתרון לגודל חיצוני - מתרחש בגלל גורמים חיצוניים לארגון המשפיעים על תעשייה שלמה. כלומר, אין לחברות שליטה על גורמים אלו. זה קורה כאשר יש סובסידיות ו/או הפחתות מס, שותפויות ומיזמים משותפים - כל דבר שיכול להפחית בעלויות לחברות רבות בתעשייה מסוימת[2].
דוגמאות למצבים של יתרון לגודל
[עריכת קוד מקור | עריכה]- צמצום באחוז העלויות הקבועות - עלויות קבועות הן הוצאות שאינן תלויות בהיקף הייצור או בכמות המשתמשים, לפחות למשך פרק זמן. ככל שהעלויות הקבועות מתחלקות על פני יותר יחידות (אנשים, מוצרים) התקורה ליחידה יורדת, כך שניתן להעמיס עלות יותר נמוכה לכל יחידה בעת מכירתה ועדיין לכסות את העלויות הקבועות.
לדוגמה חנות בגדים שמייצרת חולצות עם לוגו מסוים - מרכיב העלות העיקרי הוא עיצוב הלוגו. ככל שרמת הייצור של החולצות עם הלוגו תהיה גדולה יותר כך עלות עיצוב הלוגו תחולק בין יותר חולצות ולכן העלות הממוצעת ליחידה תקטן עם עלייה בכמות הייצור.
- שיפור עמדת מיקוח - גודלה של קבוצה מעניק לה כמה יתרונות בעת מיקוח כלכלי. ראשית, בקניה סיטונאית קיים יתרון מובנה של הנחת כמות וככל שהקניה גדולה יותר כך גדלה ההנחה. בנוסף, גודלה של הקבוצה או של הרכישה עשוי להפוך את הרוכשים ללקוח אסטרטגי ולשפר את מעמדם בעת המיקוח. גם עבור הספק יש יתרונות לגודל שכן ספק גדול, המספק את מרכולתו ללקוחות רבים אינו תלוי בלקוח אסטרטגי ומעמדו במיקוח משתפר.
ראו גם
[עריכת קוד מקור | עריכה]קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- יתרון לגודל, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ Economies of scale, https://moneyterms.co.uk/economies-of-scale/
- ^ Investopedia - Economies of scale, https://www.investopedia.com/terms/e/economiesofscale.asp