לדלג לתוכן

יער אפינג

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
יער אפינג
נתונים ומידות
שטח 2,400 הקטאר
מיקום
מדינה הממלכה המאוחדתהממלכה המאוחדת הממלכה המאוחדת
מיקום Epping Forest, וולת'אם פורסט עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 51°40′N 0°03′E / 51.66°N 0.05°E / 51.66; 0.05
אתר רשמי
(למפת לונדון רגילה)
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

יער אפינגאנגלית: Epping Forest) הוא יער עתיק יומין הנמצא בין העיר לונדון רבתי לבין מחוז אסקס שבאנגליה.

היער מצוי במקום ככל הנראה משנת 8,000 לפני הספירה, עם תום עידן הקרח האחרון. שטחו של היער 24 קמ"ר והוא כולל שטחי עשב, ביצה, נהר, ואגמים. אורך היער 18 קילומטרים והוא משתרע בין פורסט גייט שבדרומו ועד אפינג שבצפונו. רוחב היער 4 ק"מ ממזרח למערב. היער נמצא בין נהר לי לנהר רודינג.

השם "יער אפינג" מופיע לראשונה במסמכים מהמאה ה-17. קודם לכן נודע היער בשם "יער ואלטהאם" (Waltham Forest) שעל שמו נקרא רובע יער ולטהאם - אחד מרבעי לונדון. במאה ה-12 קבע הנרי הראשון בצו כי היער הוא יער מלכותי. הותר לפשוטי העם לקושש עצים ביער ולרעות בו צאן, אולם רק למלך הותר לצוד ביער.

בתקופת שושלת טיודור נהגו הנרי השמיני והמלכה אליזבת הראשונה לצוד ביער. בשנת 1543 הורה הנרי השמיני לבנות בקרבת היער מבנה בשם "גרייט סטנדינג" (Great Standing) ממנו יכול היה לראות את ציידיו. המבנה שופץ על ידי אליזבת הראשונה בשנת 1589. ניתן לראותו עד היום באזור צ'ינגפורד, והוא ידוע בשם "בקתת הצייד של המלכה אליזבת" ומשמש כמוזיאון.

בשל המחלוקת בין בעלי הקרקעות לבין רועי הצאן נחקק ב-1878 חוק יער אפינג, ונקבע כי היער מפסיק להיות יער מלכותי וזכות בית המלוכה לצוד איילים ביער בוטלה. כמו כן נאסר קישוש הענפים ביער, אולם הותר לרועי הצאן להמשיך לרעות בו. החוק קבע כי היער יהפוך לשמורה ונאסרה הבנייה בו. ב-6 במאי 1882 ביקרה המלכה ויקטוריה ביער והכריזה כי "היער יוקדש להנאתם של תושבי הממלכה לנצח נצחים".

היער מנוהל על ידי איגוד העיר לונדון.

שימושים ביער כיום

[עריכת קוד מקור | עריכה]

חוק יער אפינג (the Epping Forest Act) נחקק על מנת לשמר את היער, אולם כשל בהגנה על בעלי החיים ביער. קודם לחקיקת החוק נהגו תושבי האזור לקושש את ענפי העצים ובכך צמרות העצים היו מדוללות ושיחים וצמחים נמוכים מסוגים רבים גדלו באזור, אולם לאחר חקיקת החוק הופסק דילול הצמרות והצמרות הסבוכות של העצים מונעות כניסת אור ומונעות אפשרות גידול של שיחים נמוכים. עדרי האיילים הגדלים ביער הוסיפו אף הם לדילול הצמחייה הנמוכה. בעבר נהגו האיילים לרעות באזורי דשא סמוכים, אולם בשל גידור היער ובנייה סביבו נאלצו האיילים להישאר בשטחי היער. לאחרונה נעשים ניסיונות לדלל את העצים.

היער הוא השטח הפתוח הציבורי הגדול ביותר באזור לונדון, והוא למעשה שמורת הטבע הגדולה בעולם הנמצאת בקרבת עיר בירה.

אזכורים תרבותיים של היער

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • סדרת הטלוויזיה הבריטית משנת 2005 "שבעת פלאי הטבע" מתארת יער אפינג כאחד מפלאי הטבע באזור לונדון.
  • סופר האימה ג'יימס הרברט משתמש ביער אפינג כרקע לרומן "מאורה" (Lair) בו מוטנטים האוכלים חולדות והמתגוררים ביער תוקפים את בני האדם המתגוררים סביבו.
  • באלבום Selling England by the Pound של להקת ג'נסיס נקראת אחת הרצועות The Battle of Epping Forest.
  • בשרוול האלבום Trilogy של להקת אמרסון, לייק ופאלמר, נראים חברי הלהקה ביער בסתיו כשהם מכוסים בעלים.
  • בספר ההרפתקאות "המחנה", יער אפינג הוא חלק גדול מן העלילה ומהווה את מיקומו של המחנה עליו מספר הספר.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא יער אפינג בוויקישיתוף